چت جی پی تی چیست؟ آموزش و نحوه استفاده از ChatGPT فارسی
فهرست مطالب
- چت جی پی تی چیست؟
- فناوری چت جی پی تی و نحوه کار آن
- کاربردهای چت جی پی تی
- آموزش استفاده از ChatGPT
- چه سوالاتی را میتوان از چتجیپیتی پرسید؟
- چگونه از چت جی پی تی استفاده کنیم؟
- حل مشکل خطای ظرفیت (Capacity) در چت جی پی تی
- آیا ممکن است چت جی پی تی سوالی را اشتباه پاسخ دهد؟
- آیا ممکن است چت جی پی تی از پاسخ دادن امتناع کند؟
- آیا میتوان با چتجیپیتی چت کرد؟
- آیا از مکالمه من با چتجیپیتی برای آموزش آن استفاده میشود؟
- GPT4 چیست؟
- دستورالعمل کاستوم چتجیپیتی چیست؟
- آیا ابزاری برای تشخیص محتوای تولید شده توسط چت جی پی تی وجود دارد؟
- مزایای چت جیپیتی
- معایب چت جی پی تی
- دغدغه های اخلاقی مربوط به چت جی پی تی
- تولید محتوا با ChatGPT
- ابزارهای جایگزین چت جی پی تی
ChatGPT چیست؟ در ماه نوامبر سال ۲۰۲۲، یک آزمایشگاه هوش مصنوعی واقع در سانفرانسیسکو (San Francisco) به نام اوپناِیآی (OpenAI) از چتجیپیتی (ChatGPT) رونمایی کرد. این ربات چت هوش مصنوعی با سرعت بیسابقهای مورد استقبال مردم جهان قرار گرفت و تعداد کاربران آن، تنها در عرض دو ماه پس از راهاندازیاش، به ۱۰۰ میلیون نفر رسید.
با روی کار آمدن چت جی پی تی به عنوان یک «مدل زبانی عظیم (LLM)»، امیدها و نگرانیهای زیادی پیرامون سیستمهای مشابه هوش مصنوعی پدید آمد. اصطلاح مدلهای زبانی عظیم یا به اختصار LMMها، به شبکههای عصبی هوش مصنوعی عظیمی اشاره دارد که میتوانند متون مشابه با زبان طبیعی انسان را پردازش و تولید کنند.
مردم از این ربات چت برای کارهای خلاقانهای چون نوشتن مقاله و ایمیل، طراحی وبسایت و نوشتن کدهای نرمافزاری استفاده میکنند. اما در کنار این کاربردهای سازنده، نگرانیهایی درباره سوءاستفاده از این ابزار در اعمال مجرمانهای چون تسهیل انتشار اطلاعات نادرست، کلاهبرداری ایمیلی، فیشینگ و تقلب در آزمونها نیز وجود دارد.
در این مقاله از پارسیان کریپتو توضیح خواهیم داد که چت جی پی تی چیست، کاربردهای چت جی پی تی شامل چه مواردی است و چگونه از چت جی پی تی استفاده کنیم. همچنین درباره ویژگیهای ChatGPT و تولید محتوا با ChatGPT مطالبی را عنوان خواهیم کرد. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
در بخش بعدی به سوال پایهای «چت جی پی تی چیست» میپردازیم.
چت جی پی تی چیست؟
ChatGPT چیست؟ چت جی پی تی یک ابزار پردازش زبان طبیعی است که به کمک فناوری هوش مصنوعی به وجود آمده و به کاربران اجازه میدهد با این ربات چت، مکالماتی مشابه با انسان داشته باشند. کاربران با نوشتن پرامپت یا درخواست در این ابزار با آن کار میکنند. این مدل زبانی میتواند به سوالات کاربران پاسخ داده و در انجام کارهایی مثل نوشتن ایمیل، مقاله، کد و پستهای شبکههای اجتماعی به آنها کمک کند.
در حال حاضر، استفاده از چتجیپیتی برای عموم مردم رایگان است. نسخه پولی این مدل زبانی با نام چتجیپیتی پلاس (ChatGPT Plus) در ماه فوریه ۲۰۲۳ راهاندازی شده است.
پیشنهاد مطالعه: هوش مصنوعی چیست؟
فناوری چت جی پی تی و نحوه کار آن
چتجیپیتی از یک شبکه عصبی عمیق تغذیه میکند که به آن دیپ نورال نتورک (Deep Neural Network) یا DNN گفته میشود. DNNها نوعی معماری نرمافزار هستند که تقریبا از ساختار مغز انسان الهام گرفتهاند. این معماری پس از دریافت مثالهای بسیار و پردازش آنها، نحوه انجام امور مشابه را میآموزد، الگوهای مشترکی که بین مثالها مشاهده شده را تشخیص داده و درباره کارهای آتی مشابه، آن را مبنای کار خود قرار میدهد.
مدلهای زبانی عظیم، مثل چت جی پی تی و جیپیتی-فور (GPT-4) از نوع خاصی از معماری شبکه عصبی، با نام شبکههای ترنسفورمر (Transformer Networks) استفاده میکنند. یکی از مشخصههای برجسته این شبکهها، قدرت یادگیری آن از روی توالی عظیم دادههایی چون متن، صدا، تصاویر و حتی ساختارهای پروتئینی است.
مدلهای زبانی عظیم از طریق روشی به نام «پیشبینی کلمه بعدی» (Next Token Prediction) مطالب را آموزش میبینند؛ به این ترتیب که، مجموعه عظیمی از متون گرداوریشده از منابع مختلف مثل ویکیپدیا (Wikipedia)، وبسایتهای خبری و گیتهاب (GitHub) به آنها داده میشود. این متون به بخشهای کوچک (اجزای کلمه) تقسیم میشوند.
مدل مورد نظر، تکهای از متن (مثلا جمله آغازین یک مقاله در ویکیپدیا) را گرفته و سعی میکند ادامه آن را پیشبینی کند. در ادامه فرایند آموزش، خروجی بهدستآمده با متن اصلی مقایسه شده و پارامترهای آن طوری تنظیم میشود که اشتباهات را تصحیح کند.
ترنسفورمر با انجام مکرر این کار در یک بدنه عظیم متنی، یک مدل زبانی را ایجاد میکند که در صورت درخواست (پرامپت) از سوی کاربر، میتواند متون طولانی و منسجمی را تولید کند.
همه مدلهای زبانی عظیم مبتنی بر ترنسفورمر، از روش «پیشبینی کلمه بعدی» استفاده میکنند. چیزی که باعث منحصربهفرد شدن ChatGPT شده، یک مرحله آموزشی اضافه به نام «تقویت یادگیری با استفاده از بازخورد انسان» یا به اختصار RLHF است. در این مرحله، انسانهای واقعی به عنوان بازبین و داور، درخواستها یا پرامپتهایی را به سیستم داده و به خروجی آن امتیاز میدهند.
سپس، مدل زبانی، پارامترهای خود را براساس خروجیهایی که امتیاز بالاتری گرفتهاند تنظیم میکند. این کار به ChatGPT کمک میکند تا خود را با اهداف کاربر هماهنگ کند. مرحله آموزشی RLHF، باعث شده چتجیپیتی نسبت به ابزارهای مشابه پیشین عملکرد بسیار بهتری داشته باشد.
در حال حاضر، چتجیپیتی از مدل GPT-3.5 استفاده میکند که این تنظیمات دقیق در آن گنجانده شده است. ChatGPT Plus و GPT-4 دارای پلاگینهای اینترنتی هستند و پاسخ سریعتری به کاربران ارائه میدهند. جیپیتی-فور نسبت به مدلهای قبلی توانایی انجام کارهای پیچیدهتری (مثل توصیف عکسها، تولید کپشن برای تصاویر و ایجاد پاسخهای مفصل تا ۲٫۵۰۰ کلمه) را دارد.
در بخش بعدی به کاربردهای چتجیپیتی خواهیم پرداخت.
کاربردهای چت جی پی تی
چت جی پی تی در صورت دریافت دستورالعمل و توصیف بافت مناسب، عملکرد بسیار خوبی از خود نشان میدهد. در ادامه این بخش شما را با کاربردهای چتجیپیتی آشنا میکنیم:
- نوشتن: چتجیپیتی ابزاری مفید برای نوشتن مقاله است. البته، اگر درخواست نوشتن یک مقاله کامل را از آن داشته باشید، ممکن است نتایج بههمریختهای تحویل دهد. اما اگر قدم به قدم کار کنید، این ربات چت میتواند شما را تحت تاثیر قرار دهد. برای مثال میتوانید با یک طرح کلی شروع کرده و بخشهای مختلف آن را به کمک ChatGPT تکمیل کنید.
- ویرایش: چت جی پی تی یک دستیار عالی برای ویرایش کردن است. میتوانید از آن برای ویرایش مطالب کپی شده، اصلاح املایی و نگارشی، دوبارهنویسی، تنظیم استایل متن و … استفاده کنید.
- ترجمه: ChatGPT قادر است دهها زبان را به خوبی ترجمه کند. اگر در یک دامنه تخصصی کار میکنید، با ارائه بافت مناسب متن (مثلا با مشخص ساختن زبانهای مبدا و مقصد یک سند) به آن، نتیجه مطلوبتری به دست خواهید آورد.
- خلاصهنویسی: چتجیپیتی میتواند مقالات، سخنرانیها و متون مختلف را خلاصهنویسی کند. در صورتی که یک راهنما یا دستورالعمل مثل هایلایت کردن بخشهای مهم به آن ارائه دهید، خروجی خلاصهنویسی، بهتر خواهد بود.
- ایدهپردازی: ChatGPT در این زمینه میتواند هر نوع کمکی از پیشنهاد مباحث برای یک ارائه تا برنامهریزی برای یک سفر را برایتان انجام دهد.
- کدنویسی: چتجیپیتی یک دستیار بسیار خوب برای کدنویسی است و با نگاه به توصیفات کاربردی شما میتواند آن را به زبانهای مختلف برنامهنویسی و اسکریپت تبدیل کند.
اگر بخواهیم کارکردهای چت جی پی تی را با جزئیات بیشتر توضیح دهیم میتوانیم بگوییم این ابزار قابلیت کدنویسی برنامههای کامپیوتری و دیباگسازی کدها، آهنگسازی، نوشتن ایمیل، خلاصهبرداری مقالات، پادکستها یا ارائهها، ایجاد عنوان برای مقالات، حل مسائل ریاضی، پیدا کردن کلمات کلیدی برای سئو (بهینهسازی موتور جستجو)، ایجاد مقاله، پستهای وبلاگ و کوییز برای وبسایتها، دوبارهنویسی یک محتوا با کلماتی دیگر، توصیف فرمول محصولات، بازی، جستجوی مشاغل، نوشتن رزومه و کاور لتر، توصیف ساده موضوعات پیچیده، نوشتن اسکریپت ویدیو، تحقیق بازار برای محصولات و ایجاد آثار هنری، نوشتن فرمولهای اکسل، ایجاد جدول و چارت و … را دارد.
در بخش بعدی به آموزش استفاده از ChatGPT پرداخته و نشان میدهیم که چگونه از چت جی پی تی استفاده کنیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: واقعیت مجازی چیست؟
آموزش استفاده از ChatGPT
در قدم اول آموزش استفاده از ChatGPT، باید بدانید که این ابزار چه کارهایی میتواند انجام دهد و ما چه سوالاتی را میتوانیم از آن بپرسیم، در بخش قبل درباره کاربردهای چتجیپیتی صحبت کردیم. در ادامه خواهید دید که چه سوالاتی را میتوان از این ربات پرسید و سپس نشان میدهیم که در عمل چگونه از چت جی پی تی استفاده کنیم.
چه سوالاتی را میتوان از چتجیپیتی پرسید؟
کاربران میتوانند سوالات مختلفی (ساده یا پیچیده) را از این چتبات بپرسند، مثلا «معنای زندگی چیست؟» یا «نیویورک چه سالی به ایالت تبدیل شد؟». ChatGPT به رشتههای STEM یعنی علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات مسلط است و میتواند به کدنویسی یا اشکالزدایی (دیباگ کردن) هم بپردازد.
در واقع، برای سوال پرسیدن از چتجیپیتی هیچ محدودیتی وجود ندارد. با این حال، پایگاه داده ChatGPT، اطلاعات بهروزشده تا سال ۲۰۲۱ را در خود دارد و میتوان گفت درباره رویدادها و دستاوردهای پس از این تاریخ هیچ معلوماتی ندارد. از آنجا که این ربات چت، یک ابزار مکالمهای است، کاربران در حین تولید متن میتوانند از آن، درخواست اطلاعات بیشتر یا تلاش مجدد نیز داشته باشند.
چگونه از چت جی پی تی استفاده کنیم؟
برای دسترسی به ChatGPT، ابتدا باید در وبسایت OpenAI، یک حساب کاربری ایجاد کنید. به این منظور وارد وبسایت chat.openai.com شوید و سپس روی گزینه ثبت نام (Sign Up) کلیک کنید. پس از وارد کردن، آدرس ایمیل یا با استفاده از حساب جیمیل یا مایکروسافت خود و تکمیل حساب، لاگین شوید. این کار از طریق یک اپلیکیشن iOS هم امکانپذیر است که در پایین کادر مربوط به ثبت نام به آن اشاره شده است.
پس از ثبت نام یک درخواست یا سوال را در باکس پیام موجود در صفحه خانه چت جی پی تی تایپ کنید. پس از دریافت جواب میتوانید موارد زیر را نیز انجام دهید:
- وارد کردن یک درخواست جدید برای یک سوال دیگر یا شفافسازی مطالب ارائه شده
- درخواست برای پاسخ دوباره
- به اشتراک گذاشتن پاسخ
- لایک یا دیسلایک کردن پاسخ
- کپی کردن پاسخ
حل مشکل خطای ظرفیت (Capacity) در چت جی پی تی
با اینکه ChatGPT میتواند همزمان به سوالات کاربران زیادی پاسخ دهد، گاه ظرفیت ارائه خدمات آن پر میشود. این اتفاق معمولا در ساعات شلوغی مثل اول صبح یا عصر (بسته به اوقات زمانی کشور شما) رخ میدهد.
در صورت مواجهه با خطای ظرفیت، سعی کنید، در زمان دیگری درخواستتان را مطرح کنید یا مرورگر را رفرش (Refresh) کنید. همچنین میتوانید حساب خود را به ChatGPT Plus ارتقا دهید. برای استفاده از چتجیپیتیپلاس باید ماهانه ۲۰ دلار پرداخت کنید. این نسخه پولی، کاربران پرداختکننده را برای استفاده از خدمات جدید خود در اولویت قرار میدهد، دارای بخش پشتیبانی از مشتریان است و براساس مدل پیشرفته GPT4 کار میکند (نسخه رایگان از مدل GPT3.5 استفاده میکند) که نسبت به نسخههای قبلی حافظه بلندمدتتری دارد و مهمتر از همه اینکه همیشه در دسترس است و خطای حافظه در آن اتفاق نمیافتد.
شما از طریق API شرکت اوپناِیآی هم میتوانید از چتجیپیتی استفاده کرده و بر مبنای تعداد توکن (اجزای کلمه) مورد استفاده خود هزینه پرداخت کنید. از طریق خدمات شخص ثالث هم میتوان به چتجیپیتی دسترسی پیدا کرد. برای مثال پوئه (Poe) اپلیکیشنی است که رباتهای چت متعددی (از جمله چتجیپیتی) را ارائه میدهد.
آیا ممکن است چت جی پی تی سوالی را اشتباه پاسخ دهد؟
ChatGPT هم مانند تمام مدلهای زبانی دیگر محدودیتهایی دارد و گاه ممکن است پاسخهای بیمعنی و اطلاعات نادرست به کاربران ارائه دهد به همین دلیل هم پاسخهای دریافتی آن باید چک شود.
شرکت اوپناِیآی به کاربران توصیه میکند درباره خروجی درخواست خود از چتجیپیتی با لایک و دیسلایک بازخورد بدهند تا باعث بهبود آن شوند. کاربران حتی با عضویت در برنامه باگ بانتی (Bug Bounty Program) و گزارش باگها و مسائل امنیتی آن میتوانند تا ۲۰٫۰۰۰ دلار درآمد کسب کنند.
دقت کنید که این ربات هوش مصنوعی به اینترنت وصل نیست و در نتیجه به اطلاعات بهروز دسترسی ندارد. این موضوع هم میتواند دلیل دیگری برای دریافت پاسخ اشتباه از آن باشد.
آیا ممکن است چت جی پی تی از پاسخ دادن امتناع کند؟
سیستمهای هوش مصنوعی مثل ChatGPT میتوانند درخواستهای نامناسب را رد کنند. این ابزار علاوه بر محدودیت دانش، یک دستیار هوش مصنوعی دارد که میتواند درخواستهای نامناسب را شناسایی کرده و از تولید محتوای ناامن یا خطرساز پیشگیری کند.
سوالات مربوط به نقض حقوق افراد، توهین، تبعیض یا مشمول فعالیتهای غیرقانونی از این دست موارد هستند. مدل چتجیپیتی همچنین میتواند پیشفرضهای نادرست را به چالش کشیده، به سوالات پیشآمده پاسخ دهد یا حتی وقتی به اشتباهات آن اشاره میکنید آن را بپذیرد.
آیا میتوان با چتجیپیتی چت کرد؟
اگرچه برخی از کاربران برای عملکردهای پیچیدهای مثل نوشتن کد یا حتی بدافزار از آن استفاده میکنند، شما میتوانید از آن برای فعالیتهای پیشپاافتادهای مثل داشتن یک گفتگوی دوستانه هم استفاده کنید.
شروع این مکالمه میتواند با جملههایی چون «من گرسنه هستم، چه غذایی باید بخرم؟» یا اینکه «فکر میکنی پس از مرگ چه اتفاقی میافتد؟» باشد. در هر صورت، مطمئنا چت جیپیتی به شما پاسخ خواهد داد.
آیا از مکالمه من با چتجیپیتی برای آموزش آن استفاده میشود؟
پس از آشنایی با نحوه کار ChatGPT، ممکن است این سوال به ذهنتان خطور کند که آیا مکالمه خاص شما با این ربات برای آموزش آن استفاده خواهد شد و اگر اینطور است چه کسی میتواند چتهای شما را ببیند.
شرکت OpenAI میتواند مکالمه شما را مشاهده کرده و از اطلاعات آن برای آموزش و بهبود سیستم استفاده کند (مگر اینکه شما عضو نسخه پولی آن شده باشید)، بنابراین نباید هیچ اطلاعات خصوصی یا شخصی را در پنجره چت عنوان کنید.
درخواستهایی که در حین کار با ChatGPT وارد میکنید به شکل دائم در حساب شما ذخیره میشوند مگر اینکه آنها را حذف کنید. در صورت خاموش کردن سابقه چت، اوپنایآی برای نظارت بر سوءاستفاده، همه مکالمات سی روز گذشته را حفظ میکند.
پیشنهاد PCrypto: هاوینگ چیست؟
GPT4 چیست؟
GPT-4 جدیدترین نسخه از سیستم مدل زبانی شرکت اوپنایآی است که نسبت به مدل پیشین یعنی GPT-3.5 (که در نسخه رایگان چتجیپیتی به کار رفته) پیشرفتهتر است. در واقع، GPT-4 یک مدل چندوجهی است که هم متن و هم تصویر را به عنوان ورودی پذیرفته و در بخش خروجی تنها متن ارائه میکند. ماهیت چندوجهی آن برای آپلود ورکشیت و چارتها و درخواست تجزیه و تحلیل آن مفید هستند.
در حال حاضر، فقط قابلیت ورودی متن در دسترس عموم قرار دارد و کاربران با عضویت در ChatGPT Plus و پرداخت ماهانه ۲۰ دلار یا با استفاده از بینگ چت (Bing Chat) میتوانند از مزایای ورودی تصویر هم بهرهمند شوند.
پس از رونمایی GPT4 توسط اوپناِیآی، شرکت مایکروسافت اعلام کرد که ربات چت آن (Bing Chat) از فناوری GPT4 استفاده میکند. این ربات چت، رایگان است و همه میتوانند از آن استفاده کنند.
GPT-4 قابلیتهای فکری پیشرفتهای دارد که به آن اجازه میدهد در آزمونهای شبیهسازیشده نسبت به GPT3.5، عملکرد بهتری داشته باشد. این مدل همچنین، از تعداد خروجیهای متوهمانه نسخه قبلی کاسته است.
دستورالعمل کاستوم چتجیپیتی چیست؟
یکی از ویژگی های چت جیپیتی، قابلیت شخصیسازی است. شرکت OpenAI اخیرا اعلام کرده کاربران به کمک مشخصه Custom Instruction، میتوانند حساب چت جیپیتی خود را شخصیسازی کنند. به این ترتیب، کاربر بافت و زمینه هر مکالمه را برای ربات مشخص میکند تا بر طبق ترجیحات او، پاسخ مناسبتری برای درخواست او ارائه شود.
اگر ترجیح میدهید ChatGPT، با درجه خاصی از مهارت ادبی یا سطح حرفهای به درخواستهایتان پاسخ بدهد، به حساب خود رفته و دستورالعملهای سفارشی را تغییر دهید تا این موضوع را منعکس کند. مثلا، اگر کودک هشت سالهای دارید که اجازه استفاده از چت جیپیتی را دارد، میتوانید دستورالعملهای سفارشی را طوری تنظیم کنید تا ربات همیشه به گونهای پاسخ دهد که گویی با کودکی هشت ساله صحبت میکند و اطمینان پیدا میکنید که کاربرد ساده و کودکپسندی را ارائه میدهد.
آیا ابزاری برای تشخیص محتوای تولید شده توسط چت جی پی تی وجود دارد؟
نگرانیهایی که درباره استفاده دانشآموزان از ربات چت جی پی تی و تقلب در تکالیفشان به وجود آمده، نیاز به ابزاری برای تشخیص محتوای تولید شده توسط این ربات را روشن میکند.
شرکت OpenAI در ماه ژانویه، یک ابزار رایگان به این منظور ارائه کرد. این ابزار که با نام «کلَسیفایر» (Classifier) شناخته میشد، تنها میتوانست ۲۶ درصد از متون نوشته شده توسط هوش مصنوعی را تشخیص دهد. علاوه بر این، در ۹ درصد مواقع، موارد مثبت کاذبی ارائه میداد یعنی به اشتباه، متون نوشته شده توسط انسان را به عنوان کار تولید شده توسط هوش مصنوعی شناسایی میکرد.
این ابزار به قدری ضعیف عمل کرد که شرکت اوپناِیآی، شش ماه پس از انتشار، به علت «دقت پایین» آن را خاموش کرد. با وجود شکست این ابزار، اوپناِیآی در حال تحقیق درباره تکنیکهای موثرتر برای شناسایی متون هوش مصنوعی است.
ابزارهای دیگری که برای تشخیص هوش مصنوعی در بازار موجودند شامل GPT-2 Output Detector، Writer AI Content Detector و Content at Scale’s AI Content Detection هستند. وبسایت خبری و فناوری ZDNET این سه ابزار را تست کرده و نتایج آنها قابل تامل بوده است. طبق نتایج به دست آمده مشخص شد که هر سه ابزار نامبرده برای تشخیص متون هوش مصنوعی غیرقابل اعتماد هستند و مکررا نتایج منفی کاذبی را نمایش دادهاند.
اگر چه ابزارهای موجود برای تشخیص متون نوشته شده توسط چت جیپیتی کافی نیستند، اما تحقیقات نشان داده که ممکن است انسانها با جستجوی ویژگی مودبانه در متون بتوانند به تولید آن توسط هوش مصنوعی پی ببرند. طبق این مطالعات، سبک نوشتاری ChatGPT بسیار مودبانه است و برخلاف انسانها مواردی چون استعاره، کنایه یا طعنه در آن جایی ندارد.
پس از مطالعه بخش آموزش استفاده از ChatGPT، اکنون میدانید که ویژگی های ChatGPT چیست و چگونه از چت جی پی تی استفاده کنیم. در بخش بعدی قصد داریم درباره مزایا و معایب این ابزار سخن بگوییم.
بیشتر بخوانید: فیوچرز چیست؟
مزایای چت جیپیتی
با تکامل بیشتر این برنامه، کاربران و کسبوکارهای مختلف هنوز در پی کندوکاو مزایای چتجیپیتی هستند. برخی از این مزایا به شرح زیر است:
- بهرهوری: رباتهای چت میتوانند کارهای روتین و تکراری را مدیریت کنند، به این ترتیب، کارکنان مجبور نیستند برای چنین مواردی وقت بگذارند و زمان بیشتری برای تمرکز روی مسئولیتهای پیچیدهتر و استراتژیک خود خواهند داشت.
- صرفهجویی در هزینه: استفاده از رباتهای هوش مصنوعی در برابر استخدام و آموزش کارکنان اضافه، هزینه کمتری میبرند.
- بهبود کیفیت محتوا: نویسندگان به کمک چت جیپیتی میتوانند خطاهای نگارشی یا دستوری خود را کاهش دهند یا از آن برای ایدهپردازی در تولید محتوا استفاده کنند. کارکنان میتوانند متون معمولی را به آن داده و درخواست کنند که آن را بهبود بخشیده یا عباراتی را به آن اضافه کند.
- آموزش: ChatGPT در ارائه توضیح برای موضوعات پیچیده و خدمت به عنوان معلم مجازی عملکرد خوبی دارد. کاربران هم میتوانند از آن برای مسائل مختلف کمک بخواهند یا برای پاسخهای دریافتی، درخواست توضیح بیشتر داشته باشند.
- سرعت پاسخگویی: چتجیپیتی به صورت فوری به سوالات پاسخ میدهد. این کار زمان انتظار کاربران برای رسیدن به پاسخ سوالاتشان را کاهش میدهد.
- در دسترس بودن: مدلهای هوش مصنوعی، ۲۴ ساعت شبانهروز برای ارائه پشتیبانی و کمک به کاربران در دسترس هستند.
- پشتیبانی چندزبانه: چت جی پی تی به زبانهای مختلف با کاربران تعامل داشته و میتواند متون مختلف را برای مخاطبان جهانی کسبوکارها ترجمه کند.
- شخصیسازی: رباتهای چت هوش مصنوعی میتوانند براساس تعاملاتی که قبلا با کاربران داشتهاند، در پاسخهای آینده به درخواستشان، ترجیحات و رفتارهای مطلوب آنها را در نظر داشته باشند.
- مقیاسپذیری: چت جی پی تی به طور همزمان به تعداد زیادی از کاربران پاسخ میگوید که این امر در اپلیکیشنهایی که تعاملات کاربری بالایی دارند سودمند خواهد بود.
- درک زبان طبیعی: چت جیپیتی متون انسانی را درک کرده و تولید میکند. بنابراین، برای کارهایی چون تولید محتوا، پاسخ به سوالات، شرکت در مکالمه و ارائه توضیح مناسب است.
- دسترسی دیجیتالی: ربات چتجیبیتی و سایر رباتهای چت هوش مصنوعی از طریق تعاملات متنی، (در مقایسه با سایر رابطهای کاربری) راحتتر به افراد دارای معلولیت کمک میکنند.
معایب چت جی پی تی
همانطور که پیش از این گفتیم، چتجیپیتی محدودیتهایی هم دارد. در ادامه به برخی از محدودیتها و معایب چت جی پی تی اشاره خواهیم کرد:
- عدم درک کامل پیچیدگی زبان انسان: ChatGPT برای تولید کلمات براساس ورودی دریافتی، طراحی و آموزش دیده شده است. به همین دلیل هم ممکن است پاسخهای آن سطحی به نظر رسیده و فاقد بینش واقعی باشند.
- نداشتن معلومات درباره وقایع و اطلاعات بعد از سال ۲۰۲۱: این احتمال وجود دارد که چت جی پی تی با توجه به دادههای موجود خود به برخی از سوالات پاسخ نادرست بدهد. اگر چت جی پی تی، سوال را به طور کامل متوجه نشد هم ممکن است پاسخ نادرستی ارائه دهد، بنابراین توصیه شده تا کاربران در صورت دریافت پاسخ اشتباه، برای آن پاسخ بازخورد بدهند.
- ماشینی و غیرطبیعی بودن پاسخها: از آنجا که چتجیپیتی کلمه بعدی را پیشبینی میکند، برای مثال در زبان انگلیسی ممکن است واژههایی مثل the یا and را بیش از حد تکرار کند. از این رو، محتوای تولیدی هنوز به ویرایش و مرور نیاز دارد تا روان و طبیعی به نظر برسد.
- خلاصهنویسی بدون ذکر مرجع: چت جی پی تی درباره دادههای آماری و اطلاعاتی که ارائه میدهد هیچ توضیح و تحلیلی ندارد. این ربات ممکن است آماری را ارائه کند اما معنای آن یا نحوه ارتباط آن با موضوع را مشخص نمیکند.
- عدم درک طعنه و کنایه: چت جی پی تی اطلاعات خود را براساس مجموعهای از دادههای متنی کسب کرده است.
- تمرکز روی بخش اشتباهی از سوال: برای مثال اگر از چت جیپیتی بپرسید «آیا با توجه به اندازه میتوان گفت که اسب یک حیوان خانگی به شمار رود؟» و سپس بپرسید «گربه چطور؟». در این صورت ممکن است ربات چت جی بی تی تنها روی اندازه حیوان تمرکز کند و اطلاعات مربوط به داشتن حیوان خانگی را نادیده بگیرد. این ربات واگرا نیست و نمیتواند پاسخ خود به یک سوال چند وجهی را طوری تنظیم کند که تمام موارد آن را شامل شود.
دغدغه های اخلاقی مربوط به چت جی پی تی
با اینکه استفاده از ChatGPT در برخی از کارها مفید واقع میشود، درباره نحوه استفاده از آن، از نظر اخلاقی نگرانیهایی چون فقدان امنیت و حریم خصوصی، تقلب در تکالیف آموزشی و وظایف کاری به وجود آمده است. علت به وجود آمدن این نگرانیها در ادامه ارائه شده است.
استفاده فریبکارانه و سرقت ادبی
چت جی پی تی به دلیل قابلیتهای انسانیاش، ممکن است به شکلی غیراخلاقی و در راههایی چون تقلب، جعل هویت یا انتشار اطلاعات نادرست مورد استفاده قرار بگیرد. مدرسان هم در مورد استفاده دانشآموزان از آن در زمینههایی چون تقلب، سرقت ادبی و نوشتن مقاله نگران هستند. وقتی رسانه آمریکایی CNET با استفاده از چتجیپیتی مقالاتی پر از خطا را منتشر کرد، این موضوع بیشتر مورد توجه قرار گرفت.
شرکت اوپناِیآی برای جلوگیری از تقلب و سرقت ادبی، ابزار Classifier را معرفی کرد تا متون تولید شده توسط هوش مصنوعی را تشخیص دهد. با این حال، شش ماه بعد این ابزار به دلیل دقت پایین، توسط این شرکت کنار گذاشته شد.
ابزارهای آنلاین دیگری مثل Copyleaks یا writing.com هم برای بررسی احتمال نوشته شدن یک متن توسط هوش مصنوعی یا انسان وجود دارد. شرکت اوپناِیآی قصد دارد به متون بلندی که توسط هوش مصنوعی پدید آمده یک واترمارک اضافه کند تا قابل تشخیص باشند.
از آنجا که چت جیپیتی کدنویسی هم انجام میدهد، میتواند برای امنیت سایبری هم مشکلآفرین شود. عوامل تهدید با استفاده از ChatGPT میتوانند بدافزار ایجاد کنند. آپدیت جدید چتجیپیتی، توسعه بدافزار را متوقف کرده اما ممکن است این عوامل راههای دیگری برای نفوذ به پروتکل ایمنی اوپناِیآی بیابند.
چت جی پی تی همچنین میتواند با یادگیری سبک زبانی و نوشتاری فرد برای جعل هویت او مورد استفاده قرار بگیرد. در چنین شرایطی، این ربات چت با گرداوری اطلاعات حساس یا انتشار اطلاعات نادرست میتواند هویت یک قابل اعتماد را جعل کرده و از آن سوءاستفاده کند.
پیشنهاد PCrypto: شما می توانید قیمت لحظه ای بیت کوین و قیمت لحظه ای اتریوم را در پارسیان کریپتو مشاهده کنید.
لحاظ کردن سوگیریهای شخصی در حین آموزش ربات
یکی از بزرگترین نگرانیهای اخلاقی درباره چتجیپیتی، خوراندن سوگیریهای شخصی در حین آموزش به آن است. در صورتی که دادههای پایگاه اطلاعات این ابزار دارای تعصبات خاصی باشد، این موضوع در خروجیهای آن هم انعکاس پیدا میکند. ChatGPT توانایی درک زبان از لحاظ توهینآمیز یا تبعیضآمیز بودن محتوا را ندارد. از این رو، دادههای تزریقی به آن باید مورد بازبینی قرار بگیرد تا از تعصبات و سوگیریها جلوگیری شود. گنجاندن مطالب متنوع در آن میتواند باعث کنترل سوگیریها شده و نتایج دقیقتری را رقم بزند.
از بین بردن مشاغل و تعاملات انسانی
با پیشرفت تکنولوژی، ممکن است چت جی پی تی کارهای خاصی که معمولا توسط انسان انجام میشده (مانند ورود داده، خدمات مشتریان، ترجمه) را خودکارسازی کند. مردم نگران از دست دادن مشاغل خود هستند بنابراین باید تاثیر ChatGPT و هوش مصنوعی بر کسبوکارها را در نظر بگیریم.
چت جیپیتی میتواند به جای حذف مشاغل، برای پشتیبانی آنها و ایجاد فرصتهای شغلی جدید استفاد شود تا با مشکل افزایش نرخ بیکاری رو به رو نشویم. برای مثال، وکلا از ChatGPT برای خلاصهبرداری یادداشتهای پرونده و پیشنویس قراردادها یا توافقنامهها استفاده کنند. یا کپی رایترها از چتجیپیتی برای طرح کلی مقاله و ایدههای سرفصل استفاده کنند.
به خطر افتادن حریم خصوصی
چت جی بی تی از ورودی متنی استفاده میکند و بنابراین میتواند پتانسیل نشر اطلاعات حساس افراد را داشته باشد مخصوصا که درخواستهای ورودی کاربران به سرورهای شرکت OpenAI فرستاده شده و برای بهبود ربات چت از آن استفاده میشود. خروجی این مدلها هم با گرداوری اطلاعات از درخواستها و ربط دادن آن با شماره تلفن و ایمیل کاربران، میتواند پروفایل افراد را ردیابی کند. این اطلاعات هم به صورت نامحدود ذخیره میشوند. پس، از نوشتن اطلاعات حساس خصوصی در درخواستها و ورودی مکالمه خود با چت جی پی تی پرهیز کنید.
تا اینجا متوجه شدیم که چت جی پی تی چیست، کاربردهای چت جی پی تی را با هم مرور کردیم و با ویژگی های ChatGPT آشنا شدیم. سپس، در بخش آموزش استفاده از ChatGPT، یاد گرفتیم که چگونه از چت جی پی تی استفاده کنیم. در ادامه قصد داریم به موضوع تولید محتوا با ChatGPT بپردازیم و مزایا و معایب آن را برشمریم. با ما همراه باشید.
مطالعه بیشتر: تحلیل فاندمنتال چیست؟ خط روند چیست؟
تولید محتوا با ChatGPT
تکنولوژی همواره در حال تکامل است و در این میان روی کار آمدن پلتفرم ChatGPT به عنوان یک ابزار پردازش زبان طبیعی، نحوه انجام تحقیقات، پیدا کردن اطلاعات و تعامل انسانها با یکدیگر را تحت تاثیر قرار داده است.
چت جی پی تی با بهکارگیری آخرین تحولات فناوری هوش مصنوعی به کاربران کمک میکند تا با کمترین زحمت به تولید محتوا دست بزنند. این ابزار میتواند به میزان قابلتوجهی بهرهوری افراد را افزایش داده و کیفیت کارشان را بیشتر کند. یکی از مزایای مهم این فناوری صرفهجویی در زمان است، دیگر لازم نیست برای پیدا کردن پاسخ سوالاتتان صفحات مختلف وب را زیر و رو کنید چون چتجیپیتی در کمترین زمان ممکن به سوالات شما پاسخ خواهد گفت.
حجم عظیم اطلاعاتی که در چت جیپیتی گنجانده شده، و قابلیت پردازش زبان طبیعی، یک ابزار کارآمد را برای تولید محتوا فراهم آورده است. از طرفی ChatGPT با کمک در ایدهپردازی، مشکل خیره شدن طولانی نویسندگان به صفحه خالی و فکر کردن به اینکه چه باید بنویسند را هم حل کرده است.
البته با وجود اینکه چنین ابزاری مفید بوده و همه را تحت تاثیر قرار میدهد، معایبی هم دارد که پیش از تولید محتوا با ChatGPT حتما باید آنها را در نظر داشته باشید.
تولید محتوای یونیک، از جمله دغدغههای نویسندگانی است که از این راه درآمد کسب میکنند. چتجیپیتی به سرعت اطلاعات مفصلی که شما به دنبال آن هستید را برایتان فراهم میآورد اما ممکن است این اطلاعات به صورت مستقیم از یک پلتفرم کپی شده باشد. در چنین شرایطی، استفاده از این متن باعث متهم شدن نویسنده به سرقت ادبی میشود.
برای پیشگیری از این موضوع، در حین تولید محتوا با ChatGPT، نویسنده باید به دقت اطلاعات ارائه شده را بررسی و ویرایش کند. در واقع میتوان گفت استفاده از این پلتفرم بیشتر برای پیدا کردن ایده مناسب است تا تولید یک محتوای کامل.
تکیه کردن بیش از حد به ChatGPT در حین نوشتن محتوا، باعث وابستگی نویسنده به آن شده و کم کم نوشتن به شکل مستقل را برای او دشوار خواهد کرد. از آن گذشته، باید حواستان باشد که این فناوری نوپا است و هنوز در مراحل طفولیت خود به سر میبرد. در نتیجه هنوز در حال یادگیری است و لزوما بهترین نتایج را ارائه نمیدهد.
همانطور که در بخشهای قبل هم عنوان کردیم باید به خاطر داشته باشید که اطلاعات تزریق شده به این ابزار تنها تا محدوده سال ۲۰۲۱ را پوشش میدهد و هر رویداد و اطلاعاتی پس از این سال منتشر شده باشد، این ربات از آن بیاطلاع است و از این لحاظ ممکن است پاسخ برخی از سوالات را به شکلی نادرست ارائه کند.
نویسندگان در صورت تولید محتوا با ChatGPT باید از ریسکها و معایب این برنامه (با رجوع به بخشهای قبل) آگاه باشند و محتاطانه از آن استفاده کنند. همیشه پیش از استفاده از چنین محتوایی از صحت اطلاعات مندرج و کپی نبودن آنها اطمینان حاصل کنید.
ابزارهای جایگزین چت جی پی تی
شرکتها و سازمانهای دیگری هم مدلهای زبانی عظیمی (LLMs) را توسعه دادند که با چتجیپیتی مقایسه میشوند. برخی از این ابزارها در ادامه معرفی شدهاند:
- گوگل بارد (Google Bard): گوگل اخیرا ابزار بارد را منتشر کرده است. بارد یک ربات چت مبتنی بر مدل زبانی LaMDA است و تقریبا میتواند تمام قابلیتهای چتجیپیتی را ارائه دهد. این ابزار همچنین، دادهها را از موتور جستجوی گوگل استخراج میکند و مشکل سایر مدلهای زبانی، (محدودیت معلومات) را ندارد.
- بینگ چت (Bing Chat): شرکت مایکروسافت که میلیاردها دلار در اوپناِیآی سرمایهگذاری کرده، قابلیتهای چتجیپیتی را در موتور جستجوی Bing خود گنجانده است. گفته میشود، قرار بر این شده تا ChatGPT از موتور جستجوی بینگ برای فراهم کردن اطلاعات استفاده کند. بینگچت با یک رابط مکالمهای به کاربران کمک میکند تا اطاعات مورد نیاز خود را جستجو کنند و خدماتی که چتجیپیتی انجام میداد را در اختیار آنها قرار میدهد. این ربات همچنین، مرجع اطلاعات ارائه شده را به کاربر ارائه میدهد تا راحتتر بتواند صحت آن را مورد بررسی قرار دهد.
- کلاد (Claude): در اوایل سال ۲۰۲۳، آنتروپیک (Anthropic) یک آزمایشگاه هوش مصنوعی دیگر در سانفرانسیسکو، ابزار کلاد را راهاندازی کرد. قابلیتهای کلاد شباهت زیادی به چتجیپیتی دارد و این شرکت مدعی است که تلاش زیادی را به کار بسته تا مطمئن شود ابزار هوش مصنوعیاش در راستای ارزشهای انسانی کار میکند.
- مدلهای منبعباز: جامعه منبعباز مدلهای زبانی عظیمی ارائه کرده که میتوانید آنها را روی سرور خودتان اجرا کنید. این مدلهای زبانی عظیم از چتجیبیتی بسیار کوچکتر هستند و راهاندازی آنها نیز دشوارتر است اما در صورتی که کاربر دانش فنی داشته باشد میتواند نتایج قابلتاملی را از آن دریافت کند. برخی از این مدلها شامل اوپن اسیستنت (Open Asstant)، آلپاکا (Alpaca)، ویکونا (Vicuna) و دالیتو (Dolly2) هستند.
در این مقاله آموختیم که ChatGPT چیست، چه کاربردها و ویژگیهایی دارد، مزایا و معایب آن کدام است و چگونه میتوان از آن استفاده کرد. امیدواریم این مطلب به سوالات شما درباره چت جی پی تی پاسخ گفته باشد. از همراهی شما سپاسگزاریم.
سوالات متداول درباره چت جی پی تی
ChatGPT چیست؟
چت جی بی تی یک مدل زبانی عظیم (LLM) است که توانایی مکالمه متنی، پاسخ به پرسشها، تولید محتوا، ویرایش محتوا، کدنویسی و … را دارا است. در این مقاله یک راهنمای جامع با زبانی ساده درباره چت جی پی تی ارائه شده است.
آیا میتوانیم از چت جی پی تی برای نوشتن مقاله علمی استفاده کنیم؟
ChatGPT در حال حاضر بسیار نوپا و در حال یادگیری است. از این رو معایبی در خود دارد که نمیتوان از آن برای نوشتن مقاله علمی استفاده کرد. برای اطلاع از این معایب توصیه میکنیم این راهنمای جامع را درباره آن مطالعه کنید.
آیا استفاده از چت جی پی تی رایگان است؟
چت جی پی تی دارای دو نسخه رایگان و پولی است. شما با ایجاد حساب کاربری در وبسایت شرکت OpenAI میتوانید به رایگان از قابلیتهای چت جی پی تی استفاده کنید. برای استفاده پرمیوم باید حساب خود را به ChatGPT Plus ارتقا داده و ماهی ۲۰ دلار برای بهره بردن از آن بپردازید.
سایر منابع: Forbes
درباره نویسنده
فاطمه غفاری
ثبت نظر جدید