معرفی ارز دیجیتال فانتوم؛ بررسی پروژه جاه طلبانه Fantom و آینده رمزارز FTM
فهرست مطالب
- فانتوم چیست؟
- تاریخچه رمزارز فانتوم
- سازندگان و توسعهدهندگان Fantom
- نحوه عملکرد ارز فانتوم
- توکن FTM چیست؟
- کاربردهای مهم رمزارز Fantom
- مزایا و معایب ارز دیجیتال فانتوم
- مزایا Fantom
- معایب Fantom
- نحوه خرید و نگهداری ارز دیجیتال FTM
- آینده ارز دیجیتال فانتوم
- سوالات متداول
- فانتوم چیست؟
- آیا ارز دیجیتال فانتوم سرمایهگذاری خوبی است؟
- آیا قیمت رمزارز فانتوم به ۱ دلار میرسد؟
- بالاترین قیمت ارز دیجیتال فانتوم چقدر بوده است؟
فانتوم پروژهای جاهطلبانه است که توجه ویژهای به چشمانداز رو به رشد برنامههای غیرمتمرکز (dApps) دارد. در فضای کریپتو برخی از ارزهای دیجیتال سرمایهگذاریهای خوبی به حساب میآیند. برخی هم توکنهای کاربردی برای فضای کریپتو هستند. برخی هم این هدف را دنبال میکنند که روزی جایگزین ارزهای فیاتی مانند یورو یا پوند شوند.
اما برای ارز دیجیتال فانتوم همهچیز در دنیای برنامههای غیرمتمرکز خلاصه میشود. اکوسیستم فانتوم میخواهد با اجرای سریع و ارزان قراردادهای هوشمند، برنامههای غیرمتمرکز را به حداکثر پتانسیل آنها برساند. در ادامه با پارسیان کریپتو همراه باشید تا بیشتر در مورد توکن FTM، تاریخچه، توسعهدهندگان، کاربردها، آینده و موارد دیگر رمزارز Fantom بدانید.
فانتوم چیست؟
فانتوم یک پلتفرم غیرمتمرکز و منبع باز است که از برنامههای غیرمتمرکز (dApps) و داراییهای دیجیتال پشتیبانی میکند. اکوسیستم فانتوم یکی از بسیاری از شبکههای بلاکچینی است که به لطف مکانیسم اثبات سهام (PoS) قویتر میخواهد جایگزین سریعتر و موثرتری برای اتریوم باشد. هرچند اتریوم اولین شبکهای بود که امکان اجرای قراردادهای هوشمند را فراهم کرد، اما فانتوم توانسته در زمینه مقیاسپذیری عملکرد خیرهکنندهای از خود نشان دهد. همین موضوع این نوید را به حامیان این پروژه داده که در آینده بتواند حتی از اتریوم هم جلو بزند.
تاریخچه رمزارز فانتوم
دکتر آن بیونگ ایک، یک محقق علوم کامپیوتر اهل کشور کره جنوبی است که اکوسیستم فانتوم را راهاندازی کرده است. دکتر ایک در این راه از وجود تیمی از مهندسان و محققان باتجربه و خوشفکر برای فراهم کردن یک شبکه بلاکچین با قابلیت مقیاسپذیری و امنیت بالا به همراه تمرکز بالا بر برنامههای غیرمتمرکز بهره میبرد.
توکن FTM برای نخستین بار در اواخر سال ۲۰۱۸ راهاندازی شد. در آن زمان قیمت رمزارز Fantom حدود حدود 0.02 دلار بود. شروع پروژه فانتوم با عرضه اولیه توکن (ICO) بود تا بودجه کافی برای پروژه فراهم شود. به مرور ارزش ارز دیجیتال فانتوم بالا رفت و نهایتا به بالاترین قیمت خود در اواخر سال ۲۰۲۱ رسید. در آن زمان قیمت فانتوم به نزدیکی 3.50 دلار رسید. هرچند از آن زمان تا به حال قیمت رمزارز Fantom افت کرده و به حدود 0.70 دلار رسیده است.
بیشتر بخوانید: قیمت فانتوم
سازندگان و توسعهدهندگان Fantom
آن بیونگ ایک که در سال ۲۰۱۸ پروژه فانتوم را شروع کرده بود، پیش از این در بخشهای دیگری فعالیت میکرد. او قبل از راهاندازی اکوسیستم فانتوم ریاست انجمن فناوری غذایی کره جنوبی را برعهده داشت. او در این سمت توانسته بود یک پلتفرم بسیار موفق کرهای به نام سیکسین (SikSin) بسازد که شباهت زیادی یلپ (Yelp) داشت.
دکتر ایک در سال ۲۰۱۹ از پروژه فانتوم کنارهگیری کرد. از آن زمان تا به حال اداره پروژه را بنیاد فانتوم، شرکتی که در جزایر کیمن (از سرزمینهای فرادریایی بریتانیا در حوزه کارائیب) ثبت شده برعهده دارد. بنیاد فانتوم متشکل از تیمی ۲۸ نفرهای از مهندسان، محققان علوم کامپیوتر، کارآفرینان و طراحان است.
در زمان عرضه اولین توکن FTM که در جون ۲۰۱۸ اتفاق افتاد، ۴۰ درصد از کل عرضه توکن (3.175 میلیارد توکن) فروخته شد و از این راه بودجه 369.65 میلیون دلاری برای راهاندازی و توسعه اکوسیستم فانتوم فراهم شد. هماکنون 2,803,634,836 توکن FTM در گردش است.
نحوه عملکرد ارز فانتوم
شبکه بلاکچین رمزارز Fantom از یک مکانیسم اجماع بیهمتا به نام لاچسیس (Lachesis) بهره میبرد. خود این مکانیسم هم از معماری خاصی موسوم به ناهمزمان تحمل خطا (aBFT) بیزانسی استفاده میکند. این مکانیسم میتواند بیش از ۳۰۰ هزار تراکنش را در ثانیه پردازش کند و در عین حال شبکه را هم در مقابل حملات و خطاها کاملا ایمن نگه دارد.
بلاکچین فانتوم از مکانیسم اثبات سهام بهره میبرد که در آن اعتبارسنجها باید توکنهای FTM را به عنوان وثیقه استیک کرده تا در فرآیند اعتبارسنجی مشارکت کنند. در بلاکچین فانتوم با ارسال تراکنش به شبکه، آن تراکنش در بین تمام گِرههای شبکه توزیع میشود. سپس تراکنش را گروه تصادفی از گِرههای اعتبارسنج تأیید میکنند. این گرهها با تأیید تراکنش به آن اعتبار میدهند و سپس تراکنش به بلوک اضافه میشود. بعدا بلوک به بلاکچین افزوده و نهایتا تراکنش اجرا میشود.
شبکه بلاکچین فانتوم از زبانهای برنامهنویسی مختلفی پشتیبانی میکند و همین به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا قراردادهای هوشمند مختلفی از اکوسیستمهای متفاوت را در این شبکه اجرا کنند. همین امر باعث میشود که فانتوم با بلاکچینهای دیگر سازگار باشد و امکان توسعه برنامههای غیرمتمرکز در آن به سادگی ممکن شود.
توکن FTM چیست؟
توکن FTM ارز دیجیتال بومی شبکه فانتوم است. رمزارز Fantom به عنوان پاداش برای مشارکتکنندگان شبکه از جمله اعتبارسنجها، توسعهدهندگان و اعضای انجمن مورد استفاده قرار میگیرند. این پاداشها از طریق کارمزد تراکنشها در شبکه تأمین به دست میآیند.
اعتبارسنجها هم توکنهای FTM را به عنوان وثیقه برای مشارکت در اعتبارسنجی، افزایش امنیت بلاکچین فانتوم و همینطور تداوم عملکرد صحیح شبکه استیک (Stake) یا سپردهگذاری میکنند. علاوه بر این، فانتوم یک خزانه هم دارد که بخشی از کارمزدهای تراکنش و سایر درآمدهای شبکه به آن منتقل میشود. هدف از خزانه فانتوم تأمین بودجه لازم برای توسعه شبکه در آینده و اجرای نوآوریهای تازه است.
کاربردهای مهم رمزارز Fantom
پرداختها
تراکنشها در شبکه فانتوم به سرعت انجام میشود و معمولا نهایی شدن یک تراکنش در این شبکه حدود ۱ ثانیه طول میکشد. همین امر باعث میشود که پرداختها در این شبکه به سرعت انجام گیرد. علاوه بر این قدرت عملیاتی بالا به همراه هزینه پایین (تقریبا 0.0000001 دلار) باعث میشود تا توکن FTM را انجام معاملات به شدت گزینه مقرون به صرفه و جذابی باشد.
توکن حاکمیتی
رمزارز Fantom نقش یک توکن حاکمیتی را هم ایفا میکند. به این ترتیب که تمام ذینفعان شبکه میتوانند با در اختیار داشتن توکن بومی شبکه فانتوم در برخی از تصمیمگیریها مهم شرکت کرده و رأی دهند.
بیشتر بخوانید: توکن حاکمیتی چیست
استیکینگ
استیکینگ دیگر کاربرد ارز دیجیتال FTM است که ضمن بالا بردن امنیت شبکه به دارندگان توکن اجازه میدهد تا بدون در اختیار داشتن سختافزار یا نرمافزار خاصی پاداش بگیرند.
بیشتر بخوانید: استیکینگ چیست
هزینههای شبکه
ارز دیجیتال فانتوم برای پرداخت هزینههای شبکه مانند هزینه اجرای قراردادهای هوشمند یا ساخت شبکههای جدید و همینطور کارمزد تراکنشها به کار میرود. با پرداخت کارمزد این اطمینان حاصل میشود که شبکه از شّر تراکنشهای اسپم در امان بماند. این دسته از حملات معمولا برای اینکه شبکه را دچار ازدحام و اختلال کنند انجام میگیرند.
اما وقتی که تراکنشها دارای کارمزد باشند، ارسالکنندگان مجبور به پرداخت مبلغی برای تأیید تراکنشهای خود میشوند و همین نهایتا تعداد تراکنشهای اسپم را به شدت پایین میآورد. این امر نهایتا باعث میشود که عوامل مخرب نتوانند شبکه را کُند کنند. هرچند هزینههای فانتوم بسیار ناچیز است، اما همین هزینهها هم برای دور نگه داشتن عوامل مخرب کافی هستند.
امنیت شبکه
توکن FTM با استفاده از مکانیسم اثبات سهام که در آن استیککنندگان باید توکنهای خود را در شبکه قفل کنند، به بالا بردن امنیت شبکه کمک میکند. هرکدام از اعتبارسنجها برای اینکه بتوانند در شبکه مشارکت کنند نیاز به حداقل 3،175،000 توکن فانتوم دارند. هزینهها و پاداشهای هم به صورت دورهای برای مشارکت استیککنندگان و اعتبارسنجها به آنها داده میشود.
مزایا و معایب ارز دیجیتال فانتوم
ارز دیجیتال فانتوم دارای معایب و مزایایی است.
مزایا Fantom
مزایای این رمزارز عبارتند از:
- سرعت بالای تراکنشها به استفاده از مکانیسم اجماع لاچسیس
- مقیاسپذیری چشمگیر
- سازگاری با سایر پلتفرمها
- بازدهی انرژی بالا
- بهره بردن از معماری بلاکچین مدولار
معایب Fantom
معایب فانتوم عبارتند از:
- فانتوم هنوز نسبت به رقبای قَدر خود کوچک است
- کمتر هم شناخته شده است
- فرآیند اعتبارسنجی متمرکز است
- ریسک باگها و مشکلات امنیتی
نحوه خرید و نگهداری ارز دیجیتال FTM
برای خرید توکن FTM میتوانید به یکی از صرافیهای ایرانی یا خارجی مراجعه کنید. مزیت صرافیهای ایرانی این است که میتوانید به صورت ریالی حساب کاربریتان را شارژ کنید. علاوه بر این، در صورت رخ دادن هرگونه مشکلی امکان پیگیری در صرافیهای ایرانی به سادگی ممکن است. اما از آنجایی که تحریمهای اقتصادی باعث افزایش حساسیتها نسبت به کاربران ایرانی در صرافیهای بینالمللی شده، در صورت هرگونه مشکلی امکان پیگیری به سختی ممکن است و از این جهت، انتخاب ناآگاهانه صرافی میتواند ریسک زیادی برای کاربران داشته باشد.
به هر حال، بعد از ثبتنام با ایمیل یا شماره تلفن موبایل باید احراز هویت کرده و حساب کاربرانیتان را شارژ کنید. حتی اگر قصد استفاده از صرافیهای خارجی را دارید، همچنان باید در مرحله اول از یک صرافی ایرانی برای خریداری تتر (USDT) استفاده کنید. پس از اینکه حساب کاربریتان را شارژ کردید میتوانید در بخش خرید و فروش ارزهای دیجیتال معادل پولی که پرداخت کردهاید، ارز دیجیتال فانتوم خریداری کنید.
سه تا از بزرگترین صرافی های ارائه دهنده فانتوم:
- بایننس
- بیت مکس
- کوکوین
نحوه نگهداری رمزارز Fantom به نیاز و اولویتهای شما بستگی دارد. با نگه داشتن توکنهای خودتان در صرافیها میتوانید فرصت استفاده از معاملات آتی، لحظهای، وام گرفتن و موارد دیگر را داشته باشید. در این حالت، دیگر نیازی نیست که نگران امنیت کلیدهای خصوصی خودتان باشید. تنها باید یک رمز عبور قوی برای اپلیکیشن صرافی در نظر بگیرید و همینطور از قابلیتهای امنیتی مانند تأیید دو مرحلهای و اپلیکیشن گوگل انتیکتور برای بالا بردن امنیت اپلیکیشن صرافی استفاده کنید.
راهکار دیگر برای نگهداری توکن FTM استفاده از کیف پولهای غیرحضانتی (Non-Custodial) است. در این روش میتوانید از برخی از کیف پولهای معتبر موجود مانند تراست ولت (Trust wallet)، متامسک (Metamask) ، اکسودوس (Exodus) ، زنگو (ZenGo) و غیره استفاده کنید. با این حال، وقتی که از کیف پول غیرحضانتی استفاده میکنید، نگهداری کلیدهای خصوصی برعهده خود شماست و باید آنها در مکانی امن نگهداری کنید؛ چرا که از دست دادن این کلیدها به معنای از دست دادن تمام داراییهای دیجیتال شما است.
آینده ارز دیجیتال فانتوم
باتوجه به کاربردها و پتانسیل بالای اکوسیستم فانتوم، پیشبینیها از آینده ارز دیجیتال فانتوم هم بسیار خوشبینانه است. هرچند باید به این نکته دقت کرد که در بازار ارزهای دیجیتال به دلیل بیثباتی و نوسان فراوان به سختی میتوان آینده را پیشبینی کرد. پیشبینیهایی که در ادامه ذکر کردهایم همگی با استفاده از یک الگوریتم خاص انجام گرفتهاند. برخی از پیش بینیهای قیمت رمزارز Fantom عبارتند از:
پیش بینی قیمت ارز دیجیتال فانتوم 2024
حداکثر قیمت 1.49 دلار، حداقل 1.21 دلار، متوسط قیمت 1.21 دلار/
پیش بینی قیمت توکن FTM 2025
حداکثر قیمت 2.14 دلار، حداقل 1.73 دلار، متوسط قیمت 1.79 دلار
پیش بینی قیمت توکن FTM 2026
حداکثر قیمت 3.08 دلار با قیمت متوسط 2.60 دلار و حداقل قیمت 2.51 دلار.
پیش بینی قیمت رمزارز Fantom 2027
حداکثر قیمت 4.37 دلار، متوسط قیمت 3.71 دلار و حداقل قیمت 3.60 دلار.
پیش بینی قیمت ارز دیجیتال فانتوم 2028
حداکثر قیمت 6.35 دلار، حداقل قیمت 5.40 دلار و متوسط قیمت 5.55 دلاری.
پیش بینی قیمت رمزارز Fantom 2029
حداکثر قیمت 9.58 دلار، متوسط قیمت 8.06 دلار و حداقل قیمت 7.84 دلار.
پیش بینی قیمت ارز دیجیتال فانتوم 2030
حداکثر قیمت 13.67 دلار، متوسط قیمت 11.94 دلار و حداقل قیمت 11.62 دلار.
پیش بینی قیمت ارز دیجیتال فانتوم 2031
حداکثر قیمت 20.08 دلار، متوسط قیمت 16.69 دلار و حداقل 16.21 دلار.
پیش بینی قیمت رمزارز Fantom 2032
بالاترین قیمت 27.67 دلار، متوسط قیمت 24.25 دلار و کمترین قیمت 23.41 دلار.
پیش بینی قیمت توکن FTM 2033
حداکثر قیمت 40.59 دلار، متوسط قیمت 36.99 دلار و حداقل قیمت 36.02 دلار.
سخن پایانی
شبکه بلاکچین فانتوم با بهره بردن از مکانیسم اجماع لاچسیس و رویکرد نوآورانهی aBFT، توانسته مجموعه کاملی از اکوسیستمها را به وجود بیاورد. در همین حال نوآوریهای دیگری هم در راه است که میتواند به جذابیت بیشتر این اکوسیستم در آینده کمک کند. این پلتفرم با کاربردها و قابلیتهای مناسب میتواند حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشد. ارز دیجیتال بومی این شبکه رمزارز Fantom هم میتواند از این جهت یک سرمایهگذاری جذاب برای آینده باشد. بنابراین اگر همچنان در بازار ارزهای دیجیتال سرمایهگذاری نکردهاید، میتوانید به فانتوم به چشم یک سرمایهگذاری خوب نگاه کنید.
سوالات متداول
فانتوم چیست؟
فانتوم یک شبکه بلاکچین غیر متمرکز و امن با امکان پشتیبان از قراردادهای هوشمند است. تمرکز عمده فانتوم روی برنامههای غیرمتمرکز بوده و در این اکوسیستم از ارز دیجیتال فانتوم (FTM) برای پاداش به اعتبارسنجهای شبکه استفاده میشود.
آیا ارز دیجیتال فانتوم سرمایهگذاری خوبی است؟
بله، پتانسیل بالای شبکه فانتوم باعث میشود که آینده خوبی در انتظار توکن FTM باشد. با این حال، همچنان مهم است که قبل از سرمایهگذاری به دقت مزایا و معایب را بررسی کنید.
آیا قیمت رمزارز فانتوم به ۱ دلار میرسد؟
برخی از پیشبینیهای قیمت نشان میدهد که قیمت فانتوم میتواند تا پایان سال 2024 به حدود 1.92 دلار هم برسد.
بالاترین قیمت ارز دیجیتال فانتوم چقدر بوده است؟
رمزارز فانتوم در اواخر سال 2021 به قیمت حدود 3.50 دلار رسیده بود.
درباره نویسنده
فرید کریمی
ثبت نظر جدید