خانه
توکن حاکمیتی چیست؟ 6 تا برترین Governance Token بازار کریپتو عکس

توکن حاکمیتی چیست؟ 6 تا برترین Governance Token بازار کریپتو

بلاک چین جدا از اینکه یک تکنولوژی پیچیده و پیشرفته است، به زبانی ساده ابزاری است که به واسطه‌ ی آن می‌توان جامعه‌ ای غیرمتمرکز را به صورت مجازی ایجاد کرد. در این جامعه به دلیل عدم وجود مدیریت متمرکز، به ساز و کاری نیاز است تا بتوان مدیریت غیرمتمرکز را به درستی و بدون نقص پیاده‌سازی کرد. یکی از اجزای اجتناب‌ ناپذیر این ساز و کار، توکن حاکمیتی (Governance Token) است.

توکن حاکمیتی چیست؟

توکن حاکمیتی چیست؟

همانطور که گفتیم در یک جامعه‌‌ ی غیرمتمرکز، نیاز به ساز و کاری است که بتوان از هرج و مرج جلوگیری کرده و جامعه را بدون نقص توسط اعضای آن مدیریت کرد. توکن حاکمیتی در هر شبکه‌ای مسئولیت چنین کاری را عهده‌دار می‌باشد.

با توجه به اینکه شبکه‌ های مختلف صرفا بستری برای توسعه‌ ی برنامه‌ های غیرمتمرکز هستند و تعداد زیادی توکن در آن‌ ها وجود دارد، بایستی یک توکن به عنوان توکن حاکمیتی مشخص شده تا افراد بتوانند به واسطه‌ی آن مبادلات توکن‌های دیگر را انجام داده و به کمک آن اقدام به مدیریت شبکه نمایند.

همانطور که متوجه شدید هر شبکه دارای یک توکن حاکمیتی و احتمالا چندین برنامه‌ی غیرمتمرکز است. شایان ذکر است که این نکته را هم مدنظر قرار دهید که هر برنامه در شبکه نیز خود می‌تواند توکن حاکمیتی منحصربه‌فردی را در این شبکه دارای باشد تا به واسطه‌ی آن بتواند افراد را به میزان دارایی‌شان در تصمیم‌گیری‌ها دخیل کند.

هدف از ایجاد توکن حاکمیتی

هدف ایجاد توکن حاکمیتی در هر شبکه یا پلتفرم غیرمتمرکزی موارد مختلفی است که در ادامه به برخی از رایج‌ترین آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

معیار سنجش ارزشمندی

ارزش یک شبکه بلاک چین یا یک پروژه‌ی مبتنی بر آن، به میزان استقبال جامعه هدفش بستگی دارد. مسلم است که سنجش «میزان استقبال»، بدون داشتن یک معیار عددی امکان‌پذیر نیست. لذا نیاز به یک معیار عددی وجود دارد تا بتوان از آن به عنوان شاخص اندازه‌گیری استفاده کرد.

توکن حاکمیتی در یک شبکه یا برنامه‌ی غیرمتمرکز، می‌تواند معیاری باشد برای سنجش میزان ارزشمندی. به این صورت که هر چه شبکه از نظر اجتماع ارزشمندتر باشد، افراد بیشتری اقدام به تهیه و نگهداری از توکن حاکمیتی آن شبکه نموده و موجب افزایش تقاضا خواهند شد. بدین ترتیب به آسانی می‌توان با مشاهده‌ی قیمت (Price) و حجم بازار (Market cap) در سایت کوین مارکت کپ یک توکن حاکمیتی به ارزش شبکه‌ی آن پی برد.

پیشنهاد می کنیم مقاله واقعیت مجازی vr را حتما مطالعه کنید.

پرداخت پاداش ماینینگ و استیکینگ

همانطور که می‌دانید، شبکه‌ها به منظور مدیریت غیرمتمرکز و اعتبارسنجی، افرادی را به عنوان اعتبارسنج یا ولیدیتور مشخص کرده و بابت انجام این عمل، به آن‌ها پاداش می‌دهند. 2 روش برای اعتبارسنجی وجود دارد: اثبات کار و اثبات سهام. در روش اثبات کار اعتبارسنجی به وسیله‌ی ماینرها انجام شده و به این کار ماینینگ گفته می‌شود. همچنین در روش اثبات سهام به ولیدیتورها، استکیر و به این عمل استیکینگ گفته می‌شود.

یک دلیل استفاده از توکن حاکمیتی، پرداخت سودهای ماینینگ و استیکینگ به اعتبارسنج‌هاست.

پرداخت توکن نقدینگی

خرید ارزهای دیجیتال و توکن شبکه‌های غیرمتمرکز نیز شبیه به پول‌های فیات (ریال، دلار، یورو و…) بایستی از طریق صرافی‌ها انجام شود. با وجود اینکه در شبکه‌های غیرمتمرکز، سیاست‌های متمرکز نقشی ندارند، اما به دلیل حساسیت خرید فروش این ارزها، دولت‌ها قوانینی را وضع کرده‌اند که پیرو آن صرافی‌های باید اقدام به دریافت مجوز نموده و به صورت متمرکز فعالیت کنند. در چنین صرافی‌هایی، مسئولیت تأمین نقدینگی توکن‌ها به عهده‌ی صاحب صرافی است.

در این حالت صرافی مذکور، باید بتواند توکن‌های پرطرفدار را شناسایی کرده و میزان آن را نیز بسنجد؛ سپس این توکن‌ها را خریداری کرده و اصطلاحا استخر نقدینگی خود را تکمیل کند.

این در حالی است که طرفداران سبک مدیریت غیرمتمرکز دست به کار شده و بدون دریافت مجوز از دولت‌ها، اقدام به تأسیس صرافی‌های غیرمتمرکز نموده‌اند. در چنین صرافی‌هایی، صاحب صرافی اعضای آن بوده و مسلم است که مسئولیت تأمین نقدینگی نیز به عهده‌ی آن‌ها خواهد بود.

پیشنهاد می کنیم مقاله صرافی غیرمتمرکز ارز دیجیتال را نیز حتما مطالعه کنید.

از آنجایی که پایه‌ های همکاری افراد در شبکه‌ های غیرمتمرکز بر اساس سیستم پاداش‌ دهی است، لذا عمل تأمین نقدینگی صرافی‌های غیرمتمرکز نیز از این قاعده مستثنی نبوده و توکن حاکمیتی در اینجا به عنوان توکن نقدینگی عمل می‌کند.

رأی‌ گیری

در شبکه‌های غیرمتمرکز، برعکس شبکه‌های متمرکز قوانین توسط اعضای شبکه وضع شده و اتخاذ تمامی تصمیمات به عهده‌ی آن‌هاست. یکی از کاربردهای Governance Token تعیین میزان حق افراد در رأی‌گیری‌ها است. هر چه تعداد این توکن در کیف پول افراد بیشتر باشد، دارای قدرت بیشتری در تصمیم‌گیری‌ها خواهند بود. لذا یک دلیل استفاده از توکن حاکمیتی همین رأی‌گیری می‌باشد.

پیشنهاد می کنیم مقاله حباب قیمت را حتما مطالعه کنید تا در مورد آن اطلاعات کاملی به دست آورید.

نحوه کسب توکن حاکمیتی

نحوه کسب توکن حاکمیتی

این توکن‌ ها را در هر شبکه به سه صورت کلی می‌توان کسب کرد: ایردراپ، خرید و پاداش.

هر پروژه‌ای در شروع راه‌اندازی و با هدف معرفی پروژه به طیف وسیعی از جامعه هدف خود، معمولا میزان مشخصی از توکن حاکمیتی خود را به طرق مختلف در بین آن‌ها ایردراپ می‌کند. در صورتی که به یک پروژه علاقه‌مند شدید، می‌توانید در این فرآیند به طور داوطلبانه شرکت نموده و مقداری (معمولا کم) از این توکن به صورت هدیه دریافت کنید. البته گاهی برخی از ایردراپ‌ها دارای شرایط خاصی بوده و از افراد درخواست انجام کاری (مثلا فالوی شبکه‌های اجتماعی پروژه) را می‌کنند.

همانطور که در بخش کاربردهای توکن حاکمیتی مشاهده کردید، یکی از کاربردهای این توکن، سیستم تشویقی برای اعضا بوده تا در فرآیندهایی مانند استیکینگ، تأمین نقدینگی استخر صرافی و… با انگیزه‌ی بیشتری شرکت کنند. لذا یکی از روش‌های کسب و به دست آوردن این توکن، شرکت در همکاری‌هایی است که شبکه به ازای آن به شما پاداش می‌دهد.

در صورتی که قصد داشته باشید میزان بیشتری از یک توکن حاکمیتی را داشته باشید، امکان خرید در اکثر مواقع برای افراد وجود خواهد داشت. بدین طریق می‌توانید، با مراجعه به یک صرافی متمرکز یا غیرمتمرکز اقدام به خرید آن کنید.

پیشنهاد می کنیم مقاله بهترین کیف پول ارز دیجیتال را نیز حتما مطالعه کنید.

برترین توکن های حاکمیتی بازار کریپتو

در این بخش قصد داریم چند نمونه از برترین توکن های حاکمیتی بازار کریپتو و کاربرد آن‌ها را برای شما بیان کنیم.

بیت کوین (بیت کوین)

بیت کوین

احتمالا در هیچ منبع فارسی‌زبانی، بیت کوین را به عنوان یک توکن حاکمیتی مشاهده نکرده باشید؛ اما جالب است بدانید که بیت کوین اولین توکن حاکمیتی در بین ارزهای دیجیتال است. پادشاه ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین کاربردهای فراوانی به عنوان یک توکن حاکمیتی داشته که نوستالوژی‌ترین آن‌ها استخراج توسط ماینرها در شبکه عظیم بیت کوین می‌باشد.

پیشنهاد می کنیم مقاله بیت کوین چیست را نیز حتما مطالعه کنید تا اطلاعات کاملی در رابطه بیت کوین به دست آورید.

اتر (اتریوم)

(اتریوم)

بله دومین شبکه‌ی بزرگ دنیا پس از بیت کوین نیز دارای یک توکن حاکمیتی به نام اتر است. شبکه‌ی اتریوم که با هدف توسعه‌ی برنامه‌های غیرمتمرکز و با افزودن قابلیت‌های فراوان به ساختار بیت کوین شکل گرفت، با معرفی اتر (ETH) که اکثرا همان اتریوم هم نامیده می‌شود، سعی داشت افراد زیادی را ترغیب به هولد کردن (خرید و نگهداری) آن نماید.

پیشنهاد می کنیم مقاله اتریوم چیست را حتما مطالعه کنید تا اطلاعات کاملی در رابطه با این ارز دیجیتال کسب کنید.

اتریوم تا حد زیادی به هدف خود رسید و در مدت کوتاهی توانست به پادشاه شبکه‌های غیرمتمرکز و ارز دیجیتال حاکمیتی آن یعنی بیت کوین نزدیک شود. به طوری که در تاریخ نگارش این مقاله، ارزش بازار بیت کوین، حدودا 512 میلیارد دلار و اتریوم، 212 میلیارد دلار می‌باشد.

بایننس کوین (بایننس چین)

بایننس چین

بایننس کوین (BNB) سکه‌ای است که در شبکه‌ی بزرگ بایننس چین نقش توکن حاکمیتی را ایفا می‌کند. اغراق نکرده‌ایم اگر بگوییم بایننس رایج‌ترین اصطلاحی است که پس از بیت کوین در بین افراد علاقه‌مند به حوزه‌ی ارز دیجیتال رد و بدل می‌شود.

شبکه‌ی بایننس چین (BC) و بایننس اسمارت چین (BSC) دو شبکه بزرگ بلاک چین در دنیا هستند که هر دو توسط یک تیم توسعه داده شدند. همچنین صرافی بایننس و ارز دیجیتال بایننس کوین نیز محصول همین تیم بوده که رهبری آن را فردی به نام چانگ پنگ ژائو (Changpeng Zhao)  عهده‌ دار می‌باشد.

XRP (ریپل)

XRP

ریپل (Ripple) نام یک شبکه بلاک چین است که به واسطه‌ی فعالیت و همکاری با بانک‌ها و نهادهای مالی متمرکز مشهور است. این شبکه به عنوان یک پرداخت‌یار در تمام دنیا فعالیت کرده و تفاوت عمده‌اش با اکثر شبکه‌ها سرعت تراکنش بسیار بالای آن است.

این شبکه نیز به مانند دیگر شبکه‌ها به دلایلی که پیش‌تر به آن اشاره کردیم نیاز به یک توکن حاکمیتی دارد تا در راستای توسعه از آن استفاده کند. ارز دیجیتال XRP نیز به همین منظور طراحی و به بازار عرضه شد.

مانا (دیسنترالند)

دیسنترالند (Decentraland) یکی از برنامه‌های غیرمتمرکز در بستر بلاکچین است. این برنامه به نوعی، یک فراجهان (متاورس) بوده و به کاربران خود اجازه می‌دهد در این جهان اقدام به خرید زمین، ساختمان، لباس و… به صورت دیجیتالی نموده و به صورت سه‌بعدی در آن فعالیت نمایند.

دیسنترالند بیشتر شبیه به یک بازی بوده و توسعه‌دهندگان آن قصد دارند به واسطه‌ی بازی، این پلتفرم را توسعه دهند. در این بازی هم به دلایل متعددی نیاز به یک توکن حاکمیتی وجود دارد تا به واسطه‌ی آن بتوان در راستای اجرا و مدیریت این بازی به صورت غیرمتمرکز اقدام کرد.

پیشنهاد می کنیم مقاله دیسنترالند چیست را حتما مطالعه کنید.

سند (سندباکس)

سندباکس (Sandbox) نیز یکی دیگر از بازی‌های مبتنی بر بلاکچین است که در سال 2018 با هدف ایجاد سرگرمی و امکان کسب درآمد برای علاقه‌مندان به حوزه‌ی بلاک چین و کریپتوکارنسی توسعه داده شد.

سندباکس نیز به مانند اکثر شبکه‌ها و برنامه‌های مبتنی بر بلاک چین دارای یک سازمان مستقل غیرمتمرکز (Decentralized Autonomous Organization) می‌باشد. در پلتفرم‌های مبتنی بر بلاک چین مانند بازی سندباکس، به دلیل اینکه مدیریت آن‌ها به صورت متمرکز نبوده و توسط اعضا مدیریت می‌شوند، دارای یک توکن به نام توکن حاکمیتی هستند تا بتوان اعضا را بر اساس میزان دارایی‌شان رتبه‌بندی کرد. افراد بر اساس رتبه‌ی خود امکان شرکت در رأی‌گیری‌های مدیریتی را دارند. توکن سند (SAND) نیز به همین منظور طراحی و پیاده‌سازی شده است.

پیشنهاد می کنیم مقاله بازی سندباکس چیست را حتما مطالعه کنید.

جمع‌ بندی

در این مقاله از مجله‌ی تخصصی پارسیان کریپتو ، شما را با مفهوم توکن حاکمیتی آشنا نموده، کاربردها و روش به دست آوردن آن را شرح دادیم. همچنین چند نمونه از مشهورترین این توکن‌ها را به همراه کاربردشان معرفی نمودیم.

در پایان توجه شما را به این نکته جلب می‌کنیم که شناخت شبکه‌ها و پلتفرم‌های مبتنی بر Blockchain، و سرمایه‌گذاری بر روی آن‌ها به واسطه‌ی خرید توکن‌های حاکمیتی، فرصت ایده‌آلی برای سرمایه‌گذاری می‌باشند. لذا پیشنهاد می‌ کنیم مقالات تخصصی و کاربردی مجله‌ی پارسیان کریپتو را مطالعه نموده و اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.

سوالات متداول

1. توکن حاکمیتی چیست؟

در یک جامعه‌‌ی غیرمتمرکز، نیاز به ساز و کاری است که بتوان از هرج و مرج جلوگیری کرده و جامعه را بدون نقص توسط اعضای آن مدیریت کرد. توکن حاکمیتی در هر شبکه‌ای مسئولیت چنین کاری را عهده‌دار می‌باشد.

2. بهترین توکن های حاکمیتی بازار ارزهای دیجیتال کدامند؟

بیت کوین، اتریوم، بایننس کوین، ریپل، مانا و…

درباره نویسنده

میلاد مساوات

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

بروکر چیست؟ مفهوم Broker در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال

بروکر Broker یا در اصطلاح فارسی، کارگزار، به شرکت‌های مالی گفته میشود که فرایند و پروسه معاملات را کنترل میکنند. در بازارارهای مالی مختلف مانند بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال نام این اصطلاح را به فراوانی شنیده‌اید. اما آیا دقیقا میدانید که بروکر...

۱۹ اسفند ۱۴۰۲
[object Object] عکس

لوریج چیست ؟ اصطلاح Leverage در ارز دیجیتال به زبان ساده

لوریج چیست ؟

افراد، زمانی که ترید و معامله انجام میدهند در این صدد هستند که سود بیشتری به دست آورند و از این طریق لذت یک مبادله شیرین و پر سود رو بچشند. حتما میدونید که برای رسیدن به سود بیشتر نیازمند سرمایه بیشتری هم هستیم.

به...

۲۹ بهمن ۱۴۰۲
[object Object] عکس

حمله خون آشام چیست؟ همه چیز درباره حمله خون آشام در ارز دیجیتال

حمله خون آشام چیست؟ در اصل اصطلاح «حمله خون‌آشام» به شبکه‌های حسگر بی‌سیم مربوط می‌شد، در این نوع حمله، مهاجم، انرژی یک نود از شبکه را تخلیه کرده و آن را بلااستفاده و یا ناکارآمد می‌کند. با گذشت زمان،...

۲ بهمن ۱۴۰۲