پارسیان کریپتو
خانهمقالاتارز دیجیتالمعرفی ارز دیجیتال بیت کوین؛ بررسی کامل پادشاه رمزارزها Bitcoin از هر زاویه
معرفی ارز دیجیتال بیت کوین؛ بررسی کامل پادشاه رمزارزها Bitcoin از هر زاویه عکس

معرفی ارز دیجیتال بیت کوین؛ بررسی کامل پادشاه رمزارزها Bitcoin از هر زاویه

February 10, 2023
2057
0

بیت کوین (BTC) نه تنها اولین، بلکه مشهورترین و باارزش‌ترین ارز دیجیتال جهان در بین بیش از ۲۰ هزار رمزارز مختلف بازار به حساب می‌آید. رسانه‌های مختلف حوزه مالی معمولا نوسانات قیمت بیت کوین و سایر خبرهای مرتبط به این رمزارز را همیشه به طور گسترده‌ای پوشش می‌دهند و همین باعث شده تا بیت کوین راه به جریان اصلی اقتصاد جهانی باز کند.

روز به روز هم افراد بیش‌تری به فکر ورود به بازار ارزهای دیجیتال و سرمایه‌ گذاری در بیت کوین و رمزارزهای دیگر می‌افتند. اما راه بردن در این بازار بدون اینکه اطلاعات کافی داشته باشید، می‌تواند ریسک‌های زیادی داشته باشد.در این مقاله از پارسیان کریپتو سعی کرده‌ایم به سوالات مختلف شما در مورد اینکه بیت کوین چیست، چگونه کار می‌کند، تاریخچه بیت کوین، خالق بیت کوین، نحوه ذخیره امن بیت کوین، کیف پول بیت کوین، آینده بیت کوین، نوسانات قیمت بیت کوین، و موارد دیگر بپردازیم. پس اصلا این مقاله را از دست ندهید.

بیت کوین چیست؟

بیت کوین چیست؟

بیت کوین پول الکترونیکی یا ارز دیجیتال همتا به همتایی است که مستقل از هرگونه نهاد یا سازمان مرکزی فعالیت می‌کند. بیت کوین انجام تراکنش‌ها را بدون واسطه و به صورت مستقیم بین کاربران امکان‌پذیر کرده است. این امر با ایمنی فناوری رمزنگاری و در دفتر کل شفاف و غیرقابل تغییری موسوم به بلاکچین (Blockchain) ممکن شده است.

بیت‌کوین در یک نگاه

نماد/ نشانه‌ها: BTC/ ₿ یا ฿

دسته‌بندی: پلت‌فرم پرداخت

بنیان‌گذار: ساتوشی ناکاموتو

بلاکچین: بیت کوین

پروتکل: اثبات کار (PoW)

راه‌اندازی: ژانویه ۲۰۰۹

امنیت و شفافیت نه تنها از مهم‌ترین ویژگی های بیت کوین به حساب می‌آیند، بلکه نظام مالی سنتی را هم با رقیب جدی روبرو کرده است. می‌توان ارز دیجیتال بیت کوین را طلای دیجیتال هم دانست، با این تفاوت که طلا را باید از دلِ زمین استخراج کرد، اما ارز بیت کوین با استفاده از کامپیوترهای قدرتمندی که معادلات پیچیده‌ای را حل می‌کنند استخراج می‌شود.

ارز بیت کوین در سال ۲۰۰۹ منتشر شد و از آن زمان تا به حال راه دور و درازی را طی کرده تا امروز به محبوب‌ترین و با ارزش‌ترین ارز دیجیتال بازار تبدیل شود.

ویژگی های بیت کوین

ویژگی های بیت کوین چه بودند که باعث شدند عصر تازه‌ای از پرداخت‌های دیجیتالی را رقم بزند؟ برخی از این ویژگی‌های کلیدی عبارتند از:

تمرکززدایی: بیت‌کوین در اختیار هیچ نهاد یا دولت یا مؤسسه‌ مرکزی قرار ندارد.

بلاکچین: بلاکچین یک دفتر کلِ عمومیِ غیرمتمرکز و شفاف است که امکان تغییر اطلاعات در آن وجود ندارد و همین باعث افزایش امنیت و اعتبار این فناوری شده است.

عرضه محدود: تنها ۲۱ میلیون سکه بیت‌کوین نهایتا عرضه می‌شود و همین باعث ارزش ذاتی این ارز دیجیتال می‌شود.

امنیت: فناوری رمزنگاری انجام تراکنش‌ها و ساخت بلاک‌های جدید را به شدت ایمن کرده است.

دسترسی جهانی: بیت‌کوین بدون هیچ محدودیتی در تمام نقاط دنیا در دسترس مردم قرار دارد.

تاریخچه و زمینه

مدت‌ها پیش از اینکه بیت کوین راه‌اندازی شود، ایده ایجاد یک پول دیجیتال بر بستر اینترنت مطرح شده بود. دانشمندان و محققان زیادی دست‌کم از دهه ۱۹۸۰ روی این ایده کار کرده بودند و حتی برخی از این پول‌های الکترونیکی در اواسط دهه ۱۹۹۰ جامه عمل پوشیدند. اما هیچ‌کدام موفق به جذب علاقه یا تثبیت خود در بازارهای مالی نشدند. بیت گولد (Bit Gold) و بی مانی (B-Money) دو نمونه از این ارزهای الکترونیکی بودند. با این حال، هیچ‌کدام از این ارزها، ارز دیجیتال به معنای امروزی نبودند و از دفتر توزیع‌شده‌ای مانند بلاک‌چین استفاده نمی‌کردند.

تاریخچه بیت کوین

پاییز سال ۲۰۰۸ آغازگر تاریخچه بیت کوین بود. در ۳۱ اکتبر آن سال، خالق بیت کوین با انتشار مقاله‌ای که بعدا تبدیل به سند کاغذ سفید (Whitepaper) بیت‌کوین شد، سازوکار اولین ارز دیجیتال جهان را شرح داد. در این مقاله‌ اینترنتی که با عنوان «یک سیستم پول نقد الکترونیکی همتا به همتا»‌ منتشر شد، نام نویسنده ساتوشی ناکاموتو ذکر شده بود. او در این مقاله از ویژگی‌های کلیدی بیت کوین مانند عرضه محدود (تنها محدود به ۲۱ میلیون سکه)، نصف شدن پاداش‌ها در دوره‌های منظم، تنظیم سختی شبکه و موارد دیگر صحبت کرده بود.

خالق بیت کوین

خالق بیت کوین

هؤیت خالق بیت کوین تا همین امروز در هاله‌ای از رمز و راز باقی‌مانده است. ناکاموتو به جز این نام و بازگو کردن برخی از اندیشه‌هایش در خصوص بیت‌کوین، هیچ‌وقت هؤیت واقعی خودش را فاش نکرد. همین باعث شده تا بسیاری تصور کنند که ساتوشی ناکاموتو تنها یک نام مستعار است و حتی ممکن است نه نام مستعار یک فرد خاص بلکه گروهی از افرادی باشد که با هم‌فکری هم دست به خلق اولین ارز دیجیتال جهان زده‌اند.

به هر حال، ناکاموتو اساس یک شبکه پرداخت نوآورانه و جدید را بنا کرد. ناکاموتو تا آنجایی پیش رفت که در سال ۲۰۰۹ با استخراج اولین بلاک بیت‌کوین، موسوم به جنسیس بلاک (Genesis Block) رسما دوران بیت‌کوین را آغاز کند.

بلاک اولِ بیت‌کوین حاوی ۲۵ بیت کوین اول دنیا بود. بعد از آن مشارکت‌کنندگان دیگری راه ناکاموتو را ادامه دادند و به استخراج بیت کوین پرداختند. در بهار سال ۲۰۱۰ اتفاق سرنوشت‌ساز دیگری که حالا به رویداد مهمی در تاریخ بیت‌کوین تبدیل شده به وقوع پیوست. در آن زمان یک کدنویس جوان به نام لازلو هانیک با پرداخت ۱۰ هزار بیت کوین دو پیتزا خرید. از آن روز تاریخی در ۲۲ می ۲۰۱۰ تا به حال صدها میلیون معامله دیگر با ارز بیت ‌کوین انجام شده و ارزش بازار BTC روز به روز بیش‌تر می‌شود.

بیشتر بخوانید: ساتوشی ناکاموتا کیست

پشتوانه بیت کوین

از آنجایی که بیت کوین به صورت غیرمتمرکز بدون دخالت هر گونه نهاد یا سازمانی اداره می‌شود، هیچ پشتوانه‌ای هم ندارد. در حقیقت، مانند ارزهای فیاتی نظیر دلار و یورو که مدت‌هاست بدون پشتوانه‌ کالایی مانند طلا یا نقره صادر می‌شوند، پشتوانه بیت کوین هم هیچ کالای خاصی نیست. در حالی که ارز پول‌های فیات را عواملی از جمله سیاست‌های پولی و ثبات اقتصادی مشخص می‌کند، ارزش بیت‌کوین با چرخه‌های عرضه و تقاضا تعیین می‌شود.

بیشتر بخوانید: پشتوانه بیت کوین چیست

فناوری بیت کوین

فناوری بیت کوین

سنگ‌بنای بیت‌کوین، فناوری انقلابی بلاکچین است، یک سیستم که داده‌ها را به صورت‌زنجیره‌ای در بلاک‌های منظمِ رمزنگاری‌شده و امن ذخیره می‌کند. این فناوری به دلیل قابلیت‌های خود که امکان رصد و نظارت بر اطلاعات را به صورت شفاف فراهم می‌کند، به جز صنعت کریپتو می‌تواند در صنایع دیگر هم کاربردهای فراوانی داشته باشد.

بیت کوین چگونه کار می کند؟

بلاکچین یک نوع دفتر توزیع‌ است که اطلاعات در آن ثبت و ضبط می‌شوند. بلاکچین به مانند سایر پایگاه‌های داده تنها روی یک سرور یا سیستم مرکزی راه‌اندازی نشده، بلکه معماری همتا به همتایی دارد و میان کاربران متعددی توزیع‌شده است. پردازش‌ها هم توسط همین افراد انجام می‌گیرد که هرکدام نقش یک گِره‌ (Node) را در شبکه بیت‌کوین ایفا می‌کنند.

تمامی تراکنش‌ها بر بستر بلاک‌چین ثبت شده و کاربران امکان تأیید صحت آنها و اعتبار بخشیدن با امضای دیجیتال را دارند. تمام کاربران در تمام زمان‌ها امکان نظارت بر بلاکچین را دارند. همین ویژگی غیرمتمرکزی نقطه قوت بلاکچین به حساب می‌آید. امنیت بلاکچین با وجود استفاده از فناوری رمزنگاری، غیرمتمرکز بودن و اجماع برقرار می‌شود. همین هم باعث می‌شود تا تراکنش‌ها در شبکه بیت‌کوین به‌صورت کاملا ایمن و قابل‌اعتماد انجام گیرند.

بلاکچین چیست؟

بلاکچین چیست؟

بلاکچین (Blockchain) فناوری زیربنایی ارز بیتکوین و سایر رمزارزها است. در این فناوری سوابق معاملاتی یا همان بلاک‌ها در یک پایگاه داده کاملا منظم به نام زنجیره‌ها و در درون شبکه‌ای از گِره‌ها که به صورت همتا به همتا به یکدیگر متصل شده‌اند ذخیره می‌کند. به تمام این مجموعه داده‌ها روی هم دفتر کل دیجیتال گفته می‌شود. نکته‌ای که باعث جذابیت فناوری بلاکچین می‌شود اینکه داده‌های ذخیره‌شده درون آن تغییرناپذیر هستند و به صورت عمومی در دسترس کاربران قرار دارند. دسترسی شفاف به اطلاعات و تغییرناپذیری باعث جذابیت این فناوری و اعتماد بیش‌تر به بلاکچین شده است.

بیشتر بخوانید: تفاوت بیت کوین و بلاکچین چیست

استخراج بیت کوین

در فرآیند استخراج بیت کوین (Bitcoin Mining) بلاک‌های جدید بیت‌کوین ساخته شده و سابقه تراکنش‌ها به بلاک‌چین بیت‌کوین افزوده می‌‌شود. در استخراج بیت کوین افرادی که به آنها استخراج‌کننده (Miner) گفته می‌شود از توان پردازشی کامپیوترهای خود برای حل معاملات پیچیده استفاده می‌کنند و در ازای آن پاداش دریافت می‌کنند.

بیشتر بخوانید: آموزش استخراج بیت کوین

امنیت بیت کوین

امنیت بیت کوین

از آنجایی که ارز دیجیتال بیت کوین از مکانیسم اجماع اثبات کار (PoW) در شبکه خود استفاده می‌کند، اساسا ضدهک دانسته می‌شود. امنیت بیت کوین به دلیل اینکه کل شبکه دائما بررسی می‌شود، بسیار بالا است. در واقع، برای اینکه بلوک جدیدی که در آن اطلاعات تراکنش‌ها گنجانده شده‌اند به بلاکچین اضافه شود، استخراج‌کنندگان باید معادلات پیچیده ریاضی را با دستگاه‌های قدرتمند خود حل کنند. این معادلات پیچیده با استفاده از تابع هَش رمزنگاری می‌شوند. و هر بلوکی که به دفتر کل دیجیتال بیت‌کوین اضافه می‌شود، باید تمام گِره‌ها اعتبار این بلوک را تأیید کنند و سپس بلاک‌چین بیت‌کوین به روز می‌شود.

کیف پول و مدیریت بیت کوین

کیف پول و مدیریت بیت کوین

کیف پول بیت کوین، یک ولت یا اپلیکیشن دیجیتالی است که برای ذخیره بیت کوین و سایر ارزهای دیچیتال مانند اتریوم و تتر به کار می‌رود. با کیف پول بیت کوین نه تنها می‌توانید ارزهای دیجیتال خود را نگهداری کرده یا ارسال و دریافت کنید، بلکه از قابلیت‌های دیگری مانند دسترسی به اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (DApps)) مبتنی بر بلاکچین هم استفاده کنید. با این اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز می‌توانید کارهای مختلفی انجام دهید از جمله با وام دادن ارزهای دیجیتال خود سود به دست آورید.

انواع کیف پول های بیت کوین

انواع کیف پول های بیت کوین به دو دسته کیف پول‌های سخت‌افزاری (سرد) و نرم‌افزاری (گرم) تقسیم می‌شوند:

کیف پول‌های نرم‌افزار: این نوع کیف پول‌ها دارای نسخه‌های مختلفی مانند نرم‌افزار کامپیوتر، اپلیکیشن موبایل یا افزونه مرورگر هستند.

کیف پول‌های سخت‌افزاری: کیف پول‌های سخت‌افزاری دستگاه‌هایی به اندازه یک دستگاه فلش USB هستند که ارزهای دیجیتال را به صورت آفلاین نگهدرای می‌کنند.

نحوه ذخیره امن بیت کوین

همیشه کلاهبرداران و سارقانی در کمین شما نشسته‌اند تا BTC و سایر ارزهای دیجیتال شما را به سرقت ببرند. از این رو، برای ذخیره امن بیت ‌کوین مهم است که به نکات زیر توجه کنید:

کیف پول‌ سخت‌افزاری استفاده کنید: این کیف پول‌ها به دلیل روش ذخیره آفلاین خود می‌توانند گزینه امن‌تری نسبت به مدل‌های نرم‌افزار کیف پول‌های بیت‌کوین باشند. کیف پول ترزور (Trezor) و لجر (Ledger) از نام‌های آشنا در بازار کیف پول‌های سخت‌افزاری بیت‌کوین هستند.

کلید خصوصی خودتان را آفلاین نگه دارید: تنها نوشتن کلید خصوصی روی یک برگه کاغذ کفایت نمی‌کند، بلکه بهتر است آن را در یک جای خشک به دور از گرما و نور نگه دارید تا از بین نرود.

همیشه از اینترنت امن استفاده کنید: اکثر وای‌فاهای عمومی آسیب‌پذیر و دارای نقص‌های امنیتی هستند. اگر یک کیف پول روی لپ‌تاپ خود دارید، بهتر است از هات‌اسپات موبایل یا وای‌فای منزل خود برای وصل شدن به اینترنت استفاده کنید.

از یک آنتی‌ویروس خوب استفاده کنید: بدافزارهای زیادی کاربران ویندوز، اندروید و سایر پلت‌فرم‌ها را تهدید می‌کنند. بنابراین، برای ذخیره امن بیت کوین و سایر رمزارزها بهتر است حتما از یک نرم‌افزار آنتی ویروس قابل‌اعتماد استفاده کنید و همیشه آن را به روز نگه دارید.

هیچ‌وقت وارد لینک‌های مشکوک و ناشناس نشوید:‌ در فضای اینترنت کلاهبرداری زیادی برای سرقت اطلاعات و ارزهای دیجیتال شما دام پهن کرده‌اند. برخی از این کلاهبرداران تا آنجایی پیش رفته‌اند که کل یک وب‌سایت را شبیه‌سازی کرده‌اند و کافی است شما وارد یکی از آدرس‌های URL آنها شوید. همچنین همیشه مراقب ایمیل‌های کلاهبرداری باشید.

رمز عبور قوی برای کیف پول خود بسازید: هنگام ساختن رمز عبور دقت زیادی کنید، اصلا از شماره تلفن، تاریخ تولد یا نام خودتان یا فیلم‌ها و سریال‌های مورد علاقه برای رمز عبور استفاده نکنید. به جای آن بهتر است از ترکیبی از حروف و اعداد که تنها خودتان می‌دانید استفاده کنید. در همین حال، آمارها نشان می‌دهد بیش از ۵۲ درصد افراد از رمز عبورهای یکسان برای تمام سرویس‌ها و نرم‌افزارها استفاده می‌کنند. حتما مطمئن شوید که رمز عبور کیف پول شما کاملا منحصر به فرد است.

برای تراکنش‌های روزانه از یک کیف پول جداگانه استفاده کنید: اگر باید حتما روزانه تراکنش‌های متعددی انجام دهید، حتما از یک کیف پول مجذا استفاده کنید. می‌توانید این کیف پول‌ را در صورت لزوم با مبالغ کم شارژ کنید تا تمام موجودی‌ ارز بیت کوین شما در خطر نیافتد.

از احراز هویت دو مرحله‌ای استفاده کنید: قابلیت احراز هویت دو مرحله‌ای یک لایه امنیتی قوی برای کیف پول آنلاین شما است، بنابراین حتما این قابلیت را در کیف پول خود فعال کنید.

همیشه آدرس بیت‌کوین را به دقت بررسی کنید: در زمان انجام معاملات حتما به آدرس گیرنده دقت کنید. برخی از بد‌افزارها می‌توانند در زمان کپی و پیست کردن آدرس بیت‌کوین، آدرس را تغییر دهند تا ارزهای دیجیتال برای آدرس دیگری ارسال ‌شود.

از کیف پول خود بک‌آپ بگیرید: همیشه یک نسخه پشتیبان یا بک‌آپ از کیف پول خود تهیه کنید تا در صورت گم یا خراب شدن موبایل یا لپ‌تاپ بتوانید همچنان به کیف پول خود دسترسی داشته باشید. همچنین در صورت سرقت رفتن موبایل، بهتر است با استفاده از فایل بک‌آپ سریع کیف پول خود را باز کنید و برای احتیاط بیش‌تر تمام بیت کوین‌های خود را به یک کیف پول جدید منتقل کنید.

بیشتر بخوانید: آموزش ساخت کیف پول بیت کوین

اقتصاد و بازار بیت کوین

Bitcoin economy and market

ارز دیجیتال بیت کوین در سال‌های اخیر با شکوفایی خود نقش زیادی در اقتصاد جهانی ایفا کرده است. اما آنچه ارز بیت کوین را از سایر ارزهای فیات جدا می‌کند، این است که با BTC دیگر خبری از تأثیر عوامل عادی اقتصادی مانند تورم و همین‌طور سیاست‌ها و سازوکارهای سیاسی بر مسیر قیمت بیت ‌کوین کاملا کمرنگ می‌شود.

عوامل تاثیرگذار بر قیمت بیت کوین

از آنجایی که بیتکوین را بانک مرکزی یا دولتی صادر نمی‌کند، عوامل عادی اثرگذار بر پول‌های فیات مانند تغییر و تحول در سیاست‌های پولی، نرخ‌های تورم و نرخ رشد اقتصادی روی قیمت بیت کوین تأثیری ندارند. اما برخی عوامل تاثیرگذار بر قیمت بیت کوین عبارتند از:

عرضه: عرضه نقش مهمی در تعیین مسیر قیمت بیت کوین دارد. وقتی یک دارایی کمیاب باشد، به طبع قیمت آن افزایش می‌یابد. عرضه حداکثر ۲۱ میلیون بیت‌کوین به‌همراه پروتکلی که به صورت منظم در دوره‌های تقریبا چهار ساله نرخ پاداش استخراج بیت‌کوین‌های جدید را پایین می‌آورد، این تضمین را به وجود آورده که به مرور عرضه ارز بیتکوین کم‌ و کم‌تر ‌شود. همین در نهایت باعث کمیابی بیش‌تر بیتکوین می‌شود.

تقاضا: بیت کوین در سال‌های اخیر موفق به جذب سرمایه‌گذاران و مشاغل بزرگ و نهادی زیادی شده است. در همین حال، برخی از کشورها که دچار رکود اقتصادی و تورم بالا هستند، به سرمایه‌گذاری روی بیت‌کوین روی آورده‌اند. ترکیب کاهش عرضه و افزایش تقاضا می‌تواند یکی از عوامل تاثیرگذار بر قیمت بیت کوین به سمت بالا باشد.

رقابت: هرچند بیت‌کوین مشهورترین ارز دیجیتال بازار است، اما صدها رمزارز دیگر هم با Bitcoin رقابت می‌کنند. کاهش سلطه بیت‌کوین بر بازار ارزهای دیجیتال در سال‌های اخیر از قوت گرفتن این رقبا که به آنها آلت ‌کوین‌ها گفته می‌شود خبر می‌دهد. در سال ۲۰۱۷، بیش از ۸۰ درصد کل سرمایه‌های بازار کریپتو به سمت بیت‌کوین سرازیر می‌شد، اما در سال ۲۰۲۴ این رقم به کمی بیش از ۵۰ درصد رسیده است.

قوانین و سیاست‌های نظارتی:‌ دولت‌ها مدت‌ها است که در تلاش برای قانونمندسازی ارز بیت کوین و سایر رمزارزها هستند. قیمت بیت ‌کوین هم مستقیما از این مقررات تأثیر می‌پذیرد. برای مثال، اگر دولتی بخواهد قوانین بیش از حد سختگیرانه‌ یا مخصمانه‌ای برعلیه بیت‌کوین وضع کند، نتیجه آن در بازار به صورت کاهش قیمت بیت کوین منعکس می‌شود. بیانیه یا تصمیمات یک دولت هم می‌تواند بازار بیت‌کوین را شوکه کند و باعث کاهش ارزش این ارز دیجیتال شود.

پوشش رسانه‌ای:‌ رسانه‌ها در دنیای امروز نقش به شدت پررنگی دارند. اخبار منفی در مورد سرمایه‌گذاری روی یک ارز دیجیتال می‌تواند باعث افت قیمت شود، در مقابل اخبار مثبت برای مثال، تأیید بیت‌کوین برای پرداخت و خرید خودروهای تسلا یا راه‌اندازی ETFهای بیت‌کوین به سرعت باعث افزایش قیمت می‌شود.

بیشتر بخوانید: قیمت بیت کوین

نوسانات قیمت بیت کوین

نوسانات قیمت بیت کوین یکی از عواملی است که باعث می‌شود در زمان خرید و فروش این دارایی احتیاط کنید. نوسانات شدید هم باعث می‌شود که سرمایه‌گذاران به سودهای بالا برسند و هم اینکه ریسک‌های بسیار بالایی را متوجه معامله‌گران می‌کند.

هاوینگ بیت کوین

هاوینگ (Halving)، رویدادی است که هر چهار سال رخ می‌دهد. آخرین هاوینگ که چهارمین رویداد از این دست بود، روز اول اردیبهشت ۱۴۰۳ به وقوع پیوست. در هاوینگ بیت کوین پاداش استخراج بلاک‌های تازه نصف می‌شود. خالق بیت کوین ساتوشی ناکاموتو، هاوینگ را به عنوان یک راهکار برای مدیریت تورم پیشنهاد داده بود. تأثیر این رویداد چهار ساله روی قیمت بیت کوین معمولا مثبت است. از این جهت، تصور بر این است که قیمت بیت کوین در ماه‌های آینده بالا می‌رود.

بیشتر بخوانید: هاوینگ بیت کوین چیست

کسب درآمد از بیت کوین

کسب درآمد از بیت کوین

بیت‌کوین حالا به یک دارایی مالی معتبر در بازار تبدیل شده است. شهرت بیت کوین باعث شده تا بسیاری به دنبال کسب درآمد از بیت کوین باشند. هرچند قبلا تنها امکان کسب درآمد از بیت کوین از طریق سرمایه‌گذاری و خرید و فروش وجود داشت، اما اکنون این روش‌ها هم گسترس یافته‌اند و می‌توان بر اساس دانش و تخصص از روش‌هایی مختلفی درآمد کسب کرد.

نحوه کسب درآمد از بیت کوین

کسب درآمد از بیت کوین به روش‌های مختلفی انجام می‌شود که برخی از این روش‌ها عبارتند از:

استخراج بیت کوین: برای استخراج بیت کوین نیاز به خریداری دستگاه‌های ویژه‌ای به نام ماینر است که توان پردازشی بالایی برای استخراج بیت‌کوین دارند. با این حال، استخراج بیت‌کوین نیاز به مصرف برق زیاد و به طبع، هزینه بالایی دارد.

سرمایه گذاری در بیت کوین: یکی دیگر از روش‌های کسب درآمد از بیت کوین خرید و نگهداری بلند مدت آن است. اما چگونه در ایران بیت کوین بخرم؟‌ برای این کار کافی است که به یک صرافی معتبر مراجعه کنید. می‌توانید بیت کوین‌های خود را بعد از خریداری در کیف پول سخت‌افزاری یا نرم‌افزاری خود نگهداری کنید. خوشبختانه این روش نیاز به دانش خاصی ندارد و تنها نیاز است که به اندازه کافی صبر کنید.

کشت سود: کشت سود یا فارمینگ (Yield Farming) از راهکارهای دیگری است که می‌توانید با آن به درآمد برسید. در این روش، شما اساسا بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر خود را با استفاده از قراردادهای هوشمند در اختیار دیگران قرار می‌دهید و در ازای این کار سود می‌گیرد.

وام‌دهی: با این روش باید به یک پلت‌فرم وام بیت‌کوین مراجعه کنید و بیت‌کوین‌های خود را به این پلت‌فرم واگذار کنید تا در ازای آن پاداش دریافت کنید.

سرمایه گذاری در بیت کوین

اگر بقیه مقاله را خوانده اید و به فکر سرمایه‌ گذاری در بیت کوین افتاده‌اید، حتما می‌پرسید که آیا ارز بیتکوین سرمایه‌گذاری خوبی است؟ پاسخ به این سوال این است که هیچ سرمایه‌گذاری لزوما خوب یا بد نیست، بلکه به میزان ریسک، استراتژی و هدف کلی شما بستگی دارد.

پیش از سرمایه‌ گذاری در بیت کوین باید مشخص کنید که قصد شما از سرمایه‌گذاری چیست تا بدانید کدام روش و استراژی بیش‌تر به درد شما می‌خورد؛ آیا می‌خواهید یک درآمد غیرفعال داشته باشید؟ یا اینکه به یک سرمایه‌گذاری تمام وقت تبدیل شوید؟ شاید هم پس‌اندازی برای روز مبادا داشته باشید؟

ارز دیجیتال بیت کوین به دلیل ماهیت بی‌ثبات خود می‌تواند سرمایه‌گذاری پرریسکی باشد، چرا که ممکن است قیمت بیت‌کوین ظرف چند ساعت یا چند روز به ناگهان اوج بگیرد یا افت شدیدی بکند. چنانچه در سطرهای قبل گفتیم بیتکوین پشتوانه‌ای ندارد و ارزش آن را تقاضای بازار مشخص می‌کند. بنابراین، وقتی افراد بیش‌تری بیت‌کوین خریداری می‌کنند، قیمت آن بالا می‌رود و برعکس، وقتی افراد کم‌تری بیت‌کوین می‌خرند، قیمتش افت می‌کند.

معامله بیت کوین

معامله بیت کوین همان خرید و فروش بیت‌کوین است که در آن معامله‌گران سعی می‌کنند از نوسانات قیمت سود ببرند. برای ترید بیت کوین دو روش اصلی وجود دارد:

معاملات نقطه‌ای: در این روش شما خودِ بیت‌کوین را خرید و فروش می‌کنید. بنابراین، وقتی بیت‌کوین خریداری کردید، صاحب واقعی بیت‌کوین هستید و می‌توانید آن را هر زمانی که خواستید دوباره بفروشید.

بازار مشتقات: در تجارت در بازار مشتقات معامله‌گر مالک واقعی ارز بیت کوین نیست، بلکه شما از طریق قراردادهایی روی قیمت آینده رمز ارز گمانه‌زنی می‌کنید و از این راه بدون اینکه صاحب بیت‌کوین باشید سود به دست می‌آورید. با این حال، بازار مشتقات بازاری پرریسک است که می‌تواند باعث شود ضرر زیادی متحمل شوید.

بیشتر بخوانید: چگونه در ایران بیت کوین بخریم

قوانین و مقررات

با افزایش محبوبیت بیت کوین و ارزهای دیجیتال شاهد تکاپوی دولت‌های مختلف جهان برای وضع قوانین و مقرراتی مدون و مشخص در این حوزه هستیم. کشورهای مختلف همواره تلاش داشته‌اند که استفاده از ارز بیتکوین و سایر رمزارزها را برای شهروندان خود امن‌تر کرده و در همین حال، جلوی استفاده از این دارایی‌ها در فعالیت غیرقانونی را بگیرند.

در حالی که استفاده از بیت کوین و سایر رمزارزها در اکثر کشورها مجاز است، اما کشورهایی مانند بولیوی، لیبی یا مصر هم هستند که جلوی استفاده از بیت کوین را گرفته‌اند. در مقابل، کشورهایی مانند السالوادور و جمهوری آفریقای مرکزی هم هستند که بیت کوین را یک ارز رسمی اعلام کرده‌اند.

قوانین کشور ایران درباره بیت کوین و ارزهای دیجیتال

قوانین کشور ایران درباره بیت کوین و ارزهای دیجیتال هرچند فاقد شفافیت‌های لازم‌ است، اما اخیرا تلاش‌هایی در این زمینه انجام گرفته است. بانک مرکزی کشور نسخه پیش‌نویس یک سند قانونی در حوزه ارزهای دیجیتال را منتشر کرده است.

در همین حال، پس از حواشی فراوانی که استخراج زیرزمینی بیت کوین در سال‌های اخیر به وجود آورد و حتی در برهه‌ای از بهار ۱۴۰۰ شبکه برق کشور را مختل کرد، حالا دولت استخراج بیت کوین را کاملا قانونی اعلام کرده است. هم‌اکنون استخراج بیت کوین باید با مجوز رسمی از وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام گیرد.

در همین حال، ایران جز کشورهایی است که سخت به دنبال راه‌اندازی دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) خود موسوم به «ریال دیجیتال» است. هرچند گزارش‌های اخیر این شبهه را به وجود آورده که ریال دیجیتال نه یک ارز دیجیتال بلکه تنها نسخه‌ الکترونیکی از ریال فیزیکی خواهد بود که هم‌اکنون در نظام بانکی کشور در گردش است.

چالش های نظارتی و قانونگذاری

چالش‌ های نظارتی و قانونگذاری بیت کوین با توجه به اینکه پتانسیل استفاده از آن در فعالیت‌های غیرقانونی و پولشویی وجود دارد، بسیار است. هم‌اکنون بسیاری از دولت‌ها و نهادهای نظارتی در تلاش هستند که بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را قانونمند کنند. هرچند در مقابل ماهیت غیرمتمرکز بیتکوین راه را برای دخالت دولت‌ها در این شبکه بسته است. به هر حال، بیت کوین در آینده تنها با تعاملی واقعی با سیاست‌گذاران می‌تواند پذیرش جهانی در سطح پول‌های سنتی داشته باشد.

آینده بیت کوین

پیش بینی آینده بیت کوین یکی از بحث‌های همیشگی بازار کریپتو است. اینکه آینده قیمت بیت کوین چیست؟ و فرصت ها و چالش های پیش روی بیت کوین کدام‌ها هستند؟ پیش بینی آینده بیت کوین به عوامل مختلفی بستگی دارد.

روی هم رفته چشم‌انداز آینده قیمت بیت کوین به دلیل تأیید صندوق قابل معامله (ETF) ارز بیت کوین و از راه رسیدن تازه‌ترین رویداد هاوینگ، مثبت ارزیابی می‌شود. کارشناسان زیادی در پیش بینی آینده قیمت بیت کوین از رکوردشکنی‌های جدیدی مانند رسیدن به قیمت ۱۲۰ هزار دلار، ۱۵۰ هزار و حتی رقم‌های بالاتر صحبت کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: آینده قیمت بیت کوین چیست

فرصت ها و چالش های پیش روی بیت کوین

ارز دیجیتال بیت کوین از زمان پیدایش راه درازی پیموده و همچنان سفر BTC به پایان راه خود نرسیده است. بیتکوین همچنان با چالش‌های مختلفی روبرو است و قطعا فرصت‌های مهیجی هم در آینده انتظار این رمز ارز را می‌کشند. برخی از چالش های پیش روی بیت کوین عبارتند از:

مقیاس‌پذیری:‌ مقیاس‌پذیری از چالش‌های مهم بیت‌کوین است. با افزایش تعداد کاربران و تراکنش‌ها، باید زیرساخت‌های موجود به نحوی مدیریت شوند تا پاسخگوی رشد تقاضای فزاینده در شبکه بیت‌کوین باشند.

قوانین و مقررات: وضعیت نظارتی یکی دیگر از چالش‌های بیت‌کوین هستند. دولت‌ها می‌خواهند بیت‌کوین و ارزهای دیجیتال را قانومند کنند. قطعا ایجاد توزان بین حمایت از مصرف‌کننده، ثبات مالی و نوآوری در فضای بیتکوین دشوار است، اما شفافیت در قوانین می‌تواند به رشد پذیرش بیت‌کوین و راهیابی به جریان اصلی مالی کمک زیادی کند.

امنیت: امنیت در فضای رمزارزها یک نگرانی دائمی است. هرچند فناوری بلاکچین امنیت زیادی دارد، اما کاربران باید اقدامات زیادی برای محفاظت از کلیدهای خصوصی و کیف پول خود انجام دهند. پیشرفت در زمینه روش‌های رمزنگاری و کیف پول‌های امن‌تر می‌تواند امنیت کلی تراکنش‌های BTC را هم بالا ببرد.

در مقابل چالش‌ها، فرصت‌های زیادی هم پیش‌روی ارز بیت کوین (BTC) است. برخی از این فرصت‌ها عبارتند:

تراکنش‌های فرامرزی:‌ قابلیت بدون مرزی بیت‌کوین راه را برای انجام تراکنش‌های بین‌المللی باز گذاشته است و می‌تواند گزینه جذابی برای حواله‌های تجاری و بین‌المللی باشد.

سپری در برابر تورم: بیت‌کوین می‌تواند نقش سپری در برابر تورم را ایفا کند. با وجود نابه‌سامانی‌های اقتصادی می‌توان تصور کرد که افراد، مشاغل و سرمایه‌گذاران نهادی بیش‌تری به سمت بیت‌کوین بیایند تا ضمن تنوع بخشیدن به سبد سرمایه خود، ارزش دارایی‌های خود را در بلند مدت حفظ کنند.

فناوری دیفای: فناوری دیفای (DeFi) می‌تواند فرصت‌های زیادی برای بیت کوین به وجود بیاورد. بیت‌کوین می‌تواند در اکوسیستم‌های دیفای چه به عنوان وثیقه وام‌ها و چه مشارکت در پلت‌فرم‌های غیرمتمرکز و چه کمک به استخرهای نقدینگی نقش به‌سزایی ایفا کند.

پذیرش بیش‌تر و ادغام با امور مالی سنتی:‌ با توسعه و پیشرفت‌ بیش‌تر فناوری‌ و زیرساخت‌ها راه برای پذیرش بیش‌تر بیت‌کوین هموارتر می‌شود. کیف پول‌های کاربر پسندتر، درگاه‌های بانکی و خدمات تجاری فرصت بیش‌تری به مشاغل و افراد می‌دهند تا ساده‌تر با بیت‌کوین تعامل داشته باشند.

نقش احتمالی بیت کوین در سیستم مالی آینده

آینده بیت‌کوین و نقش آن در سیستم مالی آینده قطعا در گِروی تداوم نوآوری‌ها، همکاری‌ها با دولت‌ها و قانون‌گذاران، صنایع و کاربران است. پیشرفت‌های فناوری در کنار حفظ حریم خصوصی و عملکرد قوی هم می‌تواند کارکرد کلی بیت کوین را بهبود ببخشد. در کنار آن، همکاری بین صنایع و قانونگذاران می‌تواند محیط سالمی برای رشد بیت‌کوین و ورود به جریان اصلی مالی به وجود آورد. با ادامه بلوغ و تکامل فناوری بلاکچین می‌توان آینده‌ای را متصور شد که بیت‌کوین بر چشم‌انداز مالی تأثیر چشمگیری گذاشته و امکانات جدیدی به صورت عادلانه برای افراد و مشاغل فراهم کرده است.

سخن پایانی

با افزایش محبوبیت بیت کوین، کسب اطلاعات بیش‌تر در مورد این بیت کوین و فناوری زیربنای‌اش، بلاکچین ضروری است. ما در مقاله‌ای که مطالعه کردید به این پرداختیم که بیت کوین چیست و چگونه کاری می‌کند، سپس در مورد استخراج بیت کوین، امنیت بلاکچین، انواع کیف پول های بیت کوین، ‌نحوه کسب درآمد از بیت کوین، آینده قیمت بیت کوین و موارد دیگر پرداختیم.

نظر شما در مورد بیت کوین چیست؟‌ آینده قیمت بیت کوین چیست؟ و آیا ارز بیتکوین می‌تواند به رشد خود در بازارهای مالی جهان ادامه دهد؟ خوشحال می‌شویم نظرات خود را با میان در بخش نظرات در میان بگذارید.

سوالات متداول

۱- آیا بیت کوین قانونی است؟

بله، نگهداری و معامله ارز دیجیتال بیت کوین قانونی است. با این حال همچنان قوانین مدون بین‌المللی برای ارز بیتکوین وضع نشده است، در همین حال، استفاده از بیت‌کوین در اکثر کشورهای دنیا از جمله ایران کاملا قانونی است.

۲- چه مقدار بیت کوین استخراج شده است؟

هم‌اکنون در اردیبهشت ۱۴۰۳/ آوریل ۲۰۲۴ بیش از ۱۹.۶ میلیون بیتکوین استخراج شده و نزدیک به ۱.۳ میلیون بیتکوین هم برای استخراج باقیمانده است.

۳- بیت کوین در کدام کشورهای ممنوع است؟

غنا، لسوتو، سیرالئون، مصر، لیبی، مراکش و بولیوی از جمله کشورهایی هستند که به دلایل مختلفی از جمله عدم حمایت از مصرف‌کننده یا استفاده در فعالیت‌های متقلبانه یا پولشویی بیت کوین را ممنوع اعلام کرده‌اند.

۴- بیت کوین در کدام کشورها قانونی است؟

هرچند بیت کوین در اکثر کشورهای دنیا بدون منع قانونی مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما در حال حاضر تنها دو کشور السالوادور و جمهوری آفریقای مرکزی از بیت کوین به عنوان ارز قانونی استفاده می‌کنند.

۵- استخراج بیت کوین تا کی ادامه دارد؟

تخمین زده می‌شود که آخرین بیت‌کوین‌های دنیا در حدود سال ۲۱۴۰ استخراج شود تا تعداد بیت کوین‌های استخراج‌شده به ۲۱ میلیون برسد.

۶- هر بیت کوین چند بلاک است؟

در هر بلاک، ۶.۲۵ ارز بیت کوین وجود دارد.

۷- هر بیت کوین چند واحد است؟

بیت کوین به واحدهای مختلفی تقسیم می‌شود. هر بیت کوین (Bitcoin) معادل ۱۰۰ میلیون ساتوشی است. هر میکرو بیت‌کوین (uBTC) معادل ۱۰۰ ساتوشی، هر میلی بیت‌کوین (mBTC) معادل ۱۰۰ هزار ساتوشی و خود ساتوشی هم معادل معادل ۰.۰۰۰۰۰۰۰۱ بیت‌کوین است.

۸- هر بیت کوین چند تراهش است؟

برای استخراج یک بیت‌کوین در روز نیاز به 0.615 کوئینتیلیون هش یا 615400 تریلیون هش معادل یک تراهش در ثانیه است.

۹- بیت کوین برای کدام کشور است؟

ارز دیجیتال بیت کوین (BTC) متعلق به هیچ‌ کشور یا شخص یا نهادی نیست، بلکه ذی‌نفعان متعددی از جمله توسعه‌دهندگان، استخراج‌کنندگان و کاربران دیگر این رمزارز را اداره می‌کنند.

۱۰- آیا بیت کوین کلاهبرداری است؟

بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال لزوما کلاهبرداری نیستند، اما به دلیل پتانسیل سودآور خود می‌توانند برای اهداف کلاهبرداری و متقلبانه‌از جمله حملات هکری و فیشینگ، پولشویی یا حملات باج‌افزاری و موارد دیگر مورد استفاده قرار بگیرند.

۱۱- آیا بیت کوین بالا می رود؟

هرچند نوسانات قیمت بیت کوین باعث می‌شود که نتوان به درستی آینده قیمت این رمزارز را پیش‌بینی کرد،‌اما به عقیده برخی از تحلیل‌گران عوامل مختلفی از جمله رویداد هاوینگ دست به دست هم می‌دهند تا در ماه‌های آینده شاهد شکستن دوباره قیمت بیت کوین و این بار رسیدن به قیمت ۸۸ هزار دلار باشیم.

۱۲- آیا بیت کوین حرام است؟

از ابتدای تاریخچه بیت کوین در این خصوص اختلاف‌نظر زیاد بوده است. در حالی که هم‌اکنون بسیاری ارز بیت کوین را حلال می‌دانند، همچنان برخی از محققان دینی هستند که عقیده دارند بیت کوین حرام است. این دسته از صاحب‌نظران حوزه دین، بیت کوین را به دلیل ماهیت سفته‌بازانه‌ و نداشتن پشتوانه حرام دانسته‌اند. در مقابل، بیش‌تر محققان دینی بیت‌کوین را در دسته کالاهای ذاتی قابل استفاده به عنوان پول و کاملا حلال دانسته‌اند.

۱۳- هر بیت کوین چند ساتوشی است؟

هر بیت کوین معادل ۱۰۰ میلیون ساتوشی است.

۱۴- آیا خرید و فروش بیت کوین در ایران قانونی است؟

هرچند وضعیت قانونی بیت کوین در ایران و بسیاری از کشورهای دنیا همچنان تا شفافیت صد درصدی فاصله زیادی دارد، استفاده از بیت کوین و معامله آن در ایران کاملا قانونی است و هیچ منع قانونی ندارد. با این حال، در صورتی که بیت کوین در فعالیت‌های غیرقانونی مانند پولشویی استفاده شود، معامله آن غیرقانونی به حساب می‌آید و پیگرد قانونی دارد.