خانه
معرفی الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال و انواع آن + آموزش استفاده از الگوی Gartley عکس

معرفی الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال و انواع آن + آموزش استفاده از الگوی Gartley

الگوهای هارمونیک بهترین ابزار برای تحلیل تکنیکال هستند که با دامنۀ گسترده‌ای از استراتژی‌های سودمند بازار مطابقت دارند. این الگوها از ترکیب سطوح فیبوناچی و حرکت هندسی قیمت به وجود می‌آیند و معمولا در روزهای کم‌نوسان بازار بیشتر دیده می‌شوند.

الگوی هارمونیک گارتلی یکی از انواع این الگوهاست که از سال 1935 توسط فردی به همین نام مطرح شده و جزء قدیمی‌ترین انواع این الگوها به شمار می‌آید. این الگو جزء معتبرترین الگوها در تحلیل تکنیکال است و طرفداران بسیار زیادی دارد. در ادامه به معرفی الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال خواهیم پرداخت و انواع این الگو، نحوۀ تشخیص و استفاده از آن را آموزش خواهیم داد.

الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال یکی از انواع الگوهای نموداری است که زیرمجموعۀ الگوهای هارمونیک به شمار می‌آید. این الگو نیز مانند سایر الگوهای هارمونیک از 5 نقطه و 4 موج حرکتی تشکیل شده است و چنانچه درست تشخیص داده شود معاملات پرسودی را در پی خواهد داشت. 5 نقطۀ گارتلی با حروف C، B، A، X و D و امواج حرکتی آن با BC، AB، XA و CD مشخص می‌شوند.

الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال

در ساختار این الگو باید نسبت‌های خاص فیبوناچی به دقت رعایت شود و مانند بیشتر الگوها به دو نوع صعودی و نزولی تقسیم می‌شود. الگوی گارتلی معمولا در پایان یک روند شکل گرفته و از بازگشت روند خبر می‌دهد. ایده‌آل‌ترین حالت این الگو این است که در موج‌شماری الیوت در موج اول و دوم شکل گرفته باشد.

تاریخچه الگوی گارتلی

الگوی هارمونیک گارتلی در سال 1935 میلادی توسط فردی به همین نام در کتاب «سودآوری در بازار سهام» مطرح شد. نام اصلی این کتاب، Profits in the Stock Market است و این الگو در صفحه 222 این کتاب مطرح شده است. به همین دلیل ممکن است در برخی منابع از آن به عنوان الگوی 222 یا الگوی گارتلی 222 نیز یاد شود.

گارتلی در این کتاب بیان کرد در صورتی که یک حرکت نیرومند رخ دهد و سپس در خلاف جهت یاد شده، واکنشی اتفاق بیفتد که در قالب یک الگوی 3 موجی باشد و طی آن 2 بازو تقریبا برابر و هم‌شکل بوده و در خلاف جهت حرکت اولیه باشند، بازار برای ادامه حرکت در جهت حرکت اولیه مستعد است و بازوی اصلاحی شکل‌گرفته در خلاف روند جدید پایان خواهد یافت.

انواع الگوی هارمونیک گارتلی

الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال به دو نوع صعودی و نزولی تقسیم می‌شود.

الگوی گارتلی صعودی

در الگوی گارتلی صعودی، حرکت از نقطۀ X آغاز شده و در یک روند صعودی به سمت نقطۀ A ادامه پیدا می‌کند که این اولین موج گارتلی است. سپس در موج دوم، از نقطۀ A در یک روند نزولی به نقطۀ B می‌رسیم و یک اصلاح قیمت موقتی شکل می‌گیرد. پس از آن، قیمت از نقطۀ B در یک روند صعودی به سمت نقطۀ C می‌رود و موج چهارم این الگو نیز حرکت نزولی از نقطۀ C به نقطۀ D را نشان خواهد داد.

شکل ظاهری الگوی گارتلی صعودی به حرف M انگلیسی شباهت دارد. آخرین نقطۀ این الگو نقطۀ D است و پس از آن قیمت افزایش خواهد یافت که این برخلاف روند نزولی پیش از شکل‌گیری این الگو است. در واقع این الگو در پایان یک روند نزولی تشکیل می‌شود و خبر از معکوس شدن روند و آغاز روند صعودی قیمت می‌دهد. تمام مراحل ذکرشده در شکل زیر قابل مشاهده است.

الگوی گارتلی صعودی

الگوی گارتلی نزولی

شکل‌گیری الگوی گارتلی نزولی مشابه حالت صعودی این الگو است و از قوانین یکسان پیروی می‌کند. در گارتلی نزولی حرکت از نقطۀ X آغاز می‌شود و در یک روند نزولی به سمت نقطۀ A حرکت می‌کند که این اولین موج این الگو است. در موج دوم، حرکت صعودی موقتی از A به B اتفاق خواهد افتاد و در موج سوم در یک روند نزولی، قیمت از B به C خواهد رسید. موج چهارم این الگو نیز حرکت صعودی از C به D است و پس از آن قیمت دچار ریزش می‌شود.

شکل ظاهری گارتلی نزولی به حرف W انگلیسی شباهت دارد و در پایان روند صعودی شکل گرفته و خبر از ریزش قیمت می‌دهد. تشکیل گارتلی نزولی در شکل زیر با تمام مراحل آن قابل مشاهده است.

الگوی گارتلی نزولی

نحوه تشخیص الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال

نحوه تشخیص الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال

برای تشخیص الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال باید قوانین خاصی را بررسی و تحلیل کرد:

حرکت از نقطه X به نقطه A:

حرکت از X به A شرایط خاصی در الگوی هارمونیک گارتلی ندارد و هر حرکتی بر نمودار قیمت می‌تواند در نظر گرفته شود.

حرکت از نقطه A به نقطه B:

حرکت از A به B باید 8.61 درصد از اندازه حرکت اول باشد. یعنی AB برابر با 8.61 درصد XA است. اگر حرکت دوم یعنی حرکت بین X به A صعودی باشد باید در حرکتی که از نقطه A به نقطه B رخ داده است به اندازه 8.61 درصد فیبوناچی بازگشتی نزولی رخ دهد.

حرکت از نقطه B به نقطه C:

حرکت BC باید خلاف جهت حرکت AB باشد و موج BC لازم است که به میزان 2.38 درصد تا 6.88 درصد از فیبوناچی AB باشد.

حرکت از نقطه C به نقطه D:

حرکت CD باید خلاف جهت BC باشد. حرکت CD باید در محدوده فیبوناچی 2.127 درصد تا 8.161 درصد از BC باشد.

حرکت از نقطه D به نقطه A:

آخرین قانون برای تشکیل صحیح الگوی هارمونیک گارتلی این است که گام AD اندازه‌گیری شود. گام AD باید در سطح اصلاحی 78.6 درصد گام XA باشد.

تشخیص آسانتر الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال

1. ترکیب الگوی هارمونیک گارتلی با استراتژی مارتینگل

در صورتی که این الگو با استراتژی مارتینگل ترکیب شود، سوددهی معامله را تضمین می‌کند. برای ورود به معامله با این الگو یا باید منتظر بمانید تا قیمت به اصلاح 79 درصد برسد و یا قبل از نزدیک شدن قیمت به این محدوده به صورت پله‌ای ورود کنید. البته شما باید این کار را با توجه به مدیریت سرمایه خود انجام دهید. با ورود پله‌ای شانس موفقیت شما در معامله افزایش پیدا می‌کند و چنانچه پول هوشمند به سهم وارد شود و یا روند به صورت ناگهانی تغییر کند، شما از روند پرقدرت بازار جا نمی‌مانید.

2. تایید الگوی گارتلی در ترکیب با Fibo Time Zone

اگر در تشکیل این الگو واگرایی زمانی مشاهده کردید، به شکل‌گیری الگوی گارتلی یقین پیدا کنید. واگرایی زمانی، اعتبار این الگو را افزایش می‌دهد. چنانچه بین دو موج XA و AD یک واگرایی زمانی هم‌جهت با الگو شکل بگیرد، یک نشانه پرقدرت از تشکیل صحیح الگوی گارتلی و عملکرد درست آن است.

3. تایید الگوی گارتلی با ترکیب واگرایی قیمت

در صورتی که در تشکیل این الگو، بین قیمت و اندیکاتورهای Oscillators واگرایی مشاهده کردید می‌توانید معامله خود را با اطمینان بیشتری انجام دهید. چنانچه در گام‌های نهایی موج CD یک واگرایی معمول در جهت روند الگو مشاهده شد، منتظر موج انفجاری صعودی و یا نزولی باشید و بدانید که الگوی شکل‌گرفته یک الگوی گارتلی معتبر است. واگرایی هم‌جهت با الگو به این معناست که +RD برای گارتلی صعودی و –RD برای گارتلی نزولی شکل گرفته باشد.

آموزش استفاده از الگوی گارتلی

برای معامله با الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال لازم است که نقطه ورود و خروج از معامله، حد ضرر و هدف قیمتی خود را تعیین کنید.

تعیین نقطه ورود در معامله با الگوی گارتلی

اولین قدم در معامله با این الگو شناسایی و رسم درست آن است. ابتدا لازم است که چهار موج حرکتی بر روی نمودار شناسایی شده و نسبت‌های فیبوناچی بین آنها بررسی شود. اگر نسبت‌های فیبوناچی به صورتی که پیش‌تر مطرح شد برقرار بودند، می‌توانید نقاط را با اسامی ذکرشده در قسمت قبل نام‌گذاری کنید.

گام آخر که موج CD است در سطح 127.2 درصد یا 161.8 درصد از گام BC حمایت می‌شود و قیمت دارایی در نقطۀ D به سمت بالا حرکت کرده و شما می‌توانید در این نقطه وارد موقعیت معاملاتی خرید شوید. در صورتی که الگوی گارتلی نزولی شکل گرفته باشد نیز می‌توانید با پیروی از همان قوانین، وارد موقعیت معاملاتی فروش شوید. معمولا در این الگو، نقطۀ D نقطۀ ورود به معامله است.

تعیین حد ضرر در معامله با الگوی گارتلی

با تعیین حد ضرر در معامله با این الگو می‌توانید از زیان‌های جبران‌ناپذیر جلوگیری کنید و از سرمایه خود محافظت نمایید. در معامله با الگوی هارمونیک گارتلی صعودی بهتر است که حد ضرر را در پایین‌تر از نقطه D قرار دهید و در معامله با گارتلی نزولی بهتر است حد ضرر در بالای نقطه D باشد تا بتوانید از ریزش بازار کسب سود کنید.

با تعیین حد ضرر به این روش، اگر بازار خلاف جهت پیش‌بینی شما حرکت کند، ضرر چندانی نمی‌کنید و با یک زیان منطقی از معامله خارج می‌شوید.

تعیین حد سود در معامله با الگوی گارتلی

برای تعیین حد سود و یا هدف قیمتی در معامله با این الگو و پیدا کردن بهترین نقطه برای خروج از معامله می‌توانید به چند روش اقدام کنید. یک روش برای تعیین حد سود این است که از اندیکاتور فیبوناچی استفاده کنید و از سقف A تا کف D اندیکاتور فیبوناچی را اعمال نمایید. پس از آن می‌توانید در نسبت‌های فیبوناچی 61.8 یا 78.6 درصد از معامله خارج شوید.

از نقاط C، B و A نیز می‌توانید برای تعیین حد سود استفاده کنید و یا اینکه به صورت پله‌ای از معامله خارج شوید. خروج پله‌ای به این صورت است که هر مرتبه که قیمت دارایی به سطوح موردنظر شما رسید، بخشی از معامله را ببندید و با ادامه روند همراه شوید.

 

سخن پایانی

الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال از انواع الگوهای هارمونیک است که در تمام بازارهای مالی و تمام بازه‌های زمانی قابل استفاده است. این الگو به دفعات متعدد در نمودار قیمتی ظاهر می‌شود و یکی از پرکاربردترین الگوهای هارمونیک است که میتوان از آن کسب سود کرد. این الگو در انتهای روند ظاهر شده و خبر از تغییر روند می‌دهد و نرخ ریسک به پاداش عالی دارد.

البته شکل‌گیری الگوی هارمونیک گارتلی نیز مانند سایر الگوهای هارمونیک زمان‌بر است و ممکن است شناسایی و رسم آن برای معامله‌گران مبتدی مشکل باشد. به همین دلیل توصیه می‌شود که فقط معامله‌گران باتجربه از این الگو در معاملات خود استفاده کنند و برای اطمینان از شکل‌گیری این الگو از تحلیل بنیادی و اندیکاتورها استفاده نمایند و بر پایه حدس و گمان عمل نکنند.

سوالات متداول

الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال، زیرمجموعۀ الگوهای هارمونیک بوده و مانند سایر الگوهای هارمونیک از 5 نقطه و 4 موج حرکتی تشکیل شده است.

الگوی هارمونیک گارتلی چه زمانی ظاهر می‌شود؟

این الگو در پایان روند ظاهر می‌شود و خبر از معکوس شدن روند می‌دهد.

مزایای الگوی گارتلی در تحلیل تکنیکال چیست؟

این الگو به دفعات در نمودار ظاهر شده و نسبت ریسک به پاداش خوبی دارد و در تمام بازارهای مالی قابل معامله است.

معایب الگوی هارمونیک گارتلی چیست؟

شناسایی و رسم این الگو مشکل بوده و برای معامله‌گران مبتدی مناسب نیست. همچنین این الگو در فاز تثبیت بازار به خوبی عمل نکرده و ممکن است سیگنال‌های متضادی صادر کند.

درباره نویسنده

امید محمدپور

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

معرفی الگوی وایکوف در تحلیل تکنیکال و انواع آن + آموزش استفاده از الگوی Wyckoff

اگر قصد فعالیت و معامله در بازارهای مالی را دارید لازم است تا انواع روش‌های تحلیلی را فرا بگیرید. یکی از این روش‌های تحلیلی، تحلیل تکنیکال است که سابقه و نمودارهای قیمت را از طریق الگوها و اندیکاتورهای مختلف مورد بررسی قرار می‌دهد. تحلیل تکنیکال...

۲۰ شهریور ۱۴۰۳
[object Object] عکس

معرفی الگوی کندل ستاره صبحگاهی و شامگاهی در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده از آن

الگوی کندل ستاره صبحگاهی و شامگاهی یکی از الگوهای تحلیل تکنیکال و شمعی ژاپنی است که جهت حرکت بازار را به خوبی نمایان می‌کند. ستاره صبحگاهی و ستاره شامگاهی جزء الگوهای بازگشتی به شمار می‌آیند و ظهور آنها می‌تواند به معامله‌گران هشدار دهد که قیمت...

۲۳ مرداد ۱۴۰۳
[object Object] عکس

معرفی الگوی هارمونیک خفاش در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده از آن

تمام الگوهای هارمونیک را میتوان ترکیب ابزارهای فیبوناچی و اشکال هندسی دانست. این الگوها در نظر معامله‌گران از اهمیت بالایی برخوردار هستند زیرا به صورت طرح‌ها و شکل‌های مختلف بر روی نمودار قیمت ظاهر می‌شوند و به معامله‌گران کمک می‌کنند تا با تحلیل...

۱۸ مرداد ۱۴۰۳
[object Object] عکس

معرفی الگوی مستطیل در تحلیل تکنیکال و انواع آن؛ آموزش استفاده از الگوی مستطیل

الگوی مستطیل در تحلیل تکنیکال مانند سایر الگوهای ظاهرشده بر روی نمودارهای قیمت، می‌تواند اطلاعات و داده‌های زیادی را در مورد روند قیمت گذشته و آینده در اختیار معامله‌گران قرار دهد. الگوی مستطیل نیز مانند سایر الگوهای تحلیل تکنیکال باید بارها و...

۱۰ مرداد ۱۴۰۳