خانه
معرفی الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال و انواع آن؛ آموزش استفاده، معامله و تشخیص عکس

معرفی الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال و انواع آن؛ آموزش استفاده، معامله و تشخیص

الگوی کوسه یا الگوی شارک یکی از الگوهای پرکاربرد هارمونیک است که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار می‌گیرد. این الگو نیز مانند سایر الگوهای هارمونیک، از تلفیق اشکال هندسی و اعداد فیبوناچی ابداع شده است، پس برای استفاده از این الگو باید بر ابزارهای فیبوناچی مسلط باشید تا سود زیادی از آن کسب کنید.

در این مقاله قصد داریم به جزئیات الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال، نحوۀ معامله با این الگو و تفاوت‌های آن با سایر الگوهای هارمونیک بپردازیم. لطفا ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.

الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوی کوسه یا الگوی شارک در سال 2011 میلادی کشف شده و از آن زمان توسط معامله‌گران مورد استفاده قرار گرفته است. این الگو را میتوان مانند سایر الگوهای هارمونیک بر روی نمودار رسم کرد و با در نظر گرفتن قوانین آن اقدام به معامله نمود. این الگو می‌تواند نواحی احتمالی تغییر روند را شناسایی کند و فرصت‌های معاملاتی موفق را پیدا کند. این الگوی هارمونیک بسیار دقیق بوده و ظاهر متمایز و روابط فیبوناچی خاصی دارد که تشکیل‌دهندۀ ساختار کلی آن است.

الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال مانند سایر الگوهای هارمونیک به دو صورت صعودی و نزولی ظاهر می‌شود که شکل صعودی آن به حرف M انگلیسی شباهت دارد و حالت نزولی آن شبیه به W است.

بیشتر بخوانید: الگوی هارمونیک چیست

انواع الگوی شارک

الگوی شارک مانند سایر الگوهای هارمونیک به دو دسته تقسیم می‌شود.

1. الگوی کوسه صعودی

این الگو در انتهای یک روند نزولی تشکیل می‌شود و می‌تواند نشان‌دهندۀ تغییر روند نمودار قیمت از نزولی به صعودی باشد. به این الگوها Bullish Shark Pattern یا الگوی کوسه گاوی نیز گفته می‌شود.

الگوی کوسه صعودی

همانطور که در شکل بالا دیده می‌شود، قیمت در این الگو از نقطۀ X آغاز شده و به سمت نقطۀ A رشد می‌کند. سپس از نقطۀ A به سمت نقطۀ B یک اصلاح قیمتی انجام می‌دهد که این اصلاح قیمت به نسبت 0.382 تا 0.786 موج XA خواهد بود. سپس قیمت به اندازۀ موج BC رشد خواهد کرد و محل قرارگیری نقطۀ C در سطوح اصلاحی 1.13 تا 1.618 موج BC و نسبت 0.886 موج XA خواهد بود.

نقطۀ D آغاز روند صعودی خواهد بود و میتوان در این نقطه وارد موقعیت معاملاتی خرید شد. اگر نقطۀ D از تراز 0.886 عبور کند، معامله‌گر می‌تواند منتظر تراز اصلاحی 1.13 موج XA بماند که صعود از آن نقطه آغاز شود. در نتیجه محل قرارگیری نقطۀ D نیز به روی تراز اصلاحی 1.13 موج XA انتقال پیدا خواهد کرد.

2. الگوی کوسه نزولی

این الگو برعکس الگوی کوسه صعودی است و در انتهای یک روند صعودی شکل گرفته و خبر از تغییر روند صعودی و تبدیل شدن آن به روند نزولی می‌دهد. ظاهر شدن این الگو بر روی نمودارهای قیمت، به معامله‌گران هشدار می‌دهد تا تنظیمات معاملاتی خود را به موقعیت معاملاتی فروش تغییر دهند. به این الگو الگوی کوسه خرسی یا Bearish Shark Pattern نیز گفته می‌شود.

الگوی کوسه نزولی

همانطور که در شکل بالا مشاهده می‌شود، قیمت در الگوی کوسه نزولی از نقطۀ X آغاز شده و تا نقطۀ A افت قیمت وجود خواهد داشت. سپس از نقطۀ A تا نقطۀ B یک اصلاح قیمت و افزایش قیمت موقتی رخ خواهد داد و این اصلاح در نسبت 0.382 تا 0.786 موج XA جای خواهد گرفت. بعد از اصلاح قیمت AB، قیمت به اندازۀ BC افت پیدا کرده و به نقطۀ C می‌رسد. محل قرارگیری نقطۀ C در سطوح اصلاحی 1.13 تا 1.618 موج AB خواهد بود.

سپس قیمت به میزان موج CD با افزایش قیمت مواجه خواهد شد و محل قرارگیری نقطۀ D در سطح اصلاحی 1.618 تا 2.24 موج BC و نسبت 0.886 موج XA خواهد بود. نقطۀ D آغاز روند نزولی خواهد بود و معامله‌گران می‌توانند در این نقطه اقدام به ایجاد موقعیت معاملاتی فروش کنند. چنانچه قیمت از تراز 0.886 عبور کند، انتظار می‌رود که نمودار قیمت از تراز اصلاحی 1.13 موج XA روند نزولی خود را آغاز کند و نقطۀ D جدیدی در این تراز شکل بگیرد.

آموزش معامله با الگوی کوسه (Shark Pattern)

الگوی کوسه نیز مانند سایر الگوهای هارمونیک یک الگوی چهار بخشی است که در هر بازه زمانی قابل تشخیص است و میتوان روی تمام دارایی‌های بازار مالی از آن استفاده کرد.

معامله با الگوی کوسه صعودی

پس از شناسایی الگوی کوسه صعودی در تحلیل تکنیکال باید یک سفارش محدود ثبت کنید و سپس تا شکل‌گیری کامل الگو منتظر بمانید. قبل از ورود به معامله باید با استفاده از اندیکاتورها و سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال از قبیل MACD و RSI نیز برای ورود تاییدیه بگیرید. حد ضرر را در این الگو کمی پایین‌تر از نقطۀ D در نظر بگیرید.

اهداف قیمتی را به این ترتیب انتخاب کنید:

  1. تراز 61.8 درصد موج CD
  2. نقطۀ A
  3. نقطۀ C
  4. در صورتی که مقاومت قیمتی C شکسته شود، میتوان انتظار داشت که نمودار قیمت تا تراز 1.272 موج CD و بعد از آن تا تراز 1.618 موج CD افزایش و رشد داشته باشد.

معامله با الگوی کوسه نزولی

در الگوی کوسه نزولی در صورتی میتوان کسب سود کرد که بازار به صورت دوطرفه باشد. در بازارهای دوطرفه به محض مشاهدۀ این الگو میتوان در نقطۀ D، سفارش فروش ارسال کرد و در قیمت‌های کمتر از آن با ایجاد موقعیت معاملاتی خرید وارد معامله شد. اهداف قیمتی در الگوی شارک نزولی به این ترتیب است:

  1. تراز 61.8 درصد موج CD
  2. نقطۀ A
  3. نقطۀ C
  4. در صورتی که مقاومت قیمتی C شکسته شود، میتوان منتظر افت قیمت تا تراز 1.271 موج CD و پس از آن تا تراز 1.618 موج CD بود.

حد ضرر در کوسه نزولی را باید کمی بالاتر از نقطۀ D انتخاب کرد.

تفاوت الگوی کوسه با سایر الگوهای هارمونیک

این الگو مانند سایر الگوهای هارمونیک از چهار موج و پنج نقطه تشکیل شده است اما تفاوت‌هایی نیز با آنها دارد.

اولین تفاوت الگوی شارک با سایر الگوهای هارمونیک که در شکل زیر الگوی خفاش مثال زده شده است، در شکل ظاهری است که در کوسه، نقطۀ C در سطح بالاتری نسبت به نقطۀ A تشکیل می‌شود در حالیکه در خفاش سطح C را پایین‌تر از A می‌بینیم. تفاوت دوم این است که در الگوی خفاش و سایر الگوهای هارمونیک دو موج AB و CD با هم برابر هستند و این مسئله رکن اصلی ساختار این الگو است. اما در الگوی کوسه، این دو سطح برابر نیستند و به دلیل قرارگیری نقطۀ C در سطح بالاتر، موج CD بلندتر است.

در شکل زیر، الگوی کوسه در سمت راست و الگوی خفاش در سمت چپ نشان داده شده‌اند.

تفاوت الگوی کوسه با سایر الگوهای هارمونیک

علاوه بر موردی که ذکر شد، الگوی سایفر نیز مانند الگوی کوسه از نظر عرف رایج در ساختار الگوهای هارمونیک متفاوت است و در این الگو نیز نقطۀ C در سقف بالاتری نسبت به نقطۀ A تشکیل می‌شود، اما این الگو با الگوی کوسه یک تفاوت دارد. تفاوت آنها در این است که در سایفر، نقطۀ D نیز در کف بالاتری نسبت به نقطۀ X شکل می‌گیرد. در تصویر زیر، دو الگوی صعودی و نزولی سایفر را مشاهده می‌کنید.

تفاوت الگوی کوسه با سایر الگوهای هارمونیک

تفاوت دیگری که بین این الگو و سایر الگوهای هارمونیک وجود دارد این است که کمتر از آنها در نمودارهای قیمتی ظاهر می‌شود و در واقع به ندرت شاهد شکل‌گیری کوسه صعودی و یا نزولی در نمودار قیمت خواهیم بود.

 

سخن پایانی

در این مقاله دربارۀ یکی دیگر از الگوهای هارمونیک به نام الگوی کوسه یا الگوی شارک صحبت کردیم و نحوۀ شناسایی و معامله با این الگو را مطرح نمودیم. این الگو مانند سایر الگوهای هارمونیک می‌تواند نشانۀ تغییر روند باشد و به دو صورت صعودی و نزولی دیده می‌شود که شبیه به حروف M و W انگلیسی هستند. کوسه صعودی در انتهای یک روند نزولی و کوسه نزولی در انتهای یک روند صعودی شکل می‌گیرند.

برای استفاده از الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال باید از اندیکاتورها استفاده کنید تا از تغییر روند اطمینان پیدا کنید. علم تابلوخوانی و شمع‌شناسی نیز می‌تواند در شناسایی تغییر روند به شما کمک کند. پس از اینکه از تغییر روند اطمینان پیدا کردید، می‌توانید نقطۀ D را محاسبه کنید و اقدام به ورود و یا خروج از معامله نمایید. البته چنانچه منتظر واکنش قیمت بعد از لمس نقطۀ D بمانید و در شمع‌های بعدی راجع به ورود و یا خروج از معامله تصمیم بگیرید، بهتر است.

سوالات متداول

الگوهای هارمونیک به چه الگوهایی می‌گویند و کاربرد آنها چیست؟

الگوهای هارمونیک در تحلیل تکنیکال از تلفیق اشکال هندسی و اعداد فیبوناچی شکل گرفته‌اند و چنانچه معامله‌گران بتوانند بر این الگوها مسلط شوند، سود زیادی را نصیب خود خواهند کرد.

الگوی کوسه یا شارک چیست؟

الگوی کوسه یا الگوی شارک می‌تواند نواحی احتمالی تغییر روند را شناسایی کند و فرصت‌های معاملاتی موفق را پیدا کند. این الگو جزء الگوهای هارمونیک است.

الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال به چند حالت مشاهده می‌شود؟

الگوی کوسه در تحلیل تکنیکال مانند سایر الگوهای هارمونیک به دو صورت صعودی و نزولی ظاهر می‌شود که شکل صعودی آن به حرف M انگلیسی شباهت دارد و حالت نزولی آن شبیه به W است.

تفاوت الگوی کوسه و الگوی سایفر در چیست؟

این دو الگو بسیار به هم شبیه هستند ولی یک تفاوت با هم دارند. تفاوت آنها در این است که در الگوی هارمونیک سایفر، نقطۀ D در کف بالاتری نسبت به نقطۀ X شکل می‌گیرد.

درباره نویسنده

امید محمدپور

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

معرفی الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال و انواع آن + آموزش استفاده از الگوی Gartley

الگوهای هارمونیک بهترین ابزار برای تحلیل تکنیکال هستند که با دامنۀ گسترده‌ای از استراتژی‌های سودمند بازار مطابقت دارند. این الگوها از ترکیب سطوح فیبوناچی و حرکت هندسی قیمت به وجود می‌آیند و معمولا در روزهای کم‌نوسان بازار بیشتر دیده...

۸ شهریور ۱۴۰۳
0
0
[object Object] عکس

معرفی الگوی کندل ستاره صبحگاهی و شامگاهی در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده از آن

الگوی کندل ستاره صبحگاهی و شامگاهی یکی از الگوهای تحلیل تکنیکال و شمعی ژاپنی است که جهت حرکت بازار را به خوبی نمایان می‌کند. ستاره صبحگاهی و ستاره شامگاهی جزء الگوهای بازگشتی به شمار می‌آیند و ظهور آنها می‌تواند به معامله‌گران هشدار دهد که قیمت...

۲۳ مرداد ۱۴۰۳
0
0
[object Object] عکس

معرفی الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده از آن

تمام الگوهای هارمونیک را میتوان ترکیب ابزارهای فیبوناچی و اشکال هندسی دانست. این الگوها در نظر معامله‌گران از اهمیت بالایی برخوردار هستند زیرا به صورت طرح‌ها و شکل‌های مختلف بر روی نمودار قیمت ظاهر می‌شوند و به معامله‌گران کمک می‌کنند تا با تحلیل...

۱۸ مرداد ۱۴۰۳
0
0
[object Object] عکس

معرفی الگوی مستطیل در تحلیل تکنیکال و انواع آن؛ آموزش استفاده از الگوی مستطیل

الگوی مستطیل در تحلیل تکنیکال مانند سایر الگوهای ظاهرشده بر روی نمودارهای قیمت، می‌تواند اطلاعات و داده‌های زیادی را در مورد روند قیمت گذشته و آینده در اختیار معامله‌گران قرار دهد. الگوی مستطیل نیز مانند سایر الگوهای تحلیل تکنیکال باید بارها و...

۱۰ مرداد ۱۴۰۳
0
0