
قرارداد هوشمند چیست؟ مفهوم samrt contract در بلاکچین و ارز دیجیتال
قرارداد هوشمند چیست؟ این یکی از سوالات بسیار کاربردی و اساسی در متاورس میباشد. اگر قرار باشد در فراجهانی دیجیتالی زندگی کنیم قطعا باید تمامی پیشنیازهای آن را آماده نموده و برای آنها تدابیری را بیاندیشیم. یکی از پیشنیازهای ضروری که در زندگی فعلی نیز در از آن استفاده مینماییم انواع قراردادها هستند.
زمانی که میخواهیم با فرد یا سازمانی توافق کنیم، در این توافق نکتهی حائز اهمیت، تعیین مفاد و عمل نمودن به تکتک آنهاست. قراردادها که در ابتدا فقط به صورت فیزیکی بین اشخاص حقیقی و حقوقی (یک فرد یا یک شرکت) منعقد میشدند کمک بزرگی به تفاهم بین افراد نمودند.
زمانی که 2 یا چند نفر قصد انجام تفاهمی را دارند وجود یک قرارداد فیمابین به آنها کمک خواهد کرد تا از همان ابتدا، شرایط و مفاد آن تفاهمنامه را مکتوب نموده و طرفین نسبت به اجرای آن به یکدیگر تعهد دهند. همچنین برخی از قراردادها دارای ضمانت حسن انجام کار بوده تا یکی از طرفین یا تمامی آنها در صورت عدم رعایت و اجرای مفاد قرارداد جرایمی را به طرف مقابل پرداخت نمایند.
کاربرد قرارداد (Contract) و کلاهبرداری توسط آن
قراردادها گاهی برای خرید و فروش یک دارایی مانند خانه و ماشین استفاده میشود، گاهی به منظور اجاره نمودن یک دارایی مانند خانه و گاهی نیز به منظور انجام یک پروژه و تضمین حسن انجام کار. این قراردادها پس از مدتی در عصر الکترونیک تبدیل به قراردادهای دیجیتالی شدند.
به عنوان مثال زمانی که شما قصد اجاره نمودن یک واحد مسکونی یا تجاری را داشتید بایستی قرارداد مربوطه را در یک دفتر معاملات املاک نوشته و طرفین نسبت به اجرای مفاد قرارداد تعهدنامهی کتبی به همراه امضا و اثر انگشت تنظیم مینمودید. اما این قرارداد هم پس از مدتی دستخوش چالشها و مشکلاتی شد و به مرور زمان موجب پدید آمدن کلاهبرداریهایی گردید.
به همین دلیل هم برخی از سازمانها قراردادهای دیجیتال را به عنوان نسل دوم قرارداد معرفی نمودند تا تمامی اسناد مربوط به یک معامله در یک پایگاه داده متمرکز ذخیره شوند.به کمک قراردادهای دیجیتال که در سامانههای متمرکزی ثبت شده و یک هولوگرام بر روی آنها درج میشد، امنیت افزایش یافته و افراد تعهد بیشتری را نسبت به اجرای مفاد یک قرارداد احساس مینمودند.
حال که با مفهوم قرارداد و کاربردهای آن آشنا شدید، وقت آن رسیده که قرارداد هوشمند در بلاکچین را به زبانی ساده و کاربردی در مجلهی تخصصی پارسیان ان اف تی درک کرده، تفاوت آن با قراردادهای سنتی را شناخته و به کاربرد عملی آنها پی ببرید.همانطور که میدانید.
قراردادهای سنتی (کاغذی و دیجیتال) در بهترین حالت تحت نظارت و مدیریت یک سازمان متمرکز هستند که با دریافت هزینههایی به عنوان کارمزد مسئولیت نظارت بر اجرای قرارداد را بر عهده دارند. در چنین قراردادهایی در صورت بروز مشکل توسط هر کدام از طرفین، سازمان متمرکز مذکور وارد عمل شده و نسبت به احقاق حق یک یا تعدادی از طرفین اقدام مینماید.
معایب قرارداد غیرهوشمند
همانطور که احتمالا شما هم مشاهده نمودهاید در برخی مواقع یک قرارداد سنتی و غیرهوشمند میتواند بنا به دلایلی به درستی اجرا نشده و یک یا تعدادی از طرفین دچار ضرر و زیان شوند. این اتفاق که بارها و بارها به خصوص در حوزهی املاک و مستغلات شاهد آن بودهایم به دلایل مختلفی رخ داده که 2 مورد آنها را به عنوان معایب قرارداد غیرهوشمند بیان خواهیم کرد.
ناکارآمدی ضمانت حسن انجام کار در قراردادهای غیرهوشمند
فرد یا افرادی که با هدف کلاهبرداری اقدام به معرفی یک پروژه و عقد قرارداد با سرمایهگذاران خرد و کلان مینمایند همواره موظف به ارائهی ضمانت حسن انجام کار هستند. اتفاقی که به دفعات شاهد آن هستیم این است که این ضمانتها که شامل چک، سفته، اسناد ملکی و… هستند دیگر مثل گذشته اعتبار نداشته و کلاهبرداران نیز از این موضوع سوءاستفاده مینمایند. فرد مورد نظر با سندسازی و هویت جعلی اقدام به ثبت یک شرکت نموده و به واسطهی آن ضمانتهایی را جهت اجرای یک پروژه به دیگران میدهد.
شرکت مذکور پس از رسیدن به مقاصد شوم خود، ناپدید شده و افراد زیادی را راهی مراجع قانونی مینماید.پیچیدگی مراحل قضایی از یک سو و اقدامات متقابل فرد یا افراد کلاهبردار از سوی دیگر موجب میشود که فرد شاکی پس از مدتی از شکایت خود دست کشیده و عطای سرمایهاش را به لقایش ببخشد. همین مسائل موجب بدبینی افراد و عدم اعتماد به پروژههای آیندهدار خواهد شد.
فسادپذیر بودن سازمان های متمرکز
رشوه، زیرمیزی، پول شیرینی و… اصطلاحاتی هستند که حتما شما هم در مراجعه به سازمانها و ارگانهای اداری به آنها برخورد کردهاید. یک اتفاق رایج در انجام اموری اداری به خصوص نظارت بر انواع پروژهها و قراردادها، فسادپذیری سازمانهاست.زمانی که نظارت بر یک قرارداد به عهده شخص یا اشخاص ثابتی باشد احتمال بروز فساد نیز به شدت افزایش مییابد .
چرا که انسان کمالگراست و به سختی میتواند در برابر پیشنهادهای مالی مقاومت کند. به همین دلیل هم این احتمال وجود دارد که یک طرف قرارداد با ارائهی پیشنهادی جذاب به ناظر قرارداد بتواند در مفاد یا نحوهی اجرای آن دست برده و اختلالاتی را در آن ایجاد کند.
ایده اولیه نوشتن قرارداد هوشمند
با معرفی بیت کوین توسط ساتوشی ناکاموتو در سال 2009 توجه افراد بسیاری جلب آن شد. یکی از این افراد ویتالیک بوترین بود. ویتالیک بوترین با تأسیس مجله Bitcoin Magazine سعی داشت بیت کوین را وارد ابعاد بیشتری از زندگی مردم کند و تا حد زیادی هم موفق بود. اما مشکل اساسی این بود که ویتالیک خلأ زیادی را در بستر بیت کوین مشاهده کرد.
او میدانست که اگر بخواهد شبکهی بلاک چین و مدیریت غیرمتمرکز را وارد ابعاد جدیدی از زندگی مردم کند نیاز است تا امکانات بیشتری به آن اضافه شود. یکی از زیرساختهای ضروری برای این امکانات برنامه نویسی قرارداد هوشمند بود.
بیشتر بخوانید: بلاکچین چیست (Blockchain)؛ زیر و بم زنجیره بلوکی
قرارداد هوشمند یا Smart Contract چیست؟
smart contract یا قرارداد هوشمند به مجموعه کدهای برنامه نویسی گفته میشود که با هدفی مشخص نوشته شده و مفاد یک تفاهم بین 2 یا چند نفر در آن تعریف میشود. ویژگی اصلی برنامه نویسی قرارداد هوشمند در بلاکچین غیرمتمرکز بودن آن و عدم امکان مدیریت توسط یک سازمان متمرکز میباشد.
در یک smart contract تمام شرایط و مفاد با دستورات if else if تعیین شده و به صورت خودکار اتفاق میافتند. If به معنی «اگر» و else if به معنی در «غیراینصورت اگر» است؛ مثلا «اگر» شخصی از کیف پول خود مقداری سرمایه را در یک پلتفرم بلوکه کرد «آنگاه» ماهانه مبلغ X کوین به همان کیف پول واریز شود. این بخشی از یک برنامه نویسی قرارداد هوشمند ساده است که برای فرآیند استیکینگ (سهامگذاری جهت اعتبارسنجی در شبکه) نوشته شده است.
در این ویدئو توضیح مختصری درباره قرارداد هوشمند به شما عزیزان ارائه کرده ایم. برای تماشای نسخه کامل ویدئو به انتهای مقاله و یا لینک زیر ویدئو مراجعه کنید.
تفاوت قرارداد غیرهوشمند و قرارداد هوشمند چیست؟
برای درک بهتر قرارداد هوشمند در بلاکچین ابتدا بیایید تفاوت آنها را با قراردادهای غیرهوشمند بررسی کنیم.
- شفافیت برای همه
در یک قرارداد غیرهوشمند، شخص مسئول میتواند قراردادهای متفاوتی را با افراد مختلف منعقد نموده و مفاد آن را از دید دیگران پنهان نماید. اما در قرارداد هوشمند تمامی قراردادها قابل مشاهده توسط عموم و دارای شفافیت کامل است. شاید با خودتان فکر کنید در این صورت امنیت قراردادها کاهش یافته و میتواند موجب بروز مشکلاتی شود.
اما جالب است بدانید که شفافیت در نوشتن قرارداد هوشمند و نظارت عموم افراد بر روی اجرای آنها اتفاقا مثبت و راهگشا در تمامی زمینهها میباشد. توجه شما را به یک مثال در این خصوص جلب مینماییم.فرض کنید در فضای سنتی با پروژهای آشنا میشوید که قرار است زمینهایی از یک شهرک تازه تأسیس پیشفروش شده و پس از آن واحدهای مسکونی و تجاری در آن زمینها ساخته شوند.
این مثال بارها و بارها در واقعیت در کشور خودمان هم رخ داده و گاهی اوقات منجر به از دست رفتن سرمایهی بسیاری از افراد گردیده. در صورتی که قراردادها به صورت سنتی و غیرهوشمند منعقد شوند کارفرما و صاحبین پروژه به راحتی میتوانند اداعاهایی را مطرح کنند که به دور از واقعیت است.یکی از این ادعاها معمولا تعداد سرمایهگذاران پیش از شما و حجم سرمایهی آنها است.
در صورتی که اگر تفاهمنامه فوق قرارداد هوشمند در بلاکچین باشد هر فردی که قصد سرمایهگذاری در پروژه و خرید زمین را داشته باشد به راحتی و فقط با چند کلیک میتواند تعداد هولدرها (سرمایهگذاران) و میزان سرمایهی هر کدام را مشاهده نماید.در این صورت، کارفرما موظف به اجرای تعهدات خود میباشد. در صورتی که خللی در اجرای صحیح پروژه پیش بیاید، اعتبارسنجها که مسئولیت نظارت بر شبکه را به عهده دارند.
به منظور حفظ ارزش داراییهای خود با شخص خاطی برخورد نموده و دارایی او را بلوکه میکنند.نکتهای که در خصوص اعتبارسنجهای شبکهی بلاکچین وجود دارد این است که اگر آنها نیز بخواهند با لابیگری صداقت را زیر پا بگذارند شبکه دچار بیاعتمادی شده و دارایی خودشان نیز تحتالشعاع قرار خواهد گرفت.
از آنجایی که ارزش داراییها در بلاک چین دارای نوسان زیادی بوده و نسبت مستقیمی با اعتماد افراد دارد، احتمال بروز مشکلات امنیتی نسبت به شبکههای کلاینت – سرور بسیار کمتر بوده و تمامی افراد سعی خواهند داشت که با جلب اعتماد دیگران ارزش شبکه و داراییهای آن را افزایش دهند.
- غیرقابل دستکاری
یکی دیگر از تفاوتهای قرارداد هوشمند و غیرهوشمند در این است که در برنامه نویسی قرارداد هوشمند یک بار شرایط، ضوابط و مفاد قرارداد توسط برنامهنویسان تعیین شده و بر روی شبکهای مانند اتریوم قرار میگیرد. پس از بارگذاری کدهای مربوطه دیگر هیچکس حتی خود برنامهنویس نیز امکان دستکاری و تغییر آنها را نخواهد داشت.
این ویژگی در قراردادهای معمولی و غیرهوشمند وجود نداشته و اگر منافع صاحب پروژه یا افراد دیگر به خطر بیوفتد به راحتی میتوان قرارداد را جعل نموده و یا تغییراتی را در آن ایجاد نمود. به همین دلیل هم یک smart contract یا همان قرارداد هوشمند قابلاعتمادتر از انواع قراردادهای کاغذی و دیجیتالی است.
- سرعت بالا
از آنجایی که قرارداد هوشمند در بلاکچین به دور از فرآیندهای کاغذبازی بوده و تمامی فرآیندها به صورت خودکار انجام میشود سرعت انجام کارها نیز چندین برابر بیشتر از زمانی خواهد بود که از دیگر انواع قراردادها استفاده میشود. زمانی که قصد خرید یک زمین در متاورس را داشته باشید همه چیز در عرض چند ثانیه و فقط با چند کلیک و یک امضای دیجیتال در کیف پول ارز دیجیتال شما انجام خواهد شد.
اما اگر همین اقدام را بخواهید در دنیای فیزیکی انجام دهید بایستی ساعتها و گاهی روزها زمان گذاشته تا بتوانید سند زمین خود را به دست آورید. سند زمینتان در متاورس از طریق smart contract و به شکل توکن غیرمثلی یا NFT به سرعت وارد ولت شما خواهد شد. تا زمانی که کلید امنیتی والت خود را در اختیار کسی قرار ندهید امنیت آن حفظ شده و هیچ شخص دیگری نمیتواند آن را سرقت کند.
بیشتر بخوانید: متاورس چیست؟ NFT چیست؟
برنامه نویسی قرارداد هوشمند
همانطور که احتمالا تا به اینجای مقاله متوجه شدهاید قراردادهای هوشمند از طریق زبان های برنامه نویسی تولید و ارائه میشوند. در این بخش قصد داریم زبان برنامه نویسی اصلی برای تولید قرارداد هوشمند یعنی سالیدیتی را برایتان شرح داده و سپس چند زبان دیگر را نیز به شما معرفی کنیم.
سالیدیتی چیست؟
سالیدیتی (solidity) اولین زبان برنامه نویسی دنیاست که به صورت تخصصی به منظور برنامه نویسی قرارداد هوشمند در بلاکچین در اختیار برنامه نویسان قرار داده شده. سالیدیتی (Solidity) که ساختاری شبیه به زبانهای پایتون و C++ دارد برای اولین بار توسط شخصی به نام گوین وود (Gavin Wood) به منظور برنامه نویسی قرارداد هوشمند در شبکهی اتریوم توسعه داده شد. این زبان برنامه نویسی به سرعت مورد توجه برنامه نویسان قرار گرفت .
و در ادامه به زبان اصلی برنامه نویسی در بستر بلاکچین تبدیل شد.از مشهورترین شبکههای بلاکچین که از زبان برنامه نویسی سالیدیتی پشتیبانی میکنند، میتوان به اتریوم (Ethereum)، بایننس اسمارت چین (BSC)، ترون (Tron) و پالیگان (Polygan) اشاره کرد.وایپر (Vyper ، Yul، DAML ، Rust ، C++ ، Golang ، JavaScript ، Java ، C# و…) دیگر زبانهایی هستند که به کمک آنها میتوان نوشتن قرارداد هوشمند را در بسترهای مختلف انجام داد.
پیشنهاد مطالعه: پارسیان کریپتو در رابطه با این موضوع مقاله جامعه تحت عنوان سالیدیتی چیست؟ منتشر کرده است.
کاربرد های قرارداد هوشمند
قراردادهای هوشمند کاربردهای بسیار زیاد و متنوعی دارند که در این بخش تعدادی از آنها را به شما معرفی خواهیم نمود.
قرارداد هوشمند در ارز دیجیتال چیست؟
اگر نمی دانید ارز دیجیتال چیست ابتدا مقاله ما در این مورد را مطالعه کنید . می توان گفت مهمترین کاربرد قراردادهای هوشمند در امور مالی است. امور مالی شامل نقل و انتقال پول، پرداخت وام، سپردهگذاری و پرداخت سود و… میباشد. این امور در حال حاضر در دنیای سنتی به صورت متمرکز و عموما توسط بانکها اجرا میشود. یعنی یک سازمان متمرکز به نام بانک مسئولیت رسیدگی به امور مالی را بر عهده گرفته و به ازای آن کارمزدهایی را از کاربران دریافت میکند.
با ظهور تکنولوژی بلاک چین و توسعهی قرارداد هوشمند در این بستر، مفهومی به نام امور مالی غیرمتمرکز (Decentralized Finance) یا به اختصار DeFi (دیفای چیست؟) نیز به سرعت در بین علاقهمندان به این حوزه گسترش یافت. دیفای به نوعی از مدیریت مالی گفته میشود که دیگر یک سازمان متمرکز به نام بانک مسئول رسیدگی و نظارت بر امور نبوده و تمامی فرآیندهای توسط کاربران انجام میشود.
در این سبک مدیریت، اختیارات انسانی کمترین نقش را داشته و مهمترین نقش را قراردادهای هوشمند ایفا مینمایند. مسلم است که مدیریت حجم عظیمی از فرآیندهای مالی نیاز به قوانینی منسجم و حساب شده دارد تا هیچ خللی در اجرای آنها پیش نیاید. این قوانین به کمک زبانهای برنامه نویسی در دفتر کلی به نام بلاک چین نوشته شده و تمامی اعضا موظف به اجرای دقیق و موبهموی آنها هستند.
مدیریت آرا و انتخابات
یکی از دغدغههای اساسی در جوامع به خصوص در عصری که در آن زندگی میکنیم، دموکراسی است. دموکراسی نوعی از حکومت است که مردم، قدرت انتخاب قانون، قانونگذار، مجری و ناظر قانون را دارا بوده و همگی توسط انتخابات و با رأی اکثریت تعیین میشوند. اما امروزه در اقصی نقاط دنیا مردم بر این باورند که انتخابات سوری بوده و شمارش آرا با شفافیت انجام نمیشود.
در همین خصوص بارها و بارها شاهد تظاهرات مردمانی بودیم که به شیوهی انتخابات از مرحلهی تأیید صلاحیت تا زمان اعلام نتایج اعتراض نموده و خواهان برگزاری انتخابات شفاف هستند.یکی از کاربردهای مهم قرارداد هوشمند، برگزاری انتخابات در تمامی زمینههاست.
به عنوان مثال اگر یک پلتفرم توسعه داده شده توسط شبکههای غیرمتمرکز بخواهد قوانینی را برای خود وضع کند میتواند پیشنویس آن را به رأی گذاشته و از کاربران خود بخواهد با ورود از طریق ولت (کیف پول ارز دیجیتال)، رأی خود را ثبت کنند. در این صورت شمارش در لحظه اتفاق افتاده و تمامی اعضا میتوانند تعداد و هویت آرا را به وضوح مشاهده کنند. نکته اینجاست که آرا پس از ثبت شدن به هیچ وجه امکان تغییر را نداشته و شفافیت در بالاترین سطح ممکن قرار میگیرد.
بازرگانی، بازاریابی و فروش
قرارداد هوشمند در بازرگانی نیز کاربردهای مختلفی دارد. به عنوان مثال میتوان قراردادهای مشارکت در فروش را از این طریق تدوین و عملیاتی نمود. مثلا یک فروشگاه اینترنتی میتواند درگاه پرداخت ارز دیجیتال را جایگزین روشهای بانکی نماید. از این طریق میتوان به واسطهی Smart Contract، مشتریان را در فروش و سود و زیان مجموعه شریک نمود.
پیشنهاد PCrypto: هاوینگ چیست؟ تاثیر آن بر بازار کریپتو چگونه است؟
با ارائهی یک توکن اختصاصی در بستر بلاکچین میتوان به مشتریان اعلام نمود در صورتی که خرید خود را از طریق این توکن انجام دهند، وارد یک باشگاه مشتریان مخصوصی شده و از سود حاصل از خرید تمامی اعضای باشگاه درصدی را دریافت نمایند. تمامی این فرآیندها به واسطهی قرارداد هوشمند قابل اجرا خواهد بود.
چالش ها و مشکلات قرارداد هوشمند
تا به اینجا با مزایای جذاب قرارداد هوشمند تا حد زیادی آشنا شدید. اما شاید برایتان این پرسش به وجود آمده باشد که با وجود چنین مزایای قابل توجهی چرا هنوز این قراردادها به طور کامل جایگزین قراردادهای سنتی نشدهاند؟ در این بخش قصد داریم معایبی را به شما معرفی کنیم تا به پاسخ پرسش خود برسید.
- مخالفت ارکان حکومتی
همانطور که مشاهده نمودید قراردادهای هوشمند عموما به صورت غیرمتمرکز هستند. یعنی هیچ شخص یا نهاد ثابت و مشخصی امکان مدیریت آن را ندارد به همین دلیل هم با همهگیر شدن قرارداد هوشمند قدرت از حاکمان به مردم مننقل خواهد شد. در صورتی که قدرت ازآن مردم شده و انتخابات واقعی در بستر بلاکچین انجام شود چالشهای بسیاری برای رجال سیاسی پدیدار شده و احتمال سقوط حکومتها افزایش خواهد یافت. لذا مهمترین چالش پیش روی قراردادهای هوشمند همین مورد یعنی مخالفت ارکان حکومتی میباشد.
- حفره های امنیتی کدهای برنامه نویسی
از آنجایی که قراردادهای هوشمند به واسطهی زبانهای برنامه نویسی توسعه داده میشوند این احتمال وجود دارد که برخی از کدها که توسط تیمهای برنامه نویسی ضعیفتر تولید و کامپایل میشوند دارای حفرههای امنیتی باشند. این حفرهها فرصتی ایدهآل برای هکرها خواهند بود تا به آن نفوذ کرده و مقاصد خرابکارانهی خود را پیش ببرند. لذا بررسی و تست مداوم قرارداد هوشمند از اقدامات ضروری پیشنیاز در توسعهی آنها میباشد.
- اصلاح پذیر نبودن
همانطور که گفتیم ویژگی اصلی قرارداد هوشمند اصلاحناپذیر بودن آن است. این ویژگی به همان میزان که یک مزیت محسوب میشود، در پلتفرمهای تازه تأسیس میتواند به عنوان یک عیب نیز مطرح شود. در برخی مواقع این احتمال وجود دارد که کدهای برنامهنویسی دارای نقص یا حفرهای باشد که در این صورت امکان اصلاح و ترمیم آنها وجود نخواهد داشت. همین ویژگی میتواند منجر به بروز مشکلات جبرانناپذیری شده و اعتماد افراد را سلب نماید.
یکی از نمونههای واقعی از این مشکل را میتوان قرارداد هوشمند DAO در بستر اتریوم نام برد که به دلیل وجود اختلال و عدم امکان اصلاح آن منجر به ربوده شدن 50 میلیون دلار اتریوم گردید. همین امر باعث شد یک هاردفورک از شبکهی اتریوم ایجاد شده و نسخهی جدیدی از این شبکه خلق شود. این نسخهی جدید همان اتریوم نامگذاری شده و نسخهی قبلی به اتریوم کلاسیک تغییر نام داد.
- غیر قابل توسعه توسط عموم
با توجه به این که توسعهی یک قرارداد هوشمند به دانش برنامه نویسی پیشرفته نیاز دارد، تولید و راهاندازی آن توسط اکثریت جامعه غیرممکن است. با وجود اینکه امروزه برخی از پلتفرمها این امکان را به افراد میدهند که بدون تسلط کامل بر روی زبانهای برنامه نویسی بتوانند برخی از قراردادهای هوشمند را تولید نمایند اما باز هم بهکارگیری اصولی و گستردهی آنها مستلزم همراهی یک تیم برنامه نویس در پروژه خواهد بود.
ویدئو قرارداد هوشمند چیست؟
در این ویدئو از کانال یوتیوب پارسیان کریپتو به بررسی کامل فهوم اسمارت کانترکت ها به زبان ساده و روان پرداخته ایم. (برای تماشای ویدئو فیلتر شکن خود را روشن کنید)
سخن نهایی
در این مقاله از مجلهی تخصصی پارسیان ان اف تی به صورت کاملا کاربردی و به دور از پیچیدگیهای موجود در مفهوم قرارداد هوشمند با این مقوله آشنا شدید. این نوع از قراردادها به اعتقاد اکثر کارشناسان اقتصادی و حقوقی میتوانند در آیندهای نه چندان دور جای قراردادهای سنتی را گرفته و جوامع را مجاب به استفاده کنند. به نظر کارشناسان PNFT نیز در صورتی که توسعهدهندگان آن بتوانند برای مشکلات و معایب عنوان شده در این مقاله راهکارهای عملی و مناسبی را پیدا کنند این پیشبینی دور از ذهن نخواهد بود.
همچنین با گسترش و پذیرش آن در جوامع مختلف امید به فعالیتهای برونمرزی بدون دخالت قدرتهای جهان روزبهروز گسترش یافته و تبدیل به واقعیتی انکارناپذیر خواهد شد. در این صورت، به راحتی میتوان قرارداد یک پروژه را به صورت هوشمند و در بستر بلاک چین منعقد نموده و از دخالت کشور ثالث جلوگیری کرد. با به حقیقت پیوستن این رویا انقلابی در دنیا شکل خواهد گرفت که در آن صلح و آشتی در بین اقوام و ملیتهای مختلف بیش از پیش احساس خواهد شد. به همین منظور تقاضامندیم به انتشار حداکثری این مقاله کمک کرده و آخرین حلقه از زنجیرهی انتشار نباشید.
سوالات متداول
قرارداد هوشمند چیست؟
به مجموعهای از کدهای برنامه نویسیدر بستر بلاک چین گفته میشود که از طریق آنها مفاد یک تفاهمنامه از پیش تعیین شده و طرفین را ملزم به اجرا میکند.
مزایای smart contract چیست؟
همانطور که احتمالا شما هم مشاهده نمودهاید در برخی مواقع یک قرارداد سنتی و غیرهوشمند میتواند بنا به دلایلی به درستی اجرا نشده و یک یا تعدادی از طرفین دچار ضرر و زیان شوند. این اتفاق که بارها و بارها به خصوص در حوزهی املاک و مستغلات شاهد آن بودهایم به دلایل مختلفی رخ داده که 2 مورد آنها را به عنوان معایب قرارداد غیرهوشمند بیان خواهیم کرد.