پارسیان کریپتو
خانه
شاخص ترس و طمع چیست؟  Fear and Greed بیت کوین + کاربرد عکس

شاخص ترس و طمع چیست؟ Fear and Greed بیت کوین + کاربرد

March 5, 2023
38
0

شاخص ترس و طمع (Fear and Greed Index) توسط بخش اخبار مالی CNN یعنی CNNMoney توسعه یافت. هدف از طراحی این شاخص، بررسی میزان وضعیت خرسی یا گاوی بازار از نگاهی روانشناسانه بود. بخصوص، ترس و طمع برای فروش یا خرید و دلیل تشکیل روندهای صعودی یا نزولی شدید را می‌ توان تا حدودی از این شاخص برداشت کرد.

این شاخص در ابتدا تنها برای بازارهای مالی متمرکز (انواع سنتی مانند بازار بورس ایران) طراحی شده‌ بود؛ در ادامه و با قدرت گرفتن انواع دیجیتال، وبسایت Alternative.me اقدام به انتشار نمودارهای مستمر از شاخصی با همین ویژگی و همین نام برای دنیای رمزارزها کرد.

به یاد داشته باشید که دنیای رمزارزها بیشتر از هر بازار دیگری با احساسات و ذهنیت معامله‌ گران کنترل می‌ شود. دلیل این امر، واقعی نبودن هویت بیشتر عناصر آن و متکی نبودن اکثر آن‌ ها به دارایی‌ ها و فعالیت‌ های فیزیکی است.

شاخص ترس و طمع چیست؟

 

شاخص ترس و طمع چیست؟

در حالت کلاسیک آن، شاخص Fear and Gread به هفت فاکتور اساسی برای ترسیم ترس و حرص در ذات بازار متکی است. این هفت فاکتور عبارتند از:

  1. حرکت قیمت سهام: معیاری برای سنجش شاخص Standard & Poor’s 500 در تناظر با میانگین حرکتی 125-روزه
  2. قدرت قیمت‌ ها: محاسبه نسبت تعداد سهامی که در 25 هفته گذشته به بالاترین حد خود رسیده‌ اند به تعداد سهامی که به پایین‌ ترین حد خود در 52 هفته گذشته رسیده‌ اند.
  3. پهنای قیمت سهام: محاسبه نسبت حجم‌ های معامله‌ شده برای سهام در حال افزایش در مقابل سهام در حال کاهش
  4. اختیار معامله و اختیار فروش: مقایسه فاصله تعداد قراردادهای اختیار فروش در مقابل انواع اختیار معامله (برای تشخیص ترس معامله‌ گران و تلاش آن‌ ها برای خروج از بازار)
  5. تقاضا برای اوراق قرضه پرریسک: میزان حرص بازار برای مشارکت در ریسک‌ های بالاتر با توجه به پیش‌ بینی آن‌ ها از حضور و ادامه روند صعودی
  6. نوسانات بازار: استفاده از شاخص Cboe با تمرکز بر میانگین 50 روزه
  7. میزان تقاضا برای ریسک کمتر و امنیت بیشتر: تفاوت بازده سهام در مقابل اوراق خزانه؛ روی آوردن مردم به معامله‌ های کم‌ ریسک و کم سودتر

هرکدام از این فاکتورها در بازه 0 تا 100 مقیاس می‌ شوند. در نهایت، شاخص ترس و طمع مجموعه تمام این اعداد 0 تا 100 و تقسیم آن‌ ها بر 7 خواهد بود. مفهوم اعداد در شاخص ترس و طمع به صورت زیر استنباط می‌ شوند:

  • اعداد 0 تا 49 مشخصه ترس در بازار هستند
  • عدد 50 نماینده وضعیت خنثی است
  • اعداد 51 تا 100 مفهوم حضور طمع در بازار خواهند بود

پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به شت کوین چیست را حتما مطالعه کنید.

شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال

 

شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال

شاخص مشابهی که در بازار رمزارزها به کار گرفته می‌ شود و توسط Aleternative.me منتشر می‌ گردد، عملکردی مشابه اما با فاکتورهای مختص کریپتو دارد. بازار رمزارز را نیز انسان‌ ها کنترل می‌ کنند و شبیه انواع سنتی، در این بازار نیز شاخص ترس و طمع کاربردی مشابه خواهد داشت.

وقتی مارکت گاوی است، سرمایه‌ گذاران احساس می‌کنند که از ریل درآمدزایی و ثروتمند شدن عقب مانده‌ اند؛ بنابراین، هجوم می‌ آورند که از وضعیت نرده‌ بانی بازار بهره بگیرند. در این حالت، بازار سرشار از تقاضا خواهد بود و رغبت چندانی برای فروش نیست.

در مقابل، وقتی یک یا چند رمزارز شاخص، مثل بیت‌ کوین و اتر، نزول می‌ کنند، ترس بر بازار چیره می‌ شود و همه سعی می‌ کنند با قرمزهای پائین‌ تری دارایی‌ های دیجیتال خود را بفروشند. این هجوم برای فروش شبیه تپه‌ ای پر شیب اما باریک عمل می‌ کند که وحشتی برای پایین آمدن را ایجاد و منجر به سقوط بازار می‌ شود.

شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال کاربردی مشابه با همان شاخص Fear and Greed محصول CNN دارد. در ترس شدید (نزدیک صفر) معامله‌ گران بسیار نگران‌ اند و با قیمت‌ های پایین می‌ فروشند؛ در طمع شدید، بازار قد می‌ کشد و نشان از اصلاح در آینده نه چندان دور دارد.

اگر قصد ماینینگ رمزارزها را دارید، پیشتهاد می کنیم مقاله ماینر چیست را حتما مطالعه نمایید.

داده‌ های ورودی برای محاسبه شاخص ترس و طمع بیت کوین و ارزهای دیگر

در محاسبه این شاخص از 6 ورودی زیر استفاده می‌ شود که هر کدام به جنبه‌ ای از وضعیت بازار رمزارزها می‌ پردازند:

  1. میزان نوسان قیمت‌ در 30 و 90 روز گذشته: با ضریب تأثیر 25 درصد
  2. حجم و گشتاور حرکتی بازار: با ضریب تأثیر 25 درصد
  3. وضعیت در رسانه‌ های اجتماعی بخصوص توییتر و ردیت: با ضریب تأثیر 15 درصد
  4. نظرسنجی‌ هایی که از فعالان کریپتو دریافت می‌ شود: با ضریب تأثیر 15 درصد
  5. ارزش بازار بیت‌ کوین: با ضریب تأثیر 10 درصد
  6. وضعیت داده‌ های Google Trends: با ضریب تأثیر 10 درصد

اگر به این 6 ورودی و 7 فاکتور شاخص ترس و طمع برای بازارهای رمزارز و سنتی دقت کنید به نکته ظریفی پی می‌ برید. در هر دو شاخص احساسات و تأثیر آن‌ ها بر روند مدنظر است، با این تفاوت که در کریپتو این دنیای دیجیتال، و نه واقعی، است که این احساسات را بروز یا بر آن تأثیر می‌ گذارد.

به زبانی دیگر، در حالت سنتی وضعیت یک شرکت و فروش آن است که بر قدرت سهم تأثیر می‌ گذارد. اما در کریپتو، ذهنیت آدم‌ها، بخصوص آدم‌ های مشهور مانند ایلان ماسک، درباره آینده دیجیتال جهان، رمزارزها، بلاک‌چین و …، است که به جهت‌ ها در بازار شکل می‌ دهند.

اگر قصد دریافت اطلاعات مفیدی راجع به بایننس کوین دارید، پیشنهاد می کنیم مقاله مربوط به ارز بایننس را مطالعه نمایید.

PCrypto: شما می توانید قیمت بیت کوین را به صورت لحظه ای و دقیق در پارسیان کریپتو مشاهده کنید.

انواع دیگر شاخص ترس و طمع

انواع دیگر شاخص ترس و طمع

توجه کنید که شاخص ترس و طمع کریپتو یک اصطلاح و الگوی کپی‌ شده از شاخصی مشابه در بازار واقعی است. بنابراین، ورژن‌ های دیگری هم از آن موجود است که ورودی‌ های کمتر، بیشتر یا متفاوتی دارند. برای مثال، در سایت Tradingview شما به Fear and Greed Index دسترسی دارید که از سه ورودی زیر محاسبه می‌شود:

وقتی معامله‌ گران نگاه مثبتی به بازار رمز ارز ندارند، سراغ انواعی می‌ روند که اتصالی کم‌ و بیش محکم به اقتصاد واقعی دارند. در این حالت، معامله و تقاضا برای استیبل کوین‌ها بالا می‌ رود.

  • وضعیت کلی بازار

برای ورودی، وضعیت 18 کوین برتر بازارهای رمزارز را در مقایسه با میانگین 120 روزه آن‌ ها می‌ سنجند. این بررسی برای تشخیص وضعیت کلی بازار، نقدینگی آن و ورود و خروج سرمایه‌ گذاران از آن است.

  • قدرت قیمت 18 کوین برتر

برای این قسمت، نسبت کوین‌ های برتری که به قیمت‌ هایی بالاتر از حد 90 روزه خود رسیده‌ اند، به تعدادی که به پایین‌ ترین محدوده 90 روزه قیمتی رسیده‌ اند، محاسبه می‌ شود.

همچنین، نحوه استنباط اعداد این شاخص نسبتا متفاوت و غالبا به صورت زیر است:

  • 0 تا 24: ترس شدید
  • 25 تا 49: ترس در بازار است
  • 50 تا 74: طمع در بازار است
  • 75 تا 100: طمع شدید

خواندن مقاله فومو چیست در این رابطه کمک بزرگی به شما می کند.

چگونه باید از شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال استفاده کرد؟

چگونه باید از شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال استفاده کرد؟

بازارهای رمزارز نوسانات بسیار شدیدتری نسبت به بازار واقعی را تجربه می‌ کنند؛ چنان که بیت‌ کوین طی چند ماه هزاران دلار کاهش قیمت داشت و سرمایه‌ گذاران زیادی را به مرز نابودی کشاند. بنابراین، معامله‌ گر این بازار به هوشیاری و استفاده از شاخص‌ های بیشتری نیاز دارد.

اصلی‌ ترین کاربرد شاخص Fear and Greed استفاده از آن به عنوان یک تابلو هشدار است. کافی است اعداد این شاخص را به بازه‌ ای چهارتایی (شبیه بالا) تقسیم و برای هر بازه یک هشدار یا اعلان تعریف کنید. این هشدار یا اعلان باید متناسب با میزان ریسک‌ پذیری، قدرت سرمایه‌ گذاری و وضعیت دنیای دیجیتال و شاخص‌ هایی چون متاورس باشد.

برای مثال، اگر وضعیت کلی را خوب استنباط می‌ کنید اما شاخص ترس و طمع نزولی و زیر 50 است، بدانید که شرایط کنونی یک فرصت خرید است و می‌ توانید با استفاده از شاخص‌ های تکنیکال دیگر، در بهترین قیمت خرید کنید.

بخصوص، اگر وضعیت راکد است یا خبرهای چندان شگفت‌ انگیزی از دنیای رمزارز دریافت نمی‌ کنید، اعداد نزدیک به 100 در این شاخص را به منزله فرصتی برای خروج بدانید چرا که اصلاح در راه است.

آیا Fear and Greed یک شاخص بلند مدت است یا کوتاه‌ مدت؟

آیا Fear and Greed یک شاخص بلند مدت است یا کوتاه‌ مدت؟

برای جواب به این سوال، باید به احساسات ناگهانی و زودگذر انسانی برگردیم. وقتی خبر بدی مثل شیوع ویروس کرونا را می‌ شنوید، اولین واکنش شما چیست؟ ترس و استرس! در دنیای رمزارز نیز شرایط به همین شکل است، واکنش‌ ها به اخبار، ناگهانی و گاها تا سقوط تاریخی یک کوین قدرتمند چون بیت‌ کوین است.

بنابراین، شاخص ترس و طمع یک مشخصه از وضعیت بازار در بازه‌ های کوتاه مدت است. با این حال، اگر اعداد این شاخص را در چارت‌ های بلند مدت محاسبه و کنار هم بگذارید، به یک چهارچوب و الگوی منطقی می‌ رسید که نشان از قدرت هر واقعه بر کریپتو خاصی دارد.

قدرت کنترل احساسات در بازار کریپتو

نباید فراموش کنید که شما به عنوان یک معامله‌ گر، عضوی از شبکه بزرگی هستید که چیدمان شاخص‌ هایی مثل Fear and Greed را تعریف می‌ کنند. بنابراین، قبل از هر بررسی دیگری، باید به ویژگی‌ های احساسی، ریسک‌ پذیری و واکنش سریع یا کند خود به اتفاقات ناگهانی بپردازید.

به‌ ویژه، اگر شما شخص احساسی و استرسی هستید، سعی کنید در سهامی وارد شوید که در طول زمان نوسان‌ های کمتری داشته‌ اند، یا اینکه به صندوق‌ هایی بپیوندید که با سود کمتر سرمایه‌ گذاری کم‌ ریسکی را برای شما حاصل می‌ کنند.

چگونه در بازار رمزارز ترس و طمع خود را کنترل کنیم؟

چگونه در بازار رمزارز ترس و طمع خود را کنترل کنیم؟

پیشنهادات زیر، رویکردها و تمرین‌ های خوبی برای کنترل احساسات و استرس در زمان معامله هستند:

  • بازار را مطالعه کنید، با هر ابزاری که به آن دسترسی دارید و آن را خوب می‌ فهمید: هرچقدر دانش شما نسبت به بازار رمزارزها بیشتر باشد، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت و در پستی و بلندی‌ های آن احساسی عمل نمی‌ کنید.
  • مدیریت ریسک را جدی بگیرید: برای خود و سرمایه‌ ای که دارید یک محدوده پذیرش ریسک تعیین کنید. اگر ریسک ورود به یک معامله فراتر از حد آن محدوده است، وارد آن معامله نشوید. همچنین، اگر در معامله‌ ای وارد شدید و ضرر کردید، حد ضرر را رعایت کنید و به هیچ قیمتی حاضر به ریسک بیشتر نشوید.
  • پرتفولیوی متنوعی بسازید: وقتی از انواع مختلف ابزارهای مالیِ کریپتو در سبد سرمایه‌ گذاری خود دارید، استرس کمتری خواهید داشت چرا که کاهش یکی هم‌ زمان با کاهش بقیه نخواهد بود. سعی کنید میزان وابستگی کوین و توکن‌ ها را بررسی کنید و سراغ آن‌ هایی بروید که وابستگی کمتری با هم دارند و سبد خود را از میان این تنوع انتخاب کنید.
  • با پیش‌ زمینه احساسی قبلی معامله نکنید: وقتی عصبانی هستید قدرت استدلال ندارید، بنابراین نمی‌ توانید تصمیم درستی نسبت به معامله رمزارز خود داشته باشید.
  • هیچ کریپتویی مقدس نیست، حتی بیت‌ کوین: در نهایت، همه این ابزارهای مالی دیجیتال برای کسب درآمد و تقابل اندیشه‌ های معامله‌ گران هستند. بنابراین، منطق و اعلان‌ های روشن را فدای علاقه و تقدس یک رمزارز یا NFT نکنید.

جمع‌ بندی

شاخص ترس و طمع دقیقا به آنچه اشاره دارد که از معنای واژگان آن برمی‌ آید. هرچقدر طمع در بازار بیشتر می‌ شود، ولع برای خرید بالا می‌ رود و حجم‌ های زیادی از تقاضا با قیمت‌ های بالا و حتی خارج از انتظار، مشخصه بازار گاوی غیرعادی است.

در مقابل، وقتی به هر دلیلی ترس بازار را فرا می‌ گیرد، معامله‌ گران به دنبال فروش و حتی حراج دارایی‌ های کریپتو خود هستند. در این شرایط، شما باید بین حضور بلندمدت بازار خرسی یا فرصت خرید، تشخیص درستی بدهید و وارد معاملات شوید یا برای مدتی دست نگه دارید.

شاخص ترس و طمع کریپتو یک عدد بین 0 تا 100 است که میزان پتانسیل بازار رمزارزها برای صعود یا نزول را نشان می‌ دهد. هرچقدر این عدد به صفر نزدیک باشد یعنی بازار خرسی و هرچقدر به 100 نزدیک شود یعنی بازار گاوی است.

سوالات متداول

شاخص ترس و طمع چیست؟

شاخص ترس و طمع ارزهای دیجیتال به این معناست که در ترس شدید (نزدیک صفر) معامله‌گران بسیار نگران‌ اند و با قیمت‌ های پایین می‌ فروشند؛ در طمع شدید، بازار قد می‌ کشد و نشان از اصلاح در آینده نه چندان دور دارد.

چگونه در بازار رمزارز ترس و طمع خود را کنترل کنیم؟

بازار را مطالعه کنید – پورتفولیوی متنوعی بسازید – با پس زمینه‌ی احساسی قبلی معامله نکنید – هیچ کریپتویی مقدس نیست حتی بیت کوین

درباره نویسنده

وریا وکیلی

ثبت نظر جدید

0/200

[object Object] عکس

بروکر چیست؟ مفهوم Broker در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال

بروکر Broker یا در اصطلاح فارسی، کارگزار، به شرکت‌های مالی گفته میشود که فرایند و پروسه معاملات را کنترل میکنند. در بازارارهای مالی مختلف مانند بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال نام این اصطلاح را به فراوانی شنیده‌اید. اما آیا دقیقا میدانید که بروکر...

March 9, 2024
1
0
[object Object] عکس

لوریج چیست ؟ اصطلاح Leverage در ارز دیجیتال به زبان ساده

لوریج چیست ؟

افراد، زمانی که ترید و معامله انجام میدهند در این صدد هستند که سود بیشتری به دست آورند و از این طریق لذت یک مبادله شیرین و پر سود رو بچشند. حتما میدونید که برای رسیدن به سود بیشتر نیازمند سرمایه بیشتری هم هستیم.

به...

February 18, 2024
0
0
[object Object] عکس

حمله خون آشام چیست؟ همه چیز درباره حمله خون آشام در ارز دیجیتال

حمله خون آشام چیست؟ در اصل اصطلاح «حمله خون‌آشام» به شبکه‌های حسگر بی‌سیم مربوط می‌شد، در این نوع حمله، مهاجم، انرژی یک نود از شبکه را تخلیه کرده و آن را بلااستفاده و یا ناکارآمد می‌کند. با گذشت زمان،...

January 22, 2024
0
0