پارسیان کریپتو
خانهمقالاتمتاورسوب 3 چیست ؟ بررسی ویژگی های فناوری Web3 + ارز دیجیتال وب 3
وب 3 چیست ؟ بررسی ویژگی های فناوری Web3 + ارز دیجیتال وب 3 عکس

وب 3 چیست ؟ بررسی ویژگی های فناوری Web3 + ارز دیجیتال وب 3

February 17, 2023
1197
1

وب ۳ (Web3) نسل سوم وب است که قرار است اینترنت را کاملا متحول کند. در این مقاله «پارسیان کریپتو» در مورد جدیدترین نسخه اینترنت، وب 3 چیست؟ ویژگی‌های اینترنت نسل سوم و بسیاری مطالب مرتبط دیگر مانند ارز دیجیتال وب 3 صحبت کرده ایم. با ما همراه باشید.

web3 جدیدترین نسخه اینترنت است. وب 3 قطعا اتفاق بزرگی در دنیای مجازی خواهد بود، اما قرار نیست کل اینترنت حذف شود تا نسخه‌‌ دیگری جای آن نصب شود. بلکه بیشتر شاهد اضافه شدن بخش های تازه و جذاب به اینترنت خواهیم بود. در نسل سوم اینترنت واقعیت افزوده و مجازی نقش مهمی ایفا خواهند کرد. در همین حال متاورس را هم در Web3 خواهیم داشت که بسیاری از کارهایی که در اینترنت انجام می دهیم از جمله خرید کردن را دستخوش تغییر خواهد کرد. شاید به زودی این الگوریتم های هوش مصنوعی باشند که به جای ما خرید انجام دهند. نگهداری ایمن تر اطلاعات در فضای مجازی یکی دیگر از جنبه های اصلی نسل سوم وب خواهد بود.

منظور از نسل سوم وب، غوطه‌ور شدن انسان در تجربه‌های دیجیتال است. در این غوطه‌وری مفاهیمی چون کنترل داده‌های شخصی، قدرت گرفتن ارز دیجیتال، پلتفرم‌های غیرمتمرکز بیشتر و نفوذ بلاک‌چین به صنایع و روزمرگی انسان می‌گنجند.

برخلاف Web2 که بر روی پول فیات و ساختارهای متمرکز تعریف شده بود، نسل سوم وب متکی به رمزارزها و مالی غیرمتمرکز یا دیفای است. همچنین، ارز دیجیتال وب 3 به رمزارزهایی اطلاق می‌شود که پشتوانه مالی پروژه‌های بلاک‌چین‌اند و عملکرد درست قراردادهای هوشمند را تضمین می‌کنند.

هدف ما از این مقاله تفصیلی، آموزش وب 3 به زبان ساده و پاسخ به سوالاتی چون Web3 چیست خواهد بود.

اینترنت چگونه تغییر کرد؟

اینترنت چگونه تغییر کرد؟

تاکنون دو نسخه اینترنت وجود داشته است. اولین نسخه که به آن وب ۱ یا وب قابل خواندن گفته می شد که از ابتدای اینترنت در سال 1989 تا اوایل دهه 2000 ادامه داشت. هدف وب یک تنها به اشتراک گذاری اطلاعات بود. در نسل اول وب خبری از تعامل بین بازدیدکنندگان صفحات اینترنتی و گردانندگان آنها وجود نداشت. کاربران می توانستند صفحات را به صورت آنلاین در اختیار دیگران قرار دهند تا بخوانند یا اینکه خودشان تنها خواننده صفحات دیگران باشند. تمام چیزی که می توانستید در اینترنت انجام دهید همین بود. در واقع، به جز ایمیل ارتباط در وب ۱ در حد صفر بود. تمام اطلاعات نیز در یک سرور ذخیره می شد که تنها با یک کامپیوتر می توانستید به آن دسترسی پیدا کنید.

به مرور، اینترنت به وب ۲ که به وب خواندن و نوشتن شناخته می شود، تبدیل شد. این تغییر به صورت رسمی در سال ۲۰۰۴ رخ داد و تا همین امروز همچنان در نسل دوم اینترنت به سر می بریم. این نسخه به کاربران اجازه می دهد از طریق بخش نظرات، شبکه های اجتماعی و موارد دیگر با تمام آنچه به صورت آنلاین در دسترس قرار گرفته تعامل داشته باشند. اطلاعات نیز به جای اینکه تنها در سرورهای شخصی ذخیره شوند و به وسیله کامپیوترهای قابل دسترسی باشند، می توانند در فضای ابری ذخیره شوند و علاوه بر کامپیوتر، روی تبلت، تلفن های همراه و حتی یخچال فریزر نیز مشاهده شوند.

Web3 چیست؟

Web3 چیست؟

احتمالا با توضیحاتی در سطرهای قبل داده شد تا حدی تجسمی از Web3 در ذهن خود داشته باشید. بنابراین نسل سوم وب تنها قدم بعدی در تکامل اینترنت از وب ۲ به سمت نسخه‌ی جدیدتر خود است. هر چند تعریف دقیقی از پیشرفت هایی که در وب سوم خواهیم دید نداشته باشیم، اما تقریبا می دانیم که در آینده باید منتظر چه نوع پیشرفت هایی باشیم.

مانند نسخه های قبلی اینترنت، وب 3 نیز در حال ساخت و اضافه شدن به نسل قبلی است. به این نسخه اینترنت وب خواندنی، نوشتنی و اجرا گفته می شود. تمرکززدایی، حریم خصوصی، یادگیری ماشینی و ایمنی از جمله ویژگی های اصلی هستند که محیط نسل سوم وب را شکل خواهند داد.

ویژگی های اینترنت نسل سوم

بندهای زیر شاخص‌ترین ویژگی‌های اینترنت نسل سوم و هسته ساختاری آن در یک استقرار موفق خواهند بود. ویژگی‌های اینترنت نسل سوم بیشتر از هر چیز دیگری، بر استقرار نظام‌های مستقل، حذف نهادهای میانجی، مشارکت شبکه‌ای افراد و استفاده از ارز دیجیتال وب 3 برای تشویق به مشارکت تأکید دارند.

مساوات از طریق تمرکز زدایی

تمرکز اصلی وب 3 بر تمرکززدایی خواهد بود. این مهم به وسیله ایجاد انجمن های آنلاینی تحت مالکیت تمام کاربران و با اشتراک گذاری شفاف اطلاعات محقق می شود. در واقع، به جای اینکه غول های فناوری اطلاعات مانند گوگل اطلاعات را ذخیره کنند، اطلاعات آزادانه در مکان های مختلفی با بهره بردن فناوری به نام «محاسابات توزیع شده» به اشتراک گذاشته شده و ذخیره می شوند.

همه اطلاعات را نهادهای خودمختار غیرمتمرکز یا همان DAOها به اشتراک می گذارند. DAOها همان گروه هایی هستند که دقیقا برای هدف گردش آزادانه اطلاعات در محیط وب سوم ساخته شده اند. DAOها به صورت گروهی اداره می شوند.  در حقیقت به گفته کارشناسان، DAOها قبل از هرچیز در میان علاقه مندان به ارز دیجیتال ظهور کردند و حالا به مرور تبدیل به بخش مهمی از Web3 می شوند. برای این که اطلاعات کاملی درباره ارز دیجیتال کسب کنید پیشنهاد می‌کنیم مقاله ارز دیجیتال چیست را مطالعه بفرمایید.

حریم خصوصی در بلاکچین

حریم خصوصی در بلاکچین

بلاکچین بخش مهم از تمرکززدایی Web3 اینترنت را تشکیل می دهد. در حقیقت در آینده مالکیت تمام اشیاء در اینترنت در بلاکچین ثبت و ضبط می شود. بلاک چین یک سیستم اطلاعات شفاف و در دسترس عموم است که به همه کاربران اجازه می دهد ببینند در آن چه می گذرد.

نمونه‌ای از استفاده از بلاکچین را می توان ثبت دارایی های دیجیتال (همچون ان اف تی) و توکن‌ها (ارزهای دیجیتال) دانست که به تمام افراد اجازه می دهد بدون شناحت طرف مقابل کالاهای دیجیتال را بدون هیچ عیب و نقصی انتقال دهند. هویت شخصی افراد نیز در این سیستم اصلا فاش نمی شود، مگر اینکه خود کاربران تصمیم بگیرند همراه کیف پول بلاکچین اطلاعات شخصی خود را هم به اشتراک بگذارند.

یک تفاوت اصلی بین فناوری بلاکچین و پایگاه‌های اطلاعاتی سابق در این است که در گذشته چنین پایگاه های داده ای را افراد یا سازمان ها کنترل می کردند. این افراد و نهادها کنترل کاملی بر این سیستم داشتند. آنها می‌توانستند نحوه ذخیره و تغییر داده ‌ها را کنترل کنند که منجر به خطا و تقلب نیز می شد. از سوی دیگر، بلاکچین ها به هر کسی اجازه می دهند تا سیستم را به وجود بیاورند که هر کسی بتواند با شفافیت تمام اطلاعات را بررسی کند. همین سیستم باز و شفاف باعث می شود تا کاربران اعتماد بیشتری به این سیستم داشته باشند.

استفاده از رمزنگاری برای ایمنی نسل سوم وب

استفاده از رمزنگاری برای ایمنی نسل سوم وب

رمزنگاری بخش دیگری از وب 3 است. به این طریق این تضمین به وجود می آید که هیچکس به جز طرف مورد نظر نمی تواند به اطلاعات دسترسی داشته باشد. در حالی که قبلا نیز از رمزنگاری برای محافظت از اطلاعات آنلاین استفاده می شد، اما با پیشرفت اینترنت شرایط به نحوی خواهد بود که اطلاعات نه تنها به صورت عمومی دارای بررسی شفاف باشند، بلکه همچنان در مالکیت خصوصی باقی بمانند. برای مثال، رمزنگاری اطلاعات شخصی در حین انتقال مالکیت ها و دارایی‌ های دیجیتال در بلاکچین همچنان خصوصی خواهند بود.

بخش دیگری از پازل وب ۳  در دهه 1990 ایده پردازی شده است. در واقع، اندیشه محققان حوزه فناوری این بود که روزی کامپیوترها بتوانند همچون مغزِ انسان معنا و مفهوم اطلاعات را بفهمند. در واقع، کامپیوتر با بهره بردن از هوش مصنوعی بتوانند ورای اینکه بدانند این اطلاعات دقیقا چه هستند، معنی و احساسات نهفته در آنها را نیز بفهمند و به روشی کاملا هوشمندانه تر نسبت به موتورهای جستجوی امروزی در اختیار انسان ها قرار دهند.

برای مثال، هوش مصنوعی طبق پیش بینی ها می تواند با استفاده از خریدهای قبلی و سبک شخصی لباس پوشیدن ما یک جفت کفش را با مناسب‌ ترین قیمت برایمان پیدا کنند. همچنین ممکن است هوش مصنوعی بتواند برای ما خودروی شخصی خریداری کند یا اینکه مناسب ترین مقصدها برای گذراندن تعطیلات را برایمان رزرو کند.

همچنین می ‌توان از هوش مصنوعی و روش پیشرفته یادگیری آن برای ساخت داروهای ارزشمند یا محصولات جدید استفاده کرد. همین حالا هم چند مورد استفاده از هوش مصنوعی در برنامه های Web3 وجود دارد. برای مثال، قبلا آثار هنری و نقاشی هایی که هوش مصنوعی ساخته به صورت ان‌اف‌تی فروخته شدند.

اصلی‌ترین اهرم های پیاده سازی وب 3 چیست؟

موارد زیر اصلی‌ترین اهرم‌ها یا لایه‌ها در معماری نسل سوم وب هستند. درواقع بهترین آموزش وب 3، آموزش لایه‌های مختلف آن است که به صورت پله به پله، عملکرد و ساختار Web3 را شکل می‌دهند.

  • محاسبات لبه: در نسل سوم وب، محاسبات به صورت آنی و در نقطه تولید داده انجام می‌گیرند. به عبارتی، نیاز به پردازش در کانون اجرای عملیات برطرف می‌شود؛  بنابراین، انتقال و ذخیره داده‌ها در سرور یا فضاهای ابری کاهش می‌یابد.
  • شبکه‌های غیرمتمرکز: این شبکه‌های مبتنی بر بلاک‌چین و ارز دیجیتال وب 3 متناظر با آن‌ها، نقطه عطفی در مشارکت افراد در ایجاد بخش‌های مختلف وب 3 و توسعه پروژه‌های مرتبط به آن هستند.
  • هوش مصنوعی و یادگیری ماشین: ویژگی‌های اینترنت نسل سوم، نیاز به پردازش سریع و هوشمندانه را توجیه می‌کنند. بخصوص، با استقرار Web3، کلان داده‌ها به ارزشمندترین دارایی انسان بدل می‌شوند و استخراج معنی از آن‌ها مهم‌ترین فعالیت انسان خواهد بود. آموزش وب 3 بیشتر از هر مولفه دیگر، باید به آموزش الگوریتم‌های یادگیری ماشین و استقرار هوش مصنوعی در عملیات بپردازد.

تمام این ها چگونه در متاورس گنجانده می شوند؟

تمام این ها چگونه در متاورس گنجانده می شوند؟

اگرچه کسی دقیقا نمی داند این ویژگی ها در متاورس چگونه در کنار هم چیده می شوند، اما انتظار می رود که متاورس از بلاکچین برای پیگیری و ذخیره سازی دارایی‌های دیجیتال استفاده کند. یکی از کاربردهای احتمالی بلاکچین این است که هنرمندان و محتواسازان بتوانند دارایی های دیجیتال خود مانند موسیقی، تجربیات بصری و بازی‌های همه جانبه را به روشی کاملا ایمن و شفاف ثبت کنند.

همچنین ممکن است بتواند بازی‌ ها یا محیط ‌های متاورس سفارشی را طبق شخصیت یا علایق خود بسازند. همین حالا هم نمونه‌های زیادی از وب 3 وجود دارد. شبکه‌های محبوب وب عبارتند از اتریوم، سولانا، پالیگان و کاسموس. برخی از پلتفرم‌های محبوب Web3 نیز عبارتند از اوپن سی، کوین‌بیس، لجر و متامسک. بسیاری از این شبکه ها و پلتفرم‌ها ان‌اف‌تی یا ارزهای رمزنگاری شده مانند بیتکوین را می فروشند. برای اطلاع کامل از دنیای متاورس توصیه می‌کنیم مقاله متاورس چیست را مطالعه نمایید.

معایب Web3

همچنان برای بر شمردن معایب وب 3 زود است. در واقع، ما همچنان در مراحل ابتدایی این نسخه از اینترنت به سر می بریم. با این حال، فرضیه هایی در این مورد وجود دارد. برخی معتقدند که DAO ها می توانند باعث ایجاد هرج و مرج در فضای نسل سوم وب شوند. برای مثال، بدون اینکه سازمان یا افراد خاصی روی اینترنت کنترل داشته باشند،‌ نفرت پراکنی یا اطلاعات جعلی به معضل جدی تبدیل شود. در همین حال، گفته می شود وضع سیاست ها و مقررات مناسب می تواند به راحتی از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری کند.

در همین حال، اگرچه DAOها محدودیت‌های کنترل متمرکز را کاملا کنار گذاشته اند، اما همچنان باید سیاست های حاکمیتی از جمله حاکمیت داده ها را رعایت کنند. از آنجایی که سازمان ‌های DAO کاملا آنلاین اجرا می شوند، مدیریت موثر اطلاعات برای ایمنی، دسترسی بهتر، همکاری و موارد دیگر کاملا حیاتی است.

برای گریز از این معایب، باید ابتدا درک کرد که وب 3 چیست؟ چه کاربردهایی دارد، چگونه استقرار می‌یابد و ماحصل این استقرار چه خواهد بود. توجه کنید که فقط دانستن اینکه Web3 چیست برای فعالیت در آن کافی نخواهد بود، بلکه این تنها دریچه ورود و آغاز یادگیری فعالیت در نسل سوم وب است.

وب 3 چه تأثیری روی زندگی ما خواهد گذاشت؟

وب 3 چه تأثیری روی زندگی ما خواهد گذاشت؟

در آینده، اطلاعات شما به خودتان تعلق خواهد داشت و می توانید از آنها برای ساختن زندگی بهتری استفاده کنید. شرکت هایی که از آنها محصولات و خدمات خریداری می کنید یا اینکه وقتی به صورت آنلاین جستجو می کنید اطلاعات شما را ذخیره می کنند، قطعا مربوط به گذشته هستند. در آینده ای نزدیک این هوش مصنوعی است که همچون یک دستیار شخصی همیشه حاضر شما عمل می کند و می توانید با توجه با اطلاعاتی که در کنترل خود دارید، تجربه های شخصی سازی شده بهتری در محیط اینترنت داشته باشید. همچنین ممکن است بتوانید بازی ها و محیط های سفارشی را با استفاده از هوش مصنوعی بسازید.

آیا همه افراد به آموزش وب 3 نیاز خواهند داشت؟

اگر بخواهیم بسیار کوتاه به این سوال پاسخ دهیم، باید اذعان کرد که آموزش وب 3 در سال‌های آتی، شبیه یادگیری استفاده از اینترنت، برای هر شخصی یک ضرورت خواهد بود. دریافت بهتر از اصول آموزش وب 3، کمک شایانی به موفقیت شما در نسل سوم وب، تجارت در آن و دریافت خدمات اینترنتی خواهد کرد.

برای شروع آموزش وب 3، مبانی تئوری آن را یاد بگیرید. سعی کنید تفاوت موجود بین اینترنت کنون یا وب 2 و نسل سوم وب را درک کنید. انواع ارز دیجیتال وب 3 را بشناسید و بیاموزید که چگونه می‌توان با آن‌ها وارد پروژه‌های بلاک‌چین و فعالیت در این بستر غیرمتمرکز شد.

بهترین انواع ارز دیجیتال وب 3

ارز دیجیتال وب 3 رمزارزهایی هستند که به پروژه‌های مستقر بر بلاک‌چین قدرت می‌دهند و اجرای قراردادهای هوشمند آن‌ها را محقق می‌سازند. موارد زیر، بهترین انتخاب از ارز دیجیتال وب 3 هستند؛ این موارد، بلاک‌چین‌هایی هستند که بر روی آن‌ها پروژه‌های مالی، فناوری، رمزارز، توسعه‌ای و … تعریف می‌شوند و ارز دیجیتال وب 3 آن‌ها چیزی نیست جز توکن بومی بلاک‌چین:

  • Filecoin
  • Theta
  • Chain Link
  • Internet Computer
  • BitTorrent
  • UniSwap
  • Ethereum
  • Polkadot
  • Cardano

سخن پایانی

اگرچه Web3 ممکن است هیجان انگیز و کمی هم دلهره آور به نظر برسد، مهم است که به یاد داشته باشید که قرار نیست این تغییرات بزرگ قرار نیست فورا رخ دهند. بلکه با گذشت زمان اینترنت همانطور که قبلا به آرامی از وب ۱ به وب ۲ تغییر پیدا کرد و به نسخه‌ی جدیدی تبدیل شد، دچار تغییر و تحول شود. به این ترتیب، سازگاری برای اکثر افراد آسان خواهد بود، چون همچنان بسیاری از کارهایی که در محیط وب قبلی انجام می دادند همچنان باقی خواهند ماند و حتی ممکن است متوجه نشویم در حال رفتن به سمت محیط تازه‌ای از دنیای وب هستیم. اینکه دقیقا چه زمانی رسما وارد محیط وب ۳ می شویم، کارشناسان پیش بینی های مختلفی دارند، اما به نظر می رسد برای رسیدن به آن حداثل بین ۵ تا ۱۰ سال زمان مورد احتیاج باشد.

سوالات رایج درباره وب 3

Web3 چیست؟

نسل سوم عصر جدید یا نسخه جدیدی از محیط اینترنت است که از ويژگی‌های اصلی آن می‌توان به عدم تمرکز، برابری فرصت‌ها برای کسب درآمد، عدم نیاز به نهاد ناظر و واسطه و پرداخت با ارز دیجیتال اشاره کرد.

آیا وب 3 راه اندازی شده است؟

خیر، Web3 همچنان در حال توسعه است، اما برخی از ویژگی‌های آن همین حالا در بخش‌های مختلف راه اندازی شده‌اند، همچون بلاکچین، ارز دیجیتال، متاورس و …

آیا وب 3 قابل هک است؟

در محیط وب ۳ لایه‌های امنیتی بالاتر، ناشناس‌سازی اطلاعات، رمزنگاری سرتاسری و همینطور درخواست مجوز برای دسترسی به اطلاعات وجود دارد که همین موارد باعث می‌شود هک و جرایم سایبری در این محیط به حداقل میزان ممکن برسد.

آیا وب 3 متاورس است؟

در حالی که فناوری های مختلف Web3 و متاورس در هم تنیده شده‌اند، اما خیر این دو یکی نیستند. با این حال، همزمانی ظهور این مفاهیم باعث شده تا گاهی به جای یکدیگر مورد استفاده قرار گیرند و حتی مترادف هم در نظر گرفته شوند.

چه کسی Web3 را راه اندازی کرد؟

گاوین وود، خالق ارز دیجیتال پولکادات و یکی از بنیانگذاران اتریوم، اولین کسی است که در سال ۲۰۱۴ مفهوم وب ۳ را در اشاره به «اکوسیستم آنلاینِ غیرمتمرکزِ مبتنی بر بلاکچین» مطرح کرد. ایده او در سال ۲۰۲۱ به محبوبیت دست یافت.

منابع:Reader's Digest