معرفی الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال و انوع آن؛ آموزش استفاده و معامله با هارامی
فهرست مطالب
- الگوی هارامی چیست؟
- انواع الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال
- الگوی هارامی صعودی
- الگوی هارامی نزولی
- شمع صلیب هارامی
- نحوۀ تشخیص و آموزش استفاده از الگوی هارامی
- تشخیص هارامی در تحلیل تکنیکال
- نحوه استفاده و معامله با الگوی هارامی
- سوالات متداول
- الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال چیست؟
- تشخیص الگوی هارامی به چه صورت است؟
- الگوی هارامی صلیبی چیست؟
- برای معامله با الگوی هارامی باید به چه صورت عمل کرد؟
الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال یکی از انواع الگوها در نمودارهای شمعی ژاپنی است که مورد استفادۀ سرمایهگذاران و معاملهگران قرار میگیرد. نمودارهای شمعی ژاپنی، قیمت داراییهای مختلف را نشان میدهند و اطلاعات مفیدی را به افراد ارائه میدهند. سادگی این نمودارها باعث شده تا طرفداران زیادی داشته باشند.
اساس نمودارهای شمعی ژاپنی (کندل استیک)، شمعها هستند که تغییرات قیمت دارایی موردنظر را در بازههای زمانی مختلف نمایش میدهند. نوع شکلگیری شمعها و شیوۀ قرارگیری آنها نسبت به یکدیگر سبب تشکیل الگوهایی میشود که برای انجام معامله میتوان از آنها کمک گرفت. در ادامه، انواع الگوی هارامی و نحوۀ شناسایی و معامله با این الگو را بیشتر توضیح خواهیم داد.
الگوی هارامی چیست؟
الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال (Harami Pattern) به الگویی گفته میشود که از دو شمع تشکیل شده و جزء الگوهای بازگشتی است و خبر از تغییر روند میدهد. با استفاده از الگوی بازگشتی هارامی میتوان قیمت یک دارایی را در آینده پیشبینی کرد و با شکلگیری آن در روی نمودار از تغییر روند بازار آگاه شد. بسیاری از معاملهگران برای پیدا کردن بهترین نقطه برای ورود و خروج از معامله از شمع هارامی استفاده میکنند.
برای تشکیل این الگو باید دو شمع متوالی را در نظر بگیرید. برای تایید شکلگیری این الگو باید بدنۀ شمع دوم به طول کامل توسط بدنۀ شمع اول پوشش داده شده باشد که در اصطلاح به آن Engulf گفته میشود. یعنی در این الگو باید شمع دوم همیشه از شمع اول کوچکتر باشد و همینطور رنگ دو شمع نیز باید با یکدیگر تفاوت داشته باشد.
پس چنانچه دو شمع مجاور هم را مشاهده کردید که رنگ آنها تفاوت داشته و شمع دوم از شمع اول کوچکتر بوده و بدنۀ آن به طور کامل با شمع اول پوشیده شده بود، از شکلگیری الگوی هارامی اطمینان حاصل کنید و برای معامله با این الگو تصمیم بگیرید.
واژۀ هارامی در زبان ژاپنی به معنای «باردار» است و دلیل انتخاب این واژه این است که ظاهر الگو این امر را مشتبه میسازد که شمع اول، شمع دوم را به دنیا آورده و یا باردار است. در هارامی به شمع اول، شمع مادر و به شمع دوم، شمع بچه گفته میشود.
انواع الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال
الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال به دو دستۀ هارامی صعودی و هارامی نزولی تقسیم میشود. البته حالت سومی به نام شمع صلیب هارامی نیز وجود دارد که در ادامه دربارۀ آن صحبت خواهیم کرد.
الگوی هارامی صعودی
به این الگو، الگوی هارامی گاوی یا Bullish Harami نیز گفته میشود. هارامی صعودی خبر از تغییر روند نمودار از حالت نزولی به حالت صعودی میدهد و در این شرایط باید رنگ شمع اول قرمز و رنگ شمع دوم سبز باشد. یعنی شمع اول در این الگو نزولی و شمع دوم صعودی است و بدنۀ شمع صعودی کوچکتر بوده و توسط شمع نزولی پوشش داده میشود. هرگاه با یک شمع بزرگ نزولی مواجه شدید و بلافاصله پس از آن شاهد شکلگیری یک شمع صعودی کوچک بودید، از تشکیل هارامی صعودی اطمینان حاصل کنید.
در این الگو، قیمت آغاز شمع کوچک دوم باید در محدودۀ بدنۀ شمع بزرگ اول باشد. سایههای شمعها در این الگو میتواند بلند یا کوتاه باشد و زمانی قدرت آنها بیشتر است که در محدودۀ بیش فروش بازار تشکیل شده باشند. بسیاری از معاملهگران به محض مشاهدۀ این الگو وارد موقعیت معاملاتی خرید یا Long میشوند.
الگوی هارامی نزولی
به این الگو، الگوی هارامی خرسی یا Bearish Harami نیز گفته میشود. الگوی هارامی نزولی در شرایطی تشکیل میشود که پس از یک شمع صعودی بزرگ، یک شمع نزولی کوچک داشته باشیم و بدنۀ شمع دوم از شمع اول کوچکتر باشد و توسط آن پوشش داده شود. این الگو از تغییر روند قیمت خبر میدهد و با ظهور آن، وضعیت دارایی موردنظر از حالت صعودی به حالت نزولی تبدیل خواهد شد.
تشکیل این الگو نشاندهندۀ افزایش تسلط فروشندگان بر بازار و کاهش سلطۀ خریداران است. البته گفته میشود که از هارامی نزولی نمیتوان به اندازۀ سایر الگوهای شمعی ژاپنی استفاده کرد و به اندازۀ سایر الگوها معتبر و قابل اعتماد نیست، اما در بسیاری از موارد برای تشخیص تغییر روند کاربرد دارد.
پس از اینکه این الگو را در روی نمودار قیمت مشاهده کردید، بهتر است منتظر تشکیل شمع بعدی بمانید. چنانچه شمع بعدی نیز حالت نزولی داشت، برای خروج از معامله و باز کردن موقعیت معاملاتی فروش یا Short تاییدیه بگیرید. در شکل زیر، دو الگوی هارامی گاوی و هارامی خرسی را در کنار یکدیگر مشاهده میکنید.
شمع صلیب هارامی
صلیب هارامی یا Harami Cross از انواع شمع هارامی است که در آن بدنۀ شمع دوم بسیار کوچک است. در این حالت شمع دوم شبیه به یک شمع دوجیشکل یا صلیبی است و هرچه اندازۀ آن کوچکتر باشد، نشاندهندۀ قدرت بالاتر صلیب هارامی خواهد بود. بدنۀ کوچک شمع دوم و یا نبود بدنه نشانۀ پایان یافتن روند قبلی بوده و خبر از تغییر روند میدهد. صلیب هارامی نیز حالت صعودی و نزولی دارد که به محل قرارگیری صلیب روی نمودار و نوع شکلگیری آن بستگی دارد.
حالت صلیبی یا دوجیشکل در شرایطی تشکیل میشود که قیمت باز و بسته شدن سهم در شمع دوم در طول شبانهروز تغییر چندانی نکرده باشد.
الگوی صلیبی هارامی صعودی
تمام ویژگیهای این الگو شبیه به هارامی صعودی است و تنها تفاوت، در ارتفاع بسیار کم شمع دوم است. این الگو در کف قیمتی سهم ایجاد میشود.
الگوی صلیبی هارامی نزولی
این الگو شبیه به الگوی هارامی نزولی است و تنها تفاوت در شکل صلیبی شمع دوم است که به دلیل ارتفاع بسیار کم آن است. این الگو در سقف قیمتی شکل میگیرد. در شکل زیر، دو الگوی هارامی صلیبی در دو حالت صعودی (گاوی) و نزولی (خرسی) با هم مقایسه شدهاند.
در تشکیل الگوی هارامی صلیبی به این نکات توجه کنید:
- هارامی صلیبی از هارامی معمولی اعتبار بیشتری دارد و بهتر میتوان به آن اعتماد کرد.
- شکلگیری این الگو از یک روز کمنوسان برای دارایی خبر میدهد و نشان میدهد که قیمت در آغاز و پایان روز تفاوت چندانی نکرده است.
- تشکیل هارامی صلیبی در کف نمودار میتواند سیگنالی برای خرید باشد و تشکیل این الگو در سقف نمودار میتواند سیگنال فروش صادر کند.
نحوۀ تشخیص و آموزش استفاده از الگوی هارامی
سیگنال صادرشده از سمت شمع هارامی بسیار پرقدرت است و این یکی از مزیتهای آن است. شناسایی این الگو نیز بر روی نمودار قیمت آسان بوده و زمان زیادی برای تشخیص آن لازم نیست.
تشخیص هارامی در تحلیل تکنیکال
برای تشخیص این الگو همانطور که پیشتر نیز عنوان شد به این سه نشانه توجه کنید:
- بدنۀ بلند شمع اول و بدنۀ کوتاه شمع دوم، اولین نشانۀ تشکیل این الگو است.
- بدنۀ شمع دوم یا شمع بچه باید داخل بدنۀ شمع اول یا شمع مادر باشد.
- متفاوت بودن رنگ دو شمع از شروط ضروری تایید این الگو است.
نحوه استفاده و معامله با الگوی هارامی
برای معامله با این الگو و کاهش درصد خطا در تحلیل آن بهتر است از اندیکاتور RSI نیز استفاده شود تا نقاط مرتبط با منطقۀ اشباع خرید و فروش شناسایی شود و ریسک خطا کاهش پیدا کند. اگر این الگو در منطقۀ اشباع خرید شکل گرفته باشد، سیگنال فروش صادر شده و چنانچه در منطقۀ اشباع فروش ایجاد شود، سیگنال خرید میدهد.
برای تعیین حد سود و حد ضرر در این الگو بهتر است از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال کمک گرفته شود. برای اطمینان از ادامه روند پس از الگو و یا تغییر روند بهتر است از میانگین متحرک 50 روزه کمک گرفته شود. در شرایطی احتمال تغییر روند بیشتر است که الگو همراه با شکست روند در میانگین متحرک 50 روزه همراه باشد. ممکن است گاهی در بازار صعودی شاهد شکلگیری الگوی هارامی نزولی باشید که در این شرایط ممکن است هارامی نزولی به عنوان الگوی ادامهدهنده عمل کند و نقش بازگشتی نداشته باشد. در شکل زیر، با استفاده از سایر ابزارهای تکنیکال، حد سود و حد ضرر تعیین شده است.
در شرایطی که هارامی صعودی تشخیص داده میشود، برای معامله بهتر است منتظر بمانید تا یک شمع دیگر بعد از الگو تشکیل شود و در بالاتر از روز شکلگیری هارامی بسته شود. در بیشتر مواقع این شرط درست عمل میکند.
در هارامی صعودی میتوانید از یک تاییدیه دیگر نیز استفاده کنید و آن شکاف قیمت است که بعد از اتمام الگو بین شمع بچه و شمع تاییدکنندۀ هارامی شکل گرفته و خبر از بازگشت روند و صعود قیمت میدهد. اگر در این شرایط، میانگین متحرک 50 روزه روی نمودار اعمال شود، در شرایطی که الگو پایینتر از میانگین متحرک تشکیل شود، عملکرد آن بیش از زمانی است که در بالاتر از میانگین متحرک 50 روزه شکل بگیرد.
سخن پایانی
الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال، الگوی شناختهشدهای است که شناسایی آن بسیار ساده است. این الگو که از دو شمع متوالی با دو رنگ متفاوت تشکیل میشود و همیشه شمع اول بزرگتر از شمع دوم و پوشانندۀ آن است، خبر از بازگشت روند میدهد. البته این الگوی شمعی نیز مانند سایر الگوها در تحلیل تکنیکال است و برای معامله با این الگوها بهتر است از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال مانند اندیکاتورها استفاده شود.
با ترکیب الگوی هارامی و اندیکاتور RSI میتوانید با اطمینان بیشتری اقدام به باز کردن موقعیت معاملاتی خرید یا فروش کرده و سیگنالهای خرید و فروش قویتری دریافت کنید.
سوالات متداول
الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال چیست؟
الگوی هارامی در تحلیل تکنیکال یکی از الگوهای بازگشتی شمعی ژاپنی است که خبر از تغییر روند میدهد.
تشخیص الگوی هارامی به چه صورت است؟
این الگو از دو شمع متوالی با دو رنگ متفاوت تشکیل شده که شمع اول بزرگتر از شمع دوم است و به طور کامل بدنۀ آن را پوشش میدهد.
الگوی هارامی صلیبی چیست؟
الگوی هارامی صلیبی از انواع شمع هارامی است که در آن بدنۀ شمع دوم بسیار کوچک است. در این حالت شمع دوم شبیه به یک شمع دوجیشکل یا صلیبی است و هرچه اندازۀ آن کوچکتر باشد، نشاندهندۀ قدرت بالاتر صلیب هارامی خواهد بود.
برای معامله با الگوی هارامی باید به چه صورت عمل کرد؟
برای معامله با این الگو بهتر است از اندیکاتور RSI نیز استفاده شود تا نقاط مرتبط با منطقۀ اشباع خرید و فروش شناسایی شود و ریسک خطا کاهش پیدا کند. اگر این الگو در منطقۀ اشباع خرید شکل گرفته باشد، سیگنال فروش صادر شده و چنانچه در منطقۀ اشباع فروش ایجاد شود، سیگنال خرید میدهد. برای تعیین حد سود و حد ضرر در این الگو بهتر است از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال کمک گرفته شود.
درباره نویسنده
امید محمدپور
ثبت نظر جدید