
به نوشته
فاطمه غفاری
تاریخ انتشار
حجم بازار
۲۰۰٫۰ میلیارد
سهم بازار
BTC:
62.98%
ETH :
10.05%
بیشترین رشد
استِیکا
+ 101.46%
بیشترین ضرر
توربو
– 12.00%
نرخ تتر
87,700.0تومان
– 0.07%
به نوشته
فاطمه غفاری
تاریخ انتشار
فهرست مطالب
حمله خون آشام چیست؟ در اصل اصطلاح «حمله خونآشام» به شبکههای حسگر بیسیم مربوط میشد، در این نوع حمله، مهاجم، انرژی یک نود از شبکه را تخلیه کرده و آن را بلااستفاده و یا ناکارآمد میکند. با گذشت زمان، این اصطلاح به دنیای رمزارز نفوذ کرده و برای توصیف وضعیتی استفاده شد که در آن، پروتکلهای رمزارزی تلاش میکنند منابع حیاتی رقیب خود را تخلیه کرده و به جایگاه بهتری دست پیدا کنند.
حمله خون آشام در ارز دیجیتال در واقع دزدی یا فعالیت مجرمانه آشکاری نیست، بلکه نوعی استراتژی تهاجمی بازاریابی است. پارسیان کریپتو در این مقاله قصد دارد توضیح دهد که حمله خون آشام چیست، انواع حمله خون آشام کدامند، تفاوت این حمله با سایر حملات حوزه رمزارز در چیست و مزایا و معایب حمله خون آشام شامل چه مواردی است. همچنین درباره پیامدهای این حمله و راههای پیشگیری از آن مطالبی را عنوان کرده و در نهایت نمونههایی از حمله خون آشام در ارز دیجیتال را نیز معرفی خواهد کرد. با ما همراه باشید.
حمله خونآشام زمانی در دنیای امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای (DeFi) و توکنهای غیرمثلی (NFTs) اتفاق میافتد که یک پروژه یا پروتکل جدید رمزارزی (که معمولا فورک یکی از پروژههای بلاکچینی موجود است) نسبت به پروژه اصلی، مشوقها و پاداشهای بهتری را برای جذب کاربران ارائه میدهد.
معمولا حمله خون آشام در ارز دیجیتال باعث کاهش قابلتوجه نقدینگی پروژه رقیب میگردد. در برخی از موارد، پروژه نوپا حتی رقیب خود را به خاک انداخته و آن را از بین میبرد چرا که پاداشهای ارائه شده توسط آن نظر کاربران پروتکل رقیب را جلب کرده و آنها برای کسب سود بیشتر سرمایه خود را به پروژه جدید انتقال میدهند. هر چه جذابیت پروژه جدید برای کاربران بیشتر باشد به همان اندازه این موضوع باعث رشد پروژه نوپا و از بین رفتن پروژه اصلی میشود.
پس از پاسخ به سوال حمله خون آشام چیست در بخش بعدی به معرفی انواع حمله خون آشام میپردازیم.
این مطلب را هم مطالعه کنید: NFT چیست؟ همه چیز درباره NFT + توکن غیر مثلی چه کاربردی دارد؟
در مبحث شبکههای حسگر بیسیم دو نوع حمله خون آشام وجود دارد که با نامهای استرچ (Stretch) و کاروسل (Carousel) شناخته میشوند. در حمله استرچ، مهاجمان مسیرهای طولانی و اشتباهی را برای گمراه کردن گرهها در شبکه ایجاد میکنند. این حمله با افزایش طول مسیر باعث میشود نودها به پردازش آن پرداخته و انرژی خود را از دست بدهند. در حمله کاروسل، مهاجمان یک مسیر معمولی را طوری نمایش میدهند که نودها آن را به صورت حلقههای متوالی دیده و به این ترتیب بارها و بارها آن را پردازش میکنند.
اما در حوزه ارز دیجیتال تنها از روی تعریفی که برای آن قائل هستیم میتوان انواع مختلفی را برای حمله خونآشام متصور شویم. هر چقدر این تعریف سختگیرانه یا معمولیتر باشد متوجه میشویم که برخی از انواع حمله خون آشام بسیار معمول و برخی نادر هستند.
امروزه میتوان گفت اکثر پروتکلهای دیفای و انافتی یا این حملات را تجربه کردهاند و یا خود باعث آن بودهاند. برای مثال میتوان از شروع به کار بازار انافتی بلر (Blur) و رقابت آن با اوپن سی (OpenSea) نام برد. در کل، برخی از منابع، سه نوع مختلف را برای حمله خون آشام متصور میشوند که عبارتند از:
حمله خون آشام در ارز دیجیتال، نسبت به حملات کلاه سیاه یا کلاه خاکستری معمول در دیفای و صنعت رمزارز تفاوتهای بسیاری دارد. با اینکه کلمه حمله در توصیف تمامی آنها به چشم میخورد، میتوان گفت حمله خون آشام در ارز دیجیتال قانونی است و تنها نوعی رقابت به شمار میرود.
جدای از هکهای معمولی و فیشینگ، حملات ظریفتری در دنیای رمزارز وجود دارد که بر فضای آن تاثیر میگذارند. برخی از معروفترین این حملات به شرح زیر است:
این مطلب را هم مطالعه کنید: دائو چیست؟ نحوه کار سازمان خودگردان غیرمتمرکز یا DAO
تفاوت اصلی حمله خون آشام در ارز دیجیتال با حملات ذکر شده، استفاده از استراتژیهای کلاه سفید برای جذب نقدینگی، کاربران و حجم معاملات یا برخی دیگر از منابع مهم در رقابت با سایر پلتفرمها است. این در حالی است که بسیاری از حملات یاد شده از روشهایی چون هک، دستکاری یا بهرهبرداری از منافع دیگران استفاده میکنند.
حمله خون آشام در ارز دیجیتال و حوزه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApps) نسبتا رایج است، اما در صورتی که برخی از پروژههای خاص هدف اصلی این نوع حمله قرار بگیرند به احتمال زیاد قربانی آن خواهند شد.
در کل، هر پروژهای که وابستگی زیادی به جذب کاربر و نقدینگی داشته باشد، در برابر حملات خون آشام آسیبپذیر خواهد بود. صرافیهای غیرمتمرکز (DEX)، بازارهای انافتی (NFT)، ییلد فارمها و هر پروژه دیگری که استخر نقدینگی دارد جزء اهداف مناسب برای حمله خون آشام به شمار میرود.
ویژگیهایی که باعث میشود یک پروژه در معرض حمله خون آشام قرار بگیرد عبارتند از:
این مطلب را هم مطالعه کنید: صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال چیست؟ لیست بهترین DEX ها
حال که میدانید حمله خون آشام چیست و چه پروژههایی هدف آن قرار میگیرند، بد نیست به سراغ نحوه به کارگیری این حمله و مراحل آن برویم:
با اینکه این استراتژی ممکن است در جذب کاربران و افزایش نقدینگی تاثیر داشته باشد، یک روش غیراخلاقی برای پیشرفت پروژه به شمار میآید که این موضوع میتواند روی سلامت کلی اکوسیستم تاثیر بگذارد. از سوی دیگر، رقابت زیاد ممکن است موجب از بین رفتن پروژههای قدیمی که هیچ ابتکاری به خرج نداده و تنها به کاربران خود پاداش میدهند شود. در بخش بعدی به مزایا و معایب حمله خون آشام میپردازیم.
این مطلب را هم مطالعه کنید: ایردراپ چیست؟ آموزش دریافت بهترین ایردراپ رایگان ارز دیجیتال
حمله خون آشام به عنوان یک استراتژی بازاریابی، مزایا و معایبی با خود به دنبال دارد که در ادامه به آن پرداخته شده است.
مزایای حمله خون آشام
معایب حمله خون آشام
در کل، حمله خون آشام در ارز دیجیتال نوعی تهدید برای پروژههای رمزارزی به شمار میرود ولی میتوان آن را به چشم فرصتی برای بهبود اکوسیستم نیز دید. البته راههایی هم وجود دارد که پروژههای موجود با به کار گرفتن آن میتوانند از قربانی شدن در حملات خونآشام جلوگیری کنند. این موارد در بخش بعدی معرفی شدهاند.
تا اینجا متوجه شدید که این حملات چطور اجرا میشوند. در این بخش روشهایی را به شما معرفی میکنیم که پروژهها با به کار گرفتن آن میتوانند از احتمال هدف قرار گرفتن و آسیبپذیری در برابر حملات خون آشام بکاهند. این موارد شامل:
این راهکارها تا حد زیادی میتوانند احتمال مورد هدف قرار گرفتن پلتفرمهای موجود را در برابر حملات خون آشام کاهش دهند و رقابت سالمی را در بین پروتکلهای موجود در اکوسیستم ارزهای دیجیتال پدید آورند.
در آخرین بخش از این مقاله به معرفی نمونههایی از حمله خون آشام در صنعت رمزارز پرداخته میشود.
واضحترین نمونههای حملات خون آشام از طریق فورک کد به وجود میآیند که به موجب آن بر روی یک بلاکچین یا پروتکل، اصلاحاتی انجام شده و به عنوان رقیب نسخه اصلی وارد صحنه میشود.
چنین پروژههایی با ارائه مشوقهای جذاب برای کاربران، نودها، توسعهدهندگان، سرمایهگذاران، شرکا و غیره سعی میکنند منابع حیاتی پروژه اصلی را از چنگ آن درآورده و در آینده جای آن را بگیرند.
در این بخش نمونههایی از حمله خون آشام که البته همه آنها هم موفقیتآمیز نبودهاند را به شما معرفی میکنیم:
به طور خلاصه، حمله خون آشام در ارز دیجیتال میتواند برای اکوسیستم وب۳ مثبت باشد چون باعث رقابت شدید بین پروژهها شده و ابتکار و بهبود قابلیتهای آنها را به دنبال میآورد.
با اینکه بسیاری از پروژهها بدون داشتن هیچ مشخصه متمایزی از تاکتیک حمله خون آشام استفاده میکنند، پروژههایی هم دیده میشوند که قابلیت شرعی و ذاتی خود را نسبت به سایرین ثابت کردهاند.
این مطلب را هم مطالعه کنید: وب 3 چیست ؟ بررسی ویژگی های فناوری Web3 + ارز دیجیتال وب 3
جمع بندی
در این مقاله به این سوالات پاسخ داده شد:
سوالات متداول درباره حمله خون آشام در ارز دیجیتال
حمله خون آشام در ارز دیجیتال چیست؟
حمله خون آشام در ارز دیجیتال نوعی تکنیک بازاریابی است. زمانی که یک پروژه رمزارزی جدید با پیشنهاد مشوقهایی چون پاداش بیشتر، قابلیتهای بیشتر و مواردی از این دست، نقدینگی، کاربران و حجم معاملات سایر پلتفرمها را از چنگشان در میآورد، حمله خونآشام اتفاق میافتد.
انواع حمله خون آشام در ارز دیجیتال کدامند؟
حمله خون آشام ممکن است از طریق ۱. فورک کد، ۲. ایردراپ و ۳. پلنهای پرسود جذب نقدینگی، اتفاق بیفتد.
آیا حمله خون آشام در ارز دیجیتال غیرقانونی است؟
حمله خون آشام در ارز دیجیتال یک تاکتیک بازاریابی و قانونی است، اما در برخی از موارد یک عمل اخلاقی به شمار میرود.
درباره نویسنده
فاطمه غفاری
ثبت نظر جدید