خانه
مفهوم میکر و تیکر در ارز دیجیتال چیست؟ تفاوت Maker و Taker + کارمزد معاملات عکس

مفهوم میکر و تیکر در ارز دیجیتال چیست؟ تفاوت Maker و Taker + کارمزد معاملات

مفاهیم میکر و تیکر در ارز دیجیتال (Maker و Taker) به معامله‌گران و نقش آن‌ها در انجام معاملات، ایجاد نقدینگی و تعیین قیمت ارزهای دیجیتال اشاره دارند. به‌طور خلاصه، میکر دارایی خود را وارد معامله می‌کند و با قفل کردن آن در حساب صرافی، نقدینگی بازار را سبب می‌شود. در مقابل، تیکر کسی است که سفارشات خرید‌وفروشی را تعریف می‌کند که بلافاصله پر می‌شوند و از این طریق، نقدینگی ایجاد شده را از بازار می‌گیرد و به همین دلیل است که تیکر یا گیرنده خوانده می‌شود. بخصوص، وقتی تیکر دارایی خود را از بازار خارج می‌کند، معقول است که صرافی کارمزد بیشتری از او بگیرد. تمام بازارهای رمزارز ترکیبی از تقابل میکر و تیکر هستند؛ هیچ‌کس میکر خالص یا تیکر همیشگی نیست و نقش‌ها با سیاست‌های سرمایه‌گذاری جابه‌جا می‌شوند. با این حال، نقدینگی نقطه اشتراک Maker و Taker است، چراکه یکی نقدینگی را تعریف و دیگری بر آن می‌افزاید (به آن جریان می‌دهد).

میکر و تیکر در ارز دیجیتال چه کسانی هستند؟

میکر و تیکر در ارز دیجیتال چه کسانی هستند؟

محور عملکرد تمام بازارهای معاملات، توازن یا عدم توازن در عرضه و تقاضا است. هرچقدر تقاضا برای یک سهم یا ارز دیجیتال بیشتر باشد، قیمت آن بالاتر می‌رود. در مقابل، وقتی خریداران تمایلی به خرید و شرکت در مناقصه‌های جاری در بازار یک دارایی نداشته باشند، قیمت آن وارد روند نزولی می‌شود؛ زیرا دارندگان آن، مشتری لازم برای دارایی خود ندارند و مجبورند ارزان‌تر بفروشند. در دنیای ارز دیجیتال قاعده به همین شکل است؛ هرچقدر عطش برای خرید یک دارایی کریپتو بیشتر باشد، سفارش‌های بیشتری برای خرید ایجاد می‌گردد و تقابل خریداران برای اکتساب بخش بزرگتری از دارایی، باعث افزایش قیمت آن می‌شود. میکر و تیکر همان ایجادکنندگان تقابل و شور و شوق در بازارهای ارز دیجیتال هستند و ارزش دارایی‌ها را آن‌ها تعیین می‌کنند. تیکر معامله‌گری است که فرصت آنی را در سفارش‌ها می‌بیند و با تشخیص خود، یک سفارش نزدیک به قیمت‌های خرید یا فروش ایجاد می‌کند تا معامله بلافاصله انجام گیرد.

چگونه می توان یک معامله گر میکر بود؟

برای اینکه در صرافی ارز دیجیتال نقش یک میکر را بازی کنید، باید یکی از دو شیوه معاملاتی زیر را پی بگیرید:

  • یک “سفارش فروش” با قیمتی بالاتر از تمام “سفارش‌های خرید” موجود ایجاد کنید: از این طریق، دارایی شما به دلیل عدم وجود هیچ سفارش خریدی در آن قیمت، بلاک می‌شود و شما به نقدینگی صرافی کمک کرده‌اید. وقتی سفارش خریدی با قیمت متناظر با سفارش شما ارائه گردد، سفارش شما فعال و نقش معاملاتی شما میکر خواهد شد.
  • یک “سفارش خرید” با قیمتی پایین‌تر از تمام “سفارش‌های فروش” موجود ایجاد کنید: بنابراین، چون هیچ‌کس در بازار حاضر به فروش دارایی خود با قیمت پیشنهادی شما نیست، تا زمان ایجاد سفارشی با این قیمت، دارایی شما در بازار بلاک می‌شود.

چگونه می توان یک معامله گر تیکر بود؟

تیکرها فرصت نقدینگی را از صرافی می‌گیرند و به همین دلیل با کارمزد بیشتر جریمه می‌شوند. برای اینکه نقش یک معامله‌گر تیکر را داشته باشید، باید سفارش‌هایی را ایجاد کنید که بلافاصله محقق می‌شوند و یک معامله‌گر دیگر در آن سمت بازار وجود دارد که سفارش او با پیشنهاد شما منطبق می‌شود. وقتی این انطباق با این سرعت انجام گیرد، شما آن نقدینگی که به نفع صرافی و قدرت مالی در جریان آن است را از آن گرفته‌اید. بنابراین، در جایگاه یک معامله‌گر گیرنده یا تیکر قرار خواهید گرفت.

تفاوت میکر و تیکر

 

فرض کنید معامله‌گر X سفارشی به قیمت 20 هزار دلار برای یک بیت‌کوین قرار می‌دهد و معامله‌گر Y سفارش فروش یک بیت‌کوین با ارزش 21 هزار دلار تعریف می‌کند. حال اگر X راضی به افزایش پیشنهاد خود به میزان هزار دلار شود، معامله بلافاصله انجام می‌شود و X نقش تیکر را دارد و Y میکر تراکنش است. درمقابل، اگر Y قیمت پیشنهادی خود را از 21 هزار به 20 هزار کاهش دهد تا فروش انجام شود، آنگاه او نقش تیکر را بازی کرده و X میکر خواهد بود. بنابراین، میکر و تیکر می‌توانند خریدار یا فروشنده باشند و هر دو نوع سفارش را ایجاد کنند، مهم زمان مورد نیاز برای پرشدن سفارش آن‌هاست. پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات کامل درباره بیت‌کوین، مقاله بیت کوین چیست را مطالعه نمایید.

منظور از نقدینگی چیست؟

منظور از نقدینگی چیست؟

دارایی‌های قابل‌ معامله در بورس یا صرافی‌های رمزارز را گاها در قالب انواد نقدپذیر (Liquid) و نقدناپذیر (Illiquid) طبقه‌بندی می‌کنند. نقدپذیرها آن‌هایی هستند که همیشه خریداری برای هر حجمی از آن‌ها وجود دارد و شما برای تبدیل کردن آن‌ها به پول (یا دارایی‌های دیگر) مشکلی نخواهید داشت. در مقابل، انواع نقدناپذیر یا غیرسیال، چندان شاهد ورود جریان‌های مالی، قدرت‌های سرمایه‌گذاری و معامله‌گران خرد و کلان به معاملات خود نیستند. درواقع، وقتی چنین دارایی‌ را در بازار می‌خرید، یا باید با قیمت‌های بسیار پایین بفروشید، یا اینکه منتظر بمانید تا سر و کله مشتری پیدا شود.

اگر تمام دارایی‌های نقدپذیر و نقدناپذیر را که در یک بازار خرید و فروش می‌شوند کنار هم بگذارید و تقابل آن‌ها را بسنجید، به میزان نقدینگی کل بازار پی می‌برید. بنابراین، صرافی‌های رمزارز با ایجاد تغییر و جذابیت در کارمزدها، سعی می‌کنند نقدینگی را بالا ببرند و معامله‌گران را مجاب کنند تا دارایی خود را، به هر شکل ممکن، در بازار نگه‌ دارند. یادمان نرود که صرافی هم به معاملات وابسته است و این اعتبار آن است که معاملات را به سمت صرافی می‌کشاند. هرچقدر نقدینگی صرافی بیشتر باشد، اعتبار بیشتری در صرافی وجود دارد و معامله‌گران دلیل بهتری برای انتخاب آن صرافی دارند.

کارمزد معاملات میکر و تیکر چیست؟

کارمزد معاملات میکر و تیکر چیست؟

میکر و تیکر با انجام معاملات در صرافی‌، باید کارمزدهایی را به این تسهیل کننده تراکنش پرداخت کنند. این کارمزدها بخش اعظمی از جریان درآمدزایی صرافی را تشکیل می‌دهند. در مقابل این کارمزد، صرافی‌ها بستری را برای ملاقات معامله‌گران، ارائه پیشنهادات و انجام تراکنش ایجاد می‌کنند. مقدار کارمزد یک معامله به عوامل مختلفی بستگی دارد که موارد زیر شاخص‌ترین آن‌ها هستند:

  • حجم معامله‌ای که قرار است انجام شود
  • نوع و سیاست صرافی ارز دیجیتال
  • میکر یا تیکر بودن در معامله

به‌طور کلی، اگر حجم معامله بالا باشد و شما نقش میکر را بازی کنید، کمترین میزان کارمزد را پرداخت خواهید کرد. هزینه انجام معامله برای تیکر کمی بیشتر است. بخصوص، قبل از انجام هر نوع معامله‌ای در صرافی متمرکز یا صرافی غیرمتمرکز، از میزان و نحوه محاسبه کارمزدها اطمینان حاصل کنید. به‌طور خلاصه، کارمزد میکر هزینه‌ای است که صرافی از طرفی از معامله می‌گیرد که نقش اصلی را در ایجاد نقدینگی در صرافی بازی کرده است. از دید صرافی، میکر بودن مطلوبیت است و باعث ایجاد وزنه و قدرت مالی صرافی می‌شود؛ بنابراین، باید هزینه کمتری را به عنوان کارمزد پرداخت کند. در مقابل، تیکر سفارش‌های موجود که نقدینگی را ایجاد کرده‌اند، مشاهده و نسبت به آن‌ها قیمت‌هایی را پیشنهاد می‌دهد که سفارش متناظر با آن‌ها سریعا پر می‌شود. بنابراین، وقتی نقدینگی را از صرافی بگیرید، با کارمزد تیکر مواجه می‌‎شوید که رقمی کم‌وبیش بالاتر از کارمزد میکر است.

PCrypto: پارسیان کریپتو مرجع دقیقی برای قیمت ارز دیجیتال

مزایا و معایب میکر بودن در بازار رمزارز

مزایا و معایب میکر بودن در بازار رمزارز

چنانکه اشاره کردیم، صرافی کارمزد کمتری را از میکر می‌گیرد و از شیوه معامله او پشتیبانی می‌کند تا نقدینگی بیشتر به بازار خود ببخشید. بخصوص، اگر حجم معاملات شما بسیار بالا باشد، میکر بودن یک مزیت حساب می‌شود زیرا تخفیف قابل‌توجهی در هر معامله دریافت می‌کنید. با وجود این، اکثر سفارش‌هایی که در نقش یک میکر ظاهر می‌شوند، به زمان بیشتری برای پر شدن نیاز دارند. به عبارتی، اگرچه صرافی کارمزد کمتری از شما می‌گیرد، اما زمان بیشتری دارایی شما بلوکه می‌شود و فرصت‌های سرمایه‌گذاری و معامله بیشتری را از دست می‌دهید.

مزایا و معایب تیکر بودن در بازار رمزارز

با هر بار تعریف شدن به عنوان تیکر در یک معامله ارز دیجیتال، صرافی با دریافت کارمزد بیشتر شما را جریمه می‌کند. به نوعی، صرافی می‌خواهد آن ضربه‌ای که از برداشت نقدینگی به او می‌زنید، با دریافت کارمزد بیشتر، جبران کند. با این حال، تیکر بودن، و این شیوه، آنی معامله کردن و همیشه آماده ورود و خروج به یک کریپتو بودن را نتیجه می‌دهد. از این طریق، شما سرمایه کمتری را بلوکه می‌کنید و دسترسی بیشتری به دارایی‌های خود دارید تا فرصت‌های معاملاتی را از دست ندهید.

کدام صرافی ها از مدل Maker و Taker استفاده می کنند؟

کدام صرافی ها از مدل Maker و Taker استفاده می کنند؟

توجه داشته باشید که تمام صرافی‌ها از مدل رقابتی میکر و تیکر استفاده نمی‌کنند و شیوه‌های دیگری نیز در تعریف کارمزد تراکنش وجود دارند. اکثر صرافی‌های بزرگ، حداقل در برخی از معاملات خود، از مدل تعیین کارمزد از شیوه طبقه‌بندی معامله‌گران در دو دسته Maker و Taker بهره می‌گیرند. هدف اصلی آن‌ها ایجاد رقابت و تلاش برای حفظ پویایی و جذابیت در معاملات کریپتو است. از جمله این صرافی‌ها، انواع زیر شاخص‌اند:

  • Binance
  • Bybit
  • FTX
  • Kraken
  • BitMEX

جمع بندی

بازارها یا دارایی‌های قدرتمند، نقدینگی بسیار بالایی دارند، یعنی تعداد زیادی خریدار با قدرت مالی قابل‌توجهی وجود دارند که خواهان خرید دارایی‌های قابل عرضه در صرافی هستند. آن‌ها نقدینگی بازار را تضمین می‌کنند و می‌‌توانند نقش Maker یا Taker را در معاملات بازی کنند. وقتی به یک دارایی کریپتو نگاه می‌کنید، وضعیت میکر و تیکر آن را بسنجید؛ بخصوص، وقتی شکاف کمی بین پیشنهاد خرید و فروش وجود دارد، به این معنی است که بازار سیال و سرشار از نقدینگی است. وقتی شکاف قیمتی زیاد می‌شود یعنی معاملات کمتری به‌وقوع می‌پیوندند و رکود در بازار موج می‌زند.

اما فراتر از میکر و تیکر بودن، اندیشه معاملاتی است که موفقیت در بازارهای رمزارز را مشخص می‌کند. درواقع، Maker یا Taker بودن فقط زمانی اهمیت شاخص دارد که شما حجم بالایی از کریپتو را معامله می‌کنید، اما این معیار هرگز اصلی‌ترین شاخص برای تعیین قیمت و سفارش‌گذاری نیست. از طرفی، میکرها دور اندیش‌تر هستند و تیکرها به دنبال معاملات کوتاه‌مدت‌اند. همچنین، تیکرها چندان به قدرت بنیادی دارایی کریپتو اهمیت نمی‌دهند و به حاشیه سود کم اما مطمئن می‌اندیشند. با این حال، افراد گاهی فرصتی در حرکت ناگهانی و با شیب‌ تند به سمت بالا را در یک کریپتو تشخیص می‌دهند و بلافاصله اقدام به سفارش و خرید می‌کنند و کارمزد بیشتر را به امید حرکت در رالی صعودی به جان می‌خرند.

سوالات متداول

میکر و تیکر چیست؟

مفاهیم میکر و تیکر در ارز دیجیتال به معامله‌گران و نقش آن‌ها در انجام معاملات، ایجاد نقدینگی و تعیین قیمت ارزهای دیجیتال اشاره دارند.

تفاوت میکر و تیکر چیست؟

میکر به بازار نقدینگی می‌افزاید، درحالیکه تیکر آن نقدینگی را حذف می‌کند.

درباره نویسنده

وریا وکیلی

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

بروکر چیست؟ مفهوم Broker در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال

بروکر Broker یا در اصطلاح فارسی، کارگزار، به شرکت‌های مالی گفته میشود که فرایند و پروسه معاملات را کنترل میکنند. در بازارارهای مالی مختلف مانند بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال نام این اصطلاح را به فراوانی شنیده‌اید. اما آیا دقیقا میدانید که بروکر...

۱۹ اسفند ۱۴۰۲
[object Object] عکس

لوریج چیست ؟ اصطلاح Leverage در ارز دیجیتال به زبان ساده

لوریج چیست ؟

افراد، زمانی که ترید و معامله انجام میدهند در این صدد هستند که سود بیشتری به دست آورند و از این طریق لذت یک مبادله شیرین و پر سود رو بچشند. حتما میدونید که برای رسیدن به سود بیشتر نیازمند سرمایه بیشتری هم هستیم.

به...

۲۹ بهمن ۱۴۰۲
[object Object] عکس

حمله خون آشام چیست؟ همه چیز درباره حمله خون آشام در ارز دیجیتال

حمله خون آشام چیست؟ در اصل اصطلاح «حمله خون‌آشام» به شبکه‌های حسگر بی‌سیم مربوط می‌شد، در این نوع حمله، مهاجم، انرژی یک نود از شبکه را تخلیه کرده و آن را بلااستفاده و یا ناکارآمد می‌کند. با گذشت زمان،...

۲ بهمن ۱۴۰۲