خانه
معرفی الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده از آن عکس

معرفی الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده از آن

تمام الگوهای هارمونیک را میتوان ترکیب ابزارهای فیبوناچی و اشکال هندسی دانست. این الگوها در نظر معامله‌گران از اهمیت بالایی برخوردار هستند زیرا به صورت طرح‌ها و شکل‌های مختلف بر روی نمودار قیمت ظاهر می‌شوند و به معامله‌گران کمک می‌کنند تا با تحلیل این الگوها بتوانند معاملات خود را تنظیم کرده و از نوسانات قیمت یک دارایی مطلع شوند.

الگوی هامونیک خفاش در تحلیل تکنیکال جزء محبوب‌ترین الگوهای هارمونیک است. این الگو مانند سایر الگوهای هارمونیک در دو روند صعودی و نزولی بر روی نمودار قیمت یک دارایی ظاهر شده و از 5 نقطه تشکیل می‌شود که نسبت‌های فیبوناچی خاصی دارند. در ادامه با الگوی هارمونیک خفاش و انواع آن و همچنین نحوۀ تشخیص و استفاده از این الگو بیشتر آشنا خواهید شد.

الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوی هارمونیک خفاش یک الگوی بازگشتی است که از چهار موج تشکیل شده و 5 نقطه با نسبت‌های خاص فیبوناچی دارد. این الگو که به آن Bat Pattern نیز گفته می‌شود، در سال 2001 به بازار معرفی شده است. ظاهر این الگو شباهت زیادی به الگوی گارتلی دارد و می‌تواند به معامله‌گران کمک کند تا تغییر روند قیمت را شناسایی کنند.

5 نقطۀ این الگو به نام‌های C، B، A، X و D شناخته می‌شوند و در زمان شکل‌گیری کامل الگوی خفاش بر روی نمودار، نقطۀ D نقطۀ بازگشت قیمت است. چهار موج الگوی خفاش در تحلیل تکنیکال نیز با نام‌های BC، AB، XA و CD شناخته می‌شوند.

بیشتر بخوانید: الگوی هارمونیک چیست

انواع الگوی هارمونیک خفاش کدام‌اند؟

الگوی هارمونیک خفاش نیز مانند سایر الگوهای هارمونیک به دو دسته صعودی و نزولی تقسیم می‌شود.

الگوی خفاش صعودی

این الگو در پایان یک روند نزولی تشکیل می‌شود و معامله‌گران می‌توانند در نقطۀ D سفارش خرید ارسال کرده و پس از اطمینان از اینکه قیمت وارد مرحله صعودی خواهد شد، وارد معامله شوند. ظاهر خفاش صعودی به حرف M انگلیسی شباهت زیادی دارد و این موضوع یکی از راه‌های تشخیص آن است.

در این الگو، موج XA با شروع قیمت از نقطۀ X و افزایش آن تا نقطۀ A شکل می‌گیرد و این موج را میتوان به عنوان بلندترین موج خفاش صعودی در نظر گرفت. پس از تشکیل این موج، از نقطۀ A به سمت نقطۀ B، حرکت اصلاحی صورت می‌گیرد و این اصلاح قیمت معمولا در تراز 0.382 تا 0.5 موج XA واقع می‌شود. چنانچه موج AB از نقطۀ X عبور کند، الگوی خفاش صعودی فاقد اعتبار خواهد بود.

پس از موج AB و اصلاح قیمت، با موج نزولی دیگری به نام CD مواجه هستیم که در تراز 1.618 تا 2.618 موج BC قرار دارد. محل قرارگیری نقطۀ D نیز نزدیک به سطح اصلاحی 0.886 خط XA است. نقطۀ D در الگوی خفاش صعودی آغازگر یک روند پرقدرت صعودی خواهد بود و معامله‌گران و سرمایه‌گذاران می‌توانند در این نقطه وارد موقعیت معاملاتی خرید شوند.

الگوی خفاش صعودی

الگوی خفاش نزولی

الگوی خفاش نزولی در انتهای یک روند صعودی ظاهر شده و بازگشت روند قیمت و آغاز روند نزولی را نوید می‌دهد. ظاهر این الگو به حرف W انگلیسی شباهت دارد و از جهات دیگر، عکس الگوی خفاش صعودی است. در خفاش نزولی نیز در نقطۀ D باید معامله‌گران وارد موقعیت معاملاتی شوند با این تفاوت که در این نقطه باید سفارش فروش ثبت کنند.

در این الگو با کاهش قیمت از X به A مواجه هستیم و پس از آن شاهد یک حرکت صعودی از نقطۀ A به نقطۀ B خواهیم بود که این حرکت، موقتی است. این حرکت صعودی معمولا در بین سطح‌های 0.382 تا 0.5 موج XA متوقف خواهد شد. پس از آن با یک اصلاح قیمت به اندازۀ موج BC مواجه خواهیم بود و در این اصلاح قیمت، محل قرارگیری نقطۀ C در سطح‌های اصلاحی 0.382 تا 0.886 موج AB است.

سپس در حرکت پایانی خفاش نزولی با رشد قیمت به اندازۀ موج CD مواجه خواهیم بود و محل قرارگیری نقطۀ D نیز در سطوح اصلاحی 1.618 تا 2.618 و همچنین در نسبت 0.886 موج XA است. نقطۀ D آغاز بازگشت قیمت و معکوس شدن جهت نمودار است و این نقطه را باید آغاز روند نزولی در نظر گرفت. چنانچه سرمایه‌گذاران در این نقطه اقدام به ثبت موقعیت معاملاتی فروش کرده و سپس در قیمت‌های پایین‌تر بتوانند خرید کنند، سود خوبی از بازار کسب خواهند کرد.

الگوی خفاش نزولی

انواع ترکیب الگوی خفاش

الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال می‌تواند با سایر ابزارهای قدرتمند بررسی شود و این مسئله به معامله‌گران کمک خواهد کرد تا تحلیل دقیق‌تری داشته باشند و بتوانند استراتژی معاملاتی شخصی خود را برنامه‌ریزی کنند.

ترکیب الگوی خفاش با امواج الیوت

همانطور که پیش‌تر نیز اشاره شد، الگوی هارمونیک خفاش از نظر ظاهری به الگوی گارتلی شباهت دارد و مانند این الگو یک الگوی بازگشتی است که در پایان یک روند شکل گرفته و نویدگر تغییر روند قیمتی است. حالت ایده‌آل الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال این است که در موج اول و دوم الیوت شکل بگیرد. همانطور که در شکل زیر نیز مشاهده می‌کنید، موج XA، موج اول و اصلاح ABCD نیز موج دوم الیوت است. هر دو حالت صعودی و نزولی الگوی خفاش در شکل زیر نمایش داده شده‌اند.

ترکیب الگوی خفاش با امواج الیوت

ترکیب الگوی هارمونیک خفاش با سطوح Fibo Retracement

در دو شکل زیر، مشخصات سطوح اصلاحی دو الگوی خفاش صعودی و نزولی در ترکیب با سطوح فیبوناچی نشان داده شده‌اند. در خفاش صعودی اصلاح نقطۀ B در سطوح 38 تا 50 درصد موج XA قرار دارد. همچنین نقطۀ C در سطوح 38 تا 79% موج BC است و نقطۀ D نیز در سطوح 113 تا 162% موج BC قرار دارد.

ترکیب الگوی هارمونیک خفاش با سطوح Fibo Retracement

شکل زیر نیز ترکیب الگوی خفاش نزولی با سطوح فیبوناچی اصلاحی است.

ترکیب الگوی خفاش نزولی با سطوح فیبوناچی اصلاحی

ترکیب الگوی خفاش با استراتژی مارتینگل

بسیاری از تحلیلگران معتقدند که ترکیب الگوی هارمونیک خفاش با استراتژی مارتینگل بسیار مفید است و می‌تواند احتمال کسب سود از معاملات مالی را افزایش دهد. دلیل این اظهار نظر، یک طرفه بودن بازار بورس ایران است. این استراتژی می‌گوید که برای ورود به معامله لازم نیست که معامله‌گر منتظر رسیدن قیمت به اصلاح 89 باشد. بلکه هرکس می‌تواند نسبت به مدیریت سرمایه خود، قبل از اینکه به محدوده PRZ نزدیک شود، به صورت پله‌ای وارد معامله شود. در این صورت شانس موفقیت و کسب سود از معامله افزایش خواهد یافت.

ترکیب الگوی خفاش با فیبوناچی زمانی

در صورت ایجاد واگرایی زمانی در این الگو، اعتبار آن افزایش خواهد یافت. در صورتی که واگرایی بین قیمت و اندیکاتورهای اسیلاتور ایجاد شود، می‌توانید اطمینان حاصل کنید که یکی از قدرتمندترین و معتبرترین حالت‌های الگوی هارمونیک رخ داده است و با اطمینان بیشتری قادر خواهید بود که موقعیت معاملاتی موردنظر خود را ایجاد کنید.

نحوه تشخیص و استفاده از الگوی خفاش در تحلیل تکنیکال

نحوه تشخیص و استفاده از الگوی خفاش در تحلیل تکنیکال

برای شناسایی الگوی خفاش می‌توانید از دو عامل اصلی کمک بگیرید:

  1. این الگو در پایان روند صعودی و یا نزولی شکل می‌گیرد. پس آن را در پایان روند ردیابی کنید.
  2. از سطوح فیبوناچی برای پیدا کردن نقاط کلیدی الگو استفاده کنید. نقاط اصلاحی می‌توانند نقاط کلیدی الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال را مشخص کنند.

برای شناسایی مراحل مختلف این الگو نیز به نکات زیر توجه کنید:

  1. الگوی خفاش با موج XA آغاز می‌شود.
  2. موج AB، موج دوم و یک حرکت اصلاحی معکوس است. یادتان باشد که این حرکت اصلاحی نباید بیشتر از 50 درصد از موج XA باشد.
  3. پس از موج اصلاحی AB باید موج BC تشکیل شود که جهت آن متفاوت است. این موج معمولا در بین سطوح 38.2% تا 88.6% از موج AB قرار دارد.
  4. موج CD باید در پایان شکل بگیرد و این الگو را تکمیل کند. این موج نیز باید در بین ترازهای 1.618 تا 2.618 برابر موج BC باشد. نقطۀ D نیز نقطۀ پایان این موج است که بسته به نوع الگو، معامله‌گر می‌تواند وارد موقعیت معاملاتی خرید و یا فروش شود و این نقطۀ پایانی باید در نزدیکی 88.6% از اصلاح موج XA قرار گرفته باشد.

برای معامله با این الگو بهتر است ابتدا از تغییر روند در نقطۀ D اطمینان پیدا کنید و سپس برای ثبت موقعیت معاملاتی اقدام کنید. برای این منظور لازم است تا منتظر واکنش قیمت پس از لمس نقطۀ D باشید و در شمع‌هایی که پس از این نقطه تشکیل می‌شوند راجع به ورود یا خروج از معامله تصمیم بگیرید. البته علم تابلوخوانی و استفاده از اندیکاتورها نیز می‌تواند در تشخیص تغییر روند قیمت به شما کمک شایانی کند.

معامله با الگوی خفاش صعودی

با ظهور الگوی خفاش صعودی بهتر است که حد ضرر در نزدیکی نقطۀ D و یا زیر نقطۀ X در نظر گرفته شود. دلیل قرار دادن حد ضرر در این نقاط این است که چنانچه قیمت از این نقطۀ الگو عبور کند، خفاش صعودی دیگر اعتبار ندارد. اهداف قیمتی برای خروج از معامله در این الگو باید بر مبنای نسبت‌های فیبوناچی تعیین شود.

معامله‌گران می‌توانند حد سود خود را بین نقاط A تا D و یا حتی بسته به ریسک‌پذیری خود در فراتر از نقطۀ A قرار دهند. بهترین نقطه‌ای که می‌توانید حد سود خود را در آن قرار دهید، سطح 0.618 موج AD است.

البته برخی از معامله‌گران نیز حد سود خود را در تراز 61.8% موج CD و یا در نقطۀ C یا نقطۀ A قرار می‌دهند. در صورت شکسته شدن مقاومت در نقطۀ A انتظار می‌رود که رشد قیمت تا تراز 1.272 AD و پس از آن تا 1.618 AD داشته باشیم.

معامله با الگوی خفاش نزولی

حد ضرر در الگوی هارمونیک خفاش نزولی می‌تواند کمی بالاتر از نقطۀ D قرار داده شود. بهتر است تمام معامله‌گران برای معامله‌های خود اهداف قیمتی داشته باشند و در زمان مناسب از معامله خارج شوند تا بتوانند ریسک معاملاتی خود را به کمترین حد ممکن برسانند. اهداف قیمتی برای الگوی هارمونیک خفاش نزولی می‌تواند در نقاط C و یا D و یا سطح 61.8% موج CD باشد.

چنانچه محدوده حمایتی نقطه A شکسته شود، انتظار می‌رود که نمودار قیمت دارایی موردنظر تا سطح 1.271 موج AD و پس از آن تا سطح 1.618 موج AD کاهش پیدا می‌کند.

سخن پایانی

الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال یکی از الگوهای مهم و پرطرفدار است که جزء الگوهای بازگشتی بوده و خبر از تغییر روند قیمت می‌دهد. این الگو به دلیل استفاده از نسبت‌های دقیق فیبوناچی، قادر است نقاط بازگشت قیمت را با بالاترین دقت ممکن تشخیص داده و پیش‌بینی کند. الگوی هارمونیک خفاش در تمام بازارهای مالی مانند بازارهای سهام و فارکس و ارز دیجیتال کاربرد دارد.

یکی از مزایای مهم این الگو این است که با سایر ابزارهای تحلیلی مانند تحلیل‌های بنیادی و اندیکاتورها قابل ترکیب است و همین موضوع سبب افزایش دقت تحلیل‌های معامله‌گران می‌شود. البته بدیهی است که استفاده از الگوی خفاش نیاز به دانش و تجربۀ بالایی دارد و شناسایی کامل آن نیز ممکن است زمان‌بر باشد و امکان ترسیم آن در تمام بسترهای معاملاتی وجود ندارد.

سوالات متداول

الگوی هارمونیک خفاش چیست؟

این الگو یکی از الگوهای هارمونیک و جزء الگوهای بازگشتی است که در پایان یک روند ظاهر شده و خبر از تغییر روند می‌دهد.

الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال به چند دسته تقسیم می‌شود؟

الگوی خفاش به دو دستۀ صعودی و نزولی تقسیم می‌شود که خفاش صعودی در پایان یک روند نزولی و خفاش نزولی در پایان یک روند صعودی تشکیل می‌شوند.

مزایای استفاده از الگوی خفاش چیست؟

از جمله مزایای استفاده از این الگو میتوان به امکان ترکیب شدن آن با اندیکاتورها و تحلیل‌های بنیادی و دقت بالا در پیش‌بینی نقاط بازگشت روند اشاره کرد. یکی دیگر از مزایا، قابلیت کاربرد این الگو در تمام بازارهای مالی است.

معایب الگوی خفاش چیست؟

استفاده از این الگو نیاز به دانش و تجربه دارد و برای معامله‌گران تازه‌کار مناسب نیست. همچنین این الگو را نمیتوان روی تمام بسترهای معاملاتی ترسیم کرد و تشخیص آن نیاز به زمان زیادی دارد.

درباره نویسنده

امید محمدپور

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

معرفی الگوی وایکوف در تحلیل تکنیکال و انواع آن + آموزش استفاده از الگوی Wyckoff

اگر قصد فعالیت و معامله در بازارهای مالی را دارید لازم است تا انواع روش‌های تحلیلی را فرا بگیرید. یکی از این روش‌های تحلیلی، تحلیل تکنیکال است که سابقه و نمودارهای قیمت را از طریق الگوها و اندیکاتورهای مختلف مورد بررسی قرار می‌دهد. تحلیل تکنیکال...

۲۰ شهریور ۱۴۰۳
[object Object] عکس

معرفی الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال و انواع آن + آموزش استفاده از الگوی Gartley

الگوهای هارمونیک بهترین ابزار برای تحلیل تکنیکال هستند که با دامنۀ گسترده‌ای از استراتژی‌های سودمند بازار مطابقت دارند. این الگوها از ترکیب سطوح فیبوناچی و حرکت هندسی قیمت به وجود می‌آیند و معمولا در روزهای کم‌نوسان بازار بیشتر دیده...

۸ شهریور ۱۴۰۳
[object Object] عکس

معرفی الگوی کندل ستاره صبحگاهی و شامگاهی در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده از آن

الگوی کندل ستاره صبحگاهی و شامگاهی یکی از الگوهای تحلیل تکنیکال و شمعی ژاپنی است که جهت حرکت بازار را به خوبی نمایان می‌کند. ستاره صبحگاهی و ستاره شامگاهی جزء الگوهای بازگشتی به شمار می‌آیند و ظهور آنها می‌تواند به معامله‌گران هشدار دهد که قیمت...

۲۳ مرداد ۱۴۰۳
[object Object] عکس

معرفی الگوی مستطیل در تحلیل تکنیکال و انواع آن؛ آموزش استفاده از الگوی مستطیل

الگوی مستطیل در تحلیل تکنیکال مانند سایر الگوهای ظاهرشده بر روی نمودارهای قیمت، می‌تواند اطلاعات و داده‌های زیادی را در مورد روند قیمت گذشته و آینده در اختیار معامله‌گران قرار دهد. الگوی مستطیل نیز مانند سایر الگوهای تحلیل تکنیکال باید بارها و...

۱۰ مرداد ۱۴۰۳