خانه
حمله 51 درصدی بلاکچین چیست؟ آشنایی با اتک 51 درصد ارز دیجیتال عکس

حمله 51 درصدی بلاکچین چیست؟ آشنایی با اتک 51 درصد ارز دیجیتال

یکی از مفاهیم نوین در مبحث مدیریت مالی غیرمتمرکز حمله 51 درصدی است که در این مقاله قصد داریم به آن پرداخته و جزئیات آن را بیان کنیم.

حمله 51 درصدی چیست؟

حمله 51 درصدی چیست؟

حمله 51 درصدی در بلاکچین همانطور که از نامش پیداست به تهاجم گروه یا افرادی از هکرها گفته می‌شود که به حدود 50 درصد شبکه بلاکچین دسترسی داشته باشند. به نظر می‌رسد در این شرایط، به کل بلاکچین و شبکه‌های تحت نظر آن حمله صورت گیرد.امنیت و فناوری بلاکچین‌ ها قابل تقدیر است اما در برخی مواقع این بستر نیز، تحت تاثیر حملات مخرب قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: بلاکچین چیست

نفوذ در بلاکچین و هک آن بسیار سخت است. اما با توجه به غیر متمرکز بودن آن این نفوذ تا حدودی برای هکرها آسان می‌شود. درست است که ماهیت غیرمتمرکز بودن بلاکچین‌ها محبوبیت و جذابیت بالایی برای تمام کاربران آن دارد اما همین نقطه قوت راه را برای ورود و نفوذ باز می‌کند.

به عنوان مثال، اگر یک ساختمان فقط یک درب ورود و خروج داشته باشد، درصد نفوذ سارقان به آن بسیار پایین تر از زمانی خواهد بود که همین ساختمان 5 درب داشته باشد. ساختمان 5 دربه شاید برای افرادی که می‌خواهند به ساختمان وارد شوند، راحت و کاربردی باشد ولی به همان میزان برای ورود هکرها هم شیرین و مناسب خواهد بود.

اهمیت استفاده از شبکه غیر متمرکز در بلاکچین

با استفاده از ماهیت غیر متمرکز در بلاکچین‌ها امکان تسخیر آن توسط یک مجموعه و یا نهاد کاهش پیدا می‌کند. همین قابلیت بلاکچین در دنیا باعث شده است تا کاربران زیادی حکمرانی آن را به دست گیرند و خودشان اداره کننده این شبکه باشند. به عبارت دیگر یک نهاد واحد یا فرد خاص برای رهبری آن وجود ندارد به همین دلیل عنوان غیرمتمرکز به آن داده شده است.

در نهایت همین عامل باعث عدم دسترسی هکرها به بلاکچین و ارزهای دیجیتال می‌شود. آنها نیز، شیوه‌های معمولی نفوذ را کنار گذاشته و حمله 51% در بلاکچین را مورد توجه قرار می‌دهند. در دفتر کل بلاکچین، تمام معاملات و ترکنش‌های مرتبط به آنها انجام می‌شود. در شبکه غیر متمرکز، همه اطلاعات و داده‌ها در معرض نمایش بوده و افراد می‌توانند آنها را مورد بررسی قرار دهند.

همین قابلیت در عملیات ماینینگ نیز نیازمند اعطای توان پردازشی بالایی است تا بین نودهای موجود در سراسر جهان پخش شود. با این حساب، هش ریت نیز، غیر متمرکز می‌باشد. در این صورت هکرها چاره‌ای جز هک اکثریت ندارند. این نوع هک با عنوان اتک 51 درصد در بلاکچین شناخته می‌شود.

بیشتر بخوانید: هش ریت چیست

بلاکچین‌ها موضوع امنیت، عدم تمرکز و پخش داده را سرلوحه اصلی کار خود قرار داده‌اند. به عبارتی همین قابلیتِ عدم تمرکز آن می‌باشد که این شبکه را خاص و جذاب کرده است. حال اگر توان پردازشی به حالت نامناسب در شبکه پخش شود، به احتمال زیاد حمله 51% در بلاکچین رخ خواهد داد. در این نوع حمله، هکرها به طور مستقیم، توان و قدرت پردازشی بلاکچین را هدف قرار می‌دهند. به بیان ساده‌تر، دستکاری و دخالت در تبادلات مورد توجه است.

اتک 51 درصد چگونه انجام می‌شود؟

اتک 51 درصد چگونه انجام می‌شود؟

حال با توجه به پاراگراف قبلی، اتک یا همان حمله 51% در بلاکچین چگونه انجام می‌شود؟ هکرها با توجه به پردازش شبکه، کاری می‌کنند که به جای پخش داده در بین معامله گران و مشتریان که در نهایت باعث به وجود آمدن شبکه غیر متمرکز می‌شود، قدرت شبکه در یک نقطه جمع شده و متمرکز شود. هکرها در این شرایط، مالک بهترین و بزرگترین میزان تابع هش ریت شبکه خواهند شد.

سپس با این روش، برای ساخت یک نود و انشعاب تازه در شبکه آماده می‌شوند. جایگزینی بلاکچین‌های تازه به جای بلاک‌های زنجیره اصلی نیز، در دستور کاتر مهاجمان قرار می‌گیرد. بلاکچین اصلی به بلاکی گفته می‌شود که دارای طول بیشتری از بلاک‌های دیگر است. با این حساب، حمله کنندگان از این خاصیت بلاکچین به نفع خود استفاده می‌کنند. در نهایت، با پخش قدرت در بین نودها و ادامه فعالیت، عملیات حمله و هک با موفقیت به پایان می‌رسد.

در حمله 51 درصد چه مزایایی متوجه مهاجم می‌شود؟

در یک اتک 51 درصد در بلاکچین، افراد حمله کننده قادر می‌باشند تا اقدام به لغو تایید بسیاری از معاملات نمایند. علاوه بر این، توقف کامل ماینرها در حیطه اختیارات مهاجم قرار می‌گیرد. در این صورت، عملیات ماینینگ به اختیار حمله کننده درمی‌آید. به بیان ساده‌تر، مهاجم با موفقیت در حمله 51 درصدی بیت کوین و سایر بلاکچین‌ها می‌تواند تراکنش‌ها را بلوکه و مسدود نماید.

حتی قادر به خنثی کردن تراکنش‌های قبلی می‌باشد. همچنین می‌تواند زنجیره بلوک جدیدی ایجاد کرده و به فعالیت ادامه دهد. در این شرایط، بازنویسی بلوک‌هایی که قبلا پذیرفته شده‌اند و قسمت بندی آنها به چند زنجیره نیز امکان پذیر است. درست است که برخی امتیازات و مزایای قابل توجهی به مهاجم تعلق می‌گیرد اما ساخت کوین جدید، سرقت ارز دیجیتال و تغییر پاداش استخراج از حیطه اختیارات او خارج است.

البته این موضوع را هم باید در نظر گرفت که حمله 51 درصدی بیت کوین و سایر بلاکچین‌ها هزینه بسیار زیادی برای مهاجمان در پی دارد. این هزینه با توجه به ارزهای بیت کوین و لایت کوین متوجه تغییراتی می‌شوند. به عبارتی اگر ارزش بیت کوین چیزی در حدود 184 میلیارد دلار باشد، هزینه حمله به آن 613 هزار دلار خواهد آمد که این هزینه برای حمله به لایت کوین  حدود  17.700 دلار می‌باشد.

تاثیر حمله 51 درصدی بر روی ارز های دیجیتال

در حمله 51% در بلاکچین، اتفاقات ناخوشایندی متوجه ارزهای دیجیتال، کاربران و ماینرها می‌شود که در ادامه به آنها می‌پردازیم.

  • درست است که هکرها قادر به ساخت کوین جدید نیستند اما نفوذ آنها در ارزهای دیجیتال باعث کاهش ارزش و اعتبار آن ارزها می‌شود.
  • با وجود حمله 51% در بلاکچین تراکنش‌هایی که قبلا تایید شده‌اند برگشت داده می‌شوند. در این صورت امکان خرج دوباره آنها وجود دارد. دابل اسپندینگ (Double Spending) اصطلاحی است که به این مورد داده می‌شود.
  • تایید بسیاری از تراکنش‌ها به تعویق افتاده و یا ناموفق خواهند بود.
  • بازداری ماینرها از استخراج ارزهای دیجیتال انجام می‌شود.
  • توقف ساخت تراکنش تازه انجام خواهد شد.

نمونه‌ هایی از حمله 51% در بلاکچین

از زمان پیدایش ارز دیجیتال و آشنایی با بلاکچین، ارزهای دیجیتال مختلفی پدید آمده‌اند. حدود 3700 نوع ارز دیجیتال در سایت کوین مارکت کپ (coinmarketcap.com) وجود دارند. در این قسمت از مقاله به معرفی ارزهایی که مورد حمله 51% در بلاکچین قرار گرفته‌اند اشاره می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: زمان پیدایش ارز دیجیتال

حمله 51% در بلاکچین به موناکوین (Monacoin)

حمله 51% در بلاکچین به موناکوین (Monacoin)

حمله 51% در بلاکچین در سال 2018 شبکه موناکوین (Monacoin) را هدف قرار داد. این نوع حمله توسط ماینر خودخواهانه Selfish انجام شده است. در این نوع حمله، ماینر بعد از به دست آوردن سود مطلوب برای خود، عملیات برادکست را انجام نداده و ماینرهای دیگر را خبر نمی‌کند. در این حمله، چیزی حدود 90   هزار دلار مورد هدف قرار گرفت.

حمله 51 درصدی به اتریوم کلاسیک  (Ethereum Classic)

حمله 51 درصدی به اتریوم کلاسیک  (Ethereum Classic)

با توجه به هک شدن این شبکه در سال 2017، مدیریت آن به منظور برگرداندن سرمایه‌های مشتریان، موضوع هارد فورک را مطرح کرد. در هارد فورک علاوه بر سرمایه اصلی فرد که مثلا یک بیت کوین است، یک بیت کوین کش نیز، به او تعلق می‌گیرد. در این صورت، شبکه دو قسمتی شد که منجر به ایجاد مسیرهای مختلفی در شبکه می‌شد.

به نظر می‌رسد، اعتبار پایین و کم بودن ماینرها در این شبکه، راه را برای حمله 51 درصدی هموار کرد. حمله 51% در بلاکچین اتریوم در سال 2019 اتفاق افتاد. در این هک، مهاجمان عملیات دابل اسپندینگ (Double Spending) را انجام داده و اتریوم را دوباره سازماندهی کردند. اعتبار کوین‌هایی که چند بار در این شبکه خرج شدند 1.1 میلیون دلار بود. این میزان کوین معادل با  219.500 توکن ETC است.

حمله 51% در بلاکچین گلد (Bitcoin Gold)

حمله 51% در بلاکچین گلد در سال  2018 اتفاق افتاد. در این حمله حدود  388 هزار کوین BTG مورد حمله قرار گرفت. سیاست هکرها در این حمله ستودنی بود چرا که آنها توکن BTG را با ارز دیجیتال دیگری در صرافی معامله کردند. پس از آن دریافت صورت گرفت و سکه‌های BTG را که از دست داده بودند به کیف پول خودشان بازگرداندند.

در این شرایط، دابل اسپندینگ صورت گرفت. در این عملیات، 76 تراکنش انجام گرفت که منجر به سرقت 18 میلیون دلار شد. در همان سالها، صرافی بیترکس (Bittrex)  شبکه گلد را به دلیل بی مسئولیتی در پرداخت زیان‌های سرقت، از لیست ارزهایی که حمایت می‌کرد، خارج نمود.

حمله 51 درصدی به بلاکچین ورج (Verge)

حمله 51 درصدی به بلاکچین ورج (Verge)

در سال 2018 بلاکچین ورج (Verge) مورد حمله 51% قرار گرفت. البته این بلاکچین در یک سال دو مرتبه سرقت شد. در این نوع حمله، سارقان با استفاده از باگ شبکه اقدام به حمله کرده بودند. به این ترتیب که بلک‌های تازه با درج مهرهای زمانی روی بلاک‌های قدیمی استخراج شده بود. ورج 5 الگوریتم استخراج دارد.

مهاجم با در دست گرفتن 2 الگوریتم آن قادر به نفوذ در شبکه شده و بعد از آن با درج مهر غلط باعث فریب پروتکل شده بود. با فریب پروتکل، بلاک‌های جدید ساخته و اضافه شد. در این اتک، حدود 1.75 میلیون دلار معادل با 35 میلیون واحد کوین  XVG به سرقت رفت. میزان سرقت قبلی این بلاکچین 1.1 میلیون دلار بود.

کلام آخر

ما در این قسمت از مقاله به موضوع حمله 51% در بلاکچین پرداختیم. با توجه غیر متمرکز بودن ارزهای دیجیتال و بلاکچین‌ها، امکان حمله و نفوذ در آنها  پایین است. به همین خاطر، مهاجمان با هدف قرار دادن پخش و توزیع داده، شبکه را به حالت متمرکز درآورده و سپس اقدام به عملیات شوم خود می‌کنند.

فرد یا مجموعه‌های حمله کننده می‌توانند ماینرها هم باشند که با همکاری یکدیگر، شبکه توزیع را به دست گرفته و عملیات یک مهاجم را مرحله به مرحله انجام می‌دهند.به حمله ۵۱ درصد (Attack 51%) حمله اکثریت نیز گفته می‌شود. اگر حدود 50 درصد هش ریت و شبکه، تحت کنترل هکرها درآید امکان رسیدن به موفقیت برای آنها تضمین شده است. در این شرایط، آنها با ایجاد اختلالاتی از جمله بازداری ماینرها از استخراج، برگرداندن تایید تراکنش‌ها و… عملیات خرابکارانه را به نفع خود شروع می‌کنند.

سوالات متداول

1- حمله 51 درصدی چیست؟

حمله 51 درصدی در بلاکچین همانطور که از نامش پیداست به تهاجم گروه یا افرادی از هکرها گفته می‌شود که به حدود 50 درصد شبکه بلاکچین دسترسی داشته باشند.

2- حمله 51 درصدی در شبکه‌ها چقدر محتمل است؟

در شبکه‌های بزرگی همچون بیت کوین اتک 51 درصدی مقرون به صرفه نیست اما در شبکه‌های کوچک این احتمال بسیار است.

درباره نویسنده

الهام زارع

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

کارت‌های امروز راکی رابیت 29 شهریور 1403؛ دو میلیون سکه رایگان امروز رو دریافت کن!

بازی راکی رابیت یکی از بازی‌های تلگرامی جدید است که شباهت زیادی به همستر کامبت دارد. در این بازی، شخصیت اصلی یک خرگوش مبارز است و بازیکنان باید خرگوش خود را با روش‌های مختلف برای مبارزه آماده کنند.

در این بازی می‌توانید از انواع روش‌ها...

۲۹ شهریور ۱۴۰۳