بررسی قوانین ارز های دیجیتال در ایران ؛ قوانین خرید و فروش + استخراج
فهرست مطالب
بررسی قوانین ارز های دیجیتال در ایران موضوع مورد بحث ما در این مقاله است. وجود قوانین در هر کشوری برای هر موضوعی باعث ثبات و امنیت مورد توجه قرار میگیرد. حال اگر بحثِ امور مالی و سرمایه گذاری در میان باشد وجود قوانین سفت و سخت نیاز است تا افراد وارد کننده در حوزه مالی دچار ضرر نشوند و سودهای قابل توجهی به دست آورند.
موضوع ارز های دیجیتال چند سالی است که در ایران به وفور شنیده میشود و در پی آن آگاهی از قوانین ارزهای دیجیتال در ایران هائز اهمیت شده است.با این حساب، بررسی قوانین ارز های دیجیتال در ایران نیز مورد اهمیت و توجه قرار میگیرند تا سرمایه گذاران کشور با خیال راحت وارد بسترهای دیجیتال شده و کسب و کار مطلوبی داشته باشند.
بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که خرید و فروش در حوزه ارزهای دیجیتال کاملا معلق است. به بیان سادهتر نه میتوان گفت یک فعالیت قانونی است و نه میتوان گفت که منع قانونی دارد. همین موضوع نوپا بودن این صنعت در کشور ایران را نشان میدهد.
قوانین جمهوری اسلامی در مورد ارز های دیجیتال با چالشهای زیادی همراه اند، زیرا چهار چوب مکتوب خاصی برای آن ها وجود ندارد. برای مثال، قوانین استخراج ارز دیجیتال یا قوانین etf ارز دیجیتال توسط سازمان یا نهاد خاصی توضیح یا پیگیری اجرایی نمیشوند. حتی قوانین خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران جنبه پیشنهادی و لفظی دارند.
وضعیت موجود در قوانین ارز های دیجیتال در ایران
بهتر است بدانید قوانین ارز های دیجیتال در ایران ، دستخوش تغییراتی شده است که ممکن است فعالیت معامله گران و ماینر ها را دستخوش تغییر کند. به عنوان مثال ، سال 2018 ، از ارز های دیجیتال به عنوان یک فعالیت غیر قانونی و نامناسب یاد شد. دلیل آن هم احتمال افزایش پولشویی و به خطر افتادن سلامت جامعه بود. در این قانون وضع شده هیچ یک از موسسات مالی حق استفاده از ارز های دیجیتال برای فعالیت خود را نداشتند.
البته مدت زمان زیادی این ممنوعیت ها طول نکشید و حدود یکسال بعد یعنی در سال 2019 مجددا محدودیت ها و ممنوعیت ها از بین رفت و قوانین ارز های دیجیتال در ایران دچار تغییر شد و ارز های دیجیتال با هدف بهبود پول ملی مورد توجه قرار گرفت. احتمالا این لغو تحریم ها و ممنوعیت ها به خاطرِ هجوم سرمایه گذاران ایرانی به بازار های خارجی بود. البته این لغو محدودیت ها هم با تصویب قوانین ریز تری همراه بود.
به عنوان مثال، تصاحب و ماین کردن ارزهای دیجیتال قانونی بود، در حالی که امکان پرداخت از طریق آنها ممکن نبود. به عبارتی بانک مرکزی استفاده از این نوع ارزها را کاملا قانونی و اختیاری دانسته ولی آن را برای خرج کردن و پرداخت در هنگام خرید های اینترنتی منع کرده است.
مطالعه بیشتر : برای آشنایی بیشتر با انواع کیف پول ارز دیجیتال مطالعه مقاله کیف پول اچ دی (HD Wallet) را به شما پیشنهاد میکینیم .
قوانین جمهوری اسلامی در مورد ارز های دیجیتال در سال 2020
علاوه بر این ، عدم در اختیار داشتن ارز های دیجیتال بیشتر از 10 هزار یورو نیز ، اشکال قانونی داشت. در سال 2020 قوانین ارز های دیجیتال در ایران جدی تر شد و تصمیم بر این شد که مقررات کنترل شده تری برای این نوع کسب و کار در نظر گرفته شود. دلیل آن هم افزایش ارزش و اعتبار ارز های دیجیتال و به همان میزان کاهش سهام و بورس بود.
محدودیت و منع ماینر ها مهمترین قوانین ارزهای دیجیتال در ایران بود. دلیل این ممنوعیت هم به کار گیری برق مضاعف برای استخراج بود که کشور را با بحران مواجه میکرد.همین موضوعات باعث شد تا دستگاه های اجرایی وارد عمل شده و با اعطای مجوز از وزارت صمت کار استخراج و ماینینگ را قانونی اعلام کنند.
بر اساس موضوع بررسی قوانین ارز های دیجیتال در ایران قرار بر این شد که اگر افراد بر خلاف چنین مصوبه ای رفتار کنند و بدون دریافت مجوز از وزارت صمت اقدام به مان نمایند، استخراج آن غیر قانونی تلقی شده و برق آن قطع شود. البته مجازات های مخصوصی هم برای شان در نظر گرفته شود.
مجوز ارائه شده از سمت وزارت صمت شامل گواهی امضا دبیرخانه، شناسه فعالیت، وضعیت استخراج، شرایط سرمایه گذاری و ارزش و اعتبار ماینر و یا همان دستگاه استخراج است.مجوز های صادر شده به اسم یک نفر هستند. افراد میتوانند بر اساس قوانین ارز های دیجیتال در ایران ، با عنوان ثبت شرکت ، مجوز استخراج و مسئولیت آن را به عهده بگیرند.
اگر پروانه بهره برداری برای ماین کردن صادر شده باشد ، افراد حق استخراج ارزهای دیجیتال را خواهند داشت. صدور این پروانه منوط به بازرسی فنی از محل استخراج و سنجش ظرفیت آن است. بهتر است بدانید یکی از شروط صدور چنین پروانه ای ، محافظت از محیط زیست و رعایت اقدامات ایمنی و امنیتی مانند حریق است. پس باید به قوانین استخراج ارز های دیجیتال در ایران آگاه باشید .
مطالعه بیشتر : برای آشنایی بیشتر با ارز دیجیتال مطالعه مقاله کیف پول ارز دیجیتال را به شما پیشنهاد میکینیم .
قوانین جمهوری اسلامی در مورد ارز های دیجیتال در سال 2022
این کش و قوسها ادامه داشتن تا در سال 2022 مجلس تصمیم گرفت قوانین ارز های دیجیتال در ایران و صحبت های مربوط به ارز های دیجیتال را به صورت کاملا شفاف مورد بررسی قرار داده و تهدید را به یک فرصت تبدیل کند. با توجه به ورود بخش های تاثیر ذار و مهم جامعه به بسترِ ارز های دیجیتال ، دولت باید با جدید به این بخش توجه میکرد.
با این حساب، جلسه های زیادی توسط وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، وزارت صمت و ارتباطات برگزار شد و موضوعِ ماین و تراکنش مورد توجه قرار گرفت.صاحب نظران موجود در راس دولتی بر این عقیده هستند که ارز های دیجیتال در شرایط تحریم میتوانند بهتر عمل کرده و کشور را از بحران نجات دهند.
تبادلات پولی بهترین گزینه برای استفاده از ارزهای دیجیتال در این شرایط میباشد. در نهایت در اواسط سال 2022 هیئت دولت از امکان استفاده از ارز های دیجیتال در حوزه واردات پرده برداری نمود.اگر بخواهیم یک خلاصه قابل قبول از بررسی قوانین ارزهای دیجیتال در ایران و کشور های دیگر ارائه دهیم، میتوان گفت، رمز ارزها به عنوان یک واحد پولی مجزا و رفع کننده مشکلات نمیباشند.
به بیان سادهتر ، استفاده از آنها در تبادلات عادی و روزمره امکان ندارد. ارز های دیجیتال کالاهایی هستند که در بستر مجازی و برای تبادلات این چنین مناسب هستند که به نظر میرسد راه دور و درازی برای ورود به زندگی عادی مردم دارد. ایران، به کار گیری این رمز ارز ها را در مجموعههای مالی مانند بانکها محدود کرده است در حالی که ماین آنها اشکال ندارد.
مطالعه بیشتر : بهتر است برای آشنایی با انواع سرمایه گذاری های ارز دیجیتال مطالعه مقاله سرمایه گذاری در NFT را از دست ندهید .
قوانین چند گانه ارز های دیجیتال
برای اعمال و بررسی قوانین ارز های دیجیتال در ایران باید بتوانیم آنها را به حوزه های چند گانه تقسیم کنیم. به عنوان مثال، برخی ارز های دیجیتال در سراسر دنیا محبوبیت دارند و مورد خرید و فروش قرار میگیرند و نمونهای از آن ارزها، بیت کوین است. بهتر است بدانید تبادلات بیت کوین در ایران قبلا ممنوعیت داشت.
ارز نوع دیگر، ارز دیجیتال منطقهای است که تمام مناطق بنا به شرایط و نوع معاملات خود از آن برای خرید و فروش استفاده میکنند. نوع سوم ، ارز های دیجیتال ، در قالب توکن یا عرضه اولیه سکه (ICO) هستند که افراد میتوانند با آن تراکنشهای مطلوبی انجام دهند. ارتقا دهندگان ارزهای ذکر شده تنها ناظران موجود در بازار هستند.
و قوانین ارزهای دیجیتال در ایران نیز ، باید توسط آنها مورد توجه قرار گیرد. صرافی های ارائه دهنده ارزهای دیجیتال نیز ، باید بر طبق آن قوانین ، ارزهای مناسب و قانونی ارائه دهند تا تمام افراد بدون کوچکترین دغدغه قانونی از آنها برای کسب و کار خود استفاده کنند. پس باید به قانون صرافی ارز دیجیتال در ایران آگاه باشید .
بررسی چند گانگی آن ها قوانین ارز های دیجیتال در ایران
در بررسی قوانین ارز های دیجیتال در ایران، موضوع ماین و استخراج نیز قابل توجه است. به بیان سادهتر، اگر دولت قانون مشخصی برای این نوع استخراج و خرید و فروش ها در نظر بگیرد، افراد بدون دغدغه و نگرانی اقدام به فعالیت در این بستر مجازی میکنند اما متاسفانه هنوز قوانین واضح و مشخصی برای رمزارزها تعیین نشده است.
استخراج و خرید و فروش ارز دیجیتال دو مقوله مرتبط به هم هستند که قانونی بودن کامل یکی، شرایط را از لحاظ قانون برای دیگری نیز، برابر میکند.دولت در اوایل ظهور و معرفی این ارزهای دیجیتال، به دلیل مصرف بالای برق، استخراج کنندگان ارز را از ادامه فعالیت منع کرد زیرا ماین کنندگان سوء استفادههای زیادی از برق های صنعتی و خانگی میکردند.
البته این مشکل بعدها با معرفی استخرهای استخراج حل شد و افراد میتوانستند با دریافت مجوز، در مزارع استخراج اقدام به فعالیت و خرید و فروش رمز ارز نمایند. با این حساب فعالیت گسترده افراد در بازار های ارز دیجیتال منوط به دریافت مجوز از سمتِ وزارت صمت است.
بنابراین ، قوانین استخراج ارز دیجیتال منوط به اطلاع رسانی ماینر به سازمانهای زیرمجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت است. بنا بر قوانین استخراج ارز دیجیتال، برق مصرفی شما با قیمت بسیار بالاتری محاسبه میشود و اگر عملکرد خوبی در فرایند استخراج نداشته باشید، ضرر خواهید کرد.
معامله ارز های دیجیتال در ایران چه قانونی دارد؟
برای اینکه بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم ممکن است کمی مکث کنیم. زیرا با توجه به موضوع بررسی قوانین ارزهای دیجیتال در ایران، سرنوشت خرید و فروش این ارزها به طور کامل، قانونی یا به طور کامل، غیر قانونی نیست. در قانون باید به این نکته توجه داشت، در صورتی که برای یک مورد جزا تعیین شود، آن امر به عنوان جرم تلقی میشود اما اگر هیچ جزایی برای اقداماتی تعیین نشود پس آن امر اشکال قانونی ندارد.
با این حساب، با توجه به این که هیچ جزا و تنبیهی برای ارزهای دیجیتال در ایران وجود ندارد پس افراد با خیال راحت میتوانند نسبت به خرید و فروش آن اقدام کنند. از طرف دیگر، چون این نوع خرید و فروش در ایران چندان جاافتاده و معمول نیست، حمایت زیادی از طرف دولت صورت نمیگیرد.
البته این موضوع بدان معنا نیست که اگر در زمان انجام معاملات مورد هک یا حمله قرار گرفتید و داراییهای خود را از دست دادید هیچ دولتی نیست که از شما حمایت کند. خیر اینطور نیست! در صورت مواجه شدن با چنین مواقعی میتوانید شکایت کرده و حق خود را بستانید. ما فقط به این نکته تاکید میکنیم که وضعیت معاملات ارز دیجیتال در ایران چندان هم واضح و شفاف نیست.
مطالعه بیشتر : اگر میخواهید همه چیز را درباره فناوری Blockchain بدانید مطالعه مقاله بلاکچین چیست ، را از دست ندهید.
قوانین موجود برای فعالیت از طریق صرافی ها
یکی از مهمترین موضوعات بررسی قوانین ارزهای دیجیتال در ایران توجه به صرافیهای معتبر و قانونی میباشد. بعد از شناسایی صرافی مناسب به منظور دریافت ارز دیجیتال مورد نظر خود، احراز هویت در صرافی دومین کار مهم برای شروع فعالیت است. بهتر است .
بدانید احراز هویت شما تنها در صرافی قابل قبول نیست و باید مجددا آن احراز هویت برای بانک مرکزی نیز، مورد توجه قرار گیرد. رعایت سقف قیمت تعیین شده در ایران نیز، یکی دیگر از موارد مهم برای انجام فعالیت در ارزهای دیجیتال است.به بیان سادهتر، به منظور تبدیل ریال به رمزارزها باید به سقف قیمت دقت شود.
در این بین، صرافی ها هم وظایفی دارند که باعث افزایش اعتبار آنها میشود. تبادلات افراد باید در این صرافی ها ثبت شده و در برخی موارد گزارش کار به بانک مرکزی نیز، ارائه شود. در این گزارشات، اطلاعات معامله گران و نوع معاملات آنها مورد بررسی قرار میگیرد. قانون شناخت مشتری یا همان KYC در صرافی ها باید اولویت اصلی و اساسی باشد.
این عملیات به منظور ممانعت از پولشویی انجام میشود. البته نکاتی در این خصوص وجود دارد که بهتر است بدانید. به عنوان مثال، نتیجه تمام تبادلات معامله گران متوجه خود آنها میشود و صرافی ها هیچ مسئولیتی در این قبال ندارند. تریدرها باید به لیست ارزهای دیجیتال که از طریق بانک مرکزی اعلام میشود توجه داشته باشند تا تنها از آن رمز ارزها برای مبادلات خود استفاده کنند. این مدت زمان حدود 3 ماه است.
کلام آخر
در این قسمت از مقاله سعی کردیم به بررسی قوانین ارز های دیجیتال در ایران به طور کامل بپردازیم و تمام نکات آن را مورد بررسی قرار دهیم. به نظر میرسد فعالیت معامله گران در ارز های دیجیتال و در بستر قانون میتواند علاوه بر رونق کسب و کار از بروز مشکلات امنیتی و پولشویی جلوگیری نماید. با توجه به این موارد، سرمایه گذاران دیگر ترغیب به سرمایه گذاری در بازارهای خارجی نخواهند شد و بازارهای داخلی را برای ترید انتخاب میکنند.
این کار علاوه بر افزایش محبوبیت این نوع کسب و کار در ایران، باعث حفظ هویت و شخصیت ایرانی خواهد بود.به نظر میرسد با روی کار آمدن چنین فعالیتی در ایران، افراد علاقه مند به ورود در حوزه ارزهای دیجیتال بسیار زیاد باشند. همین امر باعث میشود نوع دیگری از رونق اقتصادی در کشور رشد کرده و بتوان با کشورهای برتر دنیا در این زمینه به رقابت پرداخت.
سوالات متداول
1 – آیا قوانین خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران همیشگی است؟
قوانین خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران ، جزء قوانین نانوشتهای هستند که در پرداختن به آنها سلیقهای عمل میشود. به ویژه، قوانین خرید و فروش ارز دیجیتال در ایران توسط مدیران زیربط، بخصوص دادستانیها، و در قالب مصاحبههای مطبوعاتی مورد توجه قرار میگیرند. با این حال، دولت هیچ تضمین حقوقی درباره پیگیری کلاهبرداریهای مرتبط با ارز دیجیتال نمیدهد و معاملهگر تنها به قدرت استدلال و شانس خود متکی است.
2 – قوانین etf ارز دیجیتال چیست؟
قوانین etf ارز دیجیتال به مجموعه اصولی گفته میشود که یک صندوق سرمایهگذاری میتواند متناظر با آنها به جمعآوری سرمایه و معامله ارز دیجیتال بپردازد. قوانین etf ارز دیجیتال در ایران ماهیت و کاربرد چندانی ندارد زیرا این صندوقها در ایران فعال نیستند. در کشورهای آمریکایی و اروپایی، قوانین etf ارز دیجیتال به نحوه ورود استخرهای سرمایهگذاری به معاملات ارز دیجیتال و تقسیم سود بین مشارکت کنندگان اشاره دارند.
3 – مهمترین قوانین ارز های دیجیتال در ایران کدامند؟
از جمله مهمترین قوانین ارزهای دیجیتال در ایران ، قوانین استخراج ارز دیجیتال هستند که محدودیتهایی را درباره نحوه بهرهبرداری از برق تعریف میکنند و شما برای هر گونه فعالیت ماینری به دریافت مجوز از وزارت صمت نیاز خواهید داشت. بنا بر قوانین ارزهای دیجیتال در ایران، مسئولیت تمام معاملات ارز دیجیتال و نتایج آن بر عهده معاملهگر است و دولت هیچ تضمینی درباره پیگیری کلاهبرداریها و مشکلات حقوقی متناظر با این معاملات نمیدهد.
4 – آیا قوانین جمهوری اسلامی در مورد ارز های دیجیتال محدودیتی در معاملات ایجاد میکنند؟
بنابر قوانین جمهوری اسلامی در مورد ارزهای دیجیتال ، شما نمیتوانید به صورت مستقیم و از طریق حساب بانکی اقدام به خرید یا فروش ارز دیجیتال کنید. به طور دقیقتر، چنین بستری وجود خارجی ندارد. هرآنچه ممکن است، استفاده از پلهای ارتباطی مانند صرافیهاست. توجه داریم که قوانین جمهوری اسلامی در مورد ارزهای دیجیتال مکتوب نیستند و همین عامل باعث سردرگمی سرمایهگذاران و عدم آگاهی آنها از عواقب مشارکت در این بازارها میشود.
درباره نویسنده
الهام زارع
ثبت نظر جدید