ورلد کوین چیست؟ معرفی پروژه Worldcoin و ارز دیجیتال WLD
فهرست مطالب
هوش مصنوعی به سرعت در حال پیشرفت است. این فناوری با وجود مزایایی که با خود به همراه دارد (مانند صرفهجویی در زمان و نوشتن دستورات برنامهنویسی)، چالشها و خطراتی چون کلاهبرداری و دیپفیک (Deepfake) را هم به وجود آورده است.
در ۲۴ جولای ۲۰۲۳، سم آلتمن (Sam Altman)، مدیرعامل شرکت اوپن اِیآی (Open AI) ورلد کوین را به عنوان یک ارز دیجیتال معرفی کرد که روش جدید و منحصربفردی را برای احراز هویت و کاهش ریسک کلاهبرداری ارائه میدهد.
این رمزارز جدید با اسکن چشمها «شخص» را شناسایی کرده و ثابت میکند که او یک فرد زنده است نه ربات. در ادامه این مقاله از پارسیان کریپتو با جزئیات بیشتری توضیح میدهیم که ورلد کوین چیست. همچنین، موضوعات دیگری چون تاریخچه و بنیانگذاران ورلد کوین، هدف ورلد کوین، نحوه کار Worldcoin و امنیت ورلد کوین را توضیح داده و به معرفی ارز دیجیتال WLD میپردازیم.
ورلد کوین چیست؟
سازندگان ورلد کوین، در یک پروتکل متنباز، تکنولوژی هوش مصنوعی را با فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال ترکیب کردند تا امکان دسترسی به اقتصاد جهانی را برای همگان فراهم بیاورند.
ورلد کوین هم مانند سایر ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز است، یعنی تصمیمات مربوط به آن توسط کاربران گرفته میشود نه یک نهاد متمرکز. توسعه این پروژه دو سال طول کشیده و هدف آن رفع نابرابری درآمد از طریق یک شبکه شناسایی جهانی و منحصربهفرد است. پروژه ورلد کوین از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
- ورلد آیدی (World ID): یک سیستم شناسایی دیجیتالی مبتنی بر اتریوم است که در عین حفظ حریم خصوصی، هویت هر فرد را به عنوان یک شخص منحصربهفرد شناسایی میکند. ورلد آیدی برای دسترسی به خدمات آنلاین همچون پاسپورت عمل کرده و به کاربران اجازه میدهد بدون به اشتراک گذاشتن اطلاعات خصوصی خود به پلتفرمهای مختلف وارد شوند.
- ورلد کوین (Worldcoin): ارز دیجیتال ورلد کوین توکنی است که به صورت رایگان بین افرادی که هویت منحصربهفردشان ثبت شده توزیع میشود. این توکن اهدافی کاربردی را دنبال میکند و بعدها نقش توکن حاکمیتی را برای اکوسیستم ورلد کوین بازی خواهد کرد.
- ورلد اپ (World App): ورلد اپ اولین کیف پول اکوسیستم ورلد کوین است. این اپلیکیشن به کمک توکنهای ورلدکوین، داراییهای دیجیتال و ارزهای معمول، امکان انجام تراکنشهای جهانی را برای کاربران فراهم میکند. علاوهبراین، از مشخصه تایید هویت ورلد آیدی برای تسهیل عملیاتها در این سیستم مالی جدید استفاده شده است.
به عبارت دیگر، ورلد اپ طوری طراحی شده که هویت دیجیتالی و امور مالی جهانی را برای کاربران فراهم کرده و با تسهیل فرایند احراز هویت با ورلد آیدی، کاربران را قادر میسازد تا توکن ورلد کوین دریافت کرده و ارزهای دیجیتال را به هر جایی در سراسر دنیا ارسال کنند.
پس از پاسخ به سوال ورلد کوین چیست، در بخش بعدی به تاریخچه و بنیانگذاران ورلد کوین میپردازیم.
تاریخچه و بنیانگذاران ورلد کوین
ورلد کوین یک پروژه جامعه محور و متنباز است که توسط توسعهدهندگان، اقتصاددانان و افراد حوزه فناوری از سراسر دنیا حمایت میشود. بنیاد ورلدکوین (Worldcoin Foundation) در نقش پیشکار و ناظر ظاهر شده، و شرکت تولز فور هیومنیتی (Tools for Humanity) که با نام TFH هم شناخته میشود در نقش مشاور با بنیاد ورلد کوین همکاری میکند.
سم آلتمن، مدیرعامل شرکت اوپن ایآی، خالق چت جیپیتی (Chat GPT) و رئیس سابق شرکت وای کامبینیتور (Y Combinator) یکی از بنیانگذاران اولیه ورلد کوین است. مکس نُوِندستِرن (Max Novendstern) و الکس بلانیا (Alex Blania) هم در ساخت این پروژه با آلتمن همکاری داشتند.
در ادامه تاریخچهای از اخبار پیرامون این پروژه را میبینید:
- بنیاد ورلد کوین در سال ۲۰۲۱ اعلام کرد که «توکن ورلدکوین (WLD) تلاشی برای هدایت یکپارچه و عادلانه اقتصاد جهانی با مبنا قرار دادن اقتصاد اینترنتی است. البته بهرهبرداری از خدمات ورلد کوین در ایالات متحده آمریکا امکانپذیر نخواهد بود. این رمزارز لایه ۲، مبتنی بر شبکه اتریوم بوده و از امنیت بالای این بلاکچین بهره میگیرد.»
- در اکتبر ۲۰۲۱، پروژه ورلدکوین ۲۵ میلیون دلار سرمایه اولیه جمع کرد. ۱۰۰ میلیون دلار دیگر هم در عرض شش ماه گرداوری شد که ارزش توکنهای آن را به ۳ میلیارد دلار رساند.
- مجله موسسه فناوری ماساچوست (MIT Technology Review)، در آوریل ۲۰۲۲ گزارشی ارائه داد که طبق آن، برخی از اعضای کامیونیتی ورلدکوین، بنیاد ورلد کوین را به «سوءاستفاده از دانشجویان» و «هدف قرار دادن جوامع کمدرآمد» متهم میکردند. در نتیجهگیری این گزارش آمده که «اجرای این پروژه در محلهایی که مردم پول یا حمایت قانونی کمی دارند سادهتر و ارزانتر است».
- در ماه می ۲۰۲۳، به گزارش تک کرانچ (TechCrunch)، هکرها توانستند اطلاعات ورود به دستگاه شخصی چند اپراتور ورلدکوین را به سرقت ببرند. با این حال، سخنگوی ورلدکوین گفت که اطلاعات شخصی کاربران به خطر نیفتاده چون برنامه اپراتور به دادههای آنها دسترسی ندارد.
- در ماه می ۲۰۲۳، اعلام شد که مبلغی معادل ۱۱۵ میلیون دلار برای سرمایهگذاری در ربات شناسایی، تحقیق، توسعه و گسترش پروژه و اپلیکیشن ورلد کوین به کار گرفته شده است. در گزارش ارائه شده از نسخه بتای ورلدکوین هم از ثبتنام دو میلیون کاربر در این پروژه سخن گفته شد.
- در ۲۴ جولای ۲۰۲۳، ورلدکوین در ۱۱ نقطه از ایالات متحده راهاندازی شده و طبق گزارش قرار شد این اپلیکیشن در ۳۵ شهر از ۲۰ کشور دیگر نیز ارائه شود.
- در آگوست ۲۰۲۳، کنیا، یکی از اولین کشورهایی که ورلدکوین در آن راهاندازی شده بود، به علت نگرانیهای امنیتی، حریم خصوصی و مالی ثبت فرایند نام در پروتکل ورلد کوین را به حالت تعلیق درآرود. دفتر کمیسری حفاظت از دادهها در کنیا به ورلد کوین دستور متوقفسازی گرداوری دادههای شخصی کاربران را داد اما این دستور اجرا نشد.
پس از آشنایی با تاریخچه و بنیانگذاران ورلد کوین، زمان آن رسیده تا به هدف ورلد کوین بپردازیم.
هدف ورلد کوین چیست؟
در سال ۲۰۲۳، گشت و گذار کاربران در دنیای آنلاین آنها را با دامها و خطرات زیادی روبهرو میکند. بسیاری از وبسایتها به نام کاربری و رمز عبور نیاز دارند. کلاهبرداران هم با انواع استراتژیها، لینکهای مخرب را در برابر کاربران قرار میدهند تا با یک کلیک، سرمایه آنها را به سرقت ببرند. از طرف دیگر، وجود انواع و اقسام رباتها در شبکههای اجتماعی بیداد میکند.
با روی کار آمدن هوش مصنوعی، شناسایی انسانها از رباتها دشوارتر شده است. در اوایل سال جاری، GPT-4 حتی قادر بود انسانی را گول زده و او را متقاعد کند که از جانب ربات، معمای کپچا (فناوری طراحی شده برای تشخیص انسان از ربات) را حل کند.
سم آلتمن به عنوان بنیانگذار و مدیرعامل شرکت اوپن ایآی، مسئولیت این مشکلات را بر عهده دارد. Worldcoin، راه حل بالقوه او برای رفع این چالشها و روشی قطعی برای تمایز بین هوش مصنوعی و انسان است. اگر همه انسانهای آنلاین به کمک این اپلیکیشن هویت انسانی خود را اثبات کنند، تعداد کلاهبرداران و کلاهبرداریها به طور چشمگیری کاهش مییابد و چشمانداز دنیای دیجیتال واضحتر خواهد شد.
پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به فیشینگ ارز دیجیتال چیست را نیز حتما مطالعه کنید.
ورلدکوین برای تایید هویت انسانی هر فرد، عنبیه او را اسکن میکند (عنبیه هر فرد منحصربهفرد است). این تکنیک به اسکنهای بیومتریکی که توسط CELAR و Face ID اپل انجام میشود شباهت دارد.
وقتی اپلیکیشن ورلدکوین، عنبیه فرد را اسکن و اطلاعات منحصربهفرد آن را دریافت میکند، یک هویت دیجیتالی به نام ورلد آیدی به او میدهد. این آیدی مشخصات بیومتریک فرد نیست، بلکه یک مدرک شناسایی است که با استفاده از روش رمزنگاری خاصی به نام زیرو-نالج پروف (zero-knowledge proof) یا اثبات دانش صفر ایجاد شده است.
اگر از ورلد آیدی استقبال شود، دارندگان آن از نظر تئوری میتوانند از آیدی خود برای ورود به همه وبسایتها استفاده کنند. به گفته آلتمن، ورود به سیستم از طریق ورلدکوین ایمنی بیشتری دارد و به اطلاعاتی چون ایمیل، نام یا تصویر افراد لینک نشده است. اگر جنبه اثبات دانش صفر این فناوری به درستی کار کند، ورلد کوین به دارندگان آیدی اجازه میدهد طوری وارد وبسایت شوند که این اقدام آنها توسط هیچ فرد یا دولتی قابل ردیابی نباشد.
شرکت اوکتا (Okta)، اولین شرکت مهمی است که به کاربران اجازه میدهد با ورلدکوین وارد حساب کاربری خود شوند.
پس از آشنایی با هدف ورلد کوین، در بخش بعد به نحوه کار Worldcoin میپردازیم.
نحوه کار Worldcoin
پروژه ورلد کوین با ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین و اتریوم متفاوت است چون بدون نیاز به سرمایه اولیه، به مردم توکن میدهد. هدف ورلد کوین ایجاد اقتصاد جهانی برای همگان (صرفنظر از وضعیت اقتصاد و کشور) است.
افراد باید چشمان خود را از طریق یک دستگاه کروی شکل به نام اورب (Orb) اسکن کنند و در ازای ثبت شدن هویت منحصربهفرد خود توکن Worldcoin دریافت میکنند. با رشد فناوری هوش مصنوعی، این شناسه منحصربهفرد اهمیت بیشتری پیدا کرده و به سیستم کمک میکند تا انسان را از ربات تشخیص دهد.
عنبیه هر فرد همچون اثر انگشت او منحصربهفرد است. ورلد کوین از ساختار عنبیه چشمهای فرد برای ایجاد یک کد شناسایی خاص و منحصر به او استفاده میکند. سپس، این کد بر روی بلاکچین غیرمتمرکز ورلد کوین ذخیره میشود تا از تکرار آن توسط دیگران جلوگیری شود. در حین اسکن، هیچ اطلاعات دیگری از فرد گرفته نمیشود بنابراین نمیتوان به کمک آن، فرد را ردیابی کرد.
در واقع دستگاه اورب اطلاعات بیومتریک فرد را ذخیره نمیکند، بلکه هش عنبیه را نگه میدارد که مجموعهای از اعداد است. بعد از اینکه فرد هش عنبیه و کیف پول رمزارز خود را دریافت کرد، پاسپورت دیجیتال یا ورلد آیدی خود را در اختیار خواهد داشت.
تجهیزات اسکن عنبیه یا به عبارتی اورب سنتر در ۳۵ کشور قرار گرفته است. دستگاه اورب تقریبا اندازه یک توپ بولینگ است و برای اسکن، فرد باید در مقابل آن قرار بگید. این تجهیزات در چند شهر بزرگ آفریقایی، آسیایی، اروپایی و آمریکای شمالی و جنوبی از جمله در نیویورک و کالیفرنیا وجود دارد.
مراحل بهره گرفتن از ورلد کوین به این شرح است:
- دانلود ورلد اپ: کاربران با ایجاد حساب در World App، میتوانند یک کیف پول به نام والت کانِکت (Wallet Connect) دریافت کرده و آن را به ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین، اتریوم یا ارزهای معمولی مانند استیبلکوینها لینک کنند. والت کانکت با اپلیکیشنهای شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام نیز کار میکند.
- ثبتنام برای ورلد آیدی: کاربران بدون World ID میتوانند از اپلیکیشن استفاده کنند اما در این صورت هیچ توکن ورلد کوینی به آنها تعلق نمیگیرد. هر فرد برای دریافت سهم ورلد کوین خود باید به مرکز اپراتور ورلد کوین مراجعه کرده و برای دریافت کد شناسایی منحصربهفرد خود، با دستگاه اورب اسکن عنبیه را انجام دهد.
- دریافت سهم رایگان ورلد کوین و سایر ارزهای دیجیتال: پس از تایید هویت منحصربهفرد کاربر، فرد میتواند در ورلد اپ (World App)، از ورلد آیدی برای دریافت ایردراپ رایگان بیت کوین و اتریوم استفاده کند. در کشورهایی که توکن ورلد کوین در دسترس است، کاربران به کمک کد شناسایی جهانی خود میتوانند توکنهای رایگانشان را مطالبه کنند.
در این بخش با نحوه کار Worldcoin آشنا شدید. در بخش بعدی به مسئله امنیت ورلد کوین پرداخته میشود.
امنیت ورلد کوین و ریسکهای مرتبط با آن
پروژه ورلد کوین اهداف بلندپروازانهای را دنبال میکند اما محدودیتها و خطراتی هم دارد که در صورت تمایل به شرکت در پروتکل آن یا سرمایهگذاری روی توکنهای ورلد کوین باید از آنها آگاه باشید.
- امنیت اورب
امنیت دستگاه orb یک ریسک بالقوه بزرگ است، چون هیچ سختافزار ۱۰۰ درصد ایمنی وجود ندارد. دستگاه اورب آسیبپذیری زیادی دارد و ممکن است خطراتی چون تقلب، عدم دقت بالا، نشت یا سرقت اطلاعات برای آن قابل تصور باشد. از آنجا که دادههای بیومتریک در این دستگاه ذخیره میشود در صورت رخ دادن هر یک از این عیوب، احتمالا پیامدهای ویرانگر امنیتی بوجود خواهد آمد.
- نوسان قیمت توکن
قیمت توکن WLD ممکن است همچون سایر ارزهای رمزپایه نوسانهای قابلتوجهی را تجربه کند. سرمایهگذاران باید احتیاط کرده و پیش از سرمایهگذاری در توکن، تحقیقات کاملی را درباره آن انجام دهند.
- ریسک دستکاری
کلاهبرداران میتوانند ورلد آیدی دیگران را دستکاری و از آن استفاده کنند. علیرغم تلاشهای تیم ورلد کوین برای جلوگیری از دسترسی افراد به World ID دیگران، هنوز هم راههایی برای بهدستآوردن این شناسهها وجود دارد.
- نگرانیهای مربوط به حریم خصوصی و اطلاعات شخصی
برخی از کاربران نگران ایمنی دادههای بیومتریکی و حساس خود هستند. اگرچه ورلد کوین اطلاعات کامل اسکن عنبیه را ذخیره نمیکند و فقط هش اسکن را ذخیره میکند، باز هم خطرات زیادی در رابطه با اسکن کره چشم و بهاشتراکگذاری دادههای آن وجود دارد. ورلد کوین همچنین ممکن است فناوری تشخیص چهره را اجرا کند که مشکلات حریم خصوصی دادهها را افزایش خواهد داد.
- متمرکز و متنباز بودن
بخشهای بزرگی از پروتکل ورلد کوین منبعباز هستند، اما برخی دیگر از بخشهای آن (مانند سیستم عامل اورب) منبعباز نیستند. بسیاری از عملیاتهای ورلد کوین در حال حاضر متمرکز هستند (از جمله مراکز داده که هش اسکن عنبیه و تولید و توزیع دستگاه اورب را انجام میدهند). با اینکه هدف ورلد کوین در بلندمدت، تمرکززدایی است، همه چیز به این بستگی دارد که در آینده چگونه میتوان آن را اجرا کرد.
- عدم قطعیت از نظر نظارت
ورلدکوین با هدف ایجاد یک پروتکل جهانی، از نظر قانونی وضعیت مشخصی ندارد و ممکن است از نظر انطباق با حوزههای قضایی پیچیده و متنوع در سراسر جهان با چالش روبهرو شود. قوانین هر کشور هم ممکن است دستخوش تغییر شود و نتیجه آن بر روی عملکرد ورلد کوین تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
در بخش بعدی به معرفی ارز دیجیتال WLD پرداخته میشود.
معرفی ارز دیجیتال WLD
ارز دیجیتال WLD، یا همان رمزارز ورلدکوین یک توکن ERC-20 مبتنی بر شبکه اصلی اتریوم است و کاربران دارای شرایط، میتوانند توکنهای خود را بر روی شبکه آپتیمیزم دریافت کنند.
عرضه اولیه ارز دیجیتال WLD برای ۱۵ سال اول آن، ده میلیارد توکن است. پس از آن حاکمیت شبکه درباره نرخ تورم ۱.۵ درصدی و مکانیزمهای تخصیصی برای توکنهای تازه استخراج شده تصمیم خواهد گرفت.
مطالعه بیشتر : میتوانید، مقاله TRC-20 چیست؟ بررسی استاندارد ترون و تفاوتش با استاندارد ERC-20 ، را در وبسایت مطالعه کنید.
۷۵ درصد این توکنها به کاربران، بودجه اکوسیستم و عملیاتهای شبکه اختصاص دارد و فقط ۱۰ درصد آن به تیم بنیانگذار، ۱۳.۵ درصد به سرمایهگذاران و ۱.۷ درصد برای رزرو استفاده میشود.
پیش از راهاندازی ارز دیجیتال WLD، هفت و نیم میلیارد توکن اختصاص یافته به کاربران مینت شده اما اکثر آن به صورت تدریجی در طی ۱۵ سال از حالت قفل خارج میشود. حداکثر عرضه توکنهای WLD در زمان راهاندازی ۱۴۳ میلیون واحد بوده که ۴۳ میلیون آن به کاربران تایید شده و ۱۰۰ میلیون آن به بازارسازان غیرآمریکایی وام داده شده است.
آنچه آموختیم:
در این مقاله از پارسیان کریپتو ابتدا به سوال ورلد کوین چیست پاسخ دادیم. سپس، درباره تاریخچه و بنیانگذاران ورلد کوین سخن گفتیم و هدف ورلد کوین را توضیح دادیم. سپس نحوه کار worldcoin و امنیت ورلد کوین را بررسی کرده و در نهایت با معرفی ارز دیجیتال WLD مقاله را به پایان رساندیم. امیدواریم مطالب ارائه شده در این پست به سوالات شما درباره پروتکل ورلد کوین پاسخ گفته باشد.
سوالات متداول درباره ارز دیجیتال ورلد کوین
ورلد کوین چیست؟
سازندگان ورلد کوین، در یک پروتکل متنباز، تکنولوژی هوش مصنوعی را با فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال ترکیب کردند تا امکان دسترسی به اقتصاد جهانی را برای همگان فراهم بیاورند. پروژه ورلدکوین، به پروتکل متنباز و غیرمتمرکزی اشاره دارد که با اسکن عنبیه چشم، یک کد شناسایی و تشخیص انسان از ربات را ارائه میکند. رمزارز بومی این پروژه با نام ورلدکوین و نماد WLD شناخته میشود.
عرضه اولیه رمزارز ورلد کوین چند واحد است؟
عرضه اولیه ارز دیجیتال WLD برای ۱۵ سال اول، ۱۰ میلیارد واحد است.
بنیانگذار ورلد کوین کیست؟
سم آلتمن، مدیرعامل شرکت Open AI و مخترع چت جیپیتی، یکی از بنیانگذاران اصلی پروژه ورلدکوین است. مکس نُوِندستِرن (Max Novendstern) و الکس بلانیا (Alex Blania) هم در ساخت این پروژه با آلتمن همکاری داشتند.
سایر منابع: Academy.binance
درباره نویسنده
فاطمه غفاری
ثبت نظر جدید