بلاکچین چیست؟ همه چیز درباره فناوری Blockchain و انواع آن
فهرست مطالب
- تاریخچه بلاکچین
- بلاکچین چیست؟
- بلاکچین چگونه کار می کند؟
- مثال ساده از کارکرد بلاک چین
- مزیت های بلاکچین چیست؟
- دقت در زنجیره و بلوک ها
- کاهش هزینه ها
- تمرکز زدایی
- شفافیت و اعتماد
- تغییر ناپذیری
- دسترسی بالا
- امنیت بالا
- سرعت بالا
- کاربردهای بلاکچین چیست؟
- برخی از کاربردهای رایج بلاک چین
- امور بانکی
- خدمات درمانی
- املاک و مستغلات
- قراردادهای هوشمند
- زنجیره تامین کالا
- رأی گیری
- انواع بلاکچین
- بلاکچین عمومی
- بلاکچین خصوصی
- بلاکچین کنسرسیوم
- بلاکچین ترکیبی یا هیبریدی
- اجماع
- رمزگذاری
- زنجیره
- حریم خصوصی
- سوالات متداول
- بلاکچین چیست؟
- بلاک چین چگونه کار می کند؟
- هدف اصلی بلاکچین چیست؟
- آیا بلاک چین را می توان هک کرد؟
- اولین بلاک چین چه زمانی و توسط چه کسی ساخته شد؟
- انواع بلاکچین چیست و چند نوع بلاکچین وجود دارد؟
- آموزش بلاک چین چیست؟
- دوره آموزش بلاک چین مناسب چه کسانی است؟
- بهترین زبان برنامه نویسی بلاک چین چیست؟
- امنیت بلاکچین چقدر است؟ علت بالا بودن آن چیست؟
- تعریف زنجیره بلوکی چیست؟
بلاکچین (Blockchain) یک فناوری شگفت انگیز و کاملا انقلابی است که می رود دنیای ما را کاملا متحول کند. این فناوری نوظهور که بسیاری از کارشناسان حوزه فناوری آن را از بزرگترین اختراعات نوع بشر از زمان اینترنت می دانند، ظاهرا مفهوم پیچیده و سخت فهمی است. البته اصلا نیازی نیست نگران باشید، ما در این مطلب درباره اینکه بلاکچین چیست به زبانی کاملا ساده و سرراست صحبت کیکنید و بلاکچین، کاربردها و نحوه کارکردش را توضیح می دهیم.
بسیاری از مخاطبان بلاکچین را با بیتکوین اشتباه می گیرند. شاید دلیل این اشتباه این باشد که فناوری Blockchain برای اولین بار در سال ۲۰۰۹ در برنامه نویسی بیتکوین به کار گرفته شد. مدتی بعد علاوه بر بیتکوین، سایر رمزارزها هم از این فناوری نوین بهره مند شدند و پول های رمزنگاری شده خود را راه اندازی کردند. خیلی زود پذیرندگان این فناوری و کارآفرینان حوزه ی فناوری و اینترنت متوجه شدند که تنها استفاده بلاکچین در عرصه ی رمزارزها نیست، بلکه این فناوری کاربردهای بسیار متنوعی دارد که هرکدام می تواند بازار مخصوص به خود را داشته باشند.
خلاصه هر آنچه باید از بلاک چین بدانید:
- Blockchain از دو واژه بلاک (Block) و چین (Chain) تشکیل شده است.
- به عقیده برخی از کارشناسان، بزرگترین اختراع بشر از زمان اینترنت است.
- نوعی پایگاه داده است که در آن اطلاعات به صورت زنجیره ای از بلوک ها ذخیره می شوند.
- هر بلوک در بلاکچین ظرفیت ذخیره اطلاعات مشخصی دارد. وقتی ظرفیت یک بلوک کامل شد، این بلوک پر می شود و به بلوک های پر شده قبلی اضافه می شود.
- اطلاعات ذخیره شده در Blockchain، در بین تمام اعضای شبکه به اشتراک گذاشته می شوند.
- هیچ کدام از اطلاعات درون بلاکچین قابل تغییر یا حذف نیستند.
- دقت در زنجیره و بلوک ها، کاهش هزینه ها، تمرکززدایی، شفافیت و اعتماد، تغییرناپذیری، دسترسی، امنیت و سرعت بالا از مزیت های اصلی این فناوری هستند.
- بلاکچین کاربردهای مختلفی فراتر از شبکه رمزارزها دارد. املاک و مستغلات، زنجیره تأمین کالا، خدمات درمانی، رأی گیری و بسیاری از کاربردهای بالقوه آن هستند.
تاریخچه بلاکچین
هر چند بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال توانستند از قابلیت های فناوری بلاکچین به نفع خود استفاده کنند، اما ردپای آن را می توان حتی قبل از سال ۲۰۰۹ و راه اندازی بیتکوین نیز جستجو کرد.
تاریخچه بلاکچین برخلاف تصور بسیاری به پیش از ظهور مفهوم کلی ارزهای دیجیتال و بیتکوین برمیگردد. ایده خلق این فناوری برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ پیشنهاد داده شد. در واقع، اولین بار در سال ۱۹۹۱ بود که زنجیره ای از بلوک های رمزنگاری شده برای پیشگیری از هرگونه دستکاری و سوءاستفاده از اسناد به وجود آمد. استوارت هابر و اسکات استورنتا دو فردی بودند که این فناوری را سال ها قبل از به وجود آمدن مفهوم پیچیده تری به نام بلاکچین اجرا کردند.
چند سال بعد در سال ۱۹۹۸ نیک سابو مفهومی به نام بیت گلد (Bitgold) بنا نهاد که نوعی ارز دیجیتال غیرمتمرکز بود، هرچند این ایده سابو موفقیت آمیز نبود.
بیشتر بخوانید: ارز دیجیتال چیست
در تاریخچه بلاکچین راهکار اثبات کار قابل استفاده مجدد از اهمیتی بسیار بالایی داشت و به مرور نسل بعدی بلاکچینها ظهور کرد که در ارزهای دیجیتال به کار گرفته شدند. به این ترتیب، در سال ۲۰۰۰، استفان کنست مقاله ای منتشر کرد و در آن از فرضیه خود برای پیاده سازی زنجیره های رمزنگاری شده برای ذخیره داده ها صحبت به میان آورد.
بالاخره این ساتوشی ناکاموتو اسرارآمیز بود که تمام این فرضیات را به صورت عملی و موفق در قالب بلاکچین بیتکوین به دنیای فناوری معرفی کند. پس از آن هم فناوری بلاکچین به شدت محبوب شد و بسیاری از کارشناسان و محققان فناوری متوجه قابلیت های بی شمار آن شدند.
بلاکچین چیست؟
بلاکچین در واقع یک نوع پایگاه داده محسوب می شود. اما آنچه بلاکچین را از تمام فناوری های دیگر متمایز می کند این است که این فناوری اطلاعات و داده ها را به روش کاملا متفاوتی ذخیره می کند. اصلی ترین تفاوت بلاک چین با سایر پایگاه های داده، ساختار ذخیرهی اطلاعات است. یک زنجیره بلوکی اطلاعات را به صورت گروهی جمع آوری می کند که به آن «بلوک»ها گفته می شود. بلوک ها مجموعه ای از داده ها را در خود نگهداری می کنند. هر کدام از بلوک ها ظرفیت مشخصی دارند و مقدار کاملا مشخصی از داده ها در آنها قرار گرفته و ذخیره می شود. وقتی ظرفیت یک بلوک تکمیل شد، بلوک پر شده و به بلوک های پرشدهی قبلی افزوده میشود.
بسیار خوب، حالا زنجیره ای از بلوک های با محتوای داده ها خواهیم داشت که به آنها «بلاکچین» یا همان «زنجیرهی بلوکی» گفته می شود. چنانچه می دانید، بلاکچین از دو کلمه بلاک (Block) و چین (Chain) تشکیل شده است. احتمالا با توضیحاتی که در اینجا دادیم، کاملا دلیل نامگذاری این فناوری را متوجه شدید.
بلاکچین چگونه کار می کند؟
اکنون که کاملا با زنجیره ی بلوک ها آشنا شدید، بد نیست بدانید این فناوری اساسا چگونه کار می کند. همانطور که در سطرهای قبل نیز ذکر آن رفت، Blockchain در واقع شبکه ای است که کارکرد آن درست همچون یک پایگاه داده است. با این حال، این پایگاه داده را یک سازمان یا شرکت خاص کنترل نمی کند و البته اطلاعاتی که در بلاکچین ذخیره شده اند نیز با سایر پایگاه های داده تفاوت دارند. اطلاعات ذخیره شده در زنجیره بلوکی برای تمام عضوهای شبکه به اشتراک گذاشته می شوند. اما این اطلاعات و داده ها اصلا قابل تغییر یک حذف نیستند.
اطلاعات بلاکچین در مجموعه ای از بلوک ها ذخیره می شوند. واضح است که این اطلاعات فقط داده های تراکنش ها نیستند، بلکه می توانند هر نوع اطلاعاتی باشند. هر بلوک به جز اطلاعاتی که درون خود ذخیره می کند، یک هش ریت هم دارد. هش در حقیقت مجموعه ای از کاراکترها است که به وسیله الگوریتم های مخصوص ایجاد می شوند. هر بلوک با توجه به اطلاعاتی که درون خود ذخیره کرده، هش مخصوص به خود را دارد. این هش را می توان نمادی از اطلاعات آن بلوک نیز دانست.
نکته ای دانستن آن الزامی است اینکه حتی اگر بخش بسیار کوچکی از اطلاعات تغییر یافته یا حذف شود، هش کاملا عوض می شود. تغییر یک هش، هش بلاک های دیگر را نیز کاملا تغییر خواهد داد. اما چرا این اتفاقی می افتد؟ خیلی ساده، چون هر بلوک به جز هش مخصوص خود، هش بلوک قبلی را نیز در خود ذخیره کرده است. از این رو است که به آن زنجیره ی بلوک ها می گویند.
مثال ساده از کارکرد بلاک چین
برای اینکه بهتر با معماری Blockchain آشنا شوید، بهتر است به مثال ساده ای از نحوهی رهگیری مالکیت یک کالا توجه کنید. فرض می کنید که یک فایل اطلاعات رسید داریم که دارای مواردی از جمله خریدار، فروشنده و مقدار ارسالی است و زمانی که تراکنش انجام شد، یک برچسب زمانی ایجاد می کند.
برچسب زمانی (Timestamp) نمایانگر زمان و نوع رخداد در بلاکچین و بر حسب ساعت هماهنگ جهانی (UTC) است. کاربرد برچسب زمانی تنها به مشخص کردن زمان بلوک محدود نیست، بلکه نرخ هس را نیز نشان می دهد. علاوه بر این، از زنجیره بلوکی در مقابل هرگونه فعالیت مخرب و دستکاری محافظت کرده و به نوعی نقش امنیتی را در بلاکچین عهده دار است.
اطلاعات تراکنش برای تراکنش های متعدد به صورت یک بلوک بسته بندی می شوند. این بلوک به هر کدام از کامپیوترهای شبکه یک پیغام می فرستد. هر کامپیوتر یا گِره (Node) در شبکه، از قوانین پروتکل Blockchain پیروی می کند و با توجه به همین پروتکل، اعتبار بلوک جدید را تأیید می کند. در صورتی که بلوک معتبر قلمداد شود، به بلاکچین اضافه می شود. این امر به نوبه خود، یک فهرست مرتبط به طور مداوم در حال رشد از اطلاعات تراکنش ایجاد کرده و نمایانگر کل تاریخ تراکنش های مرتبط به یک دارایی خاص است.
با توجه به اینکه هر گره، رونوشتی از زنجیره بلوکی را نگه می دارد، همواره اجماع یا توافقی از تاریخچه تراکنش در شبکه ذخیره خواهد بود. در واقع، هر گره نقش یک شاهد مجزا را دارد و به این ترتیب، وقتی که اکثریت گره ها درباره یک رونوشت صحیح بلاکچین با هم توافق داشته باشند، معتبر قلمداد شده و به عنوان یک دفتر کلِ قابل اعتماد و معتبر و قانونی مورد قبول قرار می گیرند.
مزیت های بلاکچین چیست؟
تا اینجا با تعریف کلی بلاکچین و چگونگی کارکرد آن آشنا شدید، در ادامه سعی کرده ایم کمی درباره مزایای این فناوری نوین و انقلابی صحبت کنیم.
دقت در زنجیره و بلوک ها
تمام مبادلات در شبکه بلاکچین توسط شبکه ای متشکل از هزاران کامپیوتر تأیید می شوند. بنابراین نقش دخالت های انسانی در این شبکه کاملا از میان برداشته می شود. در واقع، اگر در یکی از کامپیوترهای شبکه خطایی رخ دهد، آن خطا تنها در یک نسخه از Blockchain اعمال می شود و برای اینکه به تمام بلاک ها برسد، باید دستکم ۵۱ درصد از کامپیوترهای درون شبکه این خطا را تأیید کنند که اساسا چین احتمالی تقریبا غیرممکن است.
کاهش هزینه ها
با توجه به اینکه در زنجیره بلوکی هیچ نیازی به تأیید تراکنش ها توسط شخص ثالث یا واسطه وجود ندارد، هزینه هایی که به این افراد پرداخت می شود کاملا از چرخه مبادلات حذف میشوند و نهایتا هزینههای شبکه کاملا کاهش پیدا میکند.
تمرکز زدایی
یکی از مزایای اصلی بلاکچین غیرمتمرکز بودن آن است. چنانچه گفته شد، در Blockchain برای اینکه تراکنشی تأیید شود نیاز به واسطه نیست، بلکه از سازوکار اجماع برای توافق و اعتبار بخشیدن به هر کدام از تراکنش ها استفاده می شود.
شفافیت و اعتماد
ماهیت اشتراک گذاری بلاکچین اساسا باعث می شود تا همه افراد آنچه در این شبکه روی می دهد را مشاهده کنند. این امر نهایتا منجر به شفافیت و اعتماد می شود.
تغییر ناپذیری
اطلاعاتی که در بلاکچین نوشته شوند، دیگر تغییر نخواهند کرد. همین مزیت زنجیره بلوکی را به یک دفتر کل تغییرناپذیر و قابل اعتماد تبدیل کرده است.
دسترسی بالا
بلاکچین مبتنی بر هزاران گره و به صورت شبکه ای همتا به همتا پایه ریزی شده که اطلاعات آن در گره ها تکثیر و به روز می شوند. در واقع به این ترتیب، حتی اگر برخی گره ها از شبکه خارج شده یا اینکه از در دسترس نباشند، شبکه همچنان بدون وقفه به کار خود ادامه خواهد داد.
امنیت بالا
تمام تراکنش های درون Blockchain به صورت رمزنگاری شده و کاملا امن هستند.
سرعت بالا
بلاکچین برخلاف نظام بانکداری سنتی برای انجام معاملات اصلا نیازی به فرایند تأیید، سازگاری و تسویه ندارد. بلکه نسخه واحدی از اطلاعات توافق شده از قبل در این پایگاه داده وجود دارد و نیازی به تأیید هیچ واسطه ای هم نیست.
کاربردهای بلاکچین چیست؟
در حالی که این فناوری برای ذخیره اطلاعات تراکنش ها و به خصوص برای پیاده سازی شبکه رمزارزها ایده آل است، اما محققان و کارشناسان خیلی زود با بررسی زیرساخت های این فناوری، متوجه پتانسیل های بالای آن در بخش های دیگر هم شدند. در حقیقت می توان از بلاکچین به جز ذخیره سوابق مالی در ذخیره اطلاعات معامله های املاک و مستغلات، زنجیره تأمین کالا، خدمات درمانی، رأی گیری و بسیاری موارد دیگر استفاده کرد.
پذیرش Blockchain به عنوان فناوری ایمن و پرکاربرد آن چنان پرشتاب و سریع بوده که هم اکنون بیش از ۳۴ درصد از شرکت های بزرگ فناوری های جهان از بلاکچین استفاده می کنند. انتظار می رود، بالای ۴۰ درصد از شرکت ها نیز در آینده ای نزدیک به این فناوری روی بیاورند.
برخی از کاربردهای رایج بلاک چین
در ادامه به صورت مختصر برخی از رایج ترین کاربردهای این فناوری را توضیح داده ایم.
امور بانکی
بی شک هيچ صنعتي بیشتر از بانکداری از مزیت های بلاکچین بهره مند نخواهد شد. در حالی که انجام امور بانکی همواره به ساعت ها و روزهای کاری محدود بوده، زنجیره بلوکی همیشه در دسترس است و با تلفیق بلاکچین در سیستم بانکداری، تمام معاملات مشتریان در زمانی حدودا ۱۰ دقیقه ای انجام خواهد گرفت. بانک ها فرصت استفاده از بلاکچین برای انجام معاملات بین موسسات و نهادها را با سرعت و ایمنی بالاتر نیز در اختیار خواهند داشت.
خدمات درمانی
نهادها و شرکت های ارائه دهنده خدمات درمانی می توانند از امکانات این فناوری برای ایمن نگه داشتن سوابق پزشکی بیماران خود استفاده کنند. از این رو، می توان پرونده های پزشکی را با یک کلید خصوصی روی Blockchain رمزگذاری و ذخیره کرد و از این طریق، حریم شخصی بیماران همیشه محفوظ خواهد بود.
املاک و مستغلات
فرایند ثبت حقوق مالکیت املاک و مستغلات در دفاتر ثبت، امری فوق العاه وقت گیر و پرهزینه بوده که خطاهای انسانی هم در آن به شدت بالا است. فناوری بلاکچین می تواند به راحتی مراحل کار اسکن اسناد و مدارک و رهگیری فیزیکی آن در دفاتر ثبت را از چرخه خارج کند. اگر مالکیت املاک در بلاکچین ذخیره و تأیید شوند، دیگر می توان اطمینان داشت که سندها به صورت دقیق و به طور دائم محفوظ هستند.
قراردادهای هوشمند
درست به مانند املاک و مستغلات استفاده از بلاکچین در قرارداد هوشمند کاملا مراحل ثبت مدارک و اسناد در دفاتر رسمی یا نهادهای شخص ثالث دیگر را از میان بر می دارد.
بیشتر بخوانید: قرارداد هوشمند چیست
زنجیره تامین کالا
تأمین کنندگان و خرده فروشان کالا می توانند از بلاکچین برای ثبت اصالت کالاهایی که خریداری کرده اند بهره ببرند. شرکت ها به راحتی می توانند اصالت محصولات خریداری شده را به همراه ویژگی هایی مانند ارگانیک، محلی و… را بررسی کنند.
رأی گیری
استفاده از بلاکچین در رأی گیری ها و انتخابات می تواند کاملا از تقلب جلوگیری کند. در انتخابات میانه دوره ای کنگره آمریکا که در نوامبر ۲۰۱۸ در ایالت ویرجینیای غربی انجام گرفت، این فناوری آزمایش شد. در جریان این انتخابات، هر رأی به عنوان یک بلوک در بلاکچین ذخیره شد و به این ترتیب، امکان دستکاری و تغییر آن وجود نداشت. زنجیره بلوکی نه تنها به شفافیت انتخابات کمک زیادی کرد، بلکه باعث کاهش نیروی انسانی مورد نیاز برای امور انتخابات هم شد و نتایج نهایی رأی گیری هم بلافاصله پس از پایان مدت رأس گیری در اختیار مقامات قرار گرفتند.
بیشتر بخوانید: ان اف تی چیست
انواع بلاکچین
بلاکچین بهطور کلی به دو نوع عمومی و خصوصی تقسیم میشود. اما دو نوع دیگر از انواع بلاک چین نیز موجود است که به نامهای ترکیبی (هیبریدی) و کنسرسیوم شناخته میشوند. انواع بلاکچین به صورت مختصر و مفید عبارتند از:
بلاکچین عمومی
بلاکچین عمومی اساسا نقش یک دفتر کل توزیعشدهی بدون مجوز و بدون محدودیت را ایفا میکند. بنابراین هر فردی که به اینترت اتصال پیدا کند میتواند برای یک پلتفرم بلاک چین ثبتنام کرده و تا به یک نود مجاز تبدیل شود و به شبکه ملحق شود. یک نود یا کاربر بلاکچین عمومی مجاز به دسترسی به سوابق کنونی و تاریخی، همینطور تأیید تراکنشها و اقدام به اثبات کار برای بلوک ورودی و استخراج (ماینینگ) است. اصلیترین استفاده از بلاکچین عمومی برای تبادل و استخراج رمزارزها است. به همین دلیل بلاکچینها بیت کوین، اتریوم و لایت کوین بیشترین کاربردها را در بین انواع بلاک چینهای عمومی دارا هستند.
بلاکچین خصوصی
یکی دیگر از انواع بلاکچین، نوع خصوصی است. بلاک چینهای خصوصی عموما برای یک شرکت یا سازمان و نهاد خاص به کار میروند و تنها چند فرد اجازه مشارکت در شبکهی بلاک چین خصوصی را دارند. سطح امنیت، مجوزها و دسترسیها را نیز نهادی که بلاک چین خصوصی را کنترل میکند تعیین خواهد کرد. بلاکچین خصوصی به لحاظ کارکردی مشابه نوع عمومی دارد، اما شبکهای کوچکتر و در نتیجه محدودتر را خواهد داشت.
بلاکچین کنسرسیوم
بلاکچین کنسرسیوم نوعی دیگر از انواع بلاکچین است که در آن چند سازمان یک شبکه بلاک چین را مدیریت میکنند. در بلاک چین کنسرسیوم بیش از یک نهاد یا سازمان میتوانند نقش نود را برای نقل و انتقال اطلاعات یا استخراج ایفا کنند. بانکها، سازمانهای دولتی، سایر مؤسسات و بنیادها و پروژهها در اکثر موارد از بلاک چین کنسرسیوم استفاده میکنند.
بلاکچین ترکیبی یا هیبریدی
بلاک چین ترکیبی چنانچه از نامش پیداست، ترکیب دو نوع بلاکچین عمومی و خصوصی است. این بلاک چین در واقع مزیتهای هر دو بلاک چین را با هم ادغام میکند و امکان ایجاد شبکههای دارای مجوز خصوصی و عمومی را فراهم میکند. معمولا گردانندگان بلاکچین امکان دسترسی به اطلاعات ذخیرهشده را به تعداد مشخصی کاربر میدهند. در همین حال، فقط بخش مشخصی از اطلاعات و سوابق بلاک چین به صورت عمومی در دسترس قرار میگیرد و باقی اطلاعات در شبکه خصوصی قرار خواهد گرفت.
امنیت بلاکچین
باوجودی که بلاکچین فناوری نوظهوری محسوب میشود، اما در مدت کوتاهی جایگاه ویژهای در بین صنایع مختلف با کاربردهای متفاوتی را به دست اورده است. عموما وقتی صحبت از بلاک چین میشود، بحث امنیت نیز مطرح میشود. بلاک چین خصوصیات بیهمتایی دارد که شاید بهتر باشد هرکدام به ترتیب عبارتند از:
اجماع
امنیت بلاکچین با الگوریتم اجماع تأمین میشود. به لطف این خصوصیت خاصِ بلاک چین هر تغییر و تحولی در بلاکچین نیاز به تأیید تمام نودها دارد. در نتیجه وقتی که هکری به یکی از پایگاههای داده حمله کند، نمیتواند تغییراتی که میخواهد را اعمال کند. الگوریتمهای اجماع در بلاک چین نسبتا زیاد هستند، اما الگوریتمهای اثبات کار و اثبات سهام از رایجترینِ این الگوریتمها به حساب میآیند.
رمزگذاری
یکی دیگر از خصوصیاتی که باعث بالا رفتن امنیت بلاک چین شده، رمزگذاری است. تمام جابجاییهای اطلاعات یا تأیید تراکنشها با توابع و الگوریتمهای هشینگ رمزگذاری میشود. خروجی به دست آمده از این تابع هش نامیده میشود. اساسا اصلا احتمال ندارد که دو هش یکسان برای اطلاعات مختلف ایجاد شود.
زنجیره
هر بلاک در بلاکچین اطلاعات بلاک قبلی را در خود نگه میدارد. این بلاکها به یکدیگر متصل میشوند و به زنجیرهای از اطلاعات را پدید میآورند. در همین حال، چنانچه گفته شد اطلاعات بلاک قبلی قابل تغییر نیست.
حریم خصوصی
تمام تراکنشهایی که تأیید شدهاند در دفتر کل بلاک چین برای تمام کاربران قابل مشاهده هستند. با این حال، تنها هؤیت فردی که تراکنش را انجام میدهد مخفی میماند و هیچکس نمیتواند به اطلاعات شخصی او دسترسی پیدا کند. از این رو، حریم خصوصی کاربران در بلاک چین کاملا حفظ میشود.
با خصوصیاتی که گفته شد، امنیت بلاکچین بسیار بالا است، اما همچنان نمیتوان با قطعیت گفت که بلاک چین غیرقابل هک شدن است. اما باید گفت که هک کردن یک شبکهی بلاک چین نه تنها بسیار دشوار بلکه حتی تا حد زیادی غیرممکن است.
سخن پایانی
در جواب سوال بلاکچین چیست باید گفت، بلاک چین یک فناوری کاملا نوین است که امکان ثبت داده ها به صورت دائمی و بدون هرگونه تغییر را می دهد. این فناوری در واقع نوعی پایگاه داده است که روی یک یا چند سرور خاص قرار ندارد، بلکه روی تمام کامپیوترهایی که به شبکه متصل شده اند توزیع شده است. و به دلیل استفاده از رمزنگاری و ثبت داده در تمام کامپیوترهای شبکه، این سوابق قابل حذف و تغییر نیستند.
بیتکوین اولین کاربرد این فناوری انقلابی بود، اما بلاکچین نشان داده که قابلیت های بی شماری دارد. فناوری بلاک چین با توجه به موفقیتی که در بازار رمزارزها از خود به جای گذاشته، به نظر در آیندهای نزدیک وارد عرصه های تازه ای از آموزش تا حمل و نقل و سلامت می شود.
سوالات متداول
بلاکچین چیست؟
بلاک چین نوعی پایگاه داده است که در آن اطلاعات به صورت زنجیرهای از بلوک ها ذخیره می شوند.
بلاک چین چگونه کار می کند؟
در زنجیره بلوکی، هر بلوک ظرفیت ذخیره داده های مشخصی دارد. وقتی ظرفیت یک بلوک کامل شد، این بلوک پر می شود و به بلوک های پر شده قبلی افزوده می شود. اطلاعات ذخیره شده در بلاکچین، در بین تمام اعضای شبکه به اشتراک گذاشته می شوند. در همین حال، هیچ کدام از اطلاعات درون آن قابل تغییر یا حذف نیستند.
هدف اصلی بلاکچین چیست؟
هدف این فناوری این است که امکانی فراهم کند تا اطلاعات دیجیتال در آن بدون تغییر، ثبت و توزیع شوند. از این جهت Blockchain را می توان پایگاه داده ای دانست که سوابق درون آن را نمی توان تغییر داد، حذف کرد یا از بین برد.
آیا بلاک چین را می توان هک کرد؟
این فناوری نیز مانند بسیاری از فناوری های دیگر امکان هک دارد. طبق اطلاعات موجود، معادل حدود ۲ میلیارد دلار ارز دیجیتال بین سال های ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ به سرقت رفته اند. با این حال، این حملات هکری بیشتر روی صرافی ها انجام گرفته اند و نفوذ به خود بلاکچین بسیار دشوار است.
اولین بلاک چین چه زمانی و توسط چه کسی ساخته شد؟
اولین Blockchain محبوب، غیرمتمرکز و شناخته شده که همان دفتر کل توزیع شده بیتکوین است را ساتوشی ناکاماتو در سال ۲۰۰۹ ایجاد کرد.
انواع بلاکچین چیست و چند نوع بلاکچین وجود دارد؟
انواع بلاکچین به طور کلی به ۲ دستهی بلاکچینهای با مجوز و بدون مجوز تقسیم میشوند. انواع بلاک چین در شکل دیگر تقسیم بندی به بلاکچین عمومی، بلاکچین خصوصی، بلاک چین کنسرسیوم (یکپارچه) و بلاکچین ترکیبی (هیبرید) تقسیم میشود.
آموزش بلاک چین چیست؟
آموزش بلاکچین در واقع دورهی آموزشی است که متقاضیان را با مفاهیم کلی این فناوری کاربردی و هدفمند آشنا میکند. برای آموزش بلاکچین ابتدا باید بدانید که بلاک چین یک فناوری انقلابی است که عموما به عنوان ستون فقرات ارزهای دیجیتال از آن نام برده می شود. در دوره آموزش بلاک چین پشت صحنه و نحوهی کارکرد ارزهای دیجیتال و بیتکوین آموزش داده میشود. در دوره آموزش بلاک چین همچنین افراد با جنبههای مختلف این فناوری از جمله تعریف زنجیره بلوکی آشنا میشوند.
دوره آموزش بلاک چین مناسب چه کسانی است؟
دوره آموزش بلاکچین برای تمامی افرادی که که میخواهند با این فناوری انقلابی بیشتر آشنا شوند و به خصوص برای افرادی که قصد سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال را دارند مناسب است.
بهترین زبان برنامه نویسی بلاک چین چیست؟
پاسخ این است که زبان مجزا به عنوان زبان برنامه نویسی بلاکچین وجود ندارد و بر اساس هر پروژهی زبان برنامه نویسی بلاک چین متفاوت است. همچنین بر اساس کارکرد و هدف زبان برنامه نویسی بلاکچین مختلفی به کار میرود.
امنیت بلاکچین چقدر است؟ علت بالا بودن آن چیست؟
در بلاک چین به دلیل اینکه برای تأیید هر تراکنش یا ذخیره هر دادهای از اعتبارسنجی نودهای مختلف شبکه بهره میبرد امنیت آن بالا است. از این رو، یک عامل مخرب نمیتواند با دسترسی به پایگاه داده اطلاعات را مختل کرده یا تغییر دهد. اطلاعات ثبتشده در شبکه بلاک چین نیازمند امضای نودها است که به نوعی تغییرناپذیر به حساب میآید. در کنار ویژگی اجماع که به امنیت بلاکچین افزوده، تمام ساختار امنیتی بلاک چین بر پایهی رمزگذاری و حفظ امنیت اطلاعات پایهریزی شده است و برای انتقال دادهها یا تأیید تراکنش از ویژگی هش استفاده میشود.
تعریف زنجیره بلوکی چیست؟
در تعریف زنجیره بلوکی باید گفت که این فناوری یک بانک اطلاعاتی شامل فهرستی از سوابق است. این سوابق هرکدام یک بلاک هستند که به وسیله لگوریتمهای رمزنگار امنیت آنها برقرار شده و به یکدگیر وصل میشوند.
درباره نویسنده
فرید کریمی
ثبت نظر جدید