بررسی الگوی پرچم سه گوش در تحلیل تکنیکال؛ آموزش معامله با Pennant Pattern
فهرست مطالب
- الگوی پرچم سه گوش (Pennant Pattern) چیست؟
- بخشهای تشکیلدهندۀ الگوی پرچم سه گوش
- میله پرچم
- پرچم سه گوش
- انواع الگوی پرچم سه گوش
- پرچم سه گوش صعودی
- پرچم سه گوش نزولی
- آموزش معامله با الگوی پرچم سه گوش
- معامله با پرچم سه گوش در روند صعودی
- معامله با پرچم سه گوش در روند نزولی
- سوالات متداول
- الگوی پرچم سه گوش چیست؟
- الگوی پرچم سه گوش چه تفاوتی با الگوی پرچم معمولی دارد؟
- قسمت پرچم در الگوی پرچم سه گوش دارای چه مشخصاتی است؟
- در روند صعودی الگوی پرچم سه گوش، در کدام نقاط وارد معامله شویم؟
- در روند نزولی Pennant Pattern، در کدام نقاط وارد معامله شویم؟
الگوی پرچم سه گوش در تحلیل تکنیکال یکی از الگوهای رایجی است که توسط معاملهگران مورد استفاده قرار میگیرد. این الگو که به Pennant Pattern نیز شهرت دارد، جزء الگوهای ادامهدهنده در تحلیل تکنیکال به شمار میآید که در میانه روند صعودی و یا روند نزولی ظاهر میشود.
این الگو با الگوی پرچم معمولی که در تحلیل تکنیکال مورد استفاده قرار میگیرد متفاوت است و تفاوت آنها نیز به شکل بدنۀ پرچم مربوط میشود. معمولا سرمایهگذاران بازار مالی انتظار دارند بعد از ظهور پرچم سه گوش، نمودار با قدرت به روند خود ادامه دهد و روند قبلی شکسته نشود.
با ما همراه باشید تا دربارۀ این الگو و اجزای تشکیلدهندۀ آن و روش معامله با پرچم سه گوش بیشتر صحبت کنیم.
الگوی پرچم سه گوش (Pennant Pattern) چیست؟
الگوی پرچم سه گوش ممکن است در مرحلۀ تثبیت قیمت برای داراییهای مختلف ظاهر شود. برای تشکیل Pennant Pattern زمان زیادی لازم نیست و به همین علت نیز بیشتر معاملهگران از این الگو برای معاملات کوتاهمدت خود بهره میبرند. این الگو در میانۀ یک روند صعودی و یا نزولی در حال توسعه ظاهر میشود و چنانچه قیمت از آن عبور کند، میتوان اطمینان به ادامۀ پرقدرت روند قبلی داشت و در همان جهت نیز وارد معامله شد.
به دلیل شکلگیری کوتاه مدت این الگو، آشنایی با آن اهمیت زیادی دارد. یکی دیگر از دلایل اهمیت این الگو این است که پیچیدگیهای سایر الگوهای تحلیل تکنیکال در پرچم سه گوش مشاهده نمیشود و به همین دلیل حتی معاملهگران کم تجربه نیز میتوانند از آن استفاده کنند.
با ظهور الگوی پرچم سه گوش که به آن پرچم خالی نیز گفته میشود، میتوان در جهت روند فعلی، معامله انجام داد. این الگو بسیار پرتکرار بوده و در هر بازه زمانی میتواند ظاهر شود، ولی معمولا در بازههای زمانی کوتاه مدت شاهد شکلگیری این الگو هستیم. ظاهر این الگو به الگوی مثلث متقارن شباهت زیادی دارد ولی تفاوت آنها در دورۀ زمانی است که تغییرات قیمت در آن دوره سنجیده میشود. به عبارتی میتوان گفت که مثلث متقارن در تایمفریم بزرگتری دیده شده و اندازۀ بزرگی نیز دارد.
یکی از شاخصههای مهم تشخیص Pennant Pattern در قدرت و شدت بالای روند قبلی است. این روند قبلی، نقش میله پرچم را بازی میکند.
بخشهای تشکیلدهندۀ الگوی پرچم سه گوش
این الگو از دو بخش میله پرچم و پرچم سه گوش تشکیل شده است.
میله پرچم
میلۀ پرچم، همان موج ورودی به داخل پرچم سه گوش است و فاصلۀ بین حمایت یا مقاومت قبلی و شمع ابتدایی پرچم را تشکیل میدهد.
پرچم سه گوش
پرچم سه گوش شبیه یک مثلث متقارن بوده و ابتدای عریض و انتهای مخروطی شکل دارد. در قسمت پرچم، دو خط روند نشان داده میشود که همسو با یکدیگر هستند و نقش سطوح حمایتی و مقاومتی را بازی میکنند.
انواع الگوی پرچم سه گوش
به دلیل تشکیل پرچم سه گوش در هر دو بازار صعودی و نزولی، این الگو را میتوان به دو دسته پرچم سه گوش صعودی یا Bullish Pennant و پرچم سه گوش نزولی یا Bearish Pennant تقسیمبندی کرد.
پرچم سه گوش صعودی
پرچم سه گوش صعودی در میانه روند صعودی دیده میشود و نشاندهندۀ رشد سریع قیمت در شمعهای (کندل) آینده است. بعد از شکست این الگو، افزایش قیمت سریعی دیده خواهد شد و سود زیادی را نصیب معاملهگران خواهد کرد.
زمانی که در میانه روند صعودی، پرچم سه گوش صعودی شکل میگیرد، برای مدت کوتاهی قیمت دارایی در محدودۀ مثلث متقارن پرچم نوسان کرده و پس از شکست این الگو، بار دیگر روند صعودی با قدرت ادامه پیدا خواهد کرد. اگر مدت نوسان این الگو بیش از 3 هفته شود، احتمال دارد که الگوی پرچم سه گوش به الگوی دیگری مانند مثلث متقارن تبدیل شود و یا با شکست مواجه شود و قیمت دارایی در خلاف جهت مورد انتظار حرکت کند.
پرچم سه گوش نزولی
این الگو ادامهدهندۀ روند نزولی قبلی است و بعد از شکست الگو، قیمت دارایی با کاهش شدیدی مواجه خواهد شد. این الگو نیز شبیه پرچم سه گوش صعودی است ولی در روند نزولی تشکیل میشود. در بازارهای دو طرفه از این الگوی نزولی نیز میتوان کسب سود کرد.
آموزش معامله با الگوی پرچم سه گوش
بعد از شکست الگوی پرچم، حجم معاملات افزایش چشمگیری خواهد داشت در حالیکه در زمان شکلگیری این الگو با کاهش معاملات مواجه هستیم. افزایش حجم معاملات بعد از شکست الگو، نشانۀ قدرت بالای خریداران در روند صعودی و فروشندگان در روند نزولی است. شدت حرکت صعودی بعد از شکست الگوی پرچم سه گوش به شدت روند صعودی قبل از شکلگیری آن بستگی دارد و هرچه قدرت روند قبلی بیشتر باشد، روند جدید نیز قدرت بیشتری خواهد داشت. در پرچم سه گوش نزولی نیز شدت روند نزولی در قبل و بعد از شکلگیری پرچم سه گوش تقریبا به یکدیگر شباهت دارند.
برای معامله با الگوی پرچم سه گوش باید پس از شناسایی این الگو در روی نمودار، منتظر شکست آن باشید. در صورتی که بعد از شکست پرچم سه گوش صعودی، روند صعودی قبلی ادامه یابد میتوان وارد معامله شد. پس اصل و اساس معامله با Pennant Pattern، شکست این الگو است. در حالت کلی برای معامله با الگوی پرچم سه گوش باید این دو نکته را به خاطر داشته باشید:
- بعد از تشخیص و رسم پرچم سه گوش منتظر بمانید تا الگو شکسته شود. به محض اینکه قیمت توانست از خط روند پایین یا بالا عبور کند، در جهت روند قبلی الگو وارد معامله شوید. یعنی منتظر عبور قیمت از سقف یا کف پرچم باشید.
- بعد از شکست الگو منتظر باشید تا بازگشت موقت قیمت (Pullback) را ببینید و بعد از آن وارد معامله شوید.
معامله با پرچم سه گوش در روند صعودی
در روند صعودی برای ورود به معامله، دو نقطه وجود دارد. نقطه اول زمانی است که سقف پرچم شکسته شود و نقطه دوم زمانی است که قیمت به سقف شکسته شده پرچم بازگشت موقت داشته باشد یا به اصطلاح پولبک بزند.
حد سود اول باید به اندازۀ قاعدۀ پرچم باشد و حد سود دوم در بالاتر از نقطۀ شکست سقف پرچم و به اندازۀ ارتفاع میله پرچم ترسیم شود. در حالت صعودی باید حد ضرر را مقداری پایینتر از آخرین درهای که درون پرچم شکل گرفته است، قرار دهیم.
معامله با پرچم سه گوش در روند نزولی
زمانی که پرچم سه گوش در روند نزولی تشکیل میشود، اگر بازار دو طرفه باشد میتوان از این الگو به سود رسید ولی در بازارهای بورس و فرابورس نمیتوان در این حالت کسب سود کرد.
در روند نزولی پس از ظهور این الگو، 2 نقطۀ ایمن برای ورود به معامله وجود دارد. نقطۀ اول، بعد از شکست کف پرچم و نقطۀ دوم بعد از بازگشت موقت قیمت یا پولبک زدن آن به کف شکسته شدۀ پرچم است. در این حالت باید حد سود اول را به اندازۀ قاعده پرچم تعیین کنید و برای حد سود دوم، ارتفاع میلۀ پرچم را در پایینتر از نقطه شکست کف پرچم اندازهگیری کنید. زمانی که Pennant Pattern در میانه روند نزولی ظاهر میشود، حد ضرر باید کمی بالاتر از آخرین قلهای که درون پرچم تشکیل شده است، تعیین شود.
سخن پایانی
الگوی پرچم سه گوش یا Pennant Pattern یکی از الگوهای ادامهدهنده در تحلیل تکنیکال است که برای ورود به معامله در جهت موافق با روند کنونی استفاده میشود.
بازۀ زمانی این الگو کمتر از 3 هفته است و معمولا در بازههای زمانی طولانی مدت ظاهر نمیشود. اگر مدت زمان این الگو و نوسان آن بیش از 3 هفته طول بکشد، احتمال دارد که با الگوی دیگری مانند مثلث متقارن مواجه باشید و لازم باشد که معاملات خود را بر اساس آن انجام دهید. به روند قبل از شکلگیری این الگو دقت کنید تا از قدرت ادامه روند بعد از شکست پرچم سه گوش نیز آگاهی پیدا کنید.
یادتان باشد که احتمال نقض این الگو و تغییر روند قیمتی وجود دارد و نمیتوان به صورت قطعی روی این الگو حساب باز کرد. بنابراین در معاملات خود از تعیین حد سود و ضرر و رعایت اصول مدیریت ریسک غافل نشوید. چنانچه سایر اصول تحلیل تکنیکال را نیز استفاده کنید، معاملۀ مطمئنترین انجام خواهید داد.
سوالات متداول
الگوی پرچم سه گوش چیست؟
این الگو یک الگوی ادامهدهنده در تحلیل تکنیکال است که در میانه روند نزولی یا صعودی شکل میگیرد.
الگوی پرچم سه گوش چه تفاوتی با الگوی پرچم معمولی دارد؟
شکل بدنۀ پرچم، تنها تفاوت این دو الگو است. پس از ظهور پرچم سه گوش، انتظار میرود که روند قبلی با قدرت ادامه پیدا کند.
قسمت پرچم در الگوی پرچم سه گوش دارای چه مشخصاتی است؟
قسمت پرچم شبیه مثلث متقارن است که دو خط روند همسو با هم را نشان میدهد و این دو خط، نقش سطح حمایت و مقاومت را بر عهده دارند.
در روند صعودی الگوی پرچم سه گوش، در کدام نقاط وارد معامله شویم؟
نقطه اول زمانی است که سقف پرچم شکسته شود و نقطه دوم زمانی است که قیمت به سقف شکسته شدۀ پرچم بازگشت موقت داشته باشد.
در روند نزولی Pennant Pattern، در کدام نقاط وارد معامله شویم؟
نقطۀ اول، بعد از شکست کف پرچم و نقطۀ دوم بعد از بازگشت موقت قیمت یا پولبک زدن آن به کف شکسته شده پرچم است.
درباره نویسنده
امید محمدپور
ثبت نظر جدید