دامیننس چیست؟ پیشبینی بازار با استفاده از Dominance + کاربرد آن
فهرست مطالب
- مفهوم دامیننس چیست؟
- کاربرد دامیننس در بازار رمزارزها
- دامیننس های معروف بازار ارزهای دیجیتال
- نحوه و فرمول محاسبه DOMINANCE ارزهای دیجیتال
- شناسایی آلت سیزن با کمک دامیننس
- سوالات متداول دامیننس در ارزهای دیجیتال
- مفهوم دامیننس در ارزهای دیجیتال به چه معنا است؟
- دامیننس های معروف بازار ارزهای دیجیتال کدامند؟
- نحوه و فرمول محاسبه دامیننس ارزهای دیجیتال به چه شکل است؟
اگر در حد متوسطی با بازار ارزهای دیجیتال آشنایی داشته باشید حتما اصطلاح دامیننس (Dominance) به گوشتان خورده و بارها شاهد بودید که افراد حرفهای با نگاه به دامیننس برخی از ارزهای مطرح به نتیجهگیریها و پیشبینیهای جالبی دست میزنند. اما مفهوم دامیننس چیست؟ کاربرد دامیننس در بازار رمزارزها دقیقا چگونه است و دامیننس های معروف بازار ارزهای دیجیتال کدامند؟ در این مقاله از پارسیان کریپتو قصد داریم به این سوالات پاسخ بگوییم و نحوه و فرمول محاسبه DOMINANCE ارزهای دیجیتال را به شما بیاموزیم. همچنین نحوه شناسایی آلت سیزن با کمک دامیننس را توضیح خواهیم داد. پس با ما همراه باشید.
مفهوم دامیننس چیست؟
واژه دامیننس (Dominance) در فارسی به معنای تسلط و داشتن سهم قابلتوجه از یک کل است. البته به کار بردن این اصطلاح در حوزه ارز دیجیتال برای تمامی رمزارزها امکانپذیر بوده و صرفا به میزان سهم آن رمزارز از کل بازار اشاره دارد. هر رمزارز با توجه به حجم معاملات رقمی به عنوان مارکت کپ یا سرمایه بازار دارد. برای به دست آوردن مارکت کپ هر رمزارز، باید تعداد کل عرضه آن رمزارز را در قیمت فعلی آن ضرب کنیم. حال اگر نسبت این رقم را در برابر مارکت کپ کل بازار حساب کرده و درصد آن را به دست آوریم این درصد نشاندهنده دامیننس آن ارز در بازار خواهد بود.
درصد دامیننس هر ارز، نشاندهنده میزان تسلط آن بر بازار و میزان اهمیت آن در بین کاربران بازار کلی ارزهای دیجیتال است. گاه معاملهگران با نگاه به دامیننس رمزارزهای شاخص مثل بیت کوین درباره شرایط احساسی حاکم بر بازار اطلاعات کسب میکنند. نوسانهای قیمت این داراییهای شاخص نیز نشاندهنده تغییر احساسات در بازار کریپتو است.
اکنون میدانید که مفهوم دامیننس چیست و در بازار ارزهای دیجیتال چه معنایی دارد. پس در قدم بعدی به کاربرد دامیننس در بازار رمزارزها میپردازیم.
کاربرد دامیننس در بازار رمزارزها
مفهوم دامیننس، ابزاری ارزشمند برای شناسایی روندها و الگوهای مختلف است. تصور کنید دامیننس بیت کوین در حال کاهش است. چنین واقعهای احتمالا به این معنا است که سرمایهگذاران بازار کریپتو، به این باور رسیدهاند که با سرمایهگذاری روی آلتکوینها به جای بیت کوین، به سود بیشتری دست خواهند یافت. برعکس، در صورتی که دامیننس بیت کوین رو به افزایش باشد نشان از آن دارد که سرمایهگذاران فکر میکنند با خرید بیت کوین بازدهی بهتری خواهند داشت.
پیگیری میزان تسلط استیبلکوینها در بازار هم اطلاعات مفیدی را در اختیار تحلیلگران قرار میدهد. افزایش این دامیننس نشاندهنده عدم محبوبیت رمزارزها و پناه گرفتن سرمایهگذاران به سمت استیبلکوینها برای در امان نگهداشتن سرمایه خود از نوسانهای بازار است.
توجه به دامیننس اتریوم (ETH)، تتر (USDT)، آلتکوینها و رمزارزهای حوزه دیفای هم چنین نتیجهگیریهایی را درباره احساسات حاکم بر بازار کریپتو به ما منتقل میکند. به عبارت دیگر، تغییرات دامیننس در بخشهای مختلف بازار کریپتو نشان میدهد که اتفاق قابلتوجهی در بازار رمزارز در حال رخ دادن است. تغییرات مربوط به دامیننس ممکن است از افزایش تقاضا برای یک رمزارز یا کاهش قیمت یک رقیب نشات بگیرد.
قوانینی هم وجود دارد که در حین بررسی دامیننسهای مهم میتواند به کاربران کمک کند، اما نباید صرفا با نگاه به وضعیت دامیننس یک یا چند ارز، آن را محور تحلیل خود قرار دهید. استفاده از انواع آمار و سایر اندیکاتورها به شما کمک خواهند کرد تا تحقیقاتی جامع و کارآمدتری داشته باشید. به طور کلی، کاربرد دامیننس در بازار رمزارز شامل موارد زیر است:
- شناخت احساسات حاکم بر بازار
- مدیریت ریسک و سرمایه
- پیشبینی روندهای بازار
- بهینهسازی استراتژی معاملاتی
- شناسایی آلت سیزن
تا اینجای کار فهمیدیم که مفهوم دامیننس چیست و کاربرد دامیننس در بازار رمزارزها شامل چه مواردی است. در بخش بعدی به دامیننس های معروف بازار ارزهای دیجیتال میپردازیم.
دامیننس های معروف بازار ارزهای دیجیتال
همانطور که پیش از این هم عنوان شد، بررسی شاخص دامیننس برخی از رمزارزهای خاص، بینش خوبی را در اختیار تحلیلگران قرار میدهد و توجه به آن تاحدی روی استراتژی معاملاتی و مدیریت ریسک و سرمایه کاربران کریپتو تاثیر میگذارد. اما پیگیری وضعیت Dominance کدام رمزارزها در تصمیمگیریهای مربوط به معاملات کریپتو تاثیرگذار است؟
- دامیننس بیت کوین: بیت کوین با در دست داشتن بخش قابلتوجهی از بازار رمزارز مورد توجه معاملهگران و سرمایهگذاران این حوزه است. همانطور که گفتیم کاهش تسلط بیت کوین بر بازار (در مقایسه با تسلط آلتکوینها یا استیبلکوینها) نشاندهنده قدرت گرفتن آلتکوینها یا دوری سرمایهگذاران از داراییهای پرنوسان است. فراموش نکنید که در کنار پیگیری دامیننس بیت کوین باید به حرکت دامیننس سایر گزینههای مهم در حوزه ارز دیجیتال نیز توجه کنید.
- دامیننس استیبل کوینها و تتر: افزایش تقاضا و به دنبال آن افزایش دامیننس استیبلکوینهایی چون USDT، USDC و BUSD ممکن است نشاندهنده بازار خرسی باشد. در شرایط ریزش بازار، کاربران کریپتو ترجیح میدهند سرمایه خود را از بیت کوین و آلتکوینها به استیبلکوین تبدیل کنند تا از گزند نوسانهای قیمت در امان بماند.
- دامیننس آلت کوینها: پیش از این هم گفتیم که در صورت کاهش قدرت بیت کوین و در عوض افزایش نفوذ و تسلط آلتکوینها میتوان نتیجه گرفت که کاربران، سرمایهگذاری روی آلتکوینها را ترجیح میدهند و بالعکس.
- دامیننس اتریوم: اتریوم با روی کار آوردن قراردادهای هوشمند خدمت بزرگی به بازار رمزارز کرد و پس از بیت کوین، یکی از محبوبترین ارزهای دیجیتال به شمار میرود. افزایش دامیننس اتر میتواند نشانه محبوبیت یافتن اپلیکیشنهای غیرمتمرکز و هر آنچه با قراردادهای هوشمند (امور مالی غیرمتمرکز) سروکار دارد باشد.
پس از آشنایی با دامیننس های معروف بازار ارزهای دیجیتال، بیایید بار دیگر نحوه و فرمول محاسبه DOMINANCE ارزهای دیجیتال را مرور کنیم.
بیشتر بخوانید: دامیننس بیت کوین چیست
نحوه و فرمول محاسبه DOMINANCE ارزهای دیجیتال
برای محاسبه دامیننس یا قدرت نفوذ یک رمزارز نسبت به کل بازار، قبل از هر چیز به مارکت کپ آن رمزارز خاص نیاز خواهید داشت. به این منظور، کافی است عرضه در گردش رمزارز مورد نظر را در قیمت فعلی آن ضرب کنید. یک راه سریعتر برای دسترسی به مارکت کپ رمزارزها، بررسی این شاخص در وبسایتهایی مثل کوینمارکتکپ است.
محاسبه مارکت کپ = عرضه در گردش × قیمت فعلی رمزارز
پس از در دست داشتن ارزش مارکت کپ، کافی است، مارکت کپ کل بازار را به مارکت کپ رمزارز مورد نظر تقسیم کنید. برای رسیدن به دامیننس، حاصل این تقسیم را در ۱۰۰ ضرب کنید.
دامیننس رمزارز = مارکت کپ کل بازار ÷ مارکت کپ رمزارز × ۱۰۰
شما همچنین برای پیگیری روند تغییر دامیننس رمزارزها میتوانید از وبسایتهایی چون تریدینگ ویو استفاده کرده و نمودار مربوط به آن را مشاهده کنید.
اکنون با نحوه و فرمول محاسبه DOMINANCE ارزهای دیجیتال هم آشنا شدید و در مرحله آخر باید ببینیم نحوه شناسایی آلت سیزن با کمک دامیننس چگونه است.
بیشتر بخوانید: مارکت کپ چیست
شناسایی آلت سیزن با کمک دامیننس
آلت سیزن به دورهای گفته میشود که طی آن رشد قیمت در ارزهای دیجیتال جایگزین، نسبت به بیت کوین بیشتر است و کاربران کریپتو ترجیح میدهند برای رسیدن به سود بیشتر، سرمایه خود را روی آلتکوینها سرمایهگذاری کنند. پیش از این هم گفتیم که یکی از نشانههای آلت سیزن، کاهش دامیننس بیت کوین به نفع آلتکوینها است.
دقت داشته باشید که در بازار خرسی دامیننس بیت کوین به نفع استیبلکوینها کاهش مییابد یعنی در مقابل کاهش تسلط بیت کوین، اکثر سرمایه کاربران وارد بخش استیبل کوین میشود. برای اینکه آلت سیزن را تجربه کنیم، باید همزمان با کاهش تسلط بیت کوین، تسلط آلت کوینها افزایش پیدا کند.
برای مشاهده افزایش نفوذ و قدرت آلت کوینها نسبت به بیت کوین باید نمودار دامیننس مربوط به بیت کوین، تتر و آلتکوینها را بررسی کنید. همچنین یکی دیگر از نشانههای آلت سیزن، پیشی گرفتن میزان رشد قیمت جانشین قدرتمند بیت کوین یعنی اتریوم نسبت به بیت کوین است.
شاخص Total3 هم میتواند در تشخیص شروع آلتکوین سیزن موثر باشد. این شاخص حجم معاملات آلت کوینها (به جز اتریوم) را نشان میدهد. افزایش این شاخص هم نشاندهنده افزایش سرمایهای است که کاربران در خرید آلتکوینها به کار میبرند. شاخص Altseason هم عملکرد ۵۰ آلت کوین برتر بازار کریپتو را نشان میدهد. اگر در ۹۰ روز گذشته، ۷۵ درصد از این آلتکوینها عملکرد خوبی را نشان دهند، نشان دهنده آلت سیزن خواهد بود.
سخن پایانی
ما در این مقاله توضیح دادیم که مفهوم دامیننس چیست و کاربرد دامیننس در بازار رمزارزها شامل چه مواردی است. سپس، دامیننس های معروف بازار ارزهای دیجیتال را معرفی کردیم و نحوه و فرمول محاسبه DOMINANCE ارزهای دیجیتال را برایتان توضیح دادیم. همچنین، نحوه شناسایی آلت سیزن با کمک دامیننس را شرح دادیم. امیدواریم با مطالعه این مطلب به درک خوبی از مفهوم دامیننس و اهمیت آن در بازار کریپتو رسیده باشید.
سوالات متداول دامیننس در ارزهای دیجیتال
مفهوم دامیننس در ارزهای دیجیتال به چه معنا است؟
مفهوم دامیننس در ارزهای دیجیتال، نشاندهنده میزان قدرت و نفوذ یک رمزارز در کل بازار است، یعنی دامیننس نشان میدهد که سهم یک رمزارز از کل بازار کریپتو چقدر است.
دامیننس های معروف بازار ارزهای دیجیتال کدامند؟
دامیننس بیت کوین، اتریوم، تتر، استیبل کوینها و آلت کوینها از جمله معروف ترین دامیننسها در بازار ارز دیجیتال هستند.
نحوه و فرمول محاسبه دامیننس ارزهای دیجیتال به چه شکل است؟
دامیننس رمزارز = مارکت کپ کل بازار رمزارز ÷ مارکت کپ رمزارز مورد نظر × ۱۰۰
درباره نویسنده
فاطمه غفاری
ثبت نظر جدید