ریپل چیست؟ معرفی شبکه Ripple و ارز دیجیتال XRP + آینده
فهرست مطالب
ارز ریپل (Ripple) یک توکن رمزارز است که برای انتقال تراکنشها از سیستم های سنتیِ موسسات و بانکهای مختلف، به سیستمهای بازتری چون فضای بلاکچین تعریف شد. اصلی ترین اهداف در خلق Ripple، افزایش سرعت و کاهش فوق العاده هزینه تراکنش و اتصال اقتصاد سنتی به DeFi بود.
ارز دیجیتال ریپل چیست؟
Ripple به زبانی دیگر، یک پروتکل و شبکه پرداخت دیجیتال مبتنی بر بلاک چین است که از رمزارز اختصاصی خود، XRP، برای اعتباردهی به اعضاء و تراکنش ها استفاده می کند. دقیقا مشابه با سیستم SWIFT در تعریف نقل و انتقالهای بانکی، هدف این شبکه دیجیتال تسهیل تبادل ارزش مالی بین واحدهای مالی و اشخاص در نقاط مختلف دنیاست.
XRP رمزارز اختصاصی این شبکه، قبلا استخراجشده است و هیچ فعالیت استخراج رمزارزی متناظر با این کریپتو انجام نمیشود. از 100 میلیارد توکن موجود، 48.5 میلیارد آن در گردش و خریدوفروش است، 5.5 میلیارد دلار در اختیار شرکت Ripple است و نزدیک به 46 میلیارد از آن در حسابهای اعتباری یا Escrow نگهداری میشوند.
تفاوت ریپل، XRP Ledger و XRP
برای درک بهتر این رمزارز، باید ابتدا به سوءتفاهمها و اسامی مشابه اما با مفهوم متفاوت در دنیای آن بپردازیم. بخصوص، XRP Ledger یا XRPL، یک بلاکچین عمومی منبع باز است که هرکسی که بخواهد میتواند بر روی آن فعالیتهای توسعه نرمافزاری و تراکنش انجام دهد.
XRP رمزارز بومی این بلاکچین عمومی است. بهطور دقیقتر، XRP یک توکن پرداخت اختصاصی است که به منظور تسهیل در تراکنش، انتقال اعتبار و مالکیت، و ایجاد نقدینگی برای سواپ ارزی بین رمزارزها، پول فیات و داراییهای دیگر استفاده میشود.
واژه XRP یک خلاصه و معرف Ripple Currency است، شبیه USD که دو حرف اول آن مشخصه کشور و حرف آخر مشخصه نام این ارز هستند؛ اما چون این رمزارز متعلق به کشور خاصی نیست، از حرف X در ابتدای آن استفاده میشود (جالب اینکه، استاندارد موجود در معرفی بیتکوین، BTC نیست، بلکه XBT است).
پیشنهاد می کنیم مقاله پامپ و دامپ در ارزهای دیجیتال را نیز حتما مطالعه کنید.
تاریخچه Ripple
توسعه بلاک چین اختصاصی ریپل در سال 2011 و با مشارکت McCaleb، Britto و Schwartz آغاز شد. مبنای آنها نیز مقاله تاریخسازی بود که درباره جزئیات بلاکچین بیتکوین منتشر شده بود. هدف اصلی آنها خلق یک بلاکچین و کوین پایدار و تسهیلکننده پرداختهای الکترونیکی بود.
بلاکچین XRP در ژوئن سال 2012 منتشر شد. چند ماه بعد، آنها شرکت NewCoin را ثبت کردند که بعدها به OpenCoin تغییر نام داد. درنهایت، آنها بلاکچین تولیدی خود را عمومی ساختند و کد آن را Ripple نامیدند.
شرکت و شبکه ریپل
یکی از نکات بسیار مهم که معمولا اکثر افراد درمورد آن دچار اشتباه میشوند، در نظر گرفتن نام شبکه به عنوان نام رمزارز بومی آن است. به عنوان مثال اتریوم نام یک شبکه یا شرکت است که رمزارز بومی آن ETH نام دارد. این اشتباه معمولا در مورد اکثر شبکهها رخ داده و اکثرا یک رمزارز را با نام شبکه آن صدا میزنند.
شرکت ریپل و رمزارز بومی آن یعنی XRP نیز از این قاعده مستثنی نبودهاند. اکثر افراد علاقهمند به شبکه ریپل، به اشتباه، رمزارز بومی آن یعنی XRP را با همان نام ریپل میشناسند. در صورتی که کمپانی ریپل، شرکتی در ایالت سانفرانسیسکو واقع در ایالات متحده امریکا است. بنیاد ریپل، به طور جدی در حوزههای مرتبط به بلاکچین، فعالیتهای مختلفی انجام میدهد که از جمله این فعالیتها میتوان به تولید نرمافزارها و پلتفرمهای مدیریت مالی غیرمتمرکز یا همان DeFi اشاره کرد.
عقاید بنیانگذارانن و مدیران ریپل از جهاتی شبیه به بیت کوین و از جهاتی نیز در نقطه مقابل آن قرار دارد. بنیانگذاران ریپل معتقد هستند که بانکها، سازمانهای مضری برای تفکر مدیریت امورغیرمتمرکز نیستند؛ این نوع فعالیت و بستر ارتباطی آنهاست که بایستی تغییر کند. در صورتی که اکثر طرفداران بیت کوین مخالف فعالیت بانکها هستند و معتقدند که مدیریت امور مالی به هیچ سازمان یا نهادی نیاز ندارد.
کمپانی ریپل با توجه این ایدئولوژی خود که همان حمایت از بانکهاست، در تلاش است تا شرایط زیرساختی را فراهم نماید که در وهله اول دستگاههای حکومتی و سپس نهادهای مالی را مجاب به تغییر سبک مدیریت نماید. تغییری که به نظر میرسد پذیرش آن توسط دستگاههای حکومتی تا حد زیادی دور از ذهن بوده اما غیرممکن نیست.
پیشنهاد می کنیم مقاله استورج چیست را نیز حتما مطالعه کنید.
نحوه علمکرد Ripple
شبکه ریپل با سیستم اثبات کار (PoW) یا اثبات سهام (PoS) عمل نمیکند (برخلاف Bitcoin و Nxt). درعوض، تراکنشها بر یک پروتکل اجماع وابستهاند که با هدف اعتبارسنجی مانده حساب و تراکنش در سیستم مالی طراحی شده است. این اجماع برای بهبود یکپارچگی شبکه و جلوگیری از هزینه مضاعف (Double-Spending) به وجود آمده است.
با چنین رویکردی، اگر کاربری بخواهد یک تراکنش خاص را از دروازههای مختلف تعریف و تثبیت کند، سیستم تمام تراکنشها بهجز اولین تراکنش را حذف میکند (جلوگیری از هزینه مضاعف). اعتبارسنجی و تخصیصها در چند ثانیه انجام میشوند و از آنجاکه هیچ نهادی بر تعریف و عضویت گرههای شبکه نظارت ندارد، یک سیستم غیرمتمرکز نتیجه میشود.
تمام تراکنشها بر روی بلاکچین Ripple ذخیره میشوند، اما دادهها به یک ID یا اکانت از شخص یا کسبوکار خاصی لینک نیستند. بنابراین، برخلاف سیستم SWIFT، لزومی به احراز هویت نیست و امکان ردگیری شخص یا نهادهای معاملهگر تقریبا وجود ندارد.
پیشنهاد می کنیم مقاله کیف پول تراست ولت را نیز حتما مطالعه کنید.
شبکه تراکنش RippleNet
باید توجه کرد که تفاوت شاخصی بین دو مفهوم RippleNet و رمزارز XRP وجود دارد. RippleNet یک شبکه سراسری و غیرمتمرکز از بانکها، شرکتها و سیستمهای پرداخت است که از فناوری و بلاکچین Ripple برای انجام تراکنشها و تعریف اپلیکیشنهای خود استفاده میکنند.
بهویژه، شما برای استفاده از شبکه RippleNet به XRP نیازی ندارید. نرمافزار xCurrent شرکت به بانکها این اجازه را میدهد که از بلاکچین آن به جای سیستم SWIFT استفاده کنند که هم سریعتر و هم ارزانتر است.
xRapid یک نرمافزار دیگر از شرکت ریپل است که به شرکتهای ارائهدهنده خدمات پرداخت و سایر موسسات مالی اجازه میدهد که همزمان با بهبود تجربه کاربران، هزینه نقدینگی خود را کاهش دهند.
توجه کنید که برای انجام تراکنشهای داخلی و خارجی، شما باید حسابهای بانکی داشته باشید که خود افزایش زمان تراکنش، زحمت بیشتر برای کاربر و گران قیمت بودن انجام هر تراکنش را نتیجه میدهد. هدف اصلی RippleNet حذف این ویژگیهای مزاحم در سیستم تراکنش الکترونیکی است.
اصلی ترین موارد استفاده RippleNet
با پیوستن به RippleNet، بانکها، شرکتهای خدمات پرداخت، بازارهای بورس و شرکتها دیگر، میتوانند به قابلیتهای نقلوانتقال داخلی و بینالملی شامل موارد زیر دست یابند:
- صورتحساب الکترونیکی
- پرداختهای زنجیره تأمین بینالمللی
- حساب ارز جهانی
- جمعآوری نقدینگی (Cashpooling) در لحظه
- پرداخت قبضها و حق عضویتهای بینالمللی
- حوالههای بلادرنگ و پرداختهای بینالمللی P2P
موسسات شاخص عضو RippleNet
بلاکچین و سیستم پرداخت قدرتمند RippleNet موسسات زیادی را از سراسر جهان به خود جلب کرده که شاخصترین آنها شامل موارد زیر است:
- Santander آمریکا
- بانک سلطنتی تجارت کانادا
- بانک Kotak Mahindra هند
- InstaReM سنگاپور
- Zip Remit کانادا
- Induslnd هند
- RAKBANK امارات
- IFX انگلیس
- TransferGo انگلیس
- SEB سوئد
- SBI Remit ژاپن
پیشنهاد می کنیم مقاله وام گرفتن در دیفای را نیز حتما مطالعه کنید.
ویژگی های شاخص، مزایا و معایب ریپل
ریپل بسیاری از حفرهها و نواقص موجود در سیستم تراکنش بینبانکی سنتی را پوشش میدهد. برای مثال، سرعت انجام هر تراکنش کمتر از چند ثانیه است و هزینه کمی برای آن دریافت میشود. این شبکه بلاکچین، امکان انجام میلیون ها تراکنش همزمان را دارد و با ارتقاء فناوریها، اینترنت و مفهوم بلاکچین، قدرت مانور آن نیز افزایش مییابد.
ریپل یک ذخیره 46 میلیاردی در حساب پسانداز و شخص ثالث خود دارد که گاه و بیگاه کانون بحث و نگرانی معاملهگران آن میشود. ورود و خروج این حجم از XRP به بازار معامله آن باعث ایجاد تغییرات شدید و حتی کنترل آن میشود. بنابراین، همیشه غیرمتمرکز یا شبه متمرکز بودن بلاکچین XRP جای مناقشه بوده است.
سازمانهای مالی زیادی از RippleNet استفاده میکنند و همین امر باعث اتصال ساختاری آن به سیستمهای سنتی میشود؛ این امر بخصوص باعث اعتباردهی به رمزارز آن میگردد. ازطرفی، ترس این وجود دارد که این شرکتهای قدرتمند اقتصادی، در آینده بر استقلال RippleNet تأثیر منفی بگذارند.
مزایای ارز ریپل
- برای انجام هر تراکنش شما تنها 0.00001 XRP پرداخت میکنید (قیمت کنونی XRP نزدیک به 39 سنت است)
- رمزارز XRP جزء قدیمیترین پولهای دیجیتال است که روندی نسبتا پایدار در قیمتهای آن شکل گرفته است
- برای تکمیل هر تراکنش، به کمتر از 5 ثانیه وقت نیاز دارید
- شبکه تراکنشی Ripple امکان تبادل سایر رمزارزها را نیز به شما میدهد
- درحال حاضر، بانکهای زیادی از این سیستم بهعنوان کانال تبادل بینبانکی استفاده میکنند؛ بنابراین، شبکهای از موسسات مالی به اعتبار آن میافزایند
معایب ریپل
- نسبت به رمزارزهای دیگر، پروتکل اجماع Ripple امنیت کمتری را به همراه دارد
- بیشتر بانکها تنها از RippleNet استفاده میکنند و بر روی XRP تمرکز ندارند
- Ripple یک شرکت خصوصی است و از تصمیمات شخصی و گروهی بد ایمن نیست (خاصیت شبه متمرکز بودن)
- ادغام وجودی آن با اقتصاد سنتی باعث میشود که شبیه بانکها و موسسات اقتصاد کلاسیک، XRP نیز نسبت به رکودهای اقتصادی واکنش شدید نشان دهد
مقایسه ریپل با سیستم SWIFT
از زمان تأسیس آن در سال 1973، سیستم بانکی SWIFT معتبرترین سیستم نقل و انتقال بین بانکی بوده است. این سیستم به بیشتر از 11000 بانک در نقاط مختلف دنیا خدمات تراکنش بین المللی میدهد. این سازمان از فرمت IBAN و پیامدهی (تعریف تیکت مالی برای بانکها) برای انجام تراکنشها استفاده میکند.
درمقابل، ریپل یک رقیب دیجیتال است که تراکنشهایی به سرعت چندثانیه را بر بستر پایگاه داده توزیعشده خود انجام میدهد. مزیت اصلی ریپل به توسعه و جذابیت روزافزون رمزارزها و تمایل مردم به تبادلات غیرمتمرکز و مجازی است.
در چند سال گذشته، SWIFT دست به کارشده و برای حفظ مزیت رقابتی خود، سیستم GPI را معرفی کرده که یک سیستم تسهیل در پرداختها با امکان ردگیری آنها و سرعتی مطلوب است. برعکس Ripple، GPI از فناوری Cloud و چند سرور در نقاط مختلف جهان بهره میگیرد. بنابراین، SWIFT همچنان بر متمرکز بودن و حفظ سیستم مالی سنتی تاکید دارد.
جایگزینی SWIFT با Ripple
در سالهای اخیر زمزمههای زیادی مبنی بر جایگزینی سیستم سوئیفت با سیستم تعریف شده توسط ریپل وجود داشته است. سرعت بالا، قیمت پایین و تطابق بیشتر آن با دنیای دیجیتال، از مهمترین دلایل در احتمال جایگزینی ريپل با سوئیفت هستند.
با وجود این، نکته ظریفی در این جایگزینی وجود دارد؛ از آنجا که ردگیری کاربران در بستر بلاک چین ریپل وجود ندارد یا خیلی سخت است، دولتها ممکن است تنها در صورت ایراد تغییرات شدید بر تعریف این شبکه، به آن مجوز چنین گسترشی را بدهند.
مقایسه ریپل و بیت کوین
XRP و BTC با دو هدف مجزا خلق شدند. درواقع این بلاکچین آنها و نوع استفاده از آن است که تفاوتهای اساسی بین ریپل و بیت کوین را به وجود میآورد. بیتکوین دردسترسترین رمزارز تاریخ است که به همه افراد این امکان را میدهد که آن را استخراج، معامله و در والت خود حمل کنند.
XRP با هدف اعتباردهی به تبادلات و پرداخت حق انجام تراکنش درون شبکه RippleNet خلق شده است. این رمزارز باعث افزایش سرعت انجام تراکنشها و کاهش هزینهها میشود. درمقابل، بیتکوین یک رمزارز است که ارزش خود را از خواص ذاتی خود و بلاکچین آن میگیرد و ارزش آن ارتباطی با عملکرد یک جریان مالی، عضویت موسسات مالی و …، ندارد.
در ساختار بلاک چین ریپل، مانند دییم فیسبوک، Validatorهایی تعریف شدهاند که سطح غیرمتمرکز بودن آن را با مخاطره مواجه کردهاند. با این حال، شرکت Ripple این Validatorها و شیوه انتخاب گرهها از جانب آنها را مستقل و بدون اعمال هیچ فشاری معرفی میکند.
درنهایت، XRPها یک بار برای همیشه استخراج شدهاند و در سه دسته توزیعشده، ذخیرهشده و نگهداری توسط شرکت مادر، تقسیمبندی شدهاند. بیتکوین، علاوه بر اینکه تعدادی بسیار کمتر از XRP دارد، هنوز به طور کامل استخراج نشده و شبکه آن وابستگی زیادی به ماینرهایی دارد که هر سال بیتکوینهای بیشتری را وارد بازار این رمزارز میکنند.
آیا ارز ریپل (XRP) ارزش سرمایه گذاری دارد؟
ارز ریپل یا همان XRP یکی از باثباتترین رمزارزهای موجود در بازار پول دیجیتال است. XRP همیشه تحت تأثیر عملکرد RippleNet و اعتبار آن برای بانکها و موسسات مالی بوده است. بخصوص، تحرکات SWIFT و تلاش آن برای رقابت با سرعت تسخیر ریپل، باعث بالا و پایین شدن XRP میشود.
نکته بارز اما، آینده ریپل و گره خوردن آن به آینده شبکه تراکنش بینالمللی است که بر بلاکچین آن تعریف شده است. برای کسانی که خواهان ورود به روند معاملات XRP هستند، بهتر است یک بررسی بنیادی از عملکرد شرکت، دیدگاه سیستمهای مالی در استفاده از تسهیلات آن و سیاست شرکت در آزادسازی سهام ذخیره و اختصاصی داشته باشند.
آینده ریپل
از دید بیشتر معاملهگران، XRP جزء تنومندترین رمزارزهای بازار است که در طول سالها فعالیت، ثبات و حرکت روبهجلو خود را اثبات کرده است. با این حال، اگر شما به دنبال هیجان بیشتری هستید، باید منتظر طرحهای RippleNet برای ورود به سامانههای پرداخت، کارتهای اعتباری و جریانات بینبانکی بیشتر باشید. لذا آینده ریپل نیز درست شبیه به دیگر رمزارزها، به کاربرد آن در آینده بستگی دارد.
جمع بندی
ریپل یک معماری دیجیتال از سیستم سنتی SWIFT در تسهیل تراکنشهای بین بانکی است. علاوه بر قابلیتهایی که به بانکها میدهد، شرکتها نیز میتوانند خدمات پرداخت خود را در قالب تسهیلات شبکه Ripple تعریف کنند و در مقابل هر تراکنش هزینه ناچیز 0.00001 XRP را پرداخت نمایند.
XRP رمزارز بومی بلاکچین Ripple است که ارزش آن وابستگی زیادی به عملکرد شبکه RippleNet و اعتبار مالی و بینالمللی شرکت موسس دارد. این رمز ارز یک بار برای همیشه و به میزان 100 میلیارد XRP استخراج شده است و شما آنها را معامله و حمل، و نه استخراج، میکنید.
سوالات متداول
1. ارز دیجیتال ریپل چیست؟
ارز ریپل (XRP) یک توکن رمزارز است که برای انتقال تراکنشها از سیستمهای سنتیِ موسسات و بانکهای مختلف، به سیستمهای بازتری چون فضای بلاکچین تعریف شد.
2. اهداف شبکه ریپل چیست؟
اصلیترین اهداف در خلق Ripple، افزایش سرعت و کاهش فوقالعاده هزینه تراکنش و اتصال اقتصاد سنتی به DeFi بود.
درباره نویسنده
وریا وکیلی
ثبت نظر جدید