معرفی الگوی کف و سقف دوقلو در تحلیل تکنیکال؛ آموزش استفاده از الگوی دوکف و دوسقف
فهرست مطالب
- الگوی کف دوقلو چیست؟
- نحوۀ شناسایی الگوی کف دوقلو
- اعتبار الگوی دو کف
- آموزش معامله با الگوی کف دوقلو
- الگوی سقف دوقلو چیست؟
- نحوۀ شناسایی الگوی سقف دوقلو
- اعتبار الگوی دو سقف
- آموزش معامله با الگوی سقف دوقلو
- سوالات متداول
- الگوی دو سقف چیست؟
- الگوی دو کف چیست؟
- چگونه میتوان با الگوی سقف و کف دوقلو معامله کرد؟
- آیا ممکن است الگوی کف و سقف دوقلو نقض شوند؟
تعدادی از الگوهای تحلیل تکنیکال در تمام بازارهای مالی قابل استفاده هستند و میتوان از آنها در کلیۀ بازارهای ارز دیجیتال، فارکس، سهام و … استفاده نمود. این الگوها در بین معاملهگران از محبوبیت دوچندان برخوردار هستند.
الگوی کف و سقف دوقلو از جمله الگوهای تحلیل تکنیکال هستند که در نمودار داراییهای مختلف میتوان از آنها استفاده کرد. این الگوها برای شناسایی تغییر روند بسیار کاربردی هستند و به سرمایهگذاران کمک میکنند تا در ابتدای روند جدید وارد معامله شوند. این الگوها به راحتی بر روی نمودارها قابل تشخیص هستند و میتوان با استناد به آنها، موقعیت معاملاتی خرید یا فروش باز کرد.
این مقاله به معرفی کامل الگوی کف و سقف دوقلو اختصاص داده شده است تا شما با جزئیات این الگوها آشنا شوید و به راحتی در معاملات خود از آنها بهره ببرید.
الگوی کف دوقلو چیست؟
الگوی کف دوقلو یک الگوی بازگشتی است و الگوهای بازگشتی در پایان روند کنونی شکل گرفته و خبر از تغییر روند میدهند. این الگو نیز در پایان یک روند نزولی تشکیل میشود و نشاندهندۀ تغییر روند قیمت دارایی و تبدیل شدن آن به روند صعودی است. به این الگو، الگوی دو کف و یا Double Bottom نیز گفته میشود. الگوی دوکف یکی از الگوهای شمعی ژاپنی مشهور در تحلیل تکنیکال است که از نظر شکل ظاهری به حرف W شبیه است.
هرگاه دو کف قیمتی در نزدیک یکدیگر ایجاد شوند، الگوی کف دوقلو تشکیل میشود. در این الگو خطی به نام خط گردن وجود دارد که به آن Neckline نیز گفته میشود و میتواند به عنوان یک سطح مقاومت رفتار کند. قیمت در اثر برخورد با خط گردن واکنش نشان میدهد ولی این سطح مقاومت به صورت موقت است و در نهایت قیمت آن را شکسته و به سمت بالا حرکت میکند.
نحوۀ شناسایی الگوی کف دوقلو
یکی از مزایای این الگو این است که شناسایی آن روی نمودار کار دشواری نیست. ظاهر سادۀ این الگو باعث میشود که تمام افراد حتی افراد مبتدی نیز بتوانند به راحتی الگوی دو کف را روی نمودار تشخیص دهند. این الگو سه بخش مهم دارد:
کف اول:
در بخش کف اول الگو، قیمت پس از آنکه کاهش پیدا میکند، به سمت بالا بازمیگردد و کف اول را تشکیل میدهد. در واقع حرکت اندک قیمت به سمت بالا، یک اصلاح قیمت موقت است که پس از روند نزولی شکل گرفته است.
کف دوم:
قیمت پس از برخورد با خط گردن به سمت پایین بازگشته و با حرکت مجدد به سمت بالا باعث تشکیل کف دوم میشود. الگوی کف دوقلو در شرایطی تشکیل میشود که قیمت از کف اول بالاتر نرود. همچنین گام کاهشی دوم نیز نباید از کف اول پایینتر رود تا بتوانیم شاهد شکلگیری این الگو باشیم.
خط گردن:
خط گردن یک سطح مقاومت است که به صورت موقت عمل کرده و بین دو کف شکل میگیرد. اگر قیمت موفق به شکست خط گردن شود، نشانۀ این است که خریداران موفق شدهاند کنترل بازار را در دست بگیرند.
در شکل زیر، الگوی کف دوقلو با دو کف مجاور هم و خط گردن شناسایی شده است.
اعتبار الگوی دو کف
برای اینکه از شکلگیری الگوی کف دوقلو اطمینان حاصل کنید، به نکات زیر توجه کنید:
- معمولا ارتفاع عمودی درهها زیاد نیست.
- معمولا حجم معاملات در اولین دره زیاد است زیرا بیشتر سرمایهگذاران در این موقعیت وارد معاملات خرید میشوند.
- فاصلۀ زمانی بین دو درۀ شکل گرفته، معمولا بین 2 تا 6 هفته است.
- میزان فاصلۀ عمودی درهها از خط گردن باید حداقل 10 درصد باشد.
- زمانی که خط گردن شکسته شود، حجم معاملات زیاد است و این الگو تکمیل میشود. حجم معاملات پایین ممگن است نتواند این الگو را تثبیت کند.
- معمولا اندازۀ این الگو بین 20 تا 25 درصد از روند نزولی پیشین خود است.
آموزش معامله با الگوی کف دوقلو
برای اینکه معاملهگران بتوانند با الگوی کف دوقلو معامله کنند، باید منتظر باشند تا خط گردن یا همان سطح مقاومت شکسته شود. معاملهگران میتوانند پس از آنکه قیمت از خط گردن گذر کرد وارد معامله خرید شوند. البته لازم است که هنگام معامله با این الگو نیز مانند سایر الگوهای تحلیل تکنیکال، عوامل دیگری مانند اندیکاتورها را نیز بررسی کنید تا از تغییر روند اطمینان پیدا کنید. ممکن است در برخی موارد قیمت نتواند سطح مقاومت را بشکند و به روند نزولی رو به پایین خود ادامه دهد.
به طور کلی برای معامله با این الگو، راحتترین روش این است که منتظر بمانید تا خط گردن شکسته شود و یا اینکه بعد از اصلاح قیمت موقت به معامله وارد شوید. در واقع اگر خط گردن شکسته شده و شما هنوز وارد معامله نشدهاید، منتظر اصلاح قیمت باشید و به محض اصلاح قیمت وارد معاملۀ خرید شوید.
در الگوی زیر به سطح حمایت و مقاومت دقت کنید. سطح مقاومت (Resistence Level) همان خط گردن است و سطح حمایت (Support Level) از برخورد دو کف تشکیل شده است.
در این الگو به فاصلۀ بین دو کف تشکیل شده دقت کنید. هرچه فاصلۀ بین آنها بیشتر و طولانیتر باشد، شانس موفقیت معاملۀ شما با الگوی کف دوقلو نیز افزایش پیدا خواهد کرد. تحلیلگران بازارهای مالی اعتقاد دارند که این الگو برای معاملات طولانیمدت، گزینۀ بسیار مناسبی است.
حد سود خود را در این الگو به میزان فاصلۀ بین خط گردن و دو کف تشکیل شده رو به بالا اعمال کنید. با رسم یک خط عمودی بین خط گردن و کفهای تشکیل شده، به همان میزان به سمت بالا ادامه دهید تا حد سود به دست بیاید.
الگوی سقف دوقلو چیست؟
الگوی سقف دوقلو حالت معکوس الگوی کف دو قلو است. از این الگو نیز میتوان به عنوان یک الگوی بازگشتی در انتهای یک روند صعودی استفاده کرد که خبر از تغییر روند صعودی به یک روند نزولی میدهد. به این الگو، الگوی دو سقف یا Double Top نیز گفته میشود. این الگو از نظر شکل ظاهری به حرف M شباهت دارد و به همین دلیل تشخیص آن روی نمودار کار دشواری نیست.
این الگو از دو سقف تشکیل میشود که در مجاورت یکدیگر شکل گرفتهاند. در این الگو چنانکه پس از دو سقف تشکیلشده، قیمت بتواند خط گردن را که به عنوان سطح حمایتی موقتی عمل میکند بشکند، وارد روند نزولی میشود.
نحوۀ شناسایی الگوی سقف دوقلو
این الگو به دفعات روی نمودارهای قیمتی ظاهر میشود و به راحتی میتوان آن را تشخیص داده و برای ایجاد موقعیت معاملاتی فروش از آن استفاده کرد.
این الگو از سه بخش مهم تشکیل میشود:
سقف اول:
قیمت پس از حرکت به سمت بالا با مقاومت روبرو شده و اصلاح قیمت موقت انجام میدهد که منجر به تشکیل سقف اول میشود.
سقف دوم:
قیمت برای بار دوم با کاهش روبرو میشود و تشکیل سقف دوم را میدهد.
خط گردن:
خط گردن به سطح موقت حمایتی گفته میشود که بین سقف اول و سقف دوم شکل میگیرد و پس از سقف دوم، قیمت با شکست آن وارد روند نزولی میشود. اگر خط گردن شکسته نشود و قیمت به روند قبلی خود پس از شکلگیری این الگو ادامه دهد نمیتوان آن را جزء الگوهای بازگشتی سقف دوقلو به شمار آورد.
در شکل زیر به دو سقف تشکیل شده و خط گردن که از اجزای این الگو هستند دقت کنید.
اعتبار الگوی دو سقف
برای اطمینان از اعتبار الگوی سقف دوقلوی تشکیلشده به نکات زیر توجه کنید:
- ارتفاع عمودی قلهها زیاد نیست.
- معمولا حجم معاملات در اولین قله زیاد است.
- فاصلۀ زمانی 2 تا 6 هفتهای بین دو قله انتظار میرود.
- شکسته شدن قیمت در خط گردن با افزایش حجم معاملات همراه خواهد بود. در غیر این صورت ممکن است این الگو شکل نگیرد.
- اندازۀ این الگو معمولا بین 20 تا 25 درصد از روند صعودی پیش از خود است.
آموزش معامله با الگوی سقف دوقلو
برای معامله با الگوی سقف دوقلو نیز باید منتظر باشید که خط گردن شکسته شود و چنانکه در زمان شکسته شدن خط گردن از معامله جا ماندهاید و یا به آغاز روند نزولی شک دارید، بهتر است منتظر باشید تا قیمت پس از شکستن خط گردن، اصلاح موقت انجام دهد و پس از آن وارد موقعیت معاملاتی فروش شوید. معمولا این الگو زمانی تشکیل میشود که بازار به ناحیۀ بیشخرید وارد شود. در این شرایط احتمال روبرو شدن با مقاومت و ساخته شدن الگوی سقف دوقلو زیاد خواهد بود.
برای تعیین حد سود در این الگو بهتر است به میزان فاصلۀ خط گردن تا سقف تشکیلشده به سمت پایین اعمال کنید تا حد سود به دست بیاید. در شکل زیر نحوۀ به دست آوردن حد سود نشان داده شده است.
سخن پایانی
الگوی سقف و کف دوقلو، دو الگو در تحلیل تکنیکال هستند که جزء الگوهای بازگشتی به شمار میآیند و میتوان از آنها برای اطمینان از تغییر روند قیمت استفاده کرد. الگوی سقف دوقلو در انتهای یک روند صعودی و الگوی کف دوقلو در پایان یک روند نزولی شکل میگیرد. تمام معاملهگرانی که دانش کافی داشته باشند میتوانند به آسانی این الگوها را شناسایی کرده و برای ایجاد موقعیت معاملاتی خرید و فروش از آنها استفاده کنند.
سوالات متداول
الگوی دو سقف چیست؟
الگوی سقف دوقلو یکی از الگوهای بازگشتی در تحلیل تکنیکال است که در پایان روند صعودی شکل گرفته و خبر از آغاز روند نزولی میدهد.
الگوی دو کف چیست؟
الگوی کف دوقلو یکی از الگوهای بازگشتی در تحلیل تکنیکال است که در پایان روند نزولی شکل گرفته و خبر از آغاز روند صعودی میدهد.
چگونه میتوان با الگوی سقف و کف دوقلو معامله کرد؟
برای معامله با الگوی سقف و کف دوقلو کافی است که منتظر شکسته شدن خط گردن باشید. در غیر این صورت میتوانید در زمان اصلاح قیمت وارد معامله شوید.
آیا ممکن است الگوی کف و سقف دوقلو نقض شوند؟
الگوها و قوانین تحلیل تکنیکال پشتوانۀ آماری دارند ولی نمیتوان گفت که در تمام موارد کاملا درست هستند. برای اطمینان بهتر است از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال نیز استفاده کنید تا دچار زیان نشوید.
درباره نویسنده
امید محمدپور
ثبت نظر جدید