خانه
استاندارد ERC20 چیست؟ همه چیز درباره استاندارد شبکه اتریوم + کاربرد و ویژگی عکس

استاندارد ERC20 چیست؟ همه چیز درباره استاندارد شبکه اتریوم + کاربرد و ویژگی

۳۰ دی ۱۴۰۱
498
0

در روزهای ابتدایی شروع به کار ارزهای دیجیتال، اگر کسی می خواست رمز ارز خود را ایجاد کند می بایست بلاکچین جدیدی بوجود بیاورد که هزینه درست کردن و توسعه دادن آن بسیار بالا بود. از این رو پس از بوجود آمدن اولین شبکه بلاکچپین که مربوط به ارز دیجیتال بیتکوین بود، شبکه ارز دیجیتال اتریوم با هدف بهبود تکنولوژِی بلاکچین پا به میدان گذاشت. به طوری که امروزه حدود 90 درصد از توکن هایی که برای خود، شبکه اختصاصی ندارند، از شبکه اتریوم استفاده می کنند. شبکه ERC20 در واقع بستر اتریوم است که امکان ساخت توکن های جدید را برای توسعه دهندگان این صنعت بر بستر خود فراهم ساخته است.
در ادامه این مقاله به طور کامل مفهوم اینکه استاندارد ERC20 چیست و توکن های آن کدام‌ها هستند را بررسی می کنیم و مروری بر مزایا و معایب آن خواهیم کرد. همراه ما باشید تا یکی از محبوب ترین شبکه های فناوری بلاکچین را بشناسید.

تاریخچه شبکه ERC20

پیش از آغاز متن تخصصی مقاله بهتر است ابتدا کمی به اینکه تاریخچه شبکه ERC20 چیست بپردازیم. در سال 2015، همزمان با محبوب تر شدن قرارداد هوشمند، جرقه ایجاد استاندارد ERC20 زده شد. در این زمان توسعه دهندگان اتریوم، طرح پیشنهادی را برای بهود شبکه اتریوم مطرح کردند. هنوز مسائل مختلفی در رابطه با آن وجود داشت که باید بر طرف می شد. از این جهت تقریبا دو سال زمان برد تا کمیته اصلی (EIP) در سپتامبر سال 2017 این طرح را به رسمیت شناخت. این طرح در واقع بیستمین نمونه برای بهبود اتریوم بوده و از این رو با نام ERC20 ثبت شده است.

استاندارد ERC20 چیست؟

استاندارد ERC20 و توکن ERC20 چیست؟

کلمه ERC بر گرفته شده از عبارت Ethereum Request for Comment است و عدد 20 هم شاخصه منحصر به فردی برای این پروتوکل به حساب می آید. استاندارد ERC20 در واقع پروتکلی از مجموعه قوانین  تعیین شده برای کسانی است که می خواهند توکن خود را بر بستر بلاکچین اتریوم ایجاد کنند. توسعه دهندگان ارز ها باید از این قوانین که عملکرد توکن ها را روی شبکه مشخص می کنند، پیروی کنند. وجود این قوانین برای افزایش ثبات و همچنین کارایی شبکه امری ضروری به حساب می آید.

ERC20 یکی از محبوب ترین و البته مهم ترین شبکه های بلاکچین است که در حال حاضر فعالیت می کنند. این شبکه به همه افراد این دسترسی را می دهد که توکن های خود را بدون ایجاد شبکه اختصاصی لیست کنند. در این راستا هزینه های توسعه دهندگان بسیار کاهش می یابد. امکان استفاده ERC20 در عملیات های جذب سرمایه (ICO) نیز وجود دارد. به این صورت که پروژه های مبنی بر بلاکچین  می توانند تا زمان ساهت بلاکچین اصلی خود و با ساخت و فروش توکن خود بر پایه ERC20 اقدام به جذب سرمایه کنند.

توکن ERC20 چیست؟

منظور از توکن ERC20 در واقع همان توکن هایی هستند که روی بلاکچین اتریوم ساخته شده اند. توکن ERC20 مانند هر توکن تعویض پذیر دیگری سه شاخصه اصلی یعنی قابل تعویض بودن، انتقال و عرضه را دارند. توکن هگز (HEX)، یو اس دی کوین (USD coin) ، شیبا اینو (SHIBA Inu) و فانتوم (Fantom) نمونه های شناخته شده ای از توکن ERC20 به شمار می آیند.

بیشتر بخوانید: توکن erc20 چیست

توابعی که در استاندارد ERC20 باید از آن ها پیروی کرد

در استاندارد ERC20 با 9 تابع مختلف سر و کار داریم. از این توابع 6 تای آنها توابع اصلی به شمار می آیند. یک توکن زمانی می تواند زیر مجموعه توکن ERC20 قرار بگیرد که از این توابع به طور کامل پیروی کند. 3 تابع باقی مانده اختیاری هستند. هر فرد می تواند با توجه به سلایق خود با آن ها برخورد کند.

توابع اصلی

توابع اصلی

Total Supply (مقدارکلی): این تابع تعداد نهایی کل توکن هایی که صادر خواهند شد را مشخص می کند. هدف  این تابع مشخص شدن تعداد توکن های نهایی و موجودی در شبکه است.

Balance of (موجودی): این تابع موجودی توکن مورد نظر در حساب دارنده‌ی توکن را مشخص می کند.

Transfer (انتقال): تابع انتقال به صاحب قرار داد امکان ارسال توکن به آدرس های دیگر را می دهد. اگر تعداد توکن ها در مبدا کافی نباشد فرایند انتقال صورت نمی گیرد.

Approve (تأیید): این تابع برای جلوگیری از جعل و کلاهبرداری طراحی شده است . به صورتی که تابع تأیید با بررسی مقدار کل توکن ها و موجودی کاربران اقدام به تایید قرارداد هوشمند می کند.

Transfer from (انتقال از): فرایند پرداخت خودکار و عملیات های پرداختی شبیه به آن که به صورت اتوماتیک انجام می شود توسط این تابع صورت می گردد.

Allowance (مجوز): در سیستم ERC20 مانده حساب یا موجودی کاربر انتقال دهنده را بررسی می کند و در صورت کمتر بودن موجودی حساب از مبلغ تراکنش، به طور خودکار تراکنش را قطع می کند.

توابع فرعی

توابع فرعی

Token Name (نام توکن): نام گذاری توکن امری اختیاری است و با استفاده درست از آن می توان تا حدودی هویت توکن خود را مشخص کند.

Symbol (نماد اختصاصی): با انتخاب نماد برای یک توکن می توان آن توکن را منحصر به فرد کرد.

Decimal (تعداد اعشار): با این تابع می توان میزان تقسیم پذیری با به عبارتی دیگر کوچک ترین جزء مجموعه را مشخص کرد. برای مثال اگر مقدار این بخش را 1 قرار دهیم، کمترین مقدار توکن در پلتفرم ما 0/1 خواهد بود یا اگر 2 قرار دهیم 0/01 کم ترین مقدار خواهد بود. به طور کلی عدد مربوط به تعداد اعشار باید عددی بین 1 تا 18 باشد.

کیف پول ERC20 چیست؟

کیف پول ERC20 چیست؟

اگر قصد خرید یک توکن ERC20 را داشته باشید، باید از کیف پول ارز دیجیتال (ولت) هم استفاده کنید که از این استاندارد پیروی کند. خوشبختانه به دلیل زیاد بودن و البته کاربردی بودن توکن ERC20 ، بیشتر کیف پول ها این توکن ها را پشتیبانی می کنند. اما بهترین انواع کیف پول ERC20 کدام‌ها هستند؟ سه نمونه از معروف ترین انواع کیف پول ERC20 عبارتند از:

کیف پول تراست ولت (Trust Wallet): این کیف پول که نقطه قوت آن را می توان طراحی ساده و امکان استفاده راحت از آن دانست با صرافی بایننس ارتباط مستقیم دارد. این کیف پول امکان تبادل ارز ها به یکدیگر را نیز ممکن می کند.

متامسک (MetaMask): برای استفاده از ولت متامسک نیازی به نصب هیچ نرم افزاری نیست. این کیف پول را می توان به راحتی و به عنوان یک افزونه به مرورگر خود اضافه کرد. البته که نسخه های نرم افزاری این ولت نیر در دسترس است.

MEW Wallet: این کیف پول را می توان یک کیف پول مخصوص برای نگهداری توکن ERC20 دانست. MEW Wallet نیز مانند متامسک به صورت افزونه و نرم افزار در دسترس کاربران قرار دارد.

مزایا و معایب استاندارد ERC20 چیست؟

مزایا و معایب استاندارد ERC20 چیست؟

مزایا

استاندارد ERC20 از مزایای متعددی برخوردار است به طوری که به لطف این مزایا سال 2017 عنوان محبوب ترین پلتفرم ICO را برای اتریوم به دست آورد. در ادامه به بررسی برخی از این مزایای شگفت انگیز می پردازیم:

  • تسهیل چشمگیر فرایند ایجاد توکن و کاهش هزینه های آن
  • تسهیل لیست شدن ارزها در صرافی ها
  • سادگی برای تعامل با ولت های مختلف
  • ایجاد قوانین و الگو های ثابت برای بوجود آوردن توکن ها و جلوگیری از چند دستگی بیش از حد

معایب

با وجود همه مزایا و ویژگی های مثبت استاندارد ERC20، انتقاداتی نیز بر آن وارد است و با مشکلاتی خاص دست و پنجه نرم میکند  دو مورد از بولد ترین مشکلات استاندارد ERC20 را در زیر بررسی می کنیم:

  • اولین انتقاد وارد بر استاندارد ERC20 به وجود آمدن توکن های زیاد در بلاکچین است که اغلب آن ها بدون اعتبار و بی فایده هستند.
  • اما مهم ترین مشکلی که در شبکه ERC20 وجود دارد، تابع Transfer است. این تابع که انتقال ارز را بین کاربران انجام می دهد، مشکلی بزرگ دارد که تاکنون باعث از دست رفتن میلیون ها دلار پول شده است. مشکی اصلی اینجاست که این تابع بعد از اجرا هیچ گونه پیام یا گزارشی به گیرنده نمی دهد. در این صورت اگر آردس مقصد به هر دلیلی اشتباه وارد شود برگشت پول امکان پذیر نیست.

جایگزین های ERC20 کدام اند؟

در دنیای کریپتو، استاندارد ERC20 به عنوان یک استاندارد شناخته‌شده برای توکن‌های اتریوم مطرح است، اما جایگزین‌های متعددی نیز وجود دارند که هرکدام ویژگی‌ها و مزایای خاص خود را دارند. از جمله این جایگزین‌ها می‌توان به استاندارد BEP20 در بلاک‌چین بایننس اسمارت چین (BSC) اشاره کرد که با هزینه‌های تراکنش پایین‌تر و سرعت بالاتر، به یک انتخاب محبوب تبدیل شده است. همچنین، استاندارد TRC20 در بلاک‌چین ترون با ارائه تراکنش‌های سریع و کم‌هزینه، جایگزین مناسبی برای توکن‌های ERC20 محسوب می‌شود. استانداردهای دیگری مانند SPL در بلاک‌چین سولانا و NEP5 در بلاک‌چین نئو نیز وجود دارند که هر کدام بر اساس نیازها و ویژگی‌های خاص خود، مورد توجه قرار گرفته‌اند. این تنوع در استانداردها به کاربران و توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد تا بر اساس نیازها و اولویت‌های خود، بهترین گزینه را انتخاب کنند.

تفاوت های استاندارد ERC20 و TRC20

استاندارد های ERC20 و TRC20 تفاوت های زیادی با یکدیگر دارند. در ادامه مهم ترین تفاوت های این دو استاندارد مطرح دنیای ارزهای دیجیتال که باید بدانید، آورده شده است:

سرعت تراکنش: مقیاس پذیری توکن های TRC20 باعث شده است که، تراکنش های این شبکه نسبت به رقیب خود یعنی ERC20 سریع تر باشد.

امنیت: از لحاظ امنیت می توان گفت که هر دو شبکه به اندازه ی کافی امن هستند و تفاوت چندانی در این مورد احساس نمی شوند. هر چند شبکه ERC20، کمی امن تر است.

آدرس توکن ها: شاید تفاوت در آدرس توکن ها، قابل مشاهده ترین تفاوت میان توکن های ERC20 و TRC20 باشد. به طوری که آدرس های ERC20، با 0X شروع شده ولی در TRC20 با حرف T شروع می شوند.

کارمزد: به نظر مهم ترین وجه تمایز بین این دو استاندارد، کارمزد در شبکه های آن هاست. به این صورت که مقیاس پذیری بالای ترون باعث شده تا کارمزد تراکنش های این شبکه کمتر از ERC20 باشد.

مقایسه تتر ERC20 و TRC20

تتر (USDT) یک ارز دیجیتال پایدار است که در بلاک‌چین‌های مختلفی عرضه می‌شود. تفاوت اصلی بین تتر ERC20 و تتر TRC20 در بلاک‌چینی است که بر روی آن‌ها اجرا می‌شوند. تتر ERC20 بر روی بلاک‌چین اتریوم و تتر TRC20 بر روی بلاک‌چین ترون عمل می‌کند. از جنبه‌های فنی، تراکنش‌های تتر TRC20 معمولاً سریع‌تر و ارزان‌تر از تراکنش‌های تتر ERC20 هستند، چرا که هزینه گس در شبکه ترون به مراتب کمتر از شبکه اتریوم است. این ویژگی‌ها می‌توانند بر اساس نیاز و ترجیحات کاربران، در انتخاب نوع تتر مؤثر باشند. به طور کلی، اگر سرعت و هزینه تراکنش‌ها برای شما مهم است، تتر TRC20 می‌تواند گزینه بهتری باشد، در حالی که تتر ERC20 به دلیل شهرت و گستردگی استفاده از اتریوم، ممکن است همچنان برای برخی کاربران ترجیح داده شود.

بیشتر بخوانید: TRC20 چیست

کلام نهایی

در مقاله‌ی «استاندارد ERC20 چیست» با مفهوم ERC20 به طور کامل آشنا شدیم. آموختیم که استاندارد ERC20 چیست و چه قوانینی را برای ارزهایی که می خواهند بر شبکه اتریوم فعالیت کنند وضع کرده است. همچنین با توکن ERC20 آشنا شدیم و دریافتیم در حال حاضر با توجه به وجود ERC20 هرکسی به راحتی می تواند توکن مختص به خود را بدون هزینه های هنگفت ساخت بلاکچین بسازد.

البته ایرادات وارد بر ERC20 موجب شده است که تیم توسعه دهنده اتریوم به دنبال معرفی پروتکلی دیگر با نام ERC223 باشد. احتمالا به زودی ERC223 جایگزین توکن ERC20 خواهد شد و چالش های حال حاضر برطرف خواهند شد. در حال حاضر اگر از توکن ERC20برای معاملات خود استفاده می کنید، باید کاملا حواستان جمع باشد. چراکه یک اشتباه کوچک یا سهل انگاری می تواند موجب از دست رفتن سرمایه شما شود.

سوالات متداول

ERC20 چیست؟

استاندارد ERC20 پروتکلی از مجموعه قوانین تعیین شده برای کسانی است که می خواهند توکن خود را بر بستر بلاکچین اتریوم ایجاد کنند و توسعه دهندگان ارزها باید از این قوانین پیروی کنند.

مزایای ERC20 چیست؟

تسهیل چشمگیر فرایند ایجاد توکن و کاهش هزینه‌های آن، تسهیل لیست شدن ارزها در صرافی ها و سادگی برای تعامل با ولت‌های مختلف از جمله مزایای استاندارد ERC20 هستند.

درباره نویسنده

سام سوزنی

ثبت نظر جدید

0/200

[object Object] عکس

بروکر چیست؟ مفهوم Broker در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال

بروکر Broker یا در اصطلاح فارسی، کارگزار، به شرکت‌های مالی گفته میشود که فرایند و پروسه معاملات را کنترل میکنند. در بازارارهای مالی مختلف مانند بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال نام این اصطلاح را به فراوانی شنیده‌اید. اما آیا دقیقا میدانید که بروکر...

۱۹ اسفند ۱۴۰۲
1
0
[object Object] عکس

لوریج چیست ؟ اصطلاح Leverage در ارز دیجیتال به زبان ساده

لوریج چیست ؟

افراد، زمانی که ترید و معامله انجام میدهند در این صدد هستند که سود بیشتری به دست آورند و از این طریق لذت یک مبادله شیرین و پر سود رو بچشند. حتما میدونید که برای رسیدن به سود بیشتر نیازمند سرمایه بیشتری هم هستیم.

به...

۲۹ بهمن ۱۴۰۲
0
0
[object Object] عکس

حمله خون آشام چیست؟ همه چیز درباره حمله خون آشام در ارز دیجیتال

حمله خون آشام چیست؟ در اصل اصطلاح «حمله خون‌آشام» به شبکه‌های حسگر بی‌سیم مربوط می‌شد، در این نوع حمله، مهاجم، انرژی یک نود از شبکه را تخلیه کرده و آن را بلااستفاده و یا ناکارآمد می‌کند. با گذشت زمان،...

۲ بهمن ۱۴۰۲
0
0