پارسیان کریپتو
خانهمقالاتارز دیجیتالاتریوم چیست ؟ همه چیز درباره بلاکچین اتریوم و رمز ارز ETH
اتریوم چیست ؟ همه چیز درباره بلاکچین اتریوم و رمز ارز ETH عکس

اتریوم چیست ؟ همه چیز درباره بلاکچین اتریوم و رمز ارز ETH

March 9, 2023
2321
0

سال 2009 که پروژه‌ ی بیت کوین سرآغاز یک انقلاب در دنیا شد شاید فکرش را هم نمی‌کرد که تا این حد جهان شمول و کاربردی شود. اتریوم یکی از آن پروژه‌ ها بود که به اعتقاد کارشناسان این حوزه توانسته گوی سبقت را در زمینه‌ ی کاربردی بودن از بیت کوین برباید. اگر میخواهید بدانید اتریوم چیست ، باید بدانید اتریوم با دست گذاشتن روی پیچیدگی‌ های بیت کوین و برطرف نمودن آن‌ها در شبکه‌ ی خود توانسته ابعاد بیشتری را در زندگی مردم تحت الشعاع قرار دهد.

شبکه بیت کوین که در حال حاضر از نظر در اختیار داشتن حجم بازار با اختلاف 100 درصدی (2 برابری) نسبت به ارز اتریوم در رتبه‌ ی اول ارز های دیجیتال قرار دارد از نظر کاربردی بودن نتوانسته با بنیاد اتریوم رقابت کند. اگر نمیدونید بیت کوین چیست مقاله مربوط به آن را در وب سایت مطالعه کنید .

 

اتریوم چیست؟

اتریوم چیست؟

برخی به اشتباه چون نمیدانند مفهوم  اتریوم چیست ، اتریوم را صرفا یک ارز دیجیتال دانسته و از قابلیت‌های بیشتر آن اطلاعی ندارند. به همین دلیل هم تصمیم داریم این بستر جذاب و کاربردی را به عنوان دومین جامعه‌ ی پرمخاطب غیر متمرکز دنیا معرفی کنیم. اتریوم یک ارز دیجیتال نیست بلکه یک شبکه‌ ی غیر متمرکز است که اتر (ETH) توکن حاکمیتی و رمز ارز اختصاصی شبکه‌ اش می‌باشد.

در اینجا قصد داریم مثالی را مطرح کنیم تا با مفهوم یک شبکه بلاکچین آشنا شده و پس از آن شبکه اتریوم و قابلیت‌ های آن را معرفی نماییم. احتمالا با مفهوم دیتابیس یا پایگاه داده آشنا هستید و می‌دانید که همواره یک پایگاه داده بر روی یک سرور متمرکز فعالیت می‌نماید.

سرور به یک یا چند سیستم متصل به هم گفته می‌شود که با دقت از آن‌ها نگهداری می‌شود تا از لحاظ پایداری برق و اینترنت همواره در بالاترین سطح ممکن باشند.به عنوان مثال فرض کنید صاحب شرکتی هستید که در آن ده‌ها سیستم کامپیوتری وجود داشته و پرسنل شما با اهداف مختلفی از آن‌ها استفاده می‌کنند.

مثلا یکی از افراد حسابدار شرکت بوده و مسئول رسیدگی به امور مالی شرکت شماست؛ فردی دیگر مسئول منابع انسانی بوده و اطلاعات آن‌ ها را در یک فایل نگهداری می‌کند. به همین صورت دیگر افراد نیز مسئولیتی داشته و مطابق مسئولیت خود با اطلاعاتی سر و کار دارند که بایستی آن‌ها را در مکانی ذخیره کنند.

این مکان باید امن بوده تا مورد حمله‌ ی هکرها و سرقت قرار نگریند. حتی اگر اطلاعات شرکت شما آنقدر ها هم مهم نباشد که موجب حمله‌ ی هکر ها قرار گیرد احتمال ایجاد اختلال در سیستم‌ های کامپیوتری هر یک از پرسنل شما وجود دارد که این هم می‌تواند دلیلی بر آسیب‌ پذیر بودن اطلاعات شرکت باشد.

یکی از دلایلی که مفهوم شبکه از اهمیت بسیاری برخوردار است همین مثال و اهمیت حفظ امنیت داده‌ ها و اطلاعات است. هر شبکه می‌تواند 2 حالت همتا به‌ همتا یا کلاینت – سرور باشد. جهت درک بهتر این 2 نوع شبکه همان مثال قبل را تصور کنید. مسلم است که پرسنل حسابداری شما به منظور رسیدگی به حساب نیروی انسانی شرکت نیاز به برقراری ارتباط با مسئول منابع انسانی شرکت دارد.

همچنین مسئول منابع انسانی نیز نیاز دارد تا بخش از اطلاعاتی که توسط حسابدار تولید می‌شود را مشاهده و وضعیت حساب نیروهای شرکت را رصد کند.این 2 نفر را می‌ توان با یکی از 2 روش زیر به یکدیگر متصل کرده و شبکه‌ ای را ایجاد کرد:

  1. همتا به همتا
  2. کلاینت – سرور

در روش همتا به همتا یا Peer to Peer هر دو نفر به صورت مستقیم با یکدیگر در ارتباط بوده و اقدام به تبادل اطلاعات می‌نمایند که دارای مزایا و معایبی است که در بخشی از این مقاله به آن‌ها خواهیم پرداخت. اما در روش کلاینت – سرور ، به جای ارتباط مستقیم، سیستمی به عنوان سرور در شرکتتان قرار می‌دهید تا تمامی سیستم‌ های دیگر به عنوان کلاینت به آن متصل شده و تحت نظارت سرور به تبادل اطلاعات بپردازند. این روش نیز مزایا و معایبی دارد که متعاقبا به آن‌ها نیز خواهیم پرداخت.

شبکه بلاکچین چیست؟

حال که با مفهوم شبکه آشنا شدید به راحتی می‌توانید مفهوم شبکه‌ ی بلاک چین را نیز درک کنید. در سال 2009 شخص یا اشخاصی با هویت مجهول ، مقاله‌ ای را تحت عنوان وایت بیت کوین نوشته و در تمام دنیا منتشر نمودند. ماهیت این وایت پیپر این بود که شبکه‌ های همتا به‌ همتا که پیش از شبکه‌ های کلاینت – سرور استفاده می‌شدند بار دیگر جایگزین آن شوند! شاید اندکی عجیب به نظر برسد .

اما با توجه به اینکه در قرن حاضر مردمان در حال آگاه شدن نسبت به حق و حقوق خود هستند، تمایل دارند که شکل جامعه را از یک هرم به یک دایره تبدیل کنند. همانطور که می‌دانید در شکل هندسی هرم، رأس هرم دارای قدرت بوده و قاعده‌ی هرم را مدیریت می‌کند .

اما در شکل دایره این تمام اجزا هستند که با یکدیگر برابر و نظر آن‌ها سازنده‌ ی قوانین و تصمیمات جامعه خواهد بود.البته یک شبکه‌ ی بلاکچین دارای پیچیدگی‌ هایی است که باعث می‌شود معایب شبکه‌ های نظیر به‌ نظیر برطرف شده و بتوان از آن‌ ها در امور مختلف استفاده کرد.

بیشتر بخوانید : اگر نیاز دارید در مورد 5 تفاوت پایگاه داده با بلاکچین بدانید مقاله پایگاه داده چیست را مطالعه کنید .

این روزهای کمتر کسی است که اتریوم را نشناسد و سوالی مبنی بر اتریوم چیست؟ برایش پیش آمده باشد. اما با این حال ما تصمیم گرفتیم برای اندک افرادی که ذهنشان مشغول این سوال است، شبکه اتریوم را از پایه توضیح داده و سپس به ابعاد دیگری از آن بپردازیم.

شبکه بلاکچین اتریوم چیست؟

شبکه بلاکچین اتریوم چیست؟

حال که تا حد زیادی با مفهوم شبکه و شبکه بلاکچین آشنا شدید بیایید به تعریف دقیق و جامعی از شبکه بلاکچین اتریوم پرداخته و به زبانی ساده همه چیز را درباره‌ی این شبکه‌ کاربردی بیان نماییم. در سال 2011 شخصی به نام ویتالیک بوترین که یک برنامه‌ نویس 17 ساله بود با مطالعه در خصوص بیت کوین و تأسیس مجله‌ی تخصصی Bitcoin Magazine تلاش بسیاری در خصوص آگاهی رسانی به جامعه انجام داد.

دغدغه‌ ی ویتالیک بوترین که کاربردی نبودن بلاکچین بیت کوین بود، موجب خلق اتریوم شد. ویتالیک بوترین معتقد بود که بلاکچین بیت کوین به دلیل تخصصی بودن بیش از حد ، صرفا به عنوان یک درگاه پرداخت استفاده شده و هیچگاه نمی‌تواند کاربرد های دیگری داشته باشد به همین دلیل هم شبکه اتریوم خلق شد تا بتواند کاربرد هایی فراتر از سیستم پرداخت داشته باشد و بلاکچین را وارد ابعاد مختلفی از زندگی بشر کند.

در این ویدئو توضیح مختصری از شبکه اتریوم و ارز دیجیتال اتر به شما عزیزان ارائه کرده ایم. برای تماشای کامل این ویدئو به انتهای مقاله و یا لینک زیر ویدئو مراجعه کنید.

 

https://youtu.be/KzL5r72APHs

بلاکچین اتریوم چیست و چطور فعالیت می‌کند؟

بلاکچین اتریوم چیست و چطور فعالیت می‌کند؟

مثالی که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم در این بخش ادامه می‌دهیم. در صورتی که بخواهید شرکت خود را به صورت غیر متمرکز اداره کرده و از سیاست‌ های دیکتاتوری استفاده نکنید می‌توانید سرور را از شبکه حذف نموده و اجازه دهید که کاربران (کلاینت‌ ها) به طور مستقیم به یکدیگر متصل شوند.

اما آیا این روش منطقی است که تمام افراد شرکت، حتی افراد تازه وارد بتوانند وارد شبکه شده و تغییراتی را در آن ایجاد کنند؟ قطعا خیر. ابتدا بلاک چین بیت کوین و سپس اتریوم راه‌ حل‌ های کاربردی را برای این مشکل ارائه دادند تا بتوان سرور را از یک شبکه حذف نموده و شبکه‌ های همتا به‌ همتا را جایگزین آن کرد.

بلاکچین اتریوم چیست ؟ اولین بلاکچینی بود که با ادعای کاربردی کردن بلاکچین برای همه پا به عرصه‌ی تکنولوژی گذاشت و تا حد زیادی هم در این زمینه موفق شد. اتریوم به واسطه‌ ی زبان‌ های برنامه‌ نویسی شبکه‌ ای را توسعه داد تا بتوان اطلاعات خود را به نحوی در آن ذخیره کرد که کسی با وجود امکان مشاهده‌ی تمامی اطلاعات نتواند اختلالی را در شبکه ایجاد کرده و اطلاعاتی را به منظور سوء استفاده تغییر دهد.

می‌توانیم اتریوم را به عنوان یک پایگاه داده شبیه به یک اکسل یا یک دفترچه در نظر بگیریم با این تفاوت که هر کسی می‌تواند اطلاعات آن را مشاهده نموده اما امکان ایجاد تغییر در آن را نخواهند داشت.پیش از معرفی بلاکچین اتریوم ، اگر قصد داشتید پلتفرمی را در بستر وب و یا یک شبکه محلی توسعه دهید تنها راه، استفاده از سرورهای متمرکز بود. اما پس از معرفی شبکه‌ ی اتریوم این امکان فراهم شد که بدون نیاز به یک سرور متمرکز بتوانید اطلاعات خود را در یک شبکه‌ ی همتا به‌ همتا منتشر نموده و کاربران آن شبکه را مسئول حفظ امنیت اطلاعات خود کنید.

اتریوم که در ابتدای شروع فعالیتش درست به مانند بیت کوین از الگوریتم اجماعی به نام اثبات کار (PoW) استفاده می‌کرد امنیت شبکه را به واسطه‌ ی فعالیت درست کارانه‌ ی ماینرها و ارائه‌ پاداشی به نام اتر (ETH) به آنها تأمین می‌نمود. از آنجایی که در شبکه‌ی بلاک چین، سرور متمرکزی وجود نداشت، ماینرهای اتریوم قرار بود نقش آن سرور را ایفا کرده و امنیت شبکه را تأمین نمایند.

در این حالت اطلاعاتی که قرار بود تماماً در یک پایگاه داده متمرکز قرار بگیرند به واسطه‌ ی فرمول‌ های رمزنگاری تبدیل به بلوک‌ های کوچک‌ تر شده و در کل شبکه (ماینرها) پخش می‌شدند. این روش نیز دارای مزایا و معایبی بود که معایب آن باعث خلق الگوریتم اجماع دیگری به نام اثبات سهام (PoS) شد. اتریوم نیز از این تغییر استقبال نموده و الگوریتم اجماع شبکه را از اثبات کار به اثبات سهام تغییر داد.

بیشتر بخوانید: اگر علاقه به مطالع در مورد منتقدین بلاکچین دارید میتوانید مقاله  الگوریتم اثبات سهام را مطالعه کنید .

با مطالعه‌ ی توضیحات فوق احتمالا متوجه شده‌اید که اتریوم نیز مانند دیگر شبکه‌ های بلاکچین یک سری کدهای برنامه‌نویسی است که قواعد و قوانینی را تعریف نموده تا بتوان در بستر آن برنامه‌ ها و پروژه‌ های غیرمتمرکز را راه‌اندازی نمود؛ در این صورت اتریوم مسئولیت حفظ امنیت برنامه‌ ها و پروژه‌ های مختلف را به کمک الگوریتم اجماع خود به عهده خواهد داشت.

مزایا و معایب اتریوم چیست ؟

درست است که اتر به عنوان ارز حاکمیتی شبکه‌ی اتریوم جایگاه دوم را از نظر حجم بازار به خود اختصاص داده و توانسته محبوبیت بسیاری را به دست آورد اما این بدان معنا نیست که اتریوم هیچ مشکلی نداشته و بی عیب و نقص است لذا در این بخش مزایا و معایب این شبکه را بیان خواهیم کرد.

  • غیر متمرکز بودن اتریوم

غیر متمرکز بودن اتریوم

اگر بخواهیم شبکه‌ ی اتریوم را با یک پایگاه داده (دیتابیس) متمرکز و تحت وب مقایسه کنیم، می‌توانیم بارز ترین مزیت و عیب را به طور همزمان غیر متمرکز بودن آن بدانیم. غیر متمرکز بودن اتریوم بدین معناست که این شبکه توسط هیچ شخص یا سازمان متمرکزی مدیریت نمی‌شود و این وظیفه بین کاربران این اجتماع توزیع شده.

برخی این ویژگی را یک عیب می‌دانند و معتقد هستند که غیر متمرکز بودن اتریوم احتمال ریسک در این جامعه را بالا برده و باعث می‌شود هر لحظه امکان هک و خرابکاری در شبکه وجود داشته باشد. همچنین عده‌ای دیگر که با ذات دموکراسی مخالف بوده و دیکتاتوری را ترجیح می‌دهند به کل با شبکه‌ های غیر متمرکز مخالف هستند.

و معتقدند که هر اجتماعی نیاز به یک سازمان مدیریت متمرکز مانند پادشاه یا رهبر دارد تا اجتماع نتواند هر تصمیمی را عملیاتی کند.اما عده‌ ای نیز طرفدار سرسخت ویژگی غیر متمرکز شبکه اتریوم هستند چرا که معتقدند این ویژگی موجب برقراری دموکراسی واقعی در دنیا خواهد شده و قدرت از حاکمین به عموم مردم منتقل خواهد شد.

البته پاسخ منقدین اتریوم به این افراد این است که این ویژگی می‌تواند منجر به هرج و مرج در دنیا شود.ویژگی غیر متمرکز در شبکه اتریوم بنا به دلایل بسیاری موجب هرج و مرج نخواهد شد چرا که در این شبکه افرادی که با دارای بودن ارز اتر (ETH) یا برنامه‌ های توسعه‌ یافته در این شبکه به عنوان تصمیم‌ گیرندگان آن هستند همگی قوانین مشخصی را مطالعه نموده و پذیرفته‌اند.

این قوانین که به شکل قرار دادهای هوشمند در شبکه مشخص شده‌اند یک بار برای همیشه تعیین شده و کوچک‌ ترین تغییری باید مورد موافقت بیش از 51 درصد اعضا قرار بگیرد؛ در غیر اینصورت همه موظف هستند که از قرارداد های هوشمند اتریوم پیروی کنند.البته امکان نفوذ و هک این شبکه نیز به دلیل غیر متمرکز بودن آن وجود دارد .

و همین امر موجب انتقاد مخالفان شده که البته از نظر کارشناسان مجله‌ی تخصصی پارسیان کریپتو، این انتقاد صرفا به شبکه‌ های بلاکچین وارد نیست و در هر شبکه‌ای با بالاترین درجات امنیتی نیز احتمال نفوذ و هک وجود دارد. همانطور که احتمالا شما هم بارها شنیده‌اید، وبسایت‌ها و شبکه‌های بزرگ دنیا (حتی شبکه‌های امنیتی کشورها) توسط افرادی که هکر نام دارند .

با اهداف مختلف مورد تهاجم قرار گرفته و اطلاعات آن سرقت یا دستکاری است.تنها در صورتی شبکه‌ ی اتریوم می‌تواند هک شود که صاحبین 51 درصد سهام آن (حمله 51%) تصمیم به این کار بگیرند که با انجام این کار باز هم به دلیل غیرمتمرکز بودن این شبکه ، دارایی خودشان نیز تحت‌الشعاع قرار گرفته و موجب کاهش و یا از بین رفتن آن خواهد شد.

البته این بدان معنا نیست که این شبکه 100 درصد امن بوده و امکان هیچ اختلالی در آن وجود ندارد. اگر علاقمند به دانستن علت های تهدیدات برای شبکه های کوچک هستید مطالعه مقاله  حمله 51% در بلاکچین را مطالعه کنید .

  • مصرف انرژی و آلودگی محیط زیست

مصرف انرژی و آلودگی محیط زیست

تا سال 2020 که شبکه اتریوم به مانند شبکه‌ ی بیت کوین از الگوریتم اثبات کار (PoW) به منظور حفظ امنیت شبکه استفاده می‌کرد این انتقاد یکی از اصلی‌ ترین انتقادات وارد شده به آن بود. این نقد تا حد زیادی درست بود چرا که با بزرگ شدن شبکه و افزایش تعداد افرادی که با خرید ارز های دیجیتال این شبکه یا راه‌ اندازی برنامه‌ های غیر متمرکز وارد آن می‌شدند .

می‌ بایست تعداد ماینرها (دستگاه‌ هایی که مسئول حفظ امنیت شبکه بودند) نیز به نسبت آن افزایش یابد ؛ با افزایش تعداد این دستگاه‌ ها که مصرف برق زیادی دارند سرانه‌ی مصرف در دنیا افزایش یافته و در عین حال به صورت غیرمستقیم ، موجب افزایش میزان آلاینده‌ها می‌شدند.

البته در این خصوص طرفداران شبکه‌ ی بلاک چین بیت کوین هنوز هم معتقد هستند که این افزایش مصرف انرژی بسیار کمتر از شبکه‌ های متمرکز کلاینت – سرور است. آن‌ ها اعتقاد دارند که حفظ امنیت سرور یک شبکه به بزرگی بیت کوین اگر از حالت متمرکز و کلاینت – سرور استفاده شود .

بسیار بیشتر از مصرف انرژی دستگاه‌ های ماینر خواهد بود به همین دلیل هم بیت کوین تا به امروز با همین پاسخ به روش ساتوشی ناکاموتو احترام گذاشته و روش خود را تغییر نداده‌اند. اما بنیاد اتریوم که دارندگان 51 درصد سهام این شبکه هستند پس از سال‌ها بررسی و تحقیق در خصوص الگوریتم اجماع اثبات سهام و مزایای آن، در نهایت در سال 2020 اتریوم 2 (ETH2) را به کاربران خود و دیگر علاقمندان به بلاک چین معرفی نمودند.

یکی از تغییرات عمده‌ای که در اتریوم 2 مشاهده می‌شود استفاده از الگوریتم اجماع اثبات سهام به جای اثبات کار است. در الگوریتم اجماع اثبات سهام، دیگر نیازی به دستگاه‌های ماینر جهت حفظ امنیت شبکه وجود ندارد و این اتفاق به واسطه‌ی استکینگ (سهام‌ گذاری) توسط سرمایه‌ گذاران شبکه انجام می‌شود. در این روش افراد با قفل کردن سرمایه‌ ی خود در شبکه امنیت آن را برقرار می‌نمایند.

بیشتر بخوانید : برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد اینکه استیکینگ چیست ، میتوانید به محتوی مربوطه در وب سایت مراجعه کنید .

  • مقیاس پذیر نبودن شبکه اتریوم

مقیاس‌ پذیری به این معناست که با بزرگ شدن شبکه و افزایش تعداد کاربران و برنامه‌ های موجود در آن شبکه با اختلال مواجه نشده و بتواند به درستی به کار خود ادامه دهد. یکی از انتقاداتی که به شبکه اتریوم وارد است، مقیاس پذیر نبودن آن است. این انتقاد تا حد زیادی درست بوده و همین امروز هم اختلالاتی همچون افزایش کارمزد و زمان تراکنش در شبکه اتریوم پدید آمده.

راهکار توسعه‌ دهندگان اتریوم ، 2 اقدام به نام‌ های شاردینگ و پلاسما بوده که در همین مقاله به طور مفصل به آن‌ها خواهیم پرداخت. اما به طور خلاصه شاردینگ به روشی گفته می‌شود که در آن دیگر نیاز نیست هر تراکنش توسط تمام اعضا اعتبارسنجی شود و هر تراکنش فقط توسط یک شارد که متشکل از تعدادی عضو است اعتبارسنجی خواهد شد. راهکار بعدی که پلاسما نام دارد به این صورت است که یک شبکه‌ی موازی با شبکه‌ی اصلی راه‌اندازی شده و تراکنش‌های کوچکتر (بلوک‌ها کوچکتر) در آن اعتبارسنجی می‌شود. با استفاده از این روش دیگر نیاز شبکه‌ی اصلی اتریوم دائما درگیر شود.

  • سرعت

ویژگی سرعت تراکنش در اتریوم را از چند بعد می‌توان بررسی کرد. اگر سرعت شبکه‌ ی اتریوم را با شبکه بیت کوین مقایسه کنیم تفاوت چشمگیری را شاهد خواهیم بود. زمان بلاک در شبکه‌ی اتریوم 14 ثانیه و این زمان در شبکه‌ی بیت کوین 10 دقیقه است. به همین دلیل به جرأت می‌توان اتریوم را بسیار پرسرعت‌تر از شبکه بیت کوین دانست.

اما سرعت اتریوم در مقایسه با شبکه‌های متمرکز مانند بانک‌ها بسیار پایین‌تر بوده و افراد زیادی عقیده دارند که اگر این شبکه بخواهد جایگزین شبکه‌ی بانکی شود و همان حجم تراکنش را در خود جای دهد باید راهکارهایی بیش از آن چیزی که تا به امروز ارائه داده، عرضه کند.

  • قرارداد های هوشمند

قرارداد های هوشمند

یکی دیگر از نو آوری‌ های اتریوم نسبت به بیت کوین، معرفی قرار دادهای هوشمند بود. بیت کوین که در ابتدا صرفا به عنوان یک شبکه پرداخت غیر متمرکز در جوامع مختلف مشهور شده بود تقریبا کاربرد دیگری جز پرداخت نداشت. در سال 2011 ویتالیک بوترین که به تازگی وارد دوارن جوانی خود شده بود .

از جمله افرادی بود که به جای شگفت‌ زده شدن از انقلاب بیت کوین سعی کرد آن را بهبود داده شبکه‌ی جدیدی خلق نماید. ویتالیک در این زمینه تا حد زیادی موفق بود و گواه این موفقیت هم حجم بازار ارز حاکمیتی آن است که حالا با ثبت رکوردهای شگفت‌انگیز در رتبه‌ی دوم ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین قرار دارد.

یکی از دلایل بسیار مهم در این موفقیت بزرگ نگاه وسیع و گسترده‌ی ویتالیک به بلاکچین بود. او توانست با معرفی قرار دادهای هوشمند در شبکه‌ی بلاکچین، این تکنولوژی را از حالت تخصصی و پرداخت محور به یک شبکه‌ی جهان شمول تبدیل کند.

حالا با استفاده از قرار دادهای هوشمند که در شبکه‌ی اتریوم امکان تعریف آن‌ها وجود دارد می‌توان برنامه‌ های غیرمتمرکز را تولید، عرضه و بازاریابی کرد. یعنی اگر شما هم مایل باشید که از این تکنولوژی استفاده کنید این امکان برایتان فراهم است که با استفاده از قراردادهای هوشمند اتریوم به هدف خود برسید.

اتریوم در گذر زمان

با وجود اینکه اتریوم عملاً عمری تقریبا 8 ساله داشته و تکنولوژی جوانی است، اما از آنجایی که مانند بیت کوین دست روی موضوعی حساس گذاشته، انتقادات بسیاری را پذیرا بوده و جهت برطرف نمودن آن‌ها تغییر و تحولاتی را تجربه کرده است. ایده‌ی اتریوم در سال 2011 در ذهن ویتالیک بوترین پرورش یافته و در سال 2013 در قالب یک وایت پیپر به دوستانش مطرح شد.

از بین افرادی که این وایت پیپر را مطالعه نمودند 30 نفر آن‌ها پاسخ مثبت به ویتالیک داده و حاضر به همراهی با وی شدند. فعالیت این تیم جهت توسعه‌ی شبکه‌ی اتریوم به طور رسمی در ژانویه 2014 آغاز شد. در بین این 30 نفر چهره‌ی شاخصی به نام چارلز هاسکینسون نیز به چشم می‌خورد که پس از مدتی از پروژه‌ی اتریوم جدا شده و پروژه‌ی جدیدی به نام کاردانو را بنا نهاد.

ماه می سال 2015، اولین نسخه از اتریوم به صورت آزمایشی تحت قالب یک شبکه‌ی خصوصی ارائه شد تا برخی از افراد بتوانند به آزمون و خطا مشغول شوند. این آزمون و خطا 2 ماه به طول انجامید و در نهایت در جولای 2015 نسخه‌ اصلی اتریوم با عنوان فرانتیر (Frontier) جهت استفاده‌ی عموم عرضه شد.

اولین به‌روزرسانی شبکه‌ی اتریوم در 14 مارس 2016 انجام شده و مشهور ترین قرارداد هوشمندی که بر بستر شبکه‌ ی اتریوم توسعه داده شده بود رونمایی شد. این قرارداد هوشمند DAO نام داشته و افراد می‌توانستند به واسطه‌ی آن سرمایه‌ی خود را به اشتراک بگذارند. با این به‌روز رسانی اتریوم وارد دومین فاز از برنامه‌ ریزی خود به نام هوم‌ استد (Homestead) شد.

به دلیل این که این قرارداد در ابتدای مسیر توسعه بود، هکرها با یافتن یک حفره‌ی امنیتی در کدهای آن توانستند 50 میلیون دلار سکه‌ی اتر را ربوده و اولین دست‌انداز را برای شبکه‌ی اتریوم ترتیب دهند.

اتریوم کلاسیک چیست؟

این حفره‌ی امنیتی منجر به ایجاد یک هارد فورک و توسعه‌ی شبکه‌ای جدید شد اما با همان نام اتریوم به کار خود ادامه داده و شبکه‌ی قبلی اتریوم کلاسیک نام گذاری شد. فورک در دنیای بلاک چین به اقدامی گفته می‌شود که جهت برطرف نمودن یک ایراد یا اضافه کردن امکانات جدید با استفاده از کدهای یک شبکه ، شبکه‌ی جدیدی توسعه داده می‌شود.

این تغییر اگر جزئی باشد سافت‌ فورک و اگر به قدری تغییرات عمده باشد که منجر به ظهور شبکه‌ای جدید شود، هاردفورک نام‌ گذاری می‌شود. فرانتیر و هوم‌استد ، پایان راه اتریوم نبود و هنوز تا بلوغ کامل این شبکه 2 فاز دیگر نیز باقی مانده بود. متروپلیس (Metropolis) و سرنیتی (Serenity) 2 فاز دیگر این پروژه هستند.

و در حال حاضر فاز متروپلیس نیز با انجام برخی تغییرات در حال گذار به سمت سرنیتی و تکمیل اتریوم می‌باشد. با تکمیل هاردفورک سرنیتی ، نسخه‌ی جدیدی از اتریوم به نام اتریوم 2 (Ethereum 2.0) به علاقه‌مندان این حوزه معرفی شد. اتریوم 2 با تغییرات فراوان خود چالش‌های فراوانی را پشت سر گذاشته و نسل جدیدی از شبکه بلاکچین را به دنیا معرفی نمود.

همچنین در این هاردفورک افراد بسیاری همچنان ویژگی‌ های شبکه قبلی که حالا اتریوم کلاسیک نام گرفته بود را بهتر از شبکه جدید دانسته و تصمیم گرفتند در این شبکه باقی بمانند. اتریوم کلاسیک همان شبکه قبلی اتریوم است که ویژگی‌ های خود را حفظ نموده و راهکار هایی جهت تأمین امنیت برایش در نظر گرفته شد.

اتریوم 2 (Ethereum 2.0)

Ethereum 2.0

اتریوم 2 که به نسخه سرنیتی (Serenity) اتریوم نیز شناخته می‌شود ، نسل جدیدی از امکانات و ویژگی‌ های شبکه‌ ی بلاکچین را به جهانیان معرفی نمود. مهم‌ترین تغییرات این نسخه از اتریوم، اول، تغییر الگوریتم اجماع آن از اثبات کار به اثبات سهام و دوم، استفاده از فناوری Shard Chain بود. در ادامه در خصوص این 2 تغییر عمده مطالب ارزشمندی را به شما ارائه خواهیم داد.

استخراج اتریوم

اثبات کار (Proof of Work) اولین روش الگوریتم اجماع و ایده‌ی ساتوشی ناکاموتو خالق بیت کوین بود. در الگوریتم اثبات کار ، تعدادی پردازش‌گر قوی مسئول نگهداری از اطلاعات و حفظ امنیت شبکه شده و بابت این کار پاداشی را به عنوان پاداش استخراج اتریوم دریافت می‌کنند.

در این روش دستگاه مذکور که ماینر نام دارد با حل مسائل ریاضی و رمزگشایی از یک تراکنش ، تراکنش‌های صحیح را تأیید کرده و با این کار خود از فعالیت عضو خرابکار شبکه جلوگیری می‌نماید.هر چه تعداد ماینرها افزایش یابد ، امنیت شبکه نیز به نسبت آن افزایش پیدا کرده است .

و در نقطه‌ی مقابل مصرف انرژی و آلاینده‌ های محیط زیست افزایش می‌باشد. البته در حال حاضر با رونمایی از نسخه جدید شبکه‌ی اتریوم ، استخراج اتریوم از طریق دستگاه‌ های ماینر نیز منسوخ شده و بایستی از مفهومی به نام استیک اتریوم استفاده کرد.

استیک اتریوم

استیک اتریوم

اتریوم برعکس بیت کوین در برابر انتقاداتی که به این الگوریتم وارد بود مقاومت نکرده و الگوریتم جدیدی که توسط آقای سانی کینگ (Sunny King) تدوین شده بود را جایگزین اثبات کرد. این الگوریتم جدید اثبات سهام (Proof of Stake) نام داشت. در الگوریتم اثبات سهام ، نیازی به وجود دستگاه‌های ماینر جهت رمزگشایی و تأمین امنیت شبکه نبوده و این مسئولیت را سهام‌داران شبکه به عهده خواهند داشتند.

در الگوریتم اثبات سهام ، اصطلاحی وجود دارد به نام استیکینگ (Staking) که به معنی سهم گذاری در شبکه جهت قبول مسئولیت اعتبارسنجی می‌باشد. مهاجرت اتریوم از الگوریتم اجماع اثبات کار به سمت اثبات سهام مزایا و معایبی داشت که در ادامه برخی آن‌ها را مطالعه خواهید کرد.

  • افزایش سرعت

با توجه به این که اعتبارسنجی تراکنش‌ها توسط ماینرها انجام نشده و اعتبارسنجی به عهده‌ی سهامداران است، سرعت تراکنش در این الگوریتم بسیار بالا می‌باشد.

  • مقیاس‌ پذیری بالا

از آنجایی که در الگوریتم اثبات کار اتریوم به میزان بزرگ‌ تر شدن شبکه ، تعداد ماینرها نیز افزایش پیدا می‌کرد، این الگوریتم مقیاس‌پذیر نبود یعنی در مقیاس بزرگ استفاده از آن غیرمنطقی به نظر می‌رسید. با تغییر الگوریتم به اثبات سهام ، نیازی به ماینر نیست و صرفا به میزان بزرگتر شدن شبکه تعداد سهامداران بایستی افزایش یابد . که اصلا کار سخت و غیرممکنی برای عموم مردم نیست. هر کسی می‌تواند با استیک کردن بخشی از دارایی خود هم به امنیت شبکه کمک کرده و هم سودی را بابت این کار دریافت کند.

  • جلوگیری از اتک 51 درصد

در الگوریتم اثبات کار، این احتمال وجود داشت که تعدادی از ماینرهای قوی در شبکه تصمیم بگیرند که با در اختیار گرفتن 51 درصد توان شبکه، اقدام به خرابکاری نمایند و به دلیل اینکه خرید و استفاده از دستگاه ماینرها به دلیل گرانی توسط عموم مردم امکان‌پذیر نبود، این اقدام نیز دور از ذهن نبود. اما در الگوریتم اثبات سهام به دلیل اینکه هر فردی با کمترین سرمایه می‌توانست نسبت به استیک کردن سهام خود اقدام کند دموکراسی افزایش یافته و تا حد زیادی احتمال اتک 51 درصد کاهش یافت.

  • فناوری شاردینگ

دومین تغییر عمده در اتریوم 2 استفاده از فناوری شاردینگ بود. اجازه دهید فناروی شاردینگ را با یک مثال ساده توضیح دهیم. فرض کنید تعدادی کارمند در شرکت خود دارید که همگی فقط یک وظیفه را به صورت موازی انجام می‌دهند تا خیال شما از حسن انجام آن کار به بالاترین سطح ممکن برسد. در این روش مسلم است که امنیت بسیار بالایی وجود دارد.

اما با افزایش تعداد کارها، زمان رسیدگی به آن‌ها توسط کارمندان به مرور افزایش پیدا کرده و به جایی خواهد رسید که دیگر این عمل منطقی نخواهد بود. حال فرض کنید که روش کار را تغییر دهید و پرسنل خود را تفکیک کرده و مثلا هر 5 پرسنل را در یک دپارتمان مجزا قرار دهید.در این حالت هر دپارتمان می‌تواند مسئولیت رسیدگی به برخی از کارها بوده و دیگر نیازی نباشد هر یک کار توسط تمامی نیروها انجام شود.

در این حالت در مقیاس بزرگ هم امنیت دچار مشکل نشده و هم سرعت انجام کارها افزایش خواهد یافت. شاردینگ به عنوان یک راهکار لایه یک در اتریوم 2 نیز اجرا شده و شبکه به شاردهای کوچک‌تر تقسیم شدند.در این حالت هر شارد مسئولیت رسیدگی به زنجیره‌ای از بلوک‌ها را به عهده گرفته و تمام شبکه مسئول رسیدگی به تمام بلاک‌ها نیستند.

در این حالت نیز به منظور افزایش ضریب امنیت، به طور تصادفی یک شارد مسئول رسیدگی به امور شارد دیگر در بازه‌های زمانی مختلف که شبکه خلوت‌تر است قرار گرفته و بر فعالیت اعتبارسنج‌های آن شارد نظارت می‌نماید. به کمک فناوری شاردینگ در کنار الگوریتم اثبات سهام و فناوری پلاسما، سرعت شبکه به شدت افزایش پیدا کرده و کارمزد تراکنش‌ها نیز کاهش می‌یابد.

  • فناوری پلاسما

با توجه به اینکه یک هاردفورک (2 شاخه سازی شبکه) در یک شبکه می‌تواند منجر به بروز مشکلات امنیتی شود، گاهی برخی از تغییرات در لایه‌ای دیگر به طور موازی با لایه‌ی اصلی شبکه ایجاد شده تا لایه‌ی اصلی دستخوش تغییرات نشود.

اتریوم 2 نیز از فناوری پلاسما استفاده نموده و به کمک این فناوری شبکه‌ای موازی با شبکه‌ی اصلی را ایجاد کرد. در این حالت، به جای اینکه تمامی تراکنش‌ها وارد شبکه‌ی اصلی شده و ظرفیت آن را اشغال کنند، تراکنش‌های کوچک‌تر وارد یک شبکه‌ی موازی شده و در آنجا اعتبارسنجی انجام می‌گردد.

در این حالت، شبکه‌ی اصلی ظرفیت آزاد بیشتری برای اعتبارسنجی بلاک‌های بزرگتر داشته و همچنین می‌تواند در بازه‌های زمانی مختلف به نظارت شبکه‌ی پلاسما (شبکه‌ی موازی بلاک چین اصلی) بپردازد.

کیف پول های اتریوم

در جدول زیر لیست برخی از کیف پول های اتریوم را معرفی نموده‌ایم.

نامتعداد کوین‌هانوع
Metamaskاکثریت توکن‌های شبکه‌هاموبایل و دسکتاپ
Trust Walletاکثریت توکن‌های شبکه‌هاموبایل و دسکتاپ
Myetherwalletتمام توکن‌های شبکه‌ی اتریومموبایل و دسکتاپ
Ledgerاکثریت توکن‌های شبکه‌هاسخت افزاری
Trezorاکثریت توکن‌های شبکه‌هاسخت افزاری
Enjin Walletاکثریت توکن‌های شبکه‌هاموبایل
Mycelium walletاکثریت توکن‌های شبکه‌هاموبایل
Atomic walletبیش از 300 کوین و توکنموبایل و دسکتاپ

 

ارز دیجیتال اتریوم چیست؟ (اتر – ETH)

ارز دیجیتال اتریوم چیست؟ (اتر - ETH)

اتریوم نیز به مانند دیگر شبکه‌ های بلاکچین به منظور پیاده‌ سازی استراتژی‌ ها و سیاست‌ های خود یک توکن حاکمیتی به نام اتر (ETH) در بازار ارز های دیجیتال توسعه داده تا به واسطه‌ی آن بتواند پاداش‌ های مختلف را به کاربران داده و از آن به عنوان واسط تبدیل رمز ارز های این شبکه استفاده شود.

در حال حاضر (10 مرداد 1402 ) ارز دیجیتال اتریوم یا همان اتر با نرخ حدودی 1800 دلار در حال معامله بوده و حجم بازار آن حدودا 200 میلیارد دلار می‌باشد. حجم بازار عددی است که از حاصل فرمول «نرخ فعلی به دلار * تعداد کوین‌های در گردش» به دست می‌آید.

خرید اتریوم به چه صورت انجام می‌شود؟

شهرت ارز های دیجیتال نسبت مستقیمی با فراوانی آن‌ ها در صرافی‌ ها دارد. یعنی هر چه یک ارز دیجیتال طرفداران و سرمایه‌ گذاران بیشتری داشته باشد یافتن آن در صرافی‌ های معتبر آسان‌تر خواهد شد. با توجه به اینکه اتریوم از نظر حجم بازار دومین ارز پرطرفدار دنیاست .

پس خرید اتریوم نیز نباید کار چندان سختی باشد.کافیست به یک صرافی معتبر خارجی یا داخلی مراجعه کرده و در صفحه خرید، گزینه اتر، اتریوم یا ETH را انتخاب کنید. با وارد نمودن آدرس ولت مقصد و پرداخت به آسانی می‌توان خرید اتریوم خود را انجام دهید.

ویدئو همه چیز درباره اتریوم

در این ویدئو از کانال یوتیوب پارسیان کریپتو به بررسی شبکه اتریوم و ارز دیجیتال اتر به طور کامل پرداخته ایم . (برای تماشای ویدئو فیلتر شکن خود را روشن کنید)

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم به زبان ساده و خلاصه به شما بگوییم اتریوم چیست و شبکه‌ ی اتریوم را به عنوان یک شبکه‌ ی کاربردی با دارا بودن امکاناتی بیشمار برای راه‌ اندازی برنامه‌ های کاربردی تحت بلاک چین به حضورتان معرفی نمودیم. اتریوم با پیشرفت‌ های چشمگیر خود نزدیکترین رقابت را با غول این صنعت یعنی بیت کوین داشته و سعی دارد تبدیل به اولین شبکه‌ ی پر مخاطب دنیا شود. امیدواریم با شناسایی فرصت‌ های بی‌ نظیر در این صنعت و استفاده‌ ی به موقع از آن‌ها بتوانید به موفقیت‌های بسیاری دست یابید.

سوالات متداول

1-  اتریوم چیست؟

اتریوم دومین شبکه بلاکچین بزرگ دنیاست که امکانات کاربردی بسیاری از جمله ایجاد قراردادهای هوشمند (Smart Contract) را به بهترین شکل ممکن پشتیبانی می‌کند.

2 – ارز دیجیتال شبکه اتریوم چه نام دارد؟

اتر با نماد (ETH)، ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم است.

3 – آیا امکان استخراج اتریوم از طریق دستگاه ماینر وجود دارد؟

این امکان در گذشته وجود داشت اما حالا با تغییر الگوریتم اتریوم از اثبات کار به اثبات سهام دیگر امکان استخراج از طریق دستگاه ماینر وجود ندارد.