خانه
بررسی کامل پروژه سولانا؛ ویژگی های بلاکچین solana و ارز دیجیتال SOL عکس

بررسی کامل پروژه سولانا؛ ویژگی های بلاکچین solana و ارز دیجیتال SOL

بلاکچین سولانا (Solana) یکی از مطرح‌ترین پروژه‌های بلاکچینی است که در فضای امور مالی غیرمتمرکز و NFT به محبوبیت خوبی دست یافته و نظر بسیاری از کاربران اتریوم را به سمت خود جلب کرده است. پارسیان کریپتو در این مقاله قصد دارد توضیح دهد که بلاکچین سولانا چیست، بنیانگذار و توسعه‌دهندگان سولانا چه کسانی هستند و ویژگی های Solana چه مواردی را شامل می‌شود.

در ادامه مقاله، به معرفی ارز دیجیتال سولانا پرداخته می‌شود و بعد از برشمردن کاربردهای توکن SOL، تفاوت های شبکه سولانا و اتریوم را مورد بررسی قرار می‌دهیم. با ما همراه باشید.

بلاکچین سولانا چیست؟

بلاکچین سولانا چیست؟

سولانا یک بلاکچین غیرمتمرکز است که به عنوان بستری برای ساخت اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز (dApps) کاربرد دارد. این بلاکچین منبع‌باز عمومی از قراردادهای هوشمند توکن‌های غیرمثلی (NFT) هم پشتیبانی می‌کند. هدف سولانا رفع محدودیت سایر پلتفرم‌های بلاکچینی از طریق فناوری‌های نوآورانه است.

سرعت بالای پردازش و تاخیر کم در تکمیل تراکنش‌ها، این بلاکچین را به گزینه‌ای ایده‌آل برای اپلیکیشن‌های گیمینگ، خدمات مالی و فعالیت‌های دیگری که نیازمند پردازش سریع و معتبر اطلاعات هستند تبدیل می‌کند. اکوسیستم سولانا دارای محیط مناسب برای توسعه توکن و محصولات مرتبط مالی نیز می‌باشد.

معماری شبکه سولانا

طراحی شبکه سولانا از هشت عنصر بهره گرفته تا بتواند مقیاس‌پذیری بالایی را به وجود بیاورد. این هشت عنصر عبارتند از:

  • الگوریتم اثبات تاریخچه (PoH): یک ساعت جهانی غیرمتمرکز برای ایجاد یک تایم‌لاین مشترک برای تمامی شرکت‌کنندگان.
  • گالف استریم (Gulf Stream): تعیین‌کننده زمان و نحوه مبادله تراکنش‌ها.
  • سی‌لول (Sealevel): موتور پردازنده‌ای که فرایند اختصاص سفارش و اجرای تراکنش‌ها را انجام می‌دهد.
  • توربین (Turbine): مشخص می‌کند که نودها چطور تراکنش‌ها را تایید کرده و بلاک‌ها را ارسال و دریافت کنند.
  • کلادبریک (Cloudbreak): مکانیزم حافظه استفاده‌شده برای پیگیری توازن شرکت‌کنندگان.
  • پایپ‌لاین (Pipeline): بخش‌های مختلف تراکنش را به صورت مجزا تایید می‌کند.
  • آرشیورز (Archivers): شبکه‌ای از نودها که داده‌های اعتبارسنجی را گرداوری و برای همیشه ذخیره می‌کنند.

اگر چه این عناصر از نظر فنی پیچیده هستند، برای افزایش مقیاس‌پذیری سولانا بسیار کارآمد عمل می‌کنند به طوری که این شبکه می‌تواند در هر ثانیه بیش از ۶۵٫۰۰۰ تراکنش را مدیریت کند. رمزارز بومی بلاکچین سولانا، سولانا (SOL) نام دارد و امنیت شبکه از طریق استیک SOL تامین می‌شود.

پس از پرداختن به سوال بلاکچین سولانا چیست، در بخش بعدی به معرفی بنیانگذار و توسعه دهندگان سولانا می‌پردازیم.

بنیانگذار و توسعه دهندگان سولانا

بلاکچین سولانا در سال ۲۰۱۷ توسط آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko) و راج گوکال (Raj Gokal) توسعه یافت. یاکوونکو پیش از سولانا تجربه کار در پروژه‌های معروفی چون دراپ‌باکس (Dropbox) و کوالکام (Qualcomm) را داشت و در حال حاضر، مدیر عامل شرکت سولانا لبز (Solana Labs) است. راج گوکال هم در سمت مدیر اجرایی و عضو هیئت مدیره این شرکت به ایفای نقش می‌پردازد.

اریک ویلیامز (Eric Williams)، گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald) و استفن آرکیج (Stephen Arkidge) هم از جمله افرادی بودند که در شکل‌گیری ویژگی‌های منحصربه‌فرد بلاکچین سولانا با آن‌ها همکاری داشتند. در آغاز نام پروژه سولانا لوم (Loom) بود اما در همان زمان اتریوم از لوم نتورک (Loom Network) رونمایی کرد و تیم توسعه پروژه تصمیم گرفت برای جلوگیری از گیج شدن مخاطب نام آن را به سولانا تغییر دهند. سرمایه‌گذاری روی این پروژه در سال ۲۰۱۸ آغاز شد و با فروش عمومی توکن در مارس ۲۰۲۰، توانستند بیش از ۲۱.۷۶ میلیون دلار سرمایه جذب کنند.

سازندگان بلاکچین سولانا در پی ایجاد یک بلاکچین کاملا جدید بودند که در سطح جهانی مورد پذیرش واقع شود. در زمان راه‌اندازی این پروژه سرعت تکمیل تراکنش‌ها، به ۱۵ تراکنش در هر ثانیه محدود می‌شد. یاکوونکو و گوکال به دنبال ساخت بلاکچینی بودند که بتواند در سطح جهانی پاسخگوی تراکنش‌ها باشد و با مسترکارت و ویزا که ۶۵٫۰۰۰ تراکنش را در هر ثانیه مدیریت می‌کنند رقابت کند.

اکنون، سولانا از نظر تئوری پتانسیل پردازش ۶۵٫۰۰۰ تراکنش در هر ثانیه را دارد و به دلیل سرعت بالا و کارمزد پایین به یکی از پرکاربردترین بلاکچین‌های امروزی تبدیل شده است.

تا اینجا خواندیم که بلاکچین سولانا چیست و بنیانگذار و توسعه دهندگان سولانا چه کسانی هستند. در بخش بعدی نگاهی به ویژگی های Solana خواهیم داشت.

ویژگی های Solana

ویژگی های Solana

اگر بخواهیم ویژگی‌های برجسته بلاکچین سولانا را برشمریم به موارد زیر می‌رسیم:

  • مکانیزم اجماع دارای توانایی عملیاتی بالا
  • مقیاس‌پذیری بالا و سرعت زیاد
  • پشتیبانی از قراردادهای هوشمند و امکان ایجاد توکن و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز
  • سازگاری با ماشین مجازی اتریوم (EVM)

عامل اصلی سرعت بالای بلاکچین سولانا مکانیزم اجماع منحصربه‌فرد آن است که با عنوان الگوریتم اثبات تاریخچه (PoH) شناخته می‌شود. این رویکرد نوآورانه ترتیب زمانی و مهر زمانی وقایع را با اعتبار زیاد تضمین می‌کند و ولیدیتورها را قادر می‌سازد تا با کارایی بی‌نظیری به تایید تراکنش‌ها بپردازند. در نتیجه سولانا می‌تواند در هر ثانیه تا ۶۵٫۰۰۰ تراکنش را مدیریت کند. این ویژگی فراتر از توان بسیاری از بلاکچین‌های موجود است.

معماری سولانا ترکیبی از سخت‌افزارها و نرم‌افزارهای بهینه‌ساز بسیار کارآمد است که آن را قادر می‌سازد تا به راحتی با سرعت اپلیکیشن‌های کاربردی جهان به رقابت بپردازد. بلاکچین سولانا با مقیاس‌پذیری استثنایی و تاخیر کم، خود را به یک انتخاب مقرون‌به‌صرفه و ایده‌آل برای پروژه‌هایی تبدیل کرده که به مشخصه‌های سرعت زیاد و کارمزد کم نیاز دارند.

Solana هم مانند اتریوم، از قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کند و زیرساخت لازم برای توسعه اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را ارائه می‌دهد. توسعه‌دهندگان با استفاده از زبان‌های مختلف برنامه‌نویسی می‌توانند قراردادهای هوشمند را روی این پلتفرم ایجاد و پیاده‌سازی کنند. علاوه بر این، سولانا محیط بسیار مناسبی را برای توسعه توکن فراهم کرده و به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد توکن‌های خود را ایجاد و مدیریت کنند.

حال که با ویژگی های Solana هم آشنا شدید، در بخش بعدی به معرفی ارز دیجیتال سولانا می‌پردازیم.

 ارز دیجیتال سولانا چیست؟

سولانا یا سول (SOL) رمزارز بومی بلاکچین سولانا است. این توکن در ماه مارس ۲۰۲۰ راه‌اندازی شد و در حال حاضر (۹ اردیبهشت ۱۴۰۳) در لیست ۱۰ رمزارز برتر بازار ارزهای دیجیتال (از نظر مارکت کپ) قرار دارد. ارز دیجیتال سولانا برای انتقال ارزش استفاده می‌شود.

دارندگان این رمزارز با استیک کردن آن می‌توانند به ولیدیتور تبدیل شده و به پردازش تراکنش‌ها بپردازند. توکن SOL خاصیت حاکمیتی هم دارد و به کاربران اجازه می‌دهد درباره تصمیمات آتی پروژه حق رای داشته باشند. علاوه بر این، پاداش‌های شبکه هم با ارز دیجیتال سولانا پرداخته می‌شود.

کاربرد های توکن SOL به اختصار به این شرح است:

  • انتقال ارزش
  • استیکینگ و تبدیل کاربر به ولیدیتور
  • ارائه حق رای به دارندگان SOL (نقش حاکمیتی)
  • پرداخت کارمزد خدمات شبکه
  • پرداخت پاداش‌ها

ارز دیجیتال سولانا در ابتدا نرخ تورم ۸ درصدی داشت که قرار است در هر سال ۱۵ درصد از این مقدار کاسته شود تا در نهایت به ۱.۵ درصد تورم سالانه برسد. عرضه کل توکن SOL شامل ۵۷۴٫۹۱۸٫۰۳۰ واحد است. نحوه توزیع ارز دیجیتال سولانا طبق اطلاعات وب‌سایت مساری (Messari) به این شرح است:

  • ۱۵.۸۶ درصد سرمایه‌گذاران اولیه
  • ۲.۶۳ درصد سرمایه‌گذاران تامین‌کننده
  • ۵.۰۷ درصد سرمایه‌گذاران بخش اعتبارسنجی
  • ۱.۸۴ درصد سرمایه‌گذاران فروش استراتژیک
  • ۱.۶ درصد سرمایه‌گذارن فروش عمومی
  • ۱۲.۵ درصد اعضای تیم
  • ۱۲.۵ درصد بنیاد سولانا
  • ۳۸ درصد بودجه ذخیره کامیونیتی

پس از معرفی ارز دیجیتال سولانا و برشمردن کاربردهای توکن SOL در بخش بعدی به تفاوت های شبکه سولانا و اتریوم خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید: قیمت سولانا

تفاوت های شبکه سولانا و اتریوم

بلاکچین سولانا و اتریوم چندین نقطه مشترک با هم دارند اما تفاوت‌هایی هم در این میان دیده می‌شود.

سولانااتریوم
راه‌اندازی۲۰۲۰۲۰۱۵
توکنSOLETH
پلتفرممنبع‌بازمنبع‌باز
پشتیبانی قراردادهای هوشمندبلهبله
توسعه اپ‌های غیرمتمرکزبلهبله
توسعه NFTبلهبله
تعداد اپلیکیشن‌هابیش از ۳۵۰بیش از ۳۰۰۰
مقیاس‌پذیریبالاکم
سرعتبالاکم
کارمزدپایینزیاد

 

با اینکه بلاکچین سولانا و اتریوم هر دو با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگارند، از نظر مقیاس‌پذیری، کارمزد و سرعت تراکنش‌، اکوسیستم دیفای و ان‌اف‌تی با هم تفاوت دارند. سولانا از نظر مقیاس‌پذیری کارایی بسیار بیشتری نسبت به اتریوم دارد. پردازش ۶۵٫۰۰۰ تراکنش در هر ثانیه به میزان قابل‌توجهی فراتر از توان اتریوم است.

این مقیاس‌پذیری باعث می‌شود توسعه‌دهندگانی که در پی ساخت اپلیکیشن‌هایی با ترافیک بالا هستند به سراغ سولانا بروند. سرعت زیاد و تاخیر کم همچنین باعث می‌شود کارمزد تراکنش‌ها نسبت به اتریوم مقرون‌به‌صرفه‌تر باشد. کاهش کارمزد و بهبود سرعت تراکنش هم سولانا را به گزینه‌ای جذاب برای توسعه‌دهندگانی تبدیل می‌کند که به دنبال این ویژگی‌ها هستند.

در عین حال، اکوسیستم دیفای و NFT در بلاکچین اتریوم به خوبی جا افتاده، البته پلتفرم سولانا هم در این زمینه پیشرفت چشمگیری داشته است. با روی کار آمدن پروژه‌های بیشتر انتظار می‌رود اکوسیستم دیفای و NFT بلاکچین سولانا هم به شکوفایی خود ادامه داده و جذابیت کلی این پلتفرم افزایش پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اتریوم چیست

سخن پایانی

واضح است که پلتفرم سولانا پتانسیل بالایی برای رشد دارد. سرعت بالا و کارمزد کم، آن را به جایگزینی سریع‌تر و ارزان‌تر برای اتریوم تبدیل می‌کند و در عین حال اکوسیستم آن در حال ساخت پروژه‌های مختلف و بزرگی است. برای مثال سولانا پی (Solana Pay) می‌تواند به انتخاب خوبی برای استفاده تاجران تبدیل شود.

با اینکه قیمت سولانا رشد بسیار کمی داشته، از مارکت کپ بالایی برخوردار بوده و جایگاه خوبی را در لیست رمزارزهای برتر تصاحب کرده است.

البته با وجود تمام مزایایی که این رمزارز دارد، موفقیت آن در آینده تا حد زیادی به فعالیت تیم توسعه، استقبال کاربران و شرایط کلی بازار بستگی دارد. دنیای رمزارز پروژه‌های زیادی را به ثبت رسانده که در عین ناباوری جیب سرمایه‌گذارانی که به آن اعتماد کرده بودند را خالی کرده و یا رمزارزهای بی‌نام و نشانی که سرمایه‌گذاران خرد را به عرش رسانده است.

پارسیان کریپتو هیچ توصیه‌ای به سرمایه‌گذاری در ارز سولانا یا هیچ رمزارز دیگری ندارد. از این رو، اگر به این پروژه علاقمند شده‌اید توصیه می‌کنیم ابتدا به خوبی درباره مزایا، چالش‌ها و روند حرکت قیمت سولانا تحقیق کنید و با تصمیم و مسئولیت شخصی وارد این سرمایه‌گذاری شوید.

سوالات متداول درباره ارز دیجیتال سولانا

ارز دیجیتال سولانا چیست؟

سولانا یک بلاکچین منبع‌باز و غیرمتمرکز است که از مقیاس‌پذیری بسیار بالا و هزینه کارمزد کم سود می‌برد. این بلاکچین از قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کند و توسعه‌دهندگان می‌توانند توکن و اپلیکیشن غیرمتمرکز خود را روی آن بسازند. رمزارز بومی بلاکچین سولانا، با نام سولانا و نماد SOL شناخته می‌شود.

بنیانگذار و توسعه دهندگان ارز دیجیتال سولانا چه کسانی هستند؟

سولانا در سال ۲۰۱۷ توسط آناتولی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko) و راج گوکال (Raj Gokal) توسعه یافت. اریک ویلیامز (Eric Williams)، گرگ فیتزجرالد (Greg Fitzgerald) و استفن آرکیج (Stephen Arkidge) هم از جمله افرادی بودند که در شکل‌گیری ویژگی‌های منحصربه‌فرد بلاکچین سولانا همکاری داشتند.

کاربردهای توکن SOL چیست؟

  • انتقال ارزش
  • استیکینگ و تبدیل کاربر به ولیدیتور
  • ارائه حق رای به دارندگان SOL (نقش حاکمیتی)
  • پرداخت کارمزد خدمات شبکه
  • پرداخت پاداش‌ها

درباره نویسنده

فاطمه غفاری

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

کارت‌های امروز راکی رابیت 29 شهریور 1403؛ دو میلیون سکه رایگان امروز رو دریافت کن!

بازی راکی رابیت یکی از بازی‌های تلگرامی جدید است که شباهت زیادی به همستر کامبت دارد. در این بازی، شخصیت اصلی یک خرگوش مبارز است و بازیکنان باید خرگوش خود را با روش‌های مختلف برای مبارزه آماده کنند.

در این بازی می‌توانید از انواع روش‌ها...

۲۹ شهریور ۱۴۰۳