خانه
خط روند چیست؟ بررسی انواع خط روند در تحلیل تکنیکال عکس

خط روند چیست؟ بررسی انواع خط روند در تحلیل تکنیکال

خط روند، چنانکه از نام آن پیداست، یک خط گذرا از نقاط مشخصی  بر روی نمودارِ تاریخچه قیمت‌های یک دارایی خاص در بازاری خاص است. برای مثال، اگر به صفحه تریدینگ ویو بروید و در قسمت سرچ آن کلمه BTC را جستجو کنید، پس از کلیک بر روی نماد بیت‌کوین، به صفحه‌ای ارجاع داده می‌شوید که در آن تاریخچه تغییرات قیمت این ارز دیجیتال به صورت نموداری از قیمت نسبت به زمان نمایش داده شده است. هر خطی که از یک قیمت در یک زمان مشخص، به قیمتی در زمان دیگر بکشید، یک خط روند است.

شبیه اندیکاتورها، خط روند یک مقیاس برای تشخیص وضعیت بازار در یک نماد خاص است، با این تفاوت که در اینجا هر آنچه که ترسیم می‌شود محصول برداشت و هدف تریدر است و فرمول ریاضی خاص یا الگویی از پیش تعیین شده وجود ندارد. با این حال، خط روند کشیده شده هرچه که باشد، برداشتی از مسیر آتی بازار را به تریدر انتقال می‌دهد و ابزاری فوق العاده کاربردی در تحلیل تکنیکال است. (پیشنهاد میشود مقالات اندیکاتور چیست و تحلیل تکنیکال چیست پارسیان کریپتو را مطالعه کنید.)

خط روند را معمولا با تأکید بر اوج‌های محوری (پایوت) یا سقوط‌های شاخص در نمودار قیمت رسم می‌کنند. به عبارتی، ما به دنبال کشیدن یک خط شیبدار هستیم که بیشترین تعداد سقوط و نزول‌های شاخص در قیمت را در بر بگیرد و چهره‌ای از آینده آن نماد خاص را به ما بدهد. کسانی که با مفهوم برازش (رگرسیون) آشنایی داشته باشند، درک بهتری از خط روند، دلیل ترسیم و نحوه استفاده از آن خواهند داشت.

خط روند چیست؟

خط روند چیست؟

خط روند یک تمرین و ابزار برای تشخیص الگوهای رفتاری از قیمت یک نماد خاص است. برای تریدرهایی که می‌خواهند سال‌ها در دنیای ارز دیجیتال، یا هر دارایی قابل معامله آنلاین دیگر، مشارکت داشته باشند، آشنایی با این اصطلاح، نحوه ترسیم آن، نحوه برداشت از آن و چگونگی تصمیم‌گیری مبتنی بر یک خط روند جزء مهم‌ترین بایست‌ها در مبانی تکنیکال است.

خط روند یک ترسیم از الگوی جاری و یک پیکان به سمت آینده ممکن است. به زبانی ساده، هر خطی که دو نقطه قیمتی از نمودار یک نماد را به هم وصل کند، یک خط روند یا Trend line است. برخی از تحلیل‌گرها کمی فراتر می‌روند و زمان را از محاسبات خود حذف می‌کنند؛ برای آن‌ها هر آنچه که در دل بازار است را می‌توان از روندهای کنونی در قیمت دریافت، به همین دلیل خط روند برای آن‌ها قدرتمندترین ابزار تحلیل خواهد بود.

مهم‌ترین نکته در ترسیم و تحلیل خط روند، تعیین نقاط ابتدایی و انتهایی و بازه‌ زمانی است که خط روند آن را پوشش می‌دهد. متناظرا، بازه‌های زمانی کوتاه برای نوسان گیری و سرمایه‌گذاری کوتاه مدت مناسب‌اند و بازه‌های زمانی بلند برای ماندن با یک نماد و ریسک بلند مدت، کارآمد خواهند بود. هم‌چنین، خط روند و  ابزارهای تحلیلی دیگر مانند اندیکاتورها باید با هم ترکیب شوند تا اعتبار الگو و پیش‌بینی متناظر با آن بالا رود.

 

دوره تحلیل تکنیکال کلاسیک

 

انواع خط روند کدامند؟

در تحلیل تکنیکال، بر اساس استراتژی، بازه زمانی، نوع بازار و گروه معاملاتی، رفتار جامعه معامله‌گران و شاخصه‌های مشابه با اینها، انواع خط روند تعریف می‌شوند که در ادامه به مهم‌ترین آن‌ها می‌پردازیم.

خطوط حمایت و مقاومت

پایه‌ای ترین و شاید مهم‌ترین نوع از خط روند، خطوط تعیین کننده سطوح حمایت و مقاومت هستند. خط حمایت یا ساپورت، خطی است که زیر قیمت مشخصی از تاریخچه عملکرد یک نماد کشیده می‌شود، جایی که انتظار می‌رود برای خرید بسیار جذاب باشد و بسیار دور از انتظار است که کسی در آن قیمت بخواهد بفروشد. خط حمایت بخصوص، نمایش دهنده نقطه‌ای از یک روند نزولی است که پیش‌بینی می‌شود بازار تغییر رویه دهد یا به اصطلاح برگردد (به حالت صعودی یا حداقل با نوسان و استرس کمتر رو به پایین).

یک خط مقاومت تقریبا ماهیتی معکوس نسبت به خط حمایت دارد. این خط ترسیمی از قیمت یا قیمت‌هایی است که در آن بازه زمانی مشخص ارزش‌گذاری زیاده از حد محسوب می‌شوند، یا تاریخچه تغییرات آن رمزارز چنان نبوده که بخواهد به راحتی از آن عبور کند. به عبارتی، سطح مقاومت یک نقطه استراتژیک از معاملات را نشان می‌دهد که از نظر روانشناسی بازار، تحلیل تکنیکال و فاندامنتال بسیار حائز اهمیت است و با احتمال زیاد روند صعودی حاضر را به چالش می‌کشد. بسیاری از معامله‌گران با رسیدن به نزدیکی‌های این نقطه خارج می‌شوند و پس از تأیید عبور بازار از آن است که دوباره ورود می‌کنند.

خط روند صعودی  یا Uptrend Line

خط روند صعودی

خط روند صعودی برای تشخیص و تأیید یک روند صعودی یا گاوی در بازار یک دارایی مانند ارز دیجیتال یا سهام است. برای ترسیم Uptrend باید دنباله‌ای از کف‌های بالاتر (higher lows) را به یکدیگر متصل کرد. اتصال این نقاط به یکدیگر یک روند صعودی را به شما می‌دهد. این خط شیبی مثبت دارد، از چپ به راست است و نشان دهنده کنترل بالای خریداران به بازار است.

توجه داشته باشید که Uptrend و کف‌های بالاتر آن ترسیمی از خطوط حمایتی نیز هستند، جایی که قیمت تثبیت شده و هربار با رقمی بالاتر حمایت شده است. این الگو، در صورت وجود در نمودار، نشان دهنده یک وضعیت بهینه در بازار و امکان ورود برای بازه‌ای میان مدت یا بلند مدت است.

خط روند نزولی یا Downtrend Line

خط روند نزولی

برعکس حالت قبلی، هدف از ترسیم خط روند نزولی نمایش و تأیید یک روند نزولی در بازار یا وضعیت خرسی است. برای این حالت، مجموعه‌ای از کف‌های بالا را به یکدیگر وصل می‌کنیم که نشان‌دهنده صعودهای ضعیف و پس از آن تلاش‌های نافرجام برای صعودی شدن بازار است.

مطمئنا چنین خطی شیب منفی دارد، از چپ به راست ترسیم می‌شود و تأییدی برای قدرت بالاتر فروشندگان در بازار است. بخصوص، برای وضعیت‌هایی که نماد در روزهای اولیه ریزش خود و تجربه رکود و سقوط‌های بیشتر است، خط روند نزولی بهترین ابزار برای تعیین نقاط خروج به موقع و با ضرر کمتر (یا نوسان‌گیری) است.

کانال‌های خط روند

کانال‌ها همون خطوط روندی هستند که در موازات هم کشیده می‌شوند و یک کانال از قیمت‌ها را ترسیم می‌کنند. در کانال، یکی از خطوط سقف‌ها و خط دیگر کف‌ها را به یکدیگر متصل می‌کند. معمولا، کانال‌ها تفسیر بهتری از وضعیت بازار ارائه می‌کنند، جزئیات بیشتری می‌توان از آن‌ها برداشت کرد و پیش‌بینی‌های مبتنی بر آن‌ها معتبرترند.

خطوط افقی یا Horizontal Trendlines

این خطوط برای تفسیر دو وضعیت کاملا متفاوت استفاده می‌شوند. اولی زمانی است که جریان نزولی بازار در حالت راکت شدن و بازگشت است و دومی زمانی است که سقف قیمت لمس شده و دوره سقوط و نزول‌های حول آن نزدیک است.

به طور دقیق‌تر، خطوط افقی تاریخچه بلندتری از قیمت‌ها را برای تعیین سطوح بازگشت روند کنونی به کار می‌گیرند تا خطی افقی در بالا یا پایین نمودار ترسیم شود. برعکس خطوط صعودی و نزولی، خط روند افقی شیبی نزدیک به صفر دارد. از نگاهی دیگر، آن‌ها تعیین کننده نقاط تعادل در بازار و بالانس عرضه در مقابل تقاضا هستند؛ جایی که نه خرید چندانی صورت می‌گیرد و نه فروش آن‌چنانی، پس یک خط افقی در روند بازار ایجاد می‌شود و رکود بر قیمت تسلط می‌یابد. برای مثال، این حالت در بازه‌هایی که مردم منتظر یک خبرند یا قیمت به کف رسیده ولی خریداری نیست رخ می‌دهد.

خطوط روند شکست: Breakout  و Breakdown

این نوع از خط روند، یا بهتر است بگوییم نیم‌خط‌هایی بر روی نمودار قیمت، نشان‌دهنده پتانسیل‌های موجود در شکست رو به پایین یا جداشدن از وضعیت نزولی و حرکت به سمت بالا هستند. ترسیم این خطوط کم و بیش از انواع دیگر سخت‌تر است و به دانش تکنیکال بیشتر نیاز خواهد بود.

انواع دیگری از خطوط روند را نیز می‌توان در تناظر با اندیکاتورها تعریف کرد. برای مثال، میانگین‌های حرکتی خود نوعی از خطوط روند هستند، اما چون در پس آن‌ها محاسبات وجود دارند و جزئی از اندیکاتورها به شما می‌آیند، معمولا آن‌ها را در خانواده خطوط روند نمی‌آورند.

نحوه ترسیم خط روند روی نمودار

مطمئنا هر کدام از خط روند هایی که در بالا به آن‌ها‌ اشاره کردیم را با روشی متناسب با آن و هدف تحلیلی‌اش باید ترسیم کرد. با این حال می‌توان نحوه ترسیم خط روند روی نمودار را در قالب یک مثال و برای یک خط روند نمونه به شکل زیر توضیح داد.

برای ترسیم خط روند صعودی، ابتدا باید یک نقط کف حائز اهمیت در نمودار قیمت رمزارز مدنظر را تعیین کنید.

نحوه ترسیم خط روند روی نمودار

سپس به دنبال کف‌های بالاتر بگردید (حداقل دو کف بالاتر را بیابید). نقاطی که می‌خواهید خط را با استفاده از آن‌ها بکشید، طوری انتخاب کنید که کف‌های بیشتری را در خط روند تاچ کنند.

نحوه ترسیم خط روند روی نمودار

 

تشخیص روند بازار به کمک خط روند

از انواع خطوط روندی که در بالا توضیح دادیم، مشخص است که هدف غایی، تشخیص روند بازار به کمک خط روند است. هرچند، خط روند می‌تواند به تشخیص نقاط حمایت و مقاومت کمک کند یا به شما بگوید بهترین نقطه ورود و خروج چیست، اما برداشت اصلی همان تشخیص روند کنونی و آتی بازار است.

به طور دقیق‌تر، خطوط روند به شما کمک می‌کنند که تشخیص دهید که پتانسیل کدامیک از روندهای زیر در بازار بیشتر است:

  • روند صعودی
  • روند نزولی
  • روند خنثی یا افقی

در ادامه به گام‌هایی می‌پردازیم که اساس تشخیص روند بازار به کمک خط روند را تشکیل می‌دهند.

ترسیم خطوط روند

بسته به اینکه وضعیت کنونی قیمت چیست، خط روند صعودی، نزولی یا خنثی را بر روی نمودار قیمت‌ها ترسیم کنید.

تأیید جهت روند

پس از ترسیم خط روند باید ادامه آن توسط پارامترهای متناظر با آن نماد تأیید شود. برای مثال، شیب خط چقدر است؟ آیا حجم معاملات نیز دال بر روند صعودی و نزولی است؟ اخبار و حاشیه‌های پیرامون آن نماد به شما چه می‌گویند؟ و …

نقاط حمایت و مقاومت

در حین ترسیم خط روند، برای مثال در حالت صعودی، شما کف‌های قیمت را تاچ کرده‌اید، تعداد آن‌ها و جایگاهشان پارامترهای خوبی برای تشخیص آینده روند و وضعیت نقاط حمایت و مقاومت در قیمت هستند.

نقاط شکست

به دنبال نقاطی باشید که تغییرات شدید و قابل تشخیصی را در خود دارند. برای مثال، وقتی که قیمت از یک مقاومت معتبر رده شده باشد، امکان دارد که با تأیید حجم معاملات، روند صعودی دیگری در پیش باشد. بخصوص، وقتی یک مقاومت مشخص در روندی نزولی شکسته می‌شود، خبر خوبی برای بازار و امکان صعود آن است.

تحلیل بازه‌های زمانی مختلف

هرگز به روند کنونی و برداشت‌های خود از آن اکتفا نکنید. فراموش نکنید که تاریخ همیشه تکرار می‌شود و آنچه در روندهای قبلی به وقوع پیوسته‌اند، با احتمال قابل توجهی دوباره پیش می‌آیند. بنابراین، برای بازه‌های متفاوت خط روند بکشید و با خط روند کنونی مقایسه کنید تا درک بهتری از رفتار بازار به دست آورید و تصمیم هوشمندانه‌تری بگیرید.

حتما و با تأکید، از اندیکاتورهای مختلف در دنیای ارز دیجیتال، یا هر بازار مالی دیگر، برای تشخیص روند و تصمیم‌گیری بهتر استفاده کنید و هیچ وقت به چند خط روند ترسیمی بر روی نمودار اکتفا نکنید. مدیریت ریسک را نیز همیشه مدنظر داشته باشید، حد ضرر برای خود تعیین کنید و به آن متعهد باشید. در نهایت، با دموهای موجود در صرافی‌های ارز دیجیتال مختلف یا وبسایت Tradingview تمرین کنید تا با آمادگی و اعتماد به نفس بیشتری به معامله واقعی بپردازید.

استراتژی‌های معاملاتی با استفاده از خط روند

پس از آنکه یاد گرفتید چگونه خط روند بکشید، وقت تفسیر آن و تعیین یک استراتژی به عنوان برداشت خود از تحلیل تکنیکال‌تان است. بسته به اینکه چقدر ریسک‌پذیر هستید، در چه بازاری معامله می‌کنید، چقدر با اصول تکنیکال آشنایید و چقدر دارایی می‌خواهید وارد معامله کنید، استراتژی‌های معاملاتی با استفاده از خط روند متنوع‌اند.

برای مثال، اگر به دنبال یک فرصت معاملاتی خوب برای ورود و نوسان گرفتن هستید، باید همیشه در نزدیکی‌های خط روند به معامله بپردازید. در نتیجه، باید حد ضرری نزدیک به قیمت کنونی و سود ممکن تعیین کنید و بلافاصله و پس از تاچ شدن آن خارج شوید. علاوه بر این، بهترین ورود و خروج‌ها معمولا در نقاطی نزدیک به حمایت یا مقاومت رخ می‌دهند و باید این نکته اساسی را نیز در نظر داشته باشید.

اگر به یک نماد خاص، مثلا بیت‌کوین، بسیار اعتماد دارید و سقوط‌های شدیدی از آن دیده‌اید و اکنون در روندی افقی و خنثی سیر می‌کند، شاید بهترین استراتژی ورود در یک نقطه شکست از روند افقی و عبور از یک مقاومت کوتاه مدت باشد. پس از ورود، استراتژی بلندمدت با توجه به خبرهای خوب یا نه چندان بد در دنیای کریپتو منطقی است.

در روندهای نزولی هم شما می‌توانید خط روند را به عنوان خط‌کشی برای تشخیص بهترین نقطه خروج (در صورت بودن در نماد) یا ورود (در صورت تمایل به ورود) به کار بگیرید. اما در روند نزولی وضعیت کمی حادتر و واکنش مردم بسیار هیجانی و متأثر از ترس است. در اینجا باید به دنبال پولبک‌های بازار باشید، جایی که امیدی ضمنی در بازار شکل می‌گیرد و برای مقطعی کوتاه روند صعودی می‌شود. اینجا نقطه خوبی برای تعیین یک استراتژی فرار یا ورود موقت و نوسان‌گیری است.

در نهایت، حجم در تفسیر خط روند بسیار مهم است، همیشه به این پارامتر توجه دو چندان داشته باشید. هر شکست روند باید با حجم بالا تأیید شود، چنانکه در رنج زدن‌ها و سقوط‌ها نیز حجم پارامتری برای آلارم دادن به معامله‌گران است.

پیشنهاد پارسیان کریپتو برای درک بهتر مطلب:

پرایس اکشن چیست؟

الگوی چکش چیست؟

اهمیت خط روند در تحلیل تکنیکال

اهمیت خط روند در تحلیل تکنیکال

دلایل زیادی در تشخیص اهمیت خط روند در تحلیل تکنیکال وجود دارند که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

  • تشخیص روندها: نقش اصلی یک خط روند، انعکاس وضعیت کلی و جهتی است که بازار به سمت آن می‌رود. این تشخیص جهت، اولین نیاز یک معامله‌گر برای ورود یا خروج به موقع است. وقتی کلیت یک جریان (وضعیت بلندمدت) مشخص باشد، دست‌اندازهای گاه‌ و بیگاه به چشم نمی‌آیند و معامله‌گر ریسک بیشتری را برای سودی بیشتر می‌پذیرد.
  • تعیین سطوح مقاومت و حمایت: اکثر معامله‌گران برای ورود و خروج به سطوحی نیاز دارند که بازار واکنشی منطقی به آن‌ها نشان می‌دهد و فرصتی برای تعیین استراتژی و پیاده‌سازی به معامله‌گر داده می‌شود. این سطوح، همان سطوح مقاومت و حمایت هستند که با استفاده از خط روند تشخیص داده می‌شوند.
  • تشخیص الگوهای رفتاری: چنانکه که عنوان کردیم، تاریخ در یک بازار معاملاتی همیشه تکرار می‌شود، با کمی تفاوت و چهره‌ای به روز شده، اما تکرار می‌شود. خط روند این امکان را به معامله‌گر می‌دهد که الگوهای رفتاری دیگر معامله‌گران و کلیت بازار را بشناسد و نسبت به آن‌ها استراتژی خود را برای معامله بچیند.
  • مدیریت ریسک: هیچ‌ چیزی در بازار ارز دیجیتال، والاتر از یک مدیریت ریسک منسجم و قابل اتکا نیست. بدون داشتن این وجه از سرمایه‌گذاری، شما حتما بازنده خواهید بود. یک ابزار همه‌گیر و قابل اتکا در مدیریت ریسک معاملات، خط روند و الگوهای مورد پیش‌بینی آن است.

پیشنهاد PCrypto: برای مشاهده قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال و قیمت لحظه ای بیت کوین کلیک کنید.

جمع‌بندی

معامله در دنیای پر نوسان و پر هیجان کریپتو را تنها با تکیه بر دانش و ابزارهایی چون خط روند می‌توان به سود رساند. این خطوط، پرچم‌هایی در تعیین جریان بادی است که نمادهای معاملاتی را به این سو و آن سو می‌برد؛ آن‌هایی که جهت این باد را به درستی تشخیص می‌دهند با نمادهای هم‌جهت با روند مثبت بازار همراه می‌شوند و سود برداشت می‌کنند.

در هنگام ترسیم خط روند همیشه به دنبال کف‌ها و سقف‌هایی باشید که اعتبار بیشتری به خط روند می‌دهند، خط روند متناظر با آن‌ها نقاط قیمتی بیشتری را تاچ می‌کنند و سعی کنید خطوطی بکشید که با واقعیت سازگارند نه با آنچه شما فکر می‌کنید الگویی کنونی یا آینده نماد هستند.

درنهایت، کانال‌هایی که از خطوط روند برداشت می‌شوند حاوی اطلاعات بیشتر و پتانسیل بالاتر برای تشخیص یک استراتژی برنده هستند. این کانال‌ها را با اندیکاتورهای دیگر بازار استفاده کنید و هم‌زمان با تمام آن‌ها، روانشناسی بازار و اخبار پیرامون آن نماد را فراموش نکنید.

سوالات متداول

آیا خط روند در بازار سهام و کریپتو یک مفهوم را دارند؟

به طور کلی، Trend Line خطی است که بر روی نمودار شمعی قیمت یک نماد کشیده می‌شود. بسته به اینکه در چه بازار و برای چه نمادی این خطوط را ترسیم می‌کنید، قواعد ترسیم و تفسیرها تقریبا یکسان هستند، اما استراتژی‌های منوط به آن‌ها از نوع بازار تأثیر می‌پذیرند و متفاوت خواهند بود.

انواع خط روند کدامند؟

انواع مختلفی از خطوط روند وجود دارند که به منظورهای مختلف و برای برداشت تفسیرهای متفاوت از نمودار قیمت‌ها استفاده می‌شوند. خط روند صعودی، نزولی و اندیکاتورهایی چون میانگین متحرک جزء خانواده Trendlineها به حساب می‌آیند.

خط روند به شما چه می‌گوید؟

در حالت کلی، روند بازار را مشخص می‌کند و به شما شمایی از آینده ممکن روند می‌دهد. علاوه بر این، نقاط حمایت و مقاومت را می‌توان با استفاده از خطوط روند تشخیص داد.

درباره نویسنده

وریا وکیلی

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

بروکر چیست؟ مفهوم Broker در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال

بروکر Broker یا در اصطلاح فارسی، کارگزار، به شرکت‌های مالی گفته میشود که فرایند و پروسه معاملات را کنترل میکنند. در بازارارهای مالی مختلف مانند بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال نام این اصطلاح را به فراوانی شنیده‌اید. اما آیا دقیقا میدانید که بروکر...

۱۹ اسفند ۱۴۰۲
[object Object] عکس

لوریج چیست ؟ اصطلاح Leverage در ارز دیجیتال به زبان ساده

لوریج چیست ؟

افراد، زمانی که ترید و معامله انجام میدهند در این صدد هستند که سود بیشتری به دست آورند و از این طریق لذت یک مبادله شیرین و پر سود رو بچشند. حتما میدونید که برای رسیدن به سود بیشتر نیازمند سرمایه بیشتری هم هستیم.

به...

۲۹ بهمن ۱۴۰۲
[object Object] عکس

حمله خون آشام چیست؟ همه چیز درباره حمله خون آشام در ارز دیجیتال

حمله خون آشام چیست؟ در اصل اصطلاح «حمله خون‌آشام» به شبکه‌های حسگر بی‌سیم مربوط می‌شد، در این نوع حمله، مهاجم، انرژی یک نود از شبکه را تخلیه کرده و آن را بلااستفاده و یا ناکارآمد می‌کند. با گذشت زمان،...

۲ بهمن ۱۴۰۲