بررسی مفهوم گس در اتریوم؛ چگونه Gas Fee کمتری پرداخت کنیم؟
فهرست مطالب
- گس فی چیست؟
- نحوه محاسبه گس فی در شبکه اتریوم
- واحد گس فی (Wei)
- محاسبه گس فی
- مثالی برای محاسبه گس در اتریوم
- دلیل اهمیت و وجود Gas fee در اتریوم
- عوامل تاثیر گذار بر گس فی در شبکه اتریوم
- چگونه فی اتریوم کمتری پرداخت کنیم؟
- تغییر زمان انجام تراکنشها
- انجام تراکنشها به وسیله DeFi Server
- قراردادهای هوشمند مناسب
- مهاجرت به بلاک چین دیگر
- آینده کارمزد شبکه و اتریوم 2.0
- سوالات متداول
- چرا هزینه گس Gas fee گاهی اوقات بسیار بالا است؟
- چرا باید گس فی را پرداخت کرد؟
- چرا گس فی ضروری است؟
با قدم گذاشتن در دنیای ارزهای دیجیتال و کریپتو، با انواع مختلفی از اصطلاحات مواجه خواهید شد که هر کدام عملکرد خاصی داشته و میتوانند تاثیر چشمگیری روی ارزها داشته باشند.
یکی از این عبارات منحصر به فرد در دنیای شگفت انگیز کریپتو، گس فی “Gas fee ” است که با نام (سوخت بلاک چین) هم شناخته میشود و به منظور واحدی مشخص جهت اندازهگیری توان محاسباتی لازم برای انجام تراکنشها در شبکه بلاک چین استفاده میشود. Gas Fee نوعی کارمزد محسوب میشود که ماینرها جهت انجام تراکنشها و افزایش امنیت بلاک چین، آن را دریافت میکنند.
اگر جزو کاربران فعال در دنیای ارزهای دیجیتال هستید، ممکن است در این باره به کنجکاوی افتاده باشید؛ پس تا انتها با ما همراه باشید که قصد داریم در این مقاله از پارسیان کریپتو، شما را با مفهوم گس فی Gas fee آشنا کنیم و ببینیم چه کاربردهایی دارد.
گس فی چیست؟
“Gas fee ” گس فی در لغت نامه به معنای پرداخت سوخت میباشد. به عبارت دیگر گس فی Gas fee به همه هزینهها، فعالیتها و از همه مهمتر کارمزدهای شبکه بلاک چین گفته میشود که کاربران هم باید در قبال انجام تراکنشها و اجرای قراردادهای هوشمند شبکه اتریوم یا سایر شبکهها، مبلغی را به عنوان کارمزد شبکه اتریوم یا گس فی پرداخت نمایند.
گس فی به دلیل کارمزد و عملکردی که دارد، به بنزین جهت استفاده به عنوان سوخت خودرو شباهت دارد. به عبارت دیگر، چنانچه برای به حرکت درآوردن اتومبیل از بنزین استفاده میشود، برای اجرای قراردادهای هوشمند در شبکه اتریوم هم، نیاز به خرج اتر به عنوان گس میباشد. گس فی Gas fee همه انرژی مورد نیاز جهت تامین امنیت شبکه و تایید تراکنشها است و اجازه نمیدهد که کاربران مخرب در عملکرد شبکه اختلالی ایجاد کنند.
از آنجایی که گس فی ماینرهای زیادی را به فرآیند استخراج دعوت میکند، کاربران دیگری هم هستند که به گس در اتریوم هیچ علاقهای ندارند. با شلوغ شدن شبکه، کارمزدها به طور چشمگیری بالا رفته و کاربران هم مجبور هستند که هزینههای بسیار زیادی را جهت انجام تراکنشهایشان پرداخت کنند.
پرداخت کارمزد فی در اتریوم برای همه کاربران ضروری و واجب است و بدون کارمزد نمیتوان هیچ تراکنشی را انجام داد. این در حالی است که گس فی به عوامل مختلفی بستگی دارد و از این رو، پیشبینی کردن آن غیر ممکن است.
بیشتر بخوانید: اتریوم چیست
نحوه محاسبه گس فی در شبکه اتریوم
حالا که متوجه شدید گس فی Gas fee چیست و چه مفهومی دارد، نوبت به این میرسد که با چگونگی محاسبه آن هم آشنا شوید. آشنایی با روند محاسبه گس در اتریوم، کمک میکند تا در انجام تراکنشهای خود صرفهجویی کنید.
واحد گس فی (Wei)
از آنجایی که مقدار گس در اتریوم بسیار کمتر از 1 اتر است، این نوع شبکه از یک سیستم متریک و واحدی به نام ” وی ” ( Wei) به منظور بیان میزان کارمزد استفاده میکند. هر وی ” Wei” مساوی است با 10 به توان منفی 18 اتر.
” گیگا وی ” (Giga wei) یکی از رایجترین تقسیمات در گس فی است که مساوی است با 10 به توان منفی 9 اتر. برای نمونه، در صورتی که هزینه یکی از تراکنشهای شما برابر با 100 gwei باشد، شما باید 0.0000001 ETH به عنوان هزینه کارمزد گس فی در اتریوم پرداخت نمایید.
محاسبه گس فی
گس فی (Gas fee) براساس فرمول زیر محاسبه میشود:
Total Fee=Gas Unit (Limits)*(Base Fee + Tip)
همچنین این متغیرها به صورت زیر تعریف میشوند:
Gas limit: گس لیمیت یا واحد گس، منظور مقدار کارمزدی است که شما باید برای یک تراکنش پرداخت کنید. این میزان کارمزد به صورت دستی هم تعیین میشود اما در تعیین آن باید دقت زیادی به خرج داد چون هزینههای مختلفی جهت تعامل با بلاک چین اتریوم انجام میشود و شما باید گس فی خود را متناسب با درخواستتان ارائه دهید.
Tip: تیپ همان انعام است که به عنوان ” پاداش اولویت” هم شناخته میشود. تیپ هزینهای کاملا اضافی برای انجام سریع تراکنشها پرداخته شده و به استخراجکنندگان این انگیزه را میدهد تا تراکنش شما را زودتر از تراکنش دیگران انجام دهند.
Base Fee: بیس فی همان کارمزد پایه است که به حداقل هزینه لازم جهت ثبت تراکنشها در بلاک چین اتریوم اشاره دارد. این هزینه بر اساس نوع تقاضا و تراکنش جهت انجام آن تعیین میشود؛ اما در حالت کلی کارمزدهای پایه بر اساس میزان تقاضای موجود در شبکه متغیر خواهد بود.
مثالی برای محاسبه گس در اتریوم
فرض کنید شما قصد دارید 1 اتریوم را به کیف پولی انتقال دهید. میانگین کارمزد انتقال اتریوم هم، 23000 gwei است که به عنوان Gas Unit تعیین میشود. تصور کنید که در زمان انجام این تراکنش، بیس فی Base Fee یا کارمزد پایه، 150 gwei است و از آنجایی که قیمت گس فی تابع عرضه و تقاضا است، شما میتوانید برای انجام سریع تراکنش، 20 gwei را هم به عنوان تیپ یا انعام در نظر بگیرید تا اعتبارسنجها، تراکنش شما را در اولویت قرار دهند. بنابراین، محاسبه گس فی شما بر حسب فرمول ذکر شده، به این گونه خواهد بود:
Total Fee: 23,000 gwei * 150 gwei + 20 gwei = 3,910,000 gwei یا 0.00391 ETH
دلیل اهمیت و وجود Gas fee در اتریوم
یکی از دلایل اصلی وجود و اهمیت بالای گس فی در اتریوم، افزایش انگیزه ماینرها است. چون اتریوم هم مانند هر سیستم اثبات کار همتا به همتا (P2P)، نیاز به هش ریت ماینرها داشته و در نتیجه امنیت و سرعت بیشتری را در شبکه ارائه میدهند.
به منظور جذب ماینرهای بیشتر، شبکه اتریوم میبایست درآمد و جوایزی را به آنها ارائه دهد تا آنها را به شبکه جذب نماید. دو روش مختلف برای کسب درآمد ماینرها در اتریوم وجود دارد. از جمله:
- تبدیل به دیکتاتور موقت بلاکهای استخراج شده
- استخراج بلاک و دریافت پاداش حاصل از آن
در روش دوم، همه چیز واضح است و هیچ نیازی به شرح بیشتر ندارد اما در خصوص روش اول، لازم است توضیحات مختصری را به شما عزیزان ارائه دهیم.
یکی از مسئولیتهای مهم ماینرها، قرار دادن معاملات در داخل بلاکهای مخصوص به خودشان است که باید جهت انجام آن از قدرت محاسباتی که دارند، برای اعتبار سنجی قراردادهای هوشمند بهره ببرند.
وجود گس فی در شبکه این اجازه را به آنها میدهد تا در قبال کاری که انجام دادهاند، هزینه مشخصی را دریافت کنند. این هزینه همان هزینه ماینر است که به آنها کمک میکند تا انگیزه کافی را برای شرکت فعال در اکوسیستم بلاک چین داشته باشند.
عوامل تاثیر گذار بر گس فی در شبکه اتریوم
عوامل بسیار زیادی وجود دارند که میتوانند بر تعیین قیمت گس فی Gas fee تاثیر داشته باشند؛ اما میتوانند همچون اغلب هزینهها، میزان عرضه و تقاضا را با میزان هزینههای شبکه تعیین کنند.
از آنجایی که شبکه اتریوم دارای تعداد زیادی از ماینرها برای نهایی سازی تراکنشهای خود است، این امر میتواند از دلایل مهم اعداد باورنکردنی در مقابل گس فی اتریوم باشد.
کارمزد فی در اتریوم، بر اساس تعداد کاربرانی که در تعامل با شبکه تغییر میکنند و میزان تقاضایی که برای آن وجود دارد، نوع تراکنشها جزو عوامل تعیین کننده نیست.
قیمت ارز هم یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بر نوسانات گس فی است که بیشتر با بیت کوین و اتریوم مرتبط است.
چگونه فی اتریوم کمتری پرداخت کنیم؟
تغییر زمان انجام تراکنشها
میزان هزینهای که گس در اتریوم خواهد داشت، به وضعیت شبکه و ساعت خواب و بیداری مناطق مختلف جهان بستگی دارد. به عبارت دیگر، قیمت گس در طول هفته میتواند بیشتر از شنبه و یکشنبه باشد. در طول روز بین ساعتهای 8 صبح الی 12 و 1 بعد از ظهر، در کشورهای اروپایی و ایالات متحده، جزو شلوغترین ساعتها است و ساعتهای 12 شب الی 4 صبح در اروپا و ایالات متحده، جزو خلوتترین ساعتها میباشد.
انجام تراکنشها به وسیله DeFi Server
توجه داشته باشید تا زمانی که معاملهای را انجام ندادهاید، هیچ هزینه گس فی را پرداخت نکنید چون شما از کارمزد واقعی گس مطلع نیستید. از این رو میتوانید از برنامههایی همچون DeFi Server جهت شبیه سازی تراکنشها و محاسبه گس فی استفاده کنید. این برنامه میتواند حداکثر هزینه گس فی Gas fee را بر حسب اتر بگوید که پس از آن میتوانید هزینه گس در اتریوم را به حداقل ممکن برسانید.
قراردادهای هوشمند مناسب
یکی از سادهترین روشها برای جلوگیری از پرداخت هزینههای هنگفت فی در اتریوم، بهینهسازی قراردادهای هوشمند است. هر مقدار پیچیدگی قرارداد هوشمند بالاتر باشد، هزینه انجام آن هم بالاتر خواهد بود. از این رو لازم است که قرارداد هوشمند ساده و راحت باشد.
برای بهینهسازی قراردادهای هوشمند، همه عملکردهای ضروری را حذف کنید که قرارداد تا جای ممکن ساده شود. میتوانید تعدادی از موارد را همچون مدیریت لیست سفید ( White List ) را در خارج از قرارداد هوشمند مدیریت کنید. با انجام این موارد، میتوانید کاهش 33 درصدی هزینههای شبکه را مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید: قرارداد هوشمند چیست
مهاجرت به بلاک چین دیگر
هیچ تفاوتی ندارد که شما از بلاک چین اولیه خود مهاجرت کرده باشید یا به وسیله بلاک چین دیگری شروع کنید؛ در هر صورت ترک اتریوم میتواند مزایا و معایب زیادی را به همراه داشته باشد.
مزایایی همچون کارمزد کمتر معاملات و مقیاسپذیری بالاتر میتوان اشاره کرد. از طرفی هم نمیتوان معایب آن را نادیده گرفت.
اتریوم کاملا آزمایش شده و شناخته شده است و توانسته است در طی مدت پیدایش خود، امنیت و اطمینان خود را به خوبی ثابت کند. از این رو خروج از پلتفرم اتریوم، میتواند دریافت رمز پشتیبانی در سرویسهای شخص ثالت همچون صرافیها دشوارتر کند.
مهاجرت بلاک چین را میتوان به سادهترین شکل ممکن انجام داد و همه توکنها را مجد در بلاک چین جدید استفاده کرد. اما این به شرطی است که بتوان از همان کیف پول برای توزیع خودکار توکنها استفاده کرد.
در صورت استفاده از بلاک چین یک رمزارز دیگر، نیاز به کیف پول جدید خواهد بود که قبل از توزیع خودکار توکنها، میتوانند در کیف پول جدید تولید شوند.
تعیین میزان کارمزد در هر تراکنش، بسته به درجه فوریت انجام آن ممکن است افزایش یا کاهش یابد. به عبارت دیگر هر چه هزینهای که برای انجام معامله کم تعیین شده باشد، مدت زمان بیشتری نیاز است تا تراکنش انجام شود.
با توجه به ناپایداری سطح کارایی، حتما قیمتهای فعلی بازار را برا انجام معاملات بررسی و در نظر بگیرید. شما میتوانید با استفاده نکردن از قیمتهای منسوخ موجود در بازار، 25 درصد از هزینه معاملات را پسانداز کنید.
آینده کارمزد شبکه و اتریوم 2.0
اتریوم 2.0 یا سرنیتی ( Serenity) بزرگترین بروزرسانیهای شبکه اتریوم است که به منظور پایداری شبکه، افزایش مقیاس پذیری و بالابردن امنیت شبکه ایجاد شده است.
مهمترین تغییری که اتریوم 2.0 در خود ایجاد کرده است، ” گس فی ” یا کاهش هزینه تراکنشها است که انتظار میرود همه مشکلات مقیاس پذیری شبکه حل شوند و انجام تراکنشها با هزینههای کمتر مواجه شوند. این امر میتواند تاثیر مثبتی را روی توسعهدهندگان و کاربران داشته باشد.
پیشبینی میشود شبکه اتریوم در آینده بتواند شامل ارتقاهایی باشد که شبکه را بدون لطمه زدن امنتر، پایدارتر و مقیاسپذیرتر کند که تجربه کاربری را بهبود و کاربران جدیدتر را به سمت خود جذب کند.
بیشتر بخوانید: اتریوم 2.0 چیست
جمعبندی
گس فی یک نوع کارمزد در شبکه اتریوم است که جهت تایید و پرداخت تراکنشهای بلاک چین اتریوم باید پرداخته شود. اگرچه کاربران هیچ علاقهای به پرداخت این کارمزد فی در اتریوم ندارند؛ اما باید برای تامین امنیت شبکه حتما آن را پرداخت کنند.
کارمزد فی در اتریوم، جزو ضرورتهای این شبکه است که میتوان به وسیله آن مشارکت کاربران را در شبکه گسترش داد و سرعت تایید تراکنشها را افزایش دهید. این هزینه کارمزد از جمله دلایل بقای دیفای (DeFi) بوده و آشنایی با آن بسیار حائز اهمیت است.
در این مقاله شما را با گس فی اتریوم آشنا کردیم که پس از مطالعه آن، میتوانید سوالات خود را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید. همچنین میتوانید برای مطالعه بیشتر در مورد ارزهای دیجیتال، کریپتوکارنسی،NFT ، متاورس و … سایر مقالات را در بخش مقاله ببینید.
سوالات متداول
چرا هزینه گس Gas fee گاهی اوقات بسیار بالا است؟
گس فی در زمانهایی که شبکه بسیار شلوغ باشد، میتواند به طور چشمگیری افزایش یابد و این به دلیل زمانهایی که بسیاری از کاربران سعی در انجام تراکنش هستند، رخ میدهد.
چرا باید گس فی را پرداخت کرد؟
پرداخت گس فی به دلیل حفظ قدرت محاسباتی و انرژی مورد نیاز جهت جلوگیری از فعالیتهای مخرب، پردازش تراکنشها و جلوگیری هرزنامهها در بلاک چین میباشد.
چرا گس فی ضروری است؟
گس فی برای امن نگهداشتن شبکه اتریوم نیاز است که بدون وجود آن، کاربران قابلیت انجام تراکنشهای نامحدود را داشته و این امنیت شبکه را به خطر انداخته و حتی منجر به از کار افتادن شبکه خواهد شد.
درباره نویسنده
لیلا حمیدیان
ثبت نظر جدید