معرفی الگوی گوه (Wedge)؛ آموزش استفاده از الگوی کنج در تحلیل تکنیکال

فهرست مطالب
- الگوی گوه چیست؟
- انواع الگوی گوه کداماند؟
- الگوی گوه صعودی چگونه تشکیل میشود؟
- الگوی گوه نزولی چگونه تشکیل میشود؟
- نحوه تشخیص الگوی گوه
- آموزش کسب سود و معامله توسط الگوی گوه یا الگوی wedge
- این اقدامات را در معامله با الگوی گوه انجام دهید
- سوالات متداول
- الگوی گوه چیست؟
- الگوی گوه چند نوع است؟
- چگونه الگوی گوه را تشخیص دهیم؟
یکی از راههای تحلیل قیمت توسط معاملهگران تحلیل تکنیکال، استفاده از الگوهای نموداری است. این الگوها به معاملهگران کمک میکنند تا بتوانند گام بعدی بازار را پیشبینی کنند، زیرا الگوها بر اساس تکرار رفتار معاملهگران به وجود آمدهاند. یکی از الگوهای مفید برای معامله در بازار مالی که به معاملهگران سیگنال میدهد، الگوی گوه یا کنج است. این الگو یک الگوی بازگشتی یا ادامهدهنده است و معنای آن این است که انتظار میرود روند قیمتی بعد از خروج از تراکم تغییر کند یا ادامه پیدا کند.
چنانچه با الگوی گوه یا Wedge آشنایی ندارید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید تا با انواع این الگو، نحوه تشخیص و روش معامله با آن بیشتر آشنا شوید.
الگوی گوه چیست؟
الگوی گوه به الگویی گفته میشود که با خطوط روند همگرا تشکیل شده و قیمت بین سطوح حمایت و مقاومت در یک محدوده باریک قرار میگیرد. وقتی در یک روند نزولی فاز انباشت باشیم و پس از آن انتظار یک رشد قوی باشد، این الگو شکل میگیرد. در واقع احتمال شکلگیری الگوی گوه زمانی است که تغییرات قیمت کوچک و کوچکتر شده و داخل دو خط روند همگرا قرار میگیرند. این الگو هم به شکل کاهشی و هم به شکل افزایشی دیده میشود.
این الگو را میتوان هم به عنوان یک الگوی بازگشتی و هم به عنوان یک الگوی ادامهدهنده در نظر گرفت. یعنی ممکن است قیمت یک دارایی محصور در این الگو با شکست الگو از آن خارج شود و در جهت روند قبلی قیمتی به حرکت خود ادامه دهد و یا امکان دارد که روند فعلی را تمام کرده و روند جدیدی را پیش بگیرد که کاملا برخلاف روند پیشین است.
انواع الگوی گوه کداماند؟
دو مدل الگوی گوه داریم که به گوه صعودی یا افزایشی و گوه نزولی یا کاهشی معروف هستند. همانطور که مطرح شد، الگوی گوه در محدودۀ بین سطح مقاومت و سطح حمایت تشکیل میشود. گوه صعودی در بین دو خط حمایت و مقاومت صعودی و گوه نزولی در بین خطوط حمایت و مقاومت نزولی تشکیل میشوند. الگوی گوه صعودی به عنوان یک سیگنال نزولی در نظر گرفته میشود ولی الگوی گوه نزولی به عنوان سیگنال صعودی تفسیر میشود.
در گوه صعودی، قیمت به صورت سقف و کفهای بالاتر ظاهر شده و فشردگی موجود در این گوه نشان از تغییر روند دارد. گوه نزولی دقیقا از همه نظر برعکس گوه صعودی است و در این الگو، سقف و کفها پایینتر بوده ولی در نهایت مقاومت شکسته میشود و با رشد قیمتی مواجه خواهیم بود.
الگوی گوه صعودی چگونه تشکیل میشود؟
الگوی گوه افزایشی یا صعودی یک الگوی خرسی است. این الگو به عنوان یک الگوی بازگشتی تفسیر میشود و معمولا در انتهای روند صعودی به صورت یک تراکم ظاهر میشود. زمانی که قیمت در یک روند صعودی باشد و بین دو خط روند حرکت کند، الگوی گوه صعودی شکل میگیرد و خط حمایتی، متصلکنندۀ پایینترین نقاط به یکدیگر و خط روند مقاومتی، متصلکنندۀ بالاترین نقاط است.
وقتی این الگو شکل میگیرد که حجم معاملات کاهش یافته و این موضوع نشاندهندۀ این است که معاملهگران به خرید و فروش تمایلی ندارند. معمولا واگرایی از سمت اسیلاتورها مانند مکدی یا RSI نیز همزمان با این الگو اتفاق میافتد. خطوط روند گوه صعودی دارای شیب مثبت بوده و شیب خط مقاومتی بسیار کندتر از شیب خط حمایتی است.
این الگو میتواند بیانگر این باشد که نوسان قیمت کاهش یافته و انباشت توسط نهنگهای بازار صورت گرفته است. الگوی گوه یا کنج صعودی به دو دسته کنج بازگشتی و کنج ادامهدهنده تقسیم میشود. بهتر است این نکته را در ذهن داشته باشید که گوههای نزولی معمولا قابل اعتمادتر از گوههای صعودی بوده و معاملهگران باتجربه اعتقاد دارند که اعتماد به گوههای نزولی درصد برد را بالاتر میبرد.
الگوی گوه نزولی چگونه تشکیل میشود؟
الگوی گوه کاهشی یا نزولی یک الگوی گاوی است. این الگو به عنوان یک الگوی بازگشتی در نظر گرفته میشود و زمانی شکل میگیرد که دو خط روند نزولی، همگرا شوند و معمولا در انتهای روند نزولی به صورت یک کانال دیده میشود. معاملهگران با اتصال خطوط روند میتوانند این الگو را تشخیص دهند. در این الگو، مومنتوم نزولی کاهش پیدا میکند که نشاندهندۀ ورود بیشتر خریداران است، پس این الگو در انتهای روند نزولی ظاهر میشود.
در داخل این الگو نیز حجم معاملات مانند گوه صعودی کاهش پیدا میکند، یعنی این دو الگو شبیه هم هستند ولی جهت آنها مخالف است. زمانی که شکست از کانال این الگو اتفاق بیفتد، معاملهگر میتواند به دنبال تاییدیه و ثبات باشد و چنانچه از اسیلاتورهای قیمتی نیز استفاده کند میتواند واگرایی الگوی گوه را تشخیص دهد.
نحوه تشخیص الگوی گوه
برای تشخیص الگوی گوه به چند نکته باید توجه کرد:
- الگوی wedge از لحاظ ظاهری با دو خط روند همگرا مشخص میشود.
- حجم معاملات در الگوی کنج پایین است.
- به طور معمول این الگو در پایان روند تشکیل شده و مومنتوم قیمت نیز کاهش پیدا میکند. مومنتوم به معنای اندازه حرکت است و نشانگر سرعت تغییرات قیمت پایانی یک سهم نسبت به گذشته آن سهم است.
- در الگوی گوه حجم معاملات کاهش یافته و خروج از این الگو با افزایش حجم معاملات همراه است که به معنای تغییر در روند قیمتی است.
- چارچوب زمانی این الگو متفاوت و متغیر است و ممکن است در مدت زمان چند دقیقه یا طولانیتر از آن دیده شود.
- شکست در بالا یا پایین این الگو به معاملهگر کمک میکند تا بتواند جهت معامله را مشخص کند. جهت شکست میتواند مشخص کند که سیگنال، صعودی یا نزولی است. بهتر است برای موفقیت بیشتر در معاملات از تاییدیههای قیمتی استفاده شود.
آموزش کسب سود و معامله توسط الگوی گوه یا الگوی wedge
یک معاملهگر حرفهای ابتدا باید بتواند الگوی گوه صعودی یا نزولی را تشخیص دهد. خطوط همگرا و شیبدار یکی از نشانههای این الگو است. البته لازم است که پیش از ورود به معامله تاییدیه گرفته شود و شکست خط روند و کاهش حجم معاملات در زمان شکلگیری این الگو، دو تاییدیه مهم و معتبر هستند.
به عنوان مثال برای تایید سیگنال نزولی باید توجه کنید که قیمت زیر خط روند بسته شود و با افزایش حجم معامله که اعتبار ریزش را تقویت میکند خارج شود. معمولا هدف قیمتی در الگوی گوه به اندازه عرض این الگو در نظر گرفته میشود زیرا الگوی گوه از نظر ظاهری شبیه مثلث است.
در این الگو بین قیمت ورود به معامله و حد ضرر فاصله کمی وجود دارد زیرا نوسان قیمت در این الگو در یک کانال محدود میشود و در پایان به صورت همگرا در میآید. فاصله کم حد ضرر و قیمت ورود به معامله نشان میدهد که اگر معامله موفقیتآمیز باشد بازدهی جذابی برای معاملهگر در مقابل ریسکی که متحمل شده به همراه دارد. از مدیریت ریسک و سرمایه در زمان معامله با الگوی wedge نباید غافل شد. معمولا این الگو با معاملاتی همراه است که نسبت ریسک به پاداش آنها بالاست ولی امکان دارد قیمت به حد ضرر برسد، پس مهم است که حجم معامله ورود رعایت شود.
حتما پیش از آنکه به معامله وارد شوید، تاییدیه بگیرید و فقط به شکلگیری ظاهری این الگو اتکا نکنید زیرا همیشه ایجاد این الگو به معنای تغییر روند آن نیست. بهتر است این الگو را با سایر اندیکاتورها ترکیب کنید تا بهتر بتوانید حرکات آتی قیمتی را پیشبینی کنید.
بنابراین استراتژیهای معاملاتی زیر را برای الگوی گوه رعایت کنید:
- تشخیص این الگو و صعودی یا نزولی بودن آن
- تایید این الگو
- نقطه ورود
- انتخاب حد ضرر و حد سود
- مدیریت سرمایه
این اقدامات را در معامله با الگوی گوه انجام دهید
- پس از اینکه این الگو را شناسایی کردید، روی نمودار، کفها و سقفها را به هم وصل کنید تا این الگو تشکیل شود.
- منتظر باشید تا الگو بشکند. این اتفاق زمانی رخ خواهد داد که قیمت دارایی مورد نظر به خارج از الگوی گوۀ ترسیمشده کشیده شود.
- از شکست الگو مطمئن شوید.
- اگر قیمت دارایی از خط روند بالایی در الگوی گوه کاهشی عبور کرده میتوانید وارد معامله خرید شوید و اگر قیمت دارایی توانسته خط روند پایینی را در الگوی گوه افزایشی بشکند، یک معامله فروش ایجاد کنید.
- حد ضرر تعیین کنید. میتوانید حد ضرر را در سمت دیگر خط روند شکستهشدۀ الگو یا نزدیکتر قرار دهید.
- هدف قیمتی داشته باشید و تعیین کنید که چطور میخواهید معامله را ببندید. در این الگو میتوانید هدف قیمتی خود را به اندازه ارتفاع الگوی کنج در نظر بگیرید.
سخن پایانی
الگوی گوه یا الگوی wedge یک الگوی پرکاربرد مهم در تحلیل تکنیکال است که میتواند درک درستی از جهت حرکت قیمتها در آینده ارائه دهد. برای تصمیمگیری دقیق بهتر است که معاملهگران از این الگو در کنار سایر ابزارها و اندیکاتورهای تکنیکال استفاده کنند. دو عنصر حیاتی در معاملاتی که بر اساس الگوی گوه باید تایید شود، تاییدیه ریزش و تحلیل حجم است.
خروج از این الگو ممکن است نشانۀ تغییر روند نباشد و گاهی بیانگر یک الگوی ادامهدهنده است. بهتر است برای موفقیت در بازار مالی فقط به این الگو متکی نباشید و برنامه معاملاتی از پیش تعیین شده داشته باشید.
سوالات متداول
الگوی گوه چیست؟
الگوی گوه یکی از الگوهای پرتکرار نموداری است که میتوان با کمک گرفتن از آن روند قیمت داراییهای مختلف را تفسیر کرد.
الگوی گوه چند نوع است؟
الگوی گوه به دو دسته الگوی گوه صعودی یا افزایشی و گوه نزولی یا کاهشی تقسیم میشود.
چگونه الگوی گوه را تشخیص دهیم؟
الگوی wedge از لحاظ ظاهری با دو خط روند همگرا و حجم معاملات پایین شناسایی میشود. معمولا این الگو در پایان روند تشکیل شده و مومنتوم قیمت نیز کاهش پیدا میکند. خروج از این الگو با افزایش حجم معاملات همراه است که به معنای تغییر در روند قیمتی است.
درباره نویسنده
امید محمدپور
ثبت نظر جدید