پارسیان کریپتو
خانهمقالاتارز دیجیتالتحلیل تکنیکال چیست؟ آموزش کامل تحلیل تکنیکال به زبان ساده + کاربرد
تحلیل تکنیکال چیست؟ آموزش کامل تحلیل تکنیکال به زبان ساده + کاربرد عکس

تحلیل تکنیکال چیست؟ آموزش کامل تحلیل تکنیکال به زبان ساده + کاربرد

August 4, 2023
55
0

صنعت رمزارز کم کم توانسته توجه مردم را به خود جلب کند و اخبار یک شبه پولدار شدن برخی از کاربران کریپتو سر و صدای زیادی در اذهان عمومی به راه انداخته است. اما باید بدانید که ورود به این حوزه با سودای رسیدن به سودهای کلان، آن هم بدون اکتساب دانش لازم برای ترید، ممکن است باعث نابودی سرمایه شما شود. قدم اول برای ورود به صنعت رمزارز، آموزش و افزایش آگاهی است. باید اصول لازم این حوزه را بشناسید، بدانید که تحلیل تکنیکال چیست و چطور باید وارد معامله‌ای شد که کمترین ضرر و بیشترین سود را برایتان داشته باشد.

در این مقاله از پارسیان کریپتو به شما توضیح می‌دهیم که تحلیل تکنیکال چیست، اصول و مفاهیم پایه ای تحلیل تکنیکال شامل چه مواردی است، و تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در چیست. همچنین مزایا و معایب آن را بر خواهیم شمرد، انواع نمودار مورد استفاده در این نوع تحلیل را معرفی کرده و درباره آموزش تحلیل تکنیکال نیز توضیحاتی داده خواهد شد. پس اگر شما هم مشتاق هستید تا بدانید تحلیل تکنیکال چیست و چطور می‌توان از آن استفاده کرد تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید. در بخش بعدی به تعریف تحلیل تکنیکال پرداخته‌ایم.

تحلیل تکنیکال چیست؟

در تعریف تحلیل تکنیکال باید بگوییم: فرایندی است که در آن، تحلیلگر با نگاه و بررسی حرکات پیشین قیمت یک دارایی (بر روی نمودار)، تلاش می‌کند تا قیمت احتمالی آتی آن را پیش‌بینی کند. در واقع، مطالعه و تحلیل حرکات قیمت، با استفاده از داده‌های قبلی بازار، تشخیص الگوها، روندها و سیگنال‌ها چیزی است که در تحلیل تکنیکال اتفاق می‌افتد.

تحلیلگر تکنیکال از ابزارها و تکنیک‌های متنوعی (مثل الگوهای نمودار، اندیکاتورها و …) برای تفسیر اطلاعات بازار و پیش‌بینی درباره حرکات آینده قیمت استفاده می‌کند. این حیطه دانش گسترده‌ای را می‌طلبد و آموزش تحلیل تکنیکال به یکی از شاخه‌های درآمدزا در ایران تبدیل شده است.حال که با تعریف تحلیل تکنیکال آشنا شدید بهتر است به سراغ مبحث آموزش آن برویم.

پیشنهاد PCrypto: تحلیل فاندمنتال چیست را مطالعه کنید تا با دیگر روش رایج تحلیل آشنا شوید.

آموزش تحلیل تکنیکال

همانطور که گفتیم کسب دانش پیش از انجام معامله در دنیای رمزارز اهمیت زیادی دارد چون هر حرکت اشتباهی ممکن است به از دست رفتن دارایی شما منجر شود. حتما تاکنون صحبت‌های زیادی درباره آموزش تحلیل تکنیکال در منابع مختلف شنیده‌اید.

دوره‌های آموزشی پولی و رایگان متنوعی برای آموزش تحلیل تکنیکال روی کار آمده که با یک سرچ ساده می‌توانید با تعداد زیادی از آنها آشنا شوید. یکی از اولین و معروفترین دوره‌های آموزش تحلیل تکنیکال «ال بروکس» است که بسیاری از دوره‌های فارسی از روی آن یا با نگاه به آن تولید شده‌اند.

 اما پیش از شرکت در هر دوره‌ی آموزشی باید مفاهیم پایه این حوزه را بشناسید تا درک بهتری از مطالب جدید پیدا کرده و بهتر با آن ارتباط برقرار کنید. اگر بدون هیچ دانش و پیشینه‌ای پای یک دوره آموزش تحلیل تکنیکال بنشینید، نمی‌توانید بهترین استفاده را از آن ببرید. در ادامه به توضیح مختصر مفاهیم پایه ای تحلیل تکنیکال می‌پردازیم.

پیشنهاد می کنیم مقاله ارز دیجیتال پپه چیست را نیز حتما مطالعه کنید تا اطلاعات کاملی در رابطه با آن به دست آورید.

مفاهیم پایه ای تحلیل تکنیکال

مفاهیم پایه ای تحلیل تکنیکال

برخی از ضروری‌ترین مفاهیم پایه ای تحلیل تکنیکال که باید با آن‌ها آشنا شوید از این قرار هستند:

  • نمودار کندل‌ استیک: نمودار قیمت شمعی ژاپنی یا به اصلاح کندل‌ استیک برای نمایش حرکات قیمت رمزارزها و دارایی‌های دیگر استفاده می‌شود. این نمودار در بازه‌های زمانی مختلف، نقطه شروع و بسته شدن معاملات را نمایش می‌دهد. کندل‌ها یا شمع‌های قرمز نشان‌دهنده این هستند که قیمت بسته شده نسبت به قیمت شروع آن بازه زمانی، پایین‌تر بوده و کندل‌های سبز نشان‌دهنده این هستند که قیمت بسته شدن نسبت به قیمت ابتدای آن بازه زمانی، بالاتر بوده است.
  • الگوهای چارت: الگوها، اشکال یا نمودهای خطی خاصی هستند که بر روی چارت ظاهر شده و نشان می‌دهند که یک روند به راه خود ادامه خواهد داد یا اینکه در حال معکوس شدن است. از جمله معروف‌ترین الگوهای تحلیل تکنیکال می‌توان الگوهای سروشانه، دوسقف، دو کف و انواع الگوی مثلث را نام برد.
  • اندیکاتور: اندیکاتورها (اندیکاتور چیست) ابزارهایی هستند که با استفاده از محاسبات ریاضی و براساس حرکات پیشین قیمت بینشی را درباره روند بازار و حرکات آتی آن در اختیارمان قرار می‌دهند. مووینگ اوریج‌ها (Moving Averages)، حجم معامله شده (Traded Volume) و شاخص قدرت نسبی (RSI)، از جمله معروف‌ترین اندیکاتورها هستند.
  • خطوط حمایت و مقاومت: سطوح مقاومت و حمایت، خطوطی هستند که تریدرها و سرمایه‌گذاران برای تشخیص نقطه مناسب برای ورود به یک معامله یا خروج از آن استفاده می‌کنند.
  • خطوط روند: خطوط روند، خطوطی هستند که بر روی نمودار قیمت ترسیم شده و نقاط مربوط به کف‌های قیمتیِ در حال افزایش، یا سقف‌های قیمتیِ در حال کاهش را به هم وصل می‌کنند.
  • حجم: در اینجا حجم یک دارایی، به تعداد واحدهای معامله شده‌ی آن در یک بازه زمانی خاص اشاره دارد.

در بخش بعدی شما را با اصول تحلیل تکنیکال آشنا می‌کنیم.

اصول تحلیل تکنیکال

ریشه اصول تحلیل تکنیکال به قرن نوزدهم باز می‌گردد. چارلز داو (Charles Dow) پدر تحلیل تکنیکال است. او اولین سردبیر مجله وال استریت بود. چارلز و همکارش دیویس جونز (Davis Jones) در سال ۱۸۸۹ اولین مجله وال‌استریت را منتشر کردند و هنوز هم این مجله به کار خود ادامه می‌دهد.  ستون سردبیر این مجله به آموزش بازار سهام اختصاص داشت و داو در آن مشاهدات خود درباره حرکات قیمت را ثبت می‌کرد. این مشاهدات کم‌کم پایه و اساس تئوری داو را تشکیل داد که اکنون آن را با نام تحلیل تکنیکال می‌شناسیم. در ادامه اصول تحلیل تکنیکال داو را با هم مرور می‌کنیم. شش اصل مهم در تئوری داو به چشم می‌خورد که عبارتند از:

  • قیمت دارايی‌ها، همه اطلاعات لازم را در خود دارند: بازار تمام اطلاعات مربوط به دارایی‌ها را در قیمت آن‌ها گنجانده است. اطلاعاتی مثل پتانسیل سود و میزان رقابتی بودن یک دارایی، از روی قیمت آن قابل تشخیص است.
  • سه روند اصلی در قیمت بازار وجود دارد: بازار گاوی (صعودی) و خرسی (ریزشی)، روندهای اولیه بازار هستند. روندهای ثانویه بازار معمولا برخلاف روندهای اولیه حرکت می‌کنند. اصلاحات بازار صعودی و افزایش‌هایی که در بازار نزولی رخ می‌دهند، روند ثانویه به شمار می‌روند.
  • روندهای اولیه سه مرحله دارند: در بازار گاوی (صعودی) این سه مرحله شامل انباشت، مشارکت عمومی و مرحله مازاد هستند. این مراحل در بازار خرسی (نزولی) شامل توزیع، مشارکت عمومی و هراس هستند.
  • شاخص‌ های بازار باید با هم همبستگی داشته باشند: برای تایید روند جدید قیمت، سیگنال‌های یک شاخص بازار باید با سیگنال‌های شاخص دیگر مطابقت داشته باشد. اگر یک شاخص سیگنال روند نزولی و دیگری سیگنال روند صعودی داشته باشد، روند جدیدی در بازار شروع نشده است. اما اگر هر دو سیگنال صعودی یا نزولی را نمایش دهند، تریدرها می‌توانند روی روند جدید بازار حساب باز کنند.
  • روند بازار باید با حجم‌ های متناظر مرتبط باشد: در یک بازار صعودی، حجم بازار باید متناسب با آن افزایش پیدا کند. در بازار نزولی، حجم بازار باید با گذشت زمان کاهشی شود. کاهش حجم بازار در بازار صعودی احتمالا نشان‌دهنده حرکت نزولی است که خود می‌تواند به بازار نزولی بینجامد.
  • تا زمانی که یک حرکت معکوس آشکار رخ دهد، روند ادامه می‌ یابد: روندهای بازار تا زمانی که یک سیگنال قطعی معکوس رخ دهد، ادامه پیدا می‌کنند. نظریه داو بدون توجه به نوسانات حرکت قیمت تاکید می‌کند که تا زمان به وقوع پیوستن یک حرکت معکوس قطعی، روند ادامه‌دار خواهد بود.

حال که با اصول تحلیل تکنیکال آشنا شدید به شما نشان می‌دهیم یک تحلیلگر  تکنیکال با طی چه مراحلی به تحلیل می‌ پردازد.

پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین بازی کریپتو را نیز حتما مطالعه کنید.

مراحل کار در تحلیل تکنیکال

یک تحلیلگر برای انجام تحلیل تکنیکال بر روی قیمت یک دارایی مراحل زیر را طی می‌کند:

تحلیل تکنیکال

  • انتخاب دارایی (رمزارز): توکنی که قصد تحلیل قیمت آن را دارید انتخاب کرده و داده‌های مربوط به حرکات پیشین قیمت آن را آماده کنید. نمودار قیمت ارز مورد نظر را می‌توانید در صرافی‌های رمزارز یا وب‌سایت‌هایی که قیمت لحظه ای نمایش می‌دهند، پیدا کنید.
  • مشخص کردن بازه زمانی مورد نظر: تعیین کنید که در چه تایم فریمی قصد تحلیل دارید. تحلیل کوتاه مدت و بلند مدت، بازه‌های زمانی متفاوتی را می‌طلبند.
  • استفاده از اندیکاتورها: اندیکاتورهای تکنیکال را به کار بگیرید. مثلا مووینگ اوریج، شاخص قدرت نسبی و بولینگر باندز (Bollinger Bands) را روی نمودار اجرا کنید. اندیکاتورها، بینش بهتری درباره روند بازار و حرکات بالقوه قیمت در اختیار شما قرار می‌دهند.
  • پیدا کردن الگوها: روی نمودار به دنبال الگوهای معمول مثل سروشانه، دو کف / دو سقف، مثلث‌ها یا وج‌ها (Wedges) بگردید.
  • شناسایی سطوح حمایت و مقاومت: سطوح کلیدی حمایت و مقاومت را در نقاطی که قبلا فشار خرید یا فروش وجود داشته شناسایی کنید.
  • تصمیم‌ گیری معاملاتی: براساس تحلیلی که انجام دادید، درباره ترید تصمیم بگیرید. با توجه به تحلیل خود می‌توانید وارد پوزیشن خرید یا فروش برای کوتاه مدت یا بلند مدت شوید.

پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین شت کوین را نیز حتما مطالعه کنید.

مزایای تحلیل تکنیکال

برخی از مزایای استفاده از تحلیل تکنیکال در ترید ارزهای دیجیتال به این شرح است:

  • حرکات قیمت: در تحلیل تکنیکال، به جای فاکتورهای فاندامنتالی، تمرکز روی حرکات قیمت و الگوها است. به این ترتیب، دید عینی‌تری از بازار دارید چون به جای مطالعه عقاید و احساسات، از روی اطلاعات و ارقام بازار تصمیم می‌گیرید.
  • روندهای بازار: تحلیل تکنیکال بینش خوبی درباره روندهای بازار و حرکات احتمالی قیمت در اختیارمان قرار می‌دهد. این موضوع به تریدرها و سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا فرصت‌های سودآور معاملاتی را شناسایی کرده و تصمیمات مالی آگاهانه‌تری بگیرند.
  • مدیریت ریسک: تحلیل تکنیکل با شناسایی خطوط حمایت و مقاومت به مدیریت ریسک کمک می‌کند. این خطوط نقاط مناسب برای ورود و خروج معامله را به تریدر نشان می‌دهند.

معایب تحلیل تکنیکال

آموزش تحلیل تکنیکال

با اینکه تحلیل تکنیکال یک روش محبوب برای ترید به شمار می‌رود، محدودیت‌ها و معایبی هم دارد که نباید از آن غافل شد.

  • وابستگی به داده‌ ها: تحلیل تکنیکال برای پیش‌بینی قیمت آینده‌ی یک دارایی، به شدت به اطلاعات حرکات پیشین قیمت وابسته است. اما این احتمال وجود دارد که حرکت بعدی قیمت به حرکات پیشین آن وابسته نباشد. مخصوصا در هنگامی که اخبار فاندامنتال درباره یک پروژه ارائه می‌شود، این اخبار می‌توانند تاثیر زیادی روی قیمت بگذارند.
  • قابل بحث بودن: تحلیل تکنیکال می‌تواند ذهنی و قابل تفسیر باشد. تحلیلگران مختلف از داده‌های مشابه، استنباط‌های متنوعی دارند. این امر می‌تواند منجر به ارائه سیگنال‌های متناقض و سردرگمی تریدرها و سرمایه‌گذاران شود.
  • دامنه محدود: تحلیل تکنیکال فقط اطلاعات قیمت و حجم معامله را بررسی می‌کند. فاکتورهای مهمی مثل اخبار، رویدادها، تغییرات قانونگذاری و احساسات کلی بازار در آن نادیده گرفته می‌شوند. این موارد می‌توانند تاثیر قابل توجهی روی قیمت ارزهای دیجیتال داشته باشند و در عین حال ممکن است در تحلیل تکنیکال منعکس نشوند.

پیشنهاد می کنیم مقاله کسب درآمد از متاورس را نیز حتما مطالعه کنید.

تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال

یکی از سوالات مهمی که برای کاربران حوزه رمزارز پیش می‌آید این است که تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال در چیست و کدام یک برای ترید کردن گزینه بهتری است. تحلیل تکنیکال و فاندامنتال دو مکتب فکری هستند که از آن‌ها برای مطالعه بازار استفاده می‌شود. هر دوی این روش‌ها سعی دارند روند آتی قیمت یک دارایی را پیش‌بینی کنند و هر یک طرفداران و مخالفان خاص خود را دارد.

تحلیل فاندامنتال در شکل کلی دو نوع داده کیفی و کمی را مد نظر قرار می‌دهد. داده‌های کیفی آن با نگاه به شرایط اقتصادی، مشخصات تیم توسعه‌دهنده و سوابق آن‌ها، قدرت، امکانات و امنیت بلاکچین مورد نظر، پشتیبان‌های آن، اخبار ارائه شده درباره آن، عقاید شخصی تحلیلگر درباره پروژه و مواردی از این دست گرداوری می‌شود. داده‌های کمی فاندامنتال با نگاه به توکنامیک رمزارز، درآمد و هزینه‌های پروژه، تعداد آدرس‌های کیف پول، جابجایی‌های انجام شده توسط نهنگ‌ها و … گرداوری می‌شود. تحلیل فاندامنتال بیشتر برای معاملات بلندمدت کاربرد دارد.

در مقابل، تحلیل تکنیکال با نگاه به حرکات گذشته‌ی قیمت، حجم معاملات و بکارگیری ابزارهای خاص تحلیل تکنیکال به پیش‌بینی قیمت یک رمزارز می‌پردازد. در تحلیل تکنیکال فرض بر این است که تمام اطلاعات لازم در قیمت و حجم معاملات نهفته است. این نوع تحلیل بیشتر برای معاملات کوتاه مدت مناسب است.

انواع نمودارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال

چارت‌ها یا نمودارها ابزار اصلی تحلیلگران تکنیکال هستند. انواع مختلفی از نمودار وجود دارد که با اهداف مختلف و برای نمایش اطلاعات خاص به کار گرفته می‌شوند. سه نوع نمودار محبوبیت بیشتری داشته و اغلب مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انواع نمودارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال:

  • نمودار خطی: نمودارهای خطی پایه‌ترین نوع نمودار در تحلیل تکنیکال به شمار می‌روند. این نوع نمودار معمولا فقط یک نوع داده را در اختیار تحلیلگر قرار می‌دهد: نقاط بسته شدن قیمت. اتصال نقاط بسته شدن قیمت روی نمودار به شناسایی روند کمک می‌کند.
  • نمودار میله ای (بار چارت) معروف به Open High Low Close Chart: نمودارهای میله‌ای نسبت به نمودار خطی اطلاعات بیشتری دارند. نقاط باز شدن، بالاترین قیمت، کمترین قیمت و بسته شدن قیمت در یک بازه زمانی خاص روی این نوع نمودار نمایش داده شده است. به این نمودارها OHLC هم گفته می‌شود.

اصول تحلیل تکنیکال

  • نمودار شمعی (کندل استیک): مبدا نمودار کندل استیک به ژاپن و قرن ۱۸ باز می‌گردد. اولین بار تاجران برنج از این نمودار استفاده می‌کردند. این نوع نمودار توسط استیون نیسون (Steven Nison) در کتابی به نام «تکنیک نمودار شمعی ژاپنی» به دنیای غرب معرفی شد.

کندل استیک هم مانند نمودار میله‌ای نقاط بالا و پایین و باز و بسته شدن قیمت در بازه‌های زمانی مختلف را نمایش می‌دهد، اما توصیف آن بسیار عینی‌تر است و به همین دلیل هم در بین تریدرها محبوبیت پیدا کرده است. در حقیقت نمودار کندل‌استیک، یکی از محبوبترین نمودارهایی است که غربیان از آن برای تمامی پلتفرم‌های معاملاتی خود استفاده می‌کنند.

تریدرها برای معاملات کوتاه مدت خود از بازه‌های زمانی کمتر از یک دقیقه تا روزانه استفاده می‌کنند. تریدرهای بلند مدت از بازه‌های روزانه، هفتگی و ماهانه چارت استفاده می‌برند.

هر کندل دو بخش دارد:‌ بدنه و شدو یا «سایه». بدنه شمع تفاوت بین شروع و پایان قیمت در آن بازه زمانی را نشان می‌دهد. سایه‌ی بالا و پایین بیشترین و کمترین قیمت لمس شده در آن بازه زمانی را نمایش می‌دهد.

شمع‌های قرمز نشان‌دهنده ریزش قیمت پایانی نسبت به قیمت شروع آن است و شمع‌های سبز افزایش قیمت پایانی نسبت به قیمت شروع را نشان می‌دهند. با نگاه دقیق به این نمودار می‌توانید الگوهایی را مشاهده کنید که در پیش‌بینی قیمت آن دارایی کمک‌کننده هستند.

* قیمت بیت کوین، قیمت اتریوم، قیمت تتر و سایر رمز ارز ها را در پارسیان کریپتو دنبال کنید *

آنچه آموختیم

در این مقاله با هم مرور کردیم که تحلیل تکنیکال چیست، تعریف تحلیل تکنیکال را ارائه دادیم، درباره آموزش تحلیل تکنیکال و مفاهیم پایه ای تحلیل تکنیکال سخن گفتیم. سپس، اصول تحلیل تکنیکال را مرور کردیم و مزایا و معایب آن را برشمردیم. در نهایت به تفاوت تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال پرداختیم و انواع نمودارهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال را معرفی کردیم. امیدواریم به کمک این مقاله بینش جامعی درباره این تحلیل به شما ارائه داده باشیم. از همراهی شما سپاسگزاریم.

سوالات متداول درباره تحلیل تکنیکال

1- تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال در حوزه رمزارز، به مطالعه حرکات قیمت، حجم، مومنتوم و … به کمک الگوها و اندیکاتورها بر روی نمودار گفته می‌شود. از این تحلیل برای پیش‌بینی قیمت آینده ارزهای دیجیتال، تعیین سطوح حمایت و مقاومت و … استفاده می‌کنند.

2- اصول تحلیل تکنیکال به چه صورتی است؟

شاخص‌ های بازار باید با هم همبستگی داشته باشند: برای تایید روند جدید قیمت، سیگنال‌های یک شاخص بازار باید با سیگنال‌های شاخص دیگر مطابقت داشته باشد. اگر یک شاخص سیگنال روند نزولی و دیگری سیگنال روند صعودی داشته باشد، روند جدیدی در بازار شروع نشده است. اما اگر هر دو سیگنال صعودی یا نزولی را نمایش دهند، تریدرها می‌توانند روی روند جدید بازار حساب باز کنند و…