خانه
امنیت بلاکچین چیست و چطور تامین می شود؟ اهمیت امنیت بلاکچین عکس

امنیت بلاکچین چیست و چطور تامین می شود؟ اهمیت امنیت بلاکچین

در هر پلتفرم و بستری امنیت حرف اول را می‌ زند. در خصوص امنیت بلاکچین نیز، اهمیت این قضیه بیش از پیش خواهد بود چرا که صحبت از دارایی‌ های ارزشمند در میان می‌ باشد. در همین ابتدای مقاله بهتر است به این نکته اشاره کنیم که کدهای رمزنگاری برای بلاکچین‌ ها و تکنیک‌ های رمزنگاری مدرن و فوق العاده امنیت بلاکچین‌ ها را تا حدود زیادی تضمین می‌ کنند. این کدها مبنای منطقی و ریاضی دارند که آنها را به ایمن‌ ترین پلتفرم کسب و کار مجازی تبدیل کرده‌ اند.

امنیت بلاکچین یک سیستم یکپارچه در مدیریت ریسک برای یک شبکه بلاکچین، با استفاده چهارچوب‌ ها و ابزارهای امنیت سایبری، سرویس‌ ها تأمین امنیت کاربری و رویکردهای برنامه‌نویسی ضد هک، فیشینگ و کلاهبرداری است.

حال تا حدودی با امنیت قابل قبول بلاکچین‌ ها آشنا شدیم اما میزان و حد و اندازه آنها را نمی‌ دانیم. پس برای آگاهی از مقدار امنیت بلاکچین پیشنهاد می‌ شود با ما همراه شوید. به ویژه هدف این مقاله پاسخ به سوالاتی چون امنیت بلاکچین چیست؟ و امنیت در بلاکچین چطور تأمین می‌شود؟ خواهد بود.

امنیت بلاکچین چیست؟

امنیت بلاکچین چیست؟

منظور از امنیت بلاکچین، مجموعه تمهیداتی است که در قالب اصول رمزنگاری، تمرکززدایی و نظارت جمعی برای برخورد با هر فعالیت خرابکارانه یا کلاهبرداری اتخاذ می‌شود.  هدف اصلی در امنیت بلاکچین، افزایش سطح اعتماد کاربران به سیستم در مورد حفظ اطلاعات و عملکرد مناسب و متناظر با انجام تراکنش‌ ها و سایر خدمات تعریف شده بر بستر بلاکچین است.

اصلی‌ ترین ابزار در امنیت بلاکچین چیست؟

اصلی‌ ترین ابزار در امنیت بلاکچین چیست؟

علاوه بر رده بالایی از تکنیک‌ های رمزنگاری و مبانی ریاضیاتی آن‌ ها، این اصل اجماع و مشارکت رده بالایی از افراد مستقل در عملکرد بلاکچین است که عملکرد آن را تضمین می‌ کند. در واقع، هیچ کاربری نمی‌ تواند به صورت انحصاری و خود خواسته بر داده های ثبت شده در بلاکچین تأثیر بگذارد و آن‌ ها را حذف یا اضافه کند.

در نتیجه، به روز رسانی‌ های مستمر و نظارت جمعی باعث می‌ شود که سطح امنیت بالایی به بلاکچین تزریق شود و این امنیت در طول زمان استمرار داشته باشد. به ویژه، تقریبا تمام نفوذهایی که به فعالیت‌ های بلاکچین می‌ شود و کلاهبرداری‌ هایی که صورت می‌ گیرد، از کانال الحاقات و اپلیکشن‌ های جانبی مانند کیف پول‌ های دیجیتال و عملیات هکری مانند فیشینگ است.

مشخصات و ویژگی‌ های متمایز بلاکچین

مشخصات و ویژگی‌ های متمایز بلاکچین

درست است که بلاکچین یک فناوری جدید و نوظهور در عصر حاضر می‌ باشد اما این موضوع دلیل نمی‌ شود که امنیت آن تحت تاثیر نوپا بودن آن قرار گیرد. توسعه دهندگان بلاکچین تمهیدات سفت و سختی برای افزایش امنیت آن انجام می‌ دهند. حتما می‌ دانید که بلاکچین یک سیستم غیر متمرکز و توزیع شده است. همین ویژگی باعث می‌ شود تا وجود ناظر، مدیر و سرپرست برای آن منتفی باشد. به بیان ساده‌ تر، هیچ فرد یا گروه نظارتی، بر عملیات موجود در این بستر، مدیریت نمی‌ کنند.

در بلاکچین تمام افراد نقش مدیر را دارند و می‌ توانند خودشان به صورت مستقیم دارایی‌ های خود را کنترل نمایند. این امر می‌ تواند امنیت بلاکچین را افزایش دهد. علاوه بر این، دیجیتال بودن داده‌ ها، تغییر ناپذیری آنها، وجود ویژگی اجماع، امضای دیجیتال، زنجیره‌ ای بودن، غیرمتمرکز بودن بلاکچین، ناشناس ماندن و بسیاری از ویژگی‌ های دیگر مانند حفظ حریم شخصی که در بلاکچین وجود دارند درصد این امنیت را بیشتر می‌ کنند. حال اگر موافق باشید این موارد را با یکدیگر مورد بررسی قرار دهیم.

پیشنهاد می کنیم مقاله پروتکل اودیوس را نیز حتما مطالعه کنید.

اهمیت دیجیتالی بودن داده‌ ها در امنیت بلاکچین چیست؟

اهمیت دیجیتالی بودن داده‌ ها در امنیت بلاکچین چیست؟

بهتر است بدانید که همه اطلاعات موجود در بلاکچین به صورت دیجیتال بوده و همین امر باعث کاهش خطای انسانی موجود در اسناد و اطلاعاتی می‌ شود که توسط انسان و یه به صورت دستی تقسیم بندی شده است. به بیان ساده‌ تر، دیجیتالی بودن داده‌ ها و اطلاعات علاوه بر افزایش امنیت بلاکچین باعث خلاص شدن از پروسه کاغذ بازی می‌ شود.

امنیت در بلاکچین چطور تأمین می‌شود؟

امنیت در بلاکچین چطور تأمین می‌شود؟

اصلی‌ ترین جبهه بلاکچین برای مقابله با تهدیدات خارجی، ساختار اعجاب انگیز آن و استفاده از اعداد اول و اصول رمزنگاری است. این ساختار در ادامه، روندها و چهارچوب‌ های جدیدی را نتیجه می‌ شود که در ادامه و در پاسخ به این سوال ارائه می‌ گردد که “امنیت در بلاکچین چطور تأمین می‌ شود

تغییر ناپذیری اطلاعات

حتما می‌ دانید که هرقدر اطلاعات و داده‌ های موجود در یک بستر غیر قابل ادیت و تغییر باشند، به همان میزان نیز، امنیت آنها افزایش می‌ یابد. در خصوص امنیت بلاکچین نیز، قضیه به همین شکل است. اطلاعات موجود در بلاکچین تغییر نمی‌ پذیرند چرا که در زمان ایجاد، تاریخ، ساعت و تمام جزئیات آنها به طور مفصل در آن بلاکچین و بلاک‌ های حاوی این بستر به صورت رمزنگاری شده، درج شده است.

به نظر می‌ رسد، تمام عملیات مربوط به تغییر و ویرایش اطلاعات در بلاکچین‌ ها کاری دشوار و بدون امکان است. اگر تراکنش‌ های مختلف در بلاکچین انجام می‌ شود به ازای هر تراکنش، یک بلاک ایجاد می‌ شود و همین روال طبق زنجیره بلاکی پیش می‌ رود. تمام بلاک‌ ها رمزنگاری شده و اطلاعاتی که روی خود دارند به هیچ وجه حذف و تغییر را قبول نخواهند کرد. همین موضوع، امنیت بلاکچین را افزایش می‌ دهد.

اگر بخواهیم مهمترین و برجسته‌ ترین ویژگی بلاکچین را نام ببریم بدون شک تغییر ناپذیری در ردیف‌های اول لیست قرار می‌ گیرد. اگر تراکنش‌ ها تغییر ناپذیر باشند، اجازه هر نوع دستکاری و جعل سلب شده و میزان قابل توجهی از یکپارچگی داده‌ ها مشاهده خواهد شد. البته در این بین، بهتر است به این نکته مهم نیز، اشاره‌ ی ریزی داشته باشیم که با تمام این تمهیدات و مقاومت بلاکچین در برابر صدمات احتمالی، باز هم هکرهای حرفه‌ ای و متخصص وجود دارند که قادر خواهند بود شبکه را تحت نظارت خود درآورده و حمله 51 درصد بلاکچین را رقم بزنند.

در خصوص این حمله، مقاله جداگانه‌ ای نگارش شده است. همین قدر بدانید که با وجود حمله 51 درصد احتمال نامعتبر بودن بلاک‌ های بلاکچین وجود دارد که این موضوع امنیت بلاکچین را تحت تاثیر خود قرار می‌ دهد. قابلیت تغییر ناپذیری در بلاکچین به این معناست که اطلاعات آنها همیشه پایدار و ثابت است. حذف داده‌ ها غیر ممکن است. به عنوان مثال، در زنجیره‌ هایی بلاکچین که 500 بلاک دارند،

حذف بلاک 420 کار سخت و پیچیده‌ ای به نظر می‌ رسد. دلیل آن هم دریافت رضایت یا همان اجماع از کاربران تراکنش‌ های 421 تا 500  را جلب کنیم. درست که این کار عملاً ممکن است اما با وجود هزینه بالایی که در پی دارد، اقتصادی نبوده و برچسب “ناممکن” بودن حذف و تغییر را با بلاک‌ های بلاکچین می‌ زند. البته اگر  بیش از  51 درصد شبکه بلاکچین را در اختیار داشته باشیم احتمال تغییر وجود دارد که این مورد هم در شبکه‌ های بلاکچین عظیم و طولانی، دوباره کار را سخت می‌ کند.

پیشنهاد می کنیم مقاله زنجیره هوشمند بایننس را نیز حتما مطالعه کنید اگر قصد دارید در رابطه با این شبکه اطلاعات جامعی بدست آورید.

وجود ویژگی اجماع

ویژگی اجماع در بلاکچین‌ ها باعث می‌ شود تا الگوریتم اثبات کار و اثبات سهام نیز، اهمیت بالایی پیدا کنند. همین موارد دست به دست هم می‌ دهند تا امنیت بلاکچین افزایش یابد. حال بهتر است به الگوریتم اجماع بپردازیم. همانطور که از کلمه “اجماع” متوجه می‌ شویم موضوع، تایید جمعی از گروه و یا کاربران موجود در بلاکچین است. به بیان ساده‌ تر، اگر بیش از 50 درصد مخاطبان موجود در بلاکچین تراکنشی را تایید کنند، قابلیت اجرا روی بلاکچین را دارد.

این موضوع سبب از بین رفتن تراکنش‌ های نامعتبر خواهد شد. پس با این حساب، بهترین روش برای یک تراکنش موفق، نظر جمعیِ کاربران لازم است. اگر بلاکچین را به عنوان یک سالن و یا یک ساختمان مستحکم فرض کنیم، اجماع به عنوان ستون اصلی آن خواهد بود. موافقت میانِ نودهای شبکه، ممانعت از حمله‌ ها و هک‌ های متفاوت به شبکه، فراهم نمودن شرایط مساوی برای نودهای شبکه و در نهایت ارتقای شبکه با عنوان پاداش از مهمترین ویژگی‌ های اجماع در بلاکچین هستند.

امضای دیجیتال یعنی چه و نقش آن در امنیت بلاکچین چیست؟

امضای دیجیتال یعنی چه و نقش آن در امنیت بلاکچین چیست؟

امنیت بلاکچین با استفاده از امضای دیجیتال نیز، اهمیت ویژه‌ ای دارد. این اهمیت به اندازه همان امضاهای موجود بر روی اسناد و اطلاعات کاغذی می‌ باشد که برای شناساندن هویت افراد مورد استفاده قرار می‌ گیرد. در بلاکچین‌ ها نیز، امضای دیجیتال به منظور تایید درستی داده‌ ها، اطلاعات سرّی، و تمام مواردی است که باید از دسترس دیگران محفوظ بمانند. با استفاده از امضای دیجیتال، مشکلات مربوط به تقلب حل شده و امنیت داده‌ ها افزایش می‌ یابد. بهتر است بدانید که امضای دیجیتال یک ماهیت ریاضی و منطقی دارد که بسیار معتبر است.

با وجود این امضاها که از طرف فرستنده روی اطلاعات حک می‌ شوند، گیرنده‌ ها اطمینان مضاعفی از بابت سند دریافتی پیدا می‌ کنند. علاوه بر آن، دریافت کننده این احساس را دارد که پیام ارسالی به او تغییر ناپذیر بوده و بدون سانسور به دستش رسیده است. همچنین فردی که پیام را ارسال کرده حقی بابت انکار ارسال ندارد. امضاهای دیجیتال در قراردادها و موارد مهم موجود در بلاکچین مورد استفاده قرار می‌ گیرند.

اگر امضای دیجیتال در خصوص اطلاعات یک بلاک وجود داشته باشد، بلاکچین آن تراکنش‌ ها را تایید کرده و تایید معاملات را اعلام می‌ کند. این امضاها با کلیدهای عمومی فعالیت می‌ کنند که با وجود کدهای رمزنگاری شده قابل شناسایی برای دیگران هستند. در مقابل، کلیدهای خصوصی برای دارندگان توکن هستند و مانند رمز عبور عمل می‌کنند. این عوامل که در بلاکچین فعالیت می‌ کنند، امنیت بلاکچین را بیشتر خواهند کرد.

زنجیره‌ای  بودن بلاکچین

زنجیره‌ای  بودن بلاکچین

زنجیره بلاکی یک شرایط مناسب برای ثبت و ذخیره اطلاعات است. به طوری که، اطلاعات بلاک قبلی در بلاک بعدی ذخیره می‌ شود. همین ویژگی زنجیره‌ ای و سلسله مراتبی بودن باعث اتصال داده‌ ها شده و به مراتب امنیت بلاکچین نیز، تضمین می‌ شود. اگر بخواهیم این موضوع را به صورت تخصصی بیان کنیم می‌ توان گفت، در بلاکچین، هر کدام از بلاک‌ ها وظیفه ثبت ارزش هش بلاک قبلی در خود را به عهده دارند.

بلاکچین‌ ها غیر متمرکز هستند

آیا می‌ دانید امنیت بلاکچین در صورت غیر متمرکز بودن این بستر چگونه افزایش می‌ یابد؟ همانطور که مشخص است بلاکچین‌ ها به صورت توزیع شده و غیر متمرکز هستند. همین امر باعث کنترل و نظارت آنها توسط تمام اعضای گروه است. در این صورت، اطلاعات رسیده به دست شرکت کنندگان در بلاکچین بدون هر نوع دستکاری مورد تایید قرار گرفته و با در نظر گرفتن تمام تاییدات عملکرد سیستم تا حدود زیادی بهبود می‌ یابد.

بهتر است بدانید که عملکرد ناقص هر یک از افراد هیچ خللی در کارِ کل سیستم ندارد و هر شخص مسئول تراکنش‌ ها و عملیات مربوط به بلاک خود است. یک لجر یا همان دفتر کل توزیع شده، امکان ثبت اطلاعات بدون دستکاری را فراهم می‌ کند. همین امر باعث خواهد شد تا به محض ذخیره تراکنش، داده‌ های آن در نودهای مختلف که در سراسر جهان وجود دارند نیز، ثبت و ذخیره شوند.

ناشناس ماندن هویت و اطلاعات در بلاکچین

ناشناس ماندن هویت و اطلاعات در بلاکچین

 

امنیت یک حوزه و یک شبکه در صورتی تضمین شده است که اطلاعات و داده‌ ها و هویت افراد در آن ناشناخته و محفوظ باشد. این شرایط در شبکه بلاکچین وجود دارد. به همین دلیل ناشناس ماندن یکی از ویژگی‌ های شبکه است که امنیت بلاکچین را به دنبال دارد. وجود آدرس مبهم، اطلاعات هویتی ناشناس و … یک مهر تضمین بر روی بلاکچین و حریم خصوصی آن است.

معامله گران در بلاکچین قادر هستند با هویت‌ های ناشناس با یکدیگر ترید نمایند چرا که اصول معامله در بلاکچین به این شیوه است. تمام افراد مجاز هستند تا هویت خود را پنهان کنند که این امر، کار هکرها را دشوار می‌ کند زیرا آنها زمان زیادی برای این کار صرف می‌ کنند تا اقدام به حمله کنند.  البته اگر طرفین معامله با یکدیگر هم نظر باشند که هویت خود را برای هم فاش کنند، این کار امکان پذیر است.

حفظ حریم خصوصی بلاکچین

حفظ حریم خصوصی در بلاکچین‌ ها تا حدود زیادی امنیت آن را افزایش می‌ دهد. اصولا هر نوع حفاظت و توجه به حریم شخصی باعث افزایش و بالا رفتن ایمنی در هر ساز و کار و شبکه‌ ای می‌شود. در خصوص بلاکچین‌ ها نیز، بهتر است بدانید که معامله گران یک دفتر کل توزیع شده فقط می‌ توانند تراکنش‌ های تایید شده  را بینند.

کاربران با مشاهده تراکنش‌ ها قادر به مشاهده هویت معامله گران دیگر نخواهند بود بلکه فقط می‌ توانند پروسه نقل و انتقال را دنبال کنند. همین امر در افزایش امنیت بلاکچین تاثیر مثبت خود را خواهد گذاشت. پس با این حساب، متوجه شدیم دسترسی معامله گران به دفتر کل توزیع شده یا همان بلاکچین با حفظ حریم خصوصی همان بلاک و بلاکچین به طور موازی در ارتباط است.

رمزگذاری الگوریتم‌ ها

رمزگذاری الگوریتم‌ ها

امنیت بلاکچین با توجه به الگوریتم‌ های رمزگذاری شده، تضمین می‌ شود. با این حساب، افراد و معامله گران فقط زمانی به اطلاعات دسترسی دارند که کلید خصوصی آن را داشته باشند. کلیدها رمزنگاری شده برای هر یک از ارزهای دیجیتال مختلف هستند. این الگوریتم‌ ها به گونه‌ ای هستند که در زمان گرفتن ورودی‌ های مختلف با ابعاد متفاوت اقدام به ارسال خروجی با همان اندازه و ابعاد مشخص می‌ کنند. همین عملیات به هش ریت معروف است. هش به عملیاتی گفته می‌ شود که طی آن خروجی ارسالی حاوی رشته متفاوتی از حروف و عددها است.

در این بین، قراردادهای هوشمند نیز، وجود دارند که آنها نیز، رمزنگاری می‌ شوند. کدهای اختصاص یافته به آنها نیز، مانند قراردادهای فیزیکی و واقعی که شامل کد رهگیری هستند می‌ باشد. با بهره گیری از قوانین موجود در قراردادهای هوشمند که تمام کاربران شبکه آن را تایید می‌ کنند عملیات تراکنش با موفقیت به انجام می‌ رسد. وجود قراردادهای هوشمند در این میان، نیاز به واسطه و رابط را از بین می‌ برد و تمام عملیات به طور خودکار اجرا می‌ شود. قراردادهای هوشمند نیز از پروتکل اجماع استفاده می‌ کنند.

کلام آخر

مقاله فوق به امنیت بلاکچین پرداخت و تمام نکات و ویژگی‌ هایی که در یک بلاکچین هستند را مورد بررسی قرار داد. با توصیف هر یک از این ویژگی‌ ها متوجه شدیم که وجود هر کدام از آنها نقش بسزایی در امنیت بلاکچین به عهده دارند. الگوریتم‌ های اجماع را مورد بررسی قرار دادیم که با وجود آنها تراکنش‌ ها، تایید شده و معامله گران به انجام معامله‌ های جذاب و امن ترغیب می‌ شوند. البته توجه به این نکته ضروری است که بلاکچین‌ ها نیز، ممکن است از نظر امنیتی تهدید شوند و حمله‌ هایی مانند 51 درصد به آنها اعمال شود ولی از این طرف این نکته هم قابل توجه است که با وجود گستردگی یک بلاکچین انجام این نوع حملات زمانبر و پُرهزینه خواهد بود.

در آخر می‌ توان با اطمینان گفت که بلاکچین‌ ها امن‌ ترین تکنولوژی جهان هستند اما ممکن است مانند تمام معاملات و فضاهای کاری مختلف تحت تاثیر عوامل مختلف از امنیت آنها کاسته شود. در این تکنولوژی نوپا و نوظهور، ویژگی‌ هایی مانند اجماع، تغییر ناپذیری، رمزنگاری، زنجیره‌ ای، حفظ حریم خصوصی، ناشناس ماندن، غیر متمرکز بودن و … مانع از خدشه دار شدن امنیت بلاکچین‌ ها می‌ شوند.

سوالات متداول

امنیت در بلاکچین چطور تأمین می‌شود؟

با استفاده از جریان تأیید مشارکتی که توسط شبکه توسعه دهندگان و با استفاده از رویکردهایی چون PoW و PoS پیاده سازی می‌ شود، امنیت بلاکچین تأمین می‌ گردد. در این ساختار، بلوک‌ های بلاکچین که حاوی اطلاعات تراکنش‌ ها هستند، یکبار برای همیشه ایجاد می‌ شوند و امکان تغییر اطلاعات آن‌ ها تقریبا صفر است.

بنابراین، اینکه امنیت در بلاکچین چطور تأمین می‌ شود، ارتباط نزدیکی با مشارکت (مالی یا اجرایی) اشخاص مستقل (سرمایه‌ گذاران یا توسعه دهندگان) و انجام امورات شبکه توسط آن‌ ها دارد.

امنیت بلاکچین چیست؟

به کلیه اقداماتی که برای کاهش ریسک‌ های مالی، عملیاتی و اجرایی در بلاکچین اتخاذ می‌ شود، امنیت بلاکچین گفته می‌ شود. اینکه امنیت بلاکچین چیست به ساختار برنامه‌ نویسی شده بلاکچین، خاصیت مشارکتی بودن تصمیم‌ گیری در آن و استفاده از هش‌ ها برای کدگذاری بلوک‌ ها برمی‌ گردد.

استاندارد امنیت بلاکچین چیست؟

به چهارچوب‌ های امنیت سایبری که برای تضمین عملکرد و اعتبار بلاکچین استفاده می‌ شود، استاندارد امنیت بلاکچین گفته می‌ شود. در واقع، این استاندارد شامل استراتژی‌ هایی است که تمام اصول رمزنگاری، مشارکت جمعی و اصول برنامه‌ نویسی را به منظور حفظ امنیت شبکه به کار می‌ گیرند.

هدف نهایی در امنیت بلاکچین چیست؟

هدف نهایی در طراحی استراتژی‌ های امنیت بلاکچین، ممانعت از تغییر داده‌ ها (از هر نوع و با هر هدف) در بلوک‌ های مختلف از آن است. این داده‌ ها هستند که ماهیت و وجود بلاکچین را تعریف می‌ کنند و اگر شبکه نتواند اصالت آن‌ ها را تضمین کند، دیگر هیچ جریان نقدینگی به سمت بلاکچین و ارز یا توکن‌ های آن نمی‌ آید. بنابراین، اصلی‌ ترین هدف، تغییرناپذیر ماندن اطلاعات ضبط شده بر روی بلوک‌ ها است.

درباره نویسنده

الهام زارع

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

کارت‌های امروز راکی رابیت 29 شهریور 1403؛ دو میلیون سکه رایگان امروز رو دریافت کن!

بازی راکی رابیت یکی از بازی‌های تلگرامی جدید است که شباهت زیادی به همستر کامبت دارد. در این بازی، شخصیت اصلی یک خرگوش مبارز است و بازیکنان باید خرگوش خود را با روش‌های مختلف برای مبارزه آماده کنند.

در این بازی می‌توانید از انواع روش‌ها...

۲۹ شهریور ۱۴۰۳