سی دیفای چیست؟ منظور از امور مالی غیرمتمرکز متمرکز شده CeDeFi
فهرست مطالب
سی دیفای (CeDeFi) سیستم های مالی هستند که ویژگی ها و ابزارهای مفید در CeFi و DeFi را ادغام می کنند تا پتانسیل های مالی جدیدی را تعریف و گسترش دهند. با استفاده از این سیستم های مالی، معاملهگران و توسعه دهندگان از نظر قانونی آزادی عمل بیشتری دارند و امکان همکاری گسترده تری با سازمان های دولتی به وجود میآید.
CeDeFi شبیه یک پل ارتباطی بین دو جزیره DeFi و CeFi است؛ هرآنچه مزیتی در یکی از این سیستم ها در نظر گرفته می شود را می توان از طریق این پل واسط به دیگری منتقل کرد. علاوه بر این، سی دیفای بسیاری از مشکلات حقوقی و موانع موجود در فعالیت ابزارهای مالی غیرمتمرکز را برطرف و به گسترش آن کمک شایان می کند.
بایننس نقش شاخصی در تعریف سی دیفای به بازارهای رمزارز و پایان دادن به سیطره انحصاری اتریوم بر دنیای کریپتو داشت. بلاک چین باینانس اگرچه از بیت کوین و اتریوم متمرکزتر است، اما برای کاربران و توسعه دهندگان، کار با ابزارها و فضای پلتفرم آن آسان تر است.
اما سی دی فای چیست؟ چه تفاوتی با دیفای دارد و امور مالی غیرمتمرکز متمرکز شده سی دیفای چیست؟ در این مقاله پارسیان کریپتو به این سوالات و انواع مشابه و مرتبط پاسخ دادهایم.
منظور از CeDeFi یا سی دی فای چیست؟
در سال 2020، حجم معاملات اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (dApp) به بیشتر از 270 میلیارد دلار رسید که 95 درصد آن سهم اتریوم و اکوسیستم متکی بر آن بود. به ویژه، اتریوم خود در حال تبدیل شدن به یک وزنه و تعریف کانونی و مسلط می شد که یک چالش امنیتی برای مالی غیرمتمرکز بود.
ازطرفی، هم زمان با قدرت گرفتن مالی غیرمتمرکز، موسسات مالی سنتی نیز به دنبال پل هایی بودند که وارد این بازار منفعل و پرسود شوند. آنها مسیری را می جستند که هم زمان با حفظ چهارچوبی که سال ها برای آن زحمت کشیده بودند، امکان بهره گیری از راه حل های فناوری و بخصوص بلاک چین را نیز فراهم آورد.
منظور از CeDeFi آشتی دو جریان مالی متمرکز و غیرمتمرکز است. در سی فای یا همان مالی کلاسیک، بانکها، موسسات مالی و دولت ها پشتوانه هایی مشخص و نسبتا پایدار برای پروژه های مالی متمرکز هستند؛ این ثبات و پشتیبانی در DeFi چندان وجود ندارد.
ازطرفی، ساختار DeFi سازگاری بیشتری با پیشرفت های فناوری و استفاده از ابزارهای آن دارد، عملکردی سریع تر و کم هزینه تر دارد و با ذائقه کنونی جامعه منطبق تر است. منظور از CeDeFi یک بهبود همه جانبه در تعریف های مالی است که از این شرایط مطلوب در دیفای و سی فای بهترین بهره را بگیرد و چابک تر از آن ها به سمت آینده متاورسی جهان برود.
پیشنهاد می کنیم مقاله امنیت بلاکچین چیست را حتما مطالعه کنید.
ایده Binance و نیاز دیجیتال جهان
این پل ها، همان سی دیفای یا اکوسیستم CeDeFi است که سنت و مدرنیته را در تعریف های مالی و اقتصادی به هم متصل می کند. بخصوص، عبارت CeDeFi برای اولین بار توسط مدیرعامل Binance، Changpeng Zhap، مطرح شد، درست زمانی که این شرکت مالی در اواخر سال 2020 اسمارت چین (Smart Chain) خود را به دنیای کریپتو معرفی کرد.
این زنجیر هوشمند یک هدف کانونی داشت و آن اتصال مالی غیرمتمرکز، نوپا و پرسرعت، با همتای سنتی، قدیمی اما کند خود بود. ارز بایننس کوین توکن معروف باینانس، ابزاری برای مشارکت کاربران در پروژههای دیفای و بدون نیاز به فعالیت در ساختار پیچیده آن است.
در واقع، پس از نفوذ فناوری های انقلاب صنعتی 4.0 و زمزمه های بروز انقلاب صنعتی 5.0، دنیا به تسریع شدیدی در دیجیتالی شدن به خود می بیند. از متاورس گرفته تا اینترنت اشیاء، دیجیتالی سازی چهارچوب ها و فرایندهای زندگی انسان مدرن دیگر یک مزیت نیست، بلکه یک ضرورت است. برای کسب اطلاعات در رابطه با متاورس پیشنهاد می کنیم مقاله متاورس چیست را مطالعه نمایید.
هم زمان با گسترش مفاهیم دیجیتال در زندگی و تعاملات روزمره، امور مالی نیز باید در این قالب گنجانده شوند. با این حال، امکان دیجیتالی شدن و تمرکززدایی حداکثری در مبانی مالی وجود ندارد، و برای تثبیت روند رو به رشد مالی غیرمتمرکز، همیشه نیاز به اتصال آن با انواع سنتی است. این نیاز را بستر، ابزار و جریانات سی دیفای تأمین می کنند.
چه چیزهایی را میتوان زیرمجموعه سی دیفای خواند؟
به زبانی ساده، هر نوع فرایند و ابزار مالی را که بتوان از طریق راه حل های غیرمتمرکز مدرنیته کرد، می توان عضوی از CeDeFi دانست. برای مثال، در BNB اصول سرمایه گذاری سنتی را در قالب پروژه هایی نیمه متمرکز بر بستر بلاک چین هایی با امکان کنترل نسبی تعریف می کنند.
بنابراین، در CeDeFi بلاک چین ها دارای یک کنسرسیوم قابل تغییر، اما محدود و قابل مدیریت توسط یک نهاد متمرکز بالادستی هستند. با این حال، دیگر اصول بلاک چین و ابزارهای امنیتی آن همچنان پا برجا هستند و پتانسیل کافی برای ورود اعضاء با قدرت رأی گیری کافی وجود دارد.
پیشنهاد می کنیم مقاله اودیوس چیست را حتما مطالعه کنید.
سی دیفای و کمک به هر دو اکوسیستم DeFi و CeFi
دیجیتالی سازی جریان های مالی و خلق بسترهای غیرمتمرکز بیشتر، بدون مداخله موسسات با قدرت مالی بالا و دولت ها با قدرت حمکرانی زیاد، ممکن نیست. از طرفی، وقتی این بخشها از اقتصاد نیز بتوانند منافع خود را در اکوسیستم هایی چون بلاک چین تعریف کنند، امکان پیشرفت و توسعه آن را فراهم خواهند کرد.
در مقابل، اقتصاد چاپی و فیزیکی در یک جایی از تحول جهانی و فشار متغیر فناوری، وادار به یک انتقال همه جانبه و تبدیل حداکثری فرایندهای مالی خود میشود. بلاک چین و پیشنهادات مالی آن، بهترین گزینه حاضر در پیشبرد این تحول و بسترسازی برای حفظ مفهوم دارایی در ذات سنتی اما بر روی ریل های فناوری غیرمتمرکز است.
ساختن محصولات و خدماتی که به شکل مناسبی این دو دنیای مالی متفاوت را ادغام کنند، منوط به تحقیق ویژگی های مناسب هر کدام و ایجاد پل های احتمالی برای حرکت از یک مزیت به مزیت دیگر و تلفیق آنها برای خلق ویژگی ها با مزیت های بیشتر است.
ادغام DeFi و CeFi
DeFi شفافیت فوق العاده بالایی را عرضه می کند و این شفافیت را مدیون تبحر برنامه نویسان و طراحان پلتفرم های بلاک چین است. هم زمان، هزینه تراکنش ها در این اکوسیستم غیرمتمرکز بسیار پایین و سرعت مبادلات بسیار بالاست.
بنابراین، توکن کردن اموال فیزیکی یک مسیر امن برای تبدیل ارزش دارایی های معمول به انواع دیجیتال است. ابزارهای سی دیفای این امکان را فراهم میکنند که علاوه بر اموال فیزیکی، سهام مرتبط به آنها را نیز با ایجاد پل های سی دیفای از بازارهای مالی متمرکز به بازارهای مالی غیرمتمرکز وارد و پشتیبانی دوچندانی را برای ارزش آن ها ایجاد کرد.
هم زمان، CeFi میتواند کمک شایانی به مشکل نقدینگی ناکافی در بازارهای غیرمتمرکز کند. وقتی یک سازمان یا دولت پشتیبان یک کریپتو خاص باشد، نقدینگی بیشتری در مبادلات آن ورود پیدا می کند و سرمایه گذاران بزرگ دیگر نمی توانند با ایجاد نوسانات شدید قیمتی از پلتفرم سوء استفاده کنند.
پیشنهاد می کنیم اطلاعات تکمیلی در رابطه با دیفای را در مقاله دیفای چیست دنبال کنید.
مثال هایی از CeDeFi
- قرض کریپتو و Compound (COMP): کامپاوند یک پروتکل سی دیفای است که بر بستر بلاک چین اتریوم تعریف شده است. اصلی ترین عملکرد آن، ارائه وام های رمزارز به معامله گران و دریافت سود در قبال آن ها است.
- پلتفرم MakerDAO: این پلتفرم از سرمایه گذاران کریپتو DAI (کوین آن) می گیرد و در قبال سرمایه آن ها، به سرمایه گذاران سود می دهد. این پلتفرم، شبیه یک بانک یا موسسه مالی از نوع دائو است.
- پروتکل Synthetix: این پروتکل به شما امکان تولید مشتقات مالی از نوع غیرمتمرکز را می دهد و آن ها را Synths می نامد.
معایب و مزایای سی دی فای
ادغام DeFi و سی فای به منظور خلق یک اتمسفر مالی جدید است که از مزایای هر دو ساختار قبلی استفاده کند، اما معایب کمتری از آن ها به ارث ببرد. اما مهم ترین مزایای سی دی فای چیست و چگونه از آن ها به نفع یک اتمسفر بهبود یافته برای رواج جریان های مالی دیجیتالی بهره می برند.
مشابه با هر ایده و ابزار مخلوق آن، CeDeFi و پروژه های متناظر با آن مزایا و معایبی دارند که در ادامه به آن ها می پردازیم.
- کنترل و تایید خدمات و محصولات
در پروژه های CeDeFi هر محصولی که بر روی پلتفرم مبنا راه اندازی می شود، توسط مسئولین پلتفرم به طور کامل آزمایش و بررسی می گردد. بنابراین، احتمال کلاهبرداری، سوء استفاده یا آسیب پذیر بودن محصول تا حدود زیادی کاهش می یابد. درنتیجه، سی دیفای به محیط امن تری برای دارایی های سرمایه گذاران بدل می شود.
- سطح انطباق بالا در پروژه های سی دیفای
سیستم های سنتی صدها سال است که جریان های مالی و اقتصادی ما را تحقیق و شکل داده اند. بنابراین، آن ها آشنایی بیشتری با مشتریان، رفتار آن ها و رویه های تحقیق انطباق محصول با جامعه دارند. بخصوص، قوانین ملی و منطقه ای امکان ایجاد و فعالیت هر پروژه ای را نمی دهند و همیشه به پلی برای عبور از موانع قانونی نیاز است.
- هزینه هایی پایین تر
ادغام DeFi با CeFi می تواند آینده ای کم هزینه در استفاده از اپلیکیشن ها و انجام مبادلات ارزی را تعریف کند. بخصوص، DeFi هم اکنون از این مزیت بهره می برد و هر روز پلتفرم ها با هزینه های کمتر و سرعت بالاتر بروز می کنند.
- نیاز به یادگیری
وقتی یک پروژه در قالب سی دیفای تعریف می شود، رده بالایی از کاربران جلب آن می شوند؛ زیرا هم جذابیت هایی از جنس دیجیتال دارد، هم اینکه با چهارچوب های تثبیت شده قبلی سازگار است. اما این هجوم کاربران معمولا بدون دانش پایه است و اختلالات شدیدی در پروژه ها و بازارهای مبادلات ایجاد می کند.
- جدید و ثابت نشده
سی فای برای سال ها فعالیت داشته و ساختار آن شناخته شده و کم و بیش قابل اتکاست. دیفای نیز از مرحله شناخت و گرفتن تأیید از سرمایه گذاران عبور کرده است. با این حال، سی دیفای روزهای اول فعالیت خود را سپری می کند و بیشتر از هرچیز دیگری، به زمان نیاز دارد تا درک شود، توسعه یابد و به کار رود.
پیشنهاد می کنیم تفاوت دیفای و دیفای 2 را از لینک مربوطه حتما مطالعه کنید.
آیا سی دی فای آینده دیفای است؟
سی دیفای، حداقل پروژه هایی که تاکنون تعریف شده اند، هزینه کمتری را بر کاربر اعمال می کنند و انطباق بهتری با قوانین سازمان های متمرکز و غیرمتمرکز دارند. علاوه بر این، امنیت در این پروژهها همزمان با ساختار بلاک چین و ذات ایمن آن، توسط یک نهاد سوم نیز تضمین می شود.
با این حال، سی دیفای همچنان رگههایی از تمرکزگرایی را در خود دارد و همین امر باعث ایجاد تردید در ورود به آن می شود. از دید برخی از حامیان مالی غیرمتمرکز، سی دیفای یک بازگشت به مالی سنتی و متمرکز است، فقط قالب آن تغییر کرده است.
بنابراین، DeFi همچنان جایگاه یکتا و مقدس خود را در میان سرمایه گذاران و کاربران پروژه های دیجیتال آن دارد. استقلال و تمرکززدایی حداکثری، آرمانی است که اکثر فعالان در کریپتو به دنبال آن هستند و سی دیفای تنها در صورتی با آن جایگزین می شود که مبانی استقلال عملکرد DeFi را در خود بگنجاند.
امور مالی غیرمتمرکز متمرکز شده سی دیفای چیست؟
امور مالی غیرمتمرکز متمرکز شده سی دیفای همان پروژه ها، پلتفرم ها، خدمات و حتی صرافی های غیرمتمرکزی هستند که در ابتدا ساختاری غیرمتمرکز شبیه عملکرد بیت کوین داشته اند؛ اما به ندرت، شبکه، سازمان، شخص یا گروهی مشخص مالکیت آن ها را در دست گرفته، اما تقریبا با همان شیوه و ساختار بلاک چین محور به فعالیت خود ادامه می دهند.
در نتیجه، امور مالی غیرمتمرکز متمرکز شده سی دیفای یک تلاش برای خصوصی سازی یا کنترل بیشتر پروژه های کریپتو است. بسیاری از افراد این نوع پروژه ها را از جنس DeFi نمی دانند. با وجود این، برنامه نویسی، عرضه، بازاریابی، خدمات و محصولات این پروژه ها مشابه انواع موجود در DeFi هستند.
جمع بندی:
سی دیفای یا منظور از CeDeFi، یک ترکیب فوق العاده از DeFi و CeFi است که سعی دارد ویژگی های مثبت هر دو ساختار را به ارث ببرد. پروژه های آن تمرکز را به شیوه ای دیگر تعریف و آن را با شالوده هایی از استقلال بلاک چین ترکیب می کنند.
با وجود اینکه هزینه پایین و امنیت کنونی در سی دیفای از جمله مزیت های شاخص آن نسبت به انواع دیفای و سی فای است، اما بنیانگذارن و حامیان DeFi هنوز به آن اطمینان کامل درباره CeDeFi و ذات پروژه های آن نرسیده اند و آن را متمایل به مالی متمرکز می دانند.
با این حال، در حضور و پشتیبانی پلتفرم های عظیمی چون Binance و Compound بقای این چهارچوب مالی تا حدود زیادی تضمین شده و قرار نیست جایی برود. بنابراین، شاید CeDeFi نه یک جایگزین برای دیفای، بلکه وارث CeFi و ادامه دهنده آن در فرمتی دیجیتال باشد.
سوالات متداول
فرق دیفای با امور مالی غیرمتمرکز متمرکز شده چیست؟
فرق اصلی دی فای با امور مالی غیرمتمرکز متمرکز شده سی دیفای در نوع مدیریت و کنترل شبکه است. در DeFi، معمولا جامعه فعال شبکه بلاک چین است که به صورت اشتراکی تمام عملیات و عملکرد پلتفرم را مدیریت و تصمیم گیری می کنند. در امور مالی غیرمتمرکز متمرکز شده سی دیفای اما، یک نهاد یا شخص خاصی کنترل جریان های پلتفرم را به عهده می گیرد.
تفاوت اصلی مالی متمرکز با سی دی فای چیست؟
منظور از CeDeFi بهره برداری از فناوری و جامعه سرمایه گذاران و توسعه دهندگان DeFi از یک طرف، و تجربه، ثبات و قدرت مالی CeFi برای ایجاد ساختار اقتصادی قدرتمندتر از طرف دیگر است. بنابراین، تفاوت اصلی سی دی فای با انواع متمرکز، در نحوه مدیریت پروژه های آن ها، نوع معاملات، نوع قیمت گذاری و عرضه اولیه شدن، شیوه تعریف بازارهای مبادله سهام و ارز دیجیتال و… است.
بخصوص، بلاک چین مفهومی است که تفاوت شاخص بین مالی کلاسیک و دیجیتال را مشخص می کند. منظور از CeDeFi ایجاد بستری چابک برای ورود موسسات کلاسیک به انواع دیجیتال و تعامل بیشتر آن ها به نفع استقرار نظام مالی با کمبودهای کمتر است.
منظور از CeDeFi چیست؟
منظور از CeDeFi ایجاد یک ساختار در تعاملات مالی است که از ترکیب DeFi و CeFi به وجود می آید. بنابراین، به عنوان یک اصطلاح اقتصادی، منظور از CeDeFi استفاده از چهارچوب ها و موسسات مالی کلاسیک برای تثبیت ماهیت کریپتوها و ایجاد تعادل در معاملات آن هاست.
اصلی ترین مزیت سی دی فای چیست؟
شاخص ترین مزیت سی دی فای، قدرت نقدینگی آن و امکان ایجاد پایداری در جریان های مالی و فعالیت مستمر پروژه های تعریف شده در قالب آن است.
درباره نویسنده
وریا وکیلی
ثبت نظر جدید