معرفی الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال؛ آموزش استفاده و کسب سود از Flag pattern
فهرست مطالب
- الگوی پرچم چیست؟
- اجزای تشکیلدهندۀ الگوی پرچم
- انواع مختلف الگوی Flag
- 1. الگوی پرچم مستطیلی
- 2. الگوی پرچم نزولی یا برعکس
- 3. الگوی پرچم سهگوش یا مثلثی
- شناسایی و تشخیص الگوی پرچم
- آموزش استفاده و کسب سود از الگوی پرچم
- تعیین نقطه ورود
- تعیین حد سود
- تعیین حد ضرر
- استراتژی استفاده از الگوی پرچم در روند صعودی
- استراتژی استفاده از الگوی پرچم در روند نزولی
- الگوی پرچم به عنوان یک الگوی بازگشتی
- مدیریت ریسک در الگوی پرچم
- سوالات متداول
- الگوی پرچم چیست؟
- آیا الگوی پرچم، یک الگوی صعودی است؟
- چگونه میتوان ریسک الگوی پرچم را به حداقل رساند؟
- آیا الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال قابل اعتماد است؟
الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال، یکی از جذابترین و پرکاربردترین الگوها به شما میآید. این الگو که به آن الگوی Flag نیز گفته میشود، در گروه الگوهای ادامهدهنده جای دارد. الگوهای ادامهدهنده به الگوهایی میگویند که پس از اینکه یک روند اصلی تشکیل شد، قیمت در یک محدودۀ خاص شروع به نوسان میکند و سپس با شکست در این ناحیه مجددا به روند اصلی خود برمیگردد. در واقع با ظهور این الگوها انتظار میرود که قیمت به روند قبلی خود ادامه دهد.
الگوی پرچم که یک الگوی کلاسیک ادامهدهنده در تحلیل تکنیکال است، به افزایش کیفیت تحلیل توسط معاملهگران و سرمایهگذاران کمک زیادی میکند. در این مقاله به معرفی این الگو و اجزای تشکیلدهندۀ آن و همچنین انواع مختلف و نحوه شناسایی الگوی پرچم خواهیم پرداخت.
الگوی پرچم چیست؟
الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال به الگویی گفته میشود که در یک بازۀ زمانی کوتاه ظاهر میشود و روند آن برخلاف روند فعلی است ولی در بازۀ زمانی بلندمدت روند قیمتی حرکت میکند. این الگو در میانۀ یک روند صعودی و یا یک روند نزولی ظاهر میشود و حاکی از ادامهدار بودن روند است. در برخی شرایط خاص ممکن است این الگو در نقش یک الگوی بازگشتی ظاهر شود.
اجزای تشکیلدهندۀ الگوی پرچم
الگوی پرچم از دو جزء پرچم و میله پرچم تشکیل شده است. پرچم در این الگو به کانالی گفته میشود که قیمت در آن در حال نوسان باشد و میلۀ پرچم به گام قیمتی گفته میشود که وارد کانال پرچم شده است.
در محدودۀ کانال پرچم، قیمت پس از صعود و یا نزول میله پرچم نوسان میکند و خط بالایی پرچم به عنوان خط مقاومت و خط پایینی پرچم به عنوان خط حمایت عمل میکند. میله پرچم همان حرکت صعودی و یا نزولی قیمت است که قبل از تشکیل پرچم رخ میدهد. معمولا طول میله پرچم به اندازۀ 5 تا 20 شمع (کندل) است و در روند صعودی، خط مقاومت را شکسته و در روند نزولی باید خط حمایت را بشکند.
انواع مختلف الگوی Flag
الگوی پرچم یا الگوی Flag، انواع مختلفی دارد که در تحلیل تکنیکال توسط معاملهگران مورد استفاده قرار میگیرد.
1. الگوی پرچم مستطیلی
این الگو، یک الگوی پرچم صعودی و یا نزولی است که شکلگیری پرچم بین دو خط موازی است.
2. الگوی پرچم نزولی یا برعکس
این الگو به عنوان یک الگوی ادامهدهنده در نظر گرفته میشود که در زمان روند نزولی قیمت شکل میگیرد و قبل از اینکه به سمت پایین به حرکت خود ادامه دهد، یک تثبیت کوتاه را تجربه خواهد کرد. این الگو دارای یک میله و پرچم برعکس بوده و میتواند نشانۀ یک ریزش باشد.
3. الگوی پرچم سهگوش یا مثلثی
از این الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال استفاده میشود و مختص زمانی است که قیمت در حال نوسان در یک محدوده مثلثی شکل است. مثلثهایی که دراین الگو ایجاد میشوند به شکل متقارن هستند. این الگو میتواند حاکی از ادامه یافتن روند صعودی و یا نزولی باشد.
شناسایی و تشخیص الگوی پرچم
این الگو بعد از یک روند صعودی و یا نزولی قدرتمند شکل میگیرد. معاملهگران برای معامله با الگوی Flag باید سه نقطه را بتوانند تشخیص دهند. نقطه ورود، حد سود و حد ضرر سه نقطۀ کلیدی هستند که در این الگو باید تعیین شوند و سپس مطابق با آنها استراتژیهایی برای معامله در نظر گرفته شود.
اولین قدم، شناسایی الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال است و پس از آن باید نقطه مناسبی برای ورود به معامله انتخاب شود. نقطۀ خروج از بالا یا پایین پرچم نیز باید مشخص شود.
برای شناسایی پرچم دقت کنید که باید یک روند کوتاه مدت صعودی و یا نزولی که همان میله پرچم است اتفاق بیفتد و پس از آن، یک حرکت خلاف جهت با دامنۀ نوسان محدود که همان پرچم است، ظاهر شود. به حجم معاملات نیز باید توجه شود زیرا حجم معاملات در طول روند صعودی حالت افزایشی خواهد داشت و در طول تثبیت کاهش پیدا میکند.
الگوی پرچم صعودی بعد از یک روند صعودی تشکیل شده و ادامۀ روند صعودی را بعد از یک استراحت کوتاه نشان میدهد. الگوی پرچم نزولی بعد از یک روند نزولی قدرتمند تشکیل شده و نشاندهندۀ این است که روند نزولی بعد از یک استراحت کوتاه ادامه خواهد یافت.
آموزش استفاده و کسب سود از الگوی پرچم
همانطور که ذکر شد، برای استفاده از الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال باید نقطۀ ورود، حد سود و حد ضرر تعیین شوند.
تعیین نقطه ورود
در الگوی پرچم باید به دنبال سطوح خاص قیمتی باشید که در آن سطح، قیمت چندین بار به عقب برگشته باشد. این سطوح همان سطوح مقاومت یا حمایت هستند.
اگر قیمت از محدودهای که در آن معامله صورت میگیرد خارج شود، انتظار خروج از الگو میرود و انتظار برای خروج از الگو یکی از راههای معامله با الگوی Flag است. معاملهگران میتوانند پس از آنکه قیمت از خط روند بالایی پرچم شکسته شد، وارد معاملۀ خرید شده و یا پس از آنکه قیمت از خط روند پایین پرچم شکسته شد، وارد معاملۀ فروش شوند.
تعیین حد سود
معاملهگران برای تعیین حد سود باید فاصلۀ حرکت اولیۀ قیمت یا میله پرچم را اندازه گرفته و همین فاصله را از نقطۀ شکست نیز اندازهگیری کنند. به این ترتیب میتوان حد سود را تعیین کرد که در روند صعودی به سمت بالا و در روند نزولی به سمت پایین افزوده خواهد شد.
روش دیگری که میتوان برای تعیین حد سود انتخاب کرد این است که سطح حمایتی قبلی جستجو شود و از آن به عنوان یک هدف قیمتی استفاده شود. اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال مانند فیبوناچی نیز میتوانند به معاملهگران کمک کنند تا سطوح حمایت و مقاومت را تشخیص دهند.
بعد از شکست سقف کانال انتظار میرود که قیمت به میزان میله پرچم رشد کند، اما چون قله قبلی قیمت که انتهای میله پرچم است به عنوان مقاومت اصلی حساب میشود، بهتر است حد سود اول خود را در این نقطه در نظر بگیرید و این بهترین استراتژی محافظهکارانه است. همچنین میتوانید حد سود دوم خود را بالاتر از نقطه خروج قیمت از کانال پرچم و به اندازۀ ارتفاع میله پرچم در نظر بگیرید.
البته توجه کنید که اهداف قیمتی را نمیتوان تضمین کرد زیرا ممکن است بازار در جهت مورد انتظار حرکت نکند و به همین دلیل تعیین حد ضرر نیز ضروری است.
تعیین حد ضرر
معاملهگرانی که از حد ضرر استفاده کنند میتوانند ریسک را محدود کرده و از سرمایه خود در برابر حرکات غیرمنتظرهای که ممکن است در بازار رخ دهد محافظت کنند. حد ضرر در این الگو برای خریداران، اندکی پایینتر از خط روند پایینی پرچم است و فروشندگان باید برای حد ضرر، کمی بالاتر از خط روند بالایی پرچم را در نظر بگیرند.
روش دیگر برای تعیین حد ضرر این است که هرگاه الگوی پرچم در میانۀ روند صعودی شکل گرفت، کمی پایینتر از آخرین درهای که در کانال پرچم تشکیل شده است را به عنوان حد ضرر در نظر بگیرید.
به طور کلی برای موفقیت در بازار و استفاده از الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال باید علاوه بر این سه نقطه کلیدی، روند کلی بازار نیز در نظر گرفته شود.
استراتژی استفاده از الگوی پرچم در روند صعودی
شکلگیری الگوی پرچم در روند صعودی، زمانی خواهد بود که نمودار قیمتی بعد از صعود وارد یک کانال نزولی کم شیب شود و قیمت بین سقف و کف کانال دچار نوسان شود. در این حالت، بهترین نقاط برای خرید ایمن، دو نقطۀ زیر است:
- بعد از شکست سقف پرچم
- بعد از پولبک زدن نمودار قیمت به سقف پرچم
استراتژی استفاده از الگوی پرچم در روند نزولی
شکلگیری الگوی پرچم در روند نزولی زمانی خواهد بود که نمودار قیمت بعد از نزول، وارد یک کانال صعودی کم شیب یا با شیب ملایم شود و قیمت شروع به نوسان بین سقف و کف کانال کند.
در بازارهایی که دوطرفه باشند میتوان در نقاط امن الگو اقدام به ثبت سفارش فروش کرد. این نقاط به شرح زیر هستند:
- یعد از اینکه کف پرچم شکسته شود.
- بعد از اینکه نمودار قیمت به کف پرچم پولبک بزند.
الگوی پرچم به عنوان یک الگوی بازگشتی
گاهی اوقات ممکن است الگوی پرچم به عنوان یک الگوی بازگشتی ظاهر شود. به همین دلیل هیچگاه نباید قبل از اینکه شکست کانال پرچم را مشاهده کنید، اقدام به خرید و فروش فقط بر اساس این الگو کنید. اگر نمودار قیمتی وارد الگوی پرچم شده باشد ولی به صورت عکس از این الگو خارج شود میتوان گفت شاهد تغییر روند خواهیم بود و الگو به صورت بازگشتی عمل کرده است.
مدیریت ریسک در الگوی پرچم
در الگوی Flag با ریسکها و خطراتی مواجه خواهید شد. از جملۀ این ریسکها میتوان به احتمال شکست کاذب اشاره کرد. یعنی زمانی که در یک مقطع به نظر میرسد که قیمت از الگو خارج شده است، به سرعت به مسیر خود بازمیگردد. برای مدیریت این ریسک بهتر است که حد ضرر را پایینتر از کمترین نقطه الگو قرار دهند.
ریسک دیگر این است که چنانچه تفسیر معاملهگران از پرچمها ذهنی باشد، ممکن است آنها را با مشکل مواجه کند. بهتر است معاملهگران قبل از اینکه به معامله وارد شوند، از خروج قیمت از الگو اطمینان حاصل کنند.
ریسک دیگر الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال این است که احتمال دارد دورههای طولانیتری از تثبیت قیمت در داخل الگو داشته باشیم و این موضوع میتواند منجر به از دست رفتن فرصتها شود و حتی زیان سنگینی را به دلیل نوسانات قیمتی شدید به افراد تحمیل کند. چنانچه معاملهگر بتواند مدیریت ریسک کرده و حد ضرر مناسبی تعیین کند، ریسکهای این الگو کاهش خواهند یافت.
پیشنهاد میشود برای مدیریت ریسک در این الگو به نکات زیر توجه کنید:
- مشخص کنید که چه میزان از ریسک را میتوانید بپذیرید.
- حد ضرر تعیین کنید تا جلوی زیان آینده که ممکن است در صورت ناموفق بودن معامله متحمل شوید، گرفته شود.
- از حجم معامله مناسب استفاده کنید و اندازه موقعیت خود را به درستی مشخص کنید.
- قبل از اینکه به معامله وارد شوید، حتما منتظر شکست در جهت روند و تایید الگوی پرچم باشید.
- به نوسانات بازار و رویدادهای خبری که میتوانند بر میزان اثربخشی این الگو تاثیر بگذارند توجه کنید.
- قبل از اینکه به معامله وارد شوید برای خروج خود برنامه داشته باشید.
- در داخل الگوی پرچم مثلثی و مستطیلی، وارد معامله نشوید و منتظر باشید تا خط حمایت یا مقاومت ایجاد شده بشکند و بعد از آن، موقعیت خرید یا فروش ایجاد کنید.
سخن پایانی
الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال یکی از بهترین ابزارها برای پیشبینی روند قیمت است. معاملهگرانی که از الگوی Flag استفاده میکنند، بهتر میتوانند نقاط ورود به بازار را شناسایی کرده و در نقطۀ مناسب از معامله خارج شوند و سود زیادی را نصیب خود کنند. البته لازم است به خاطر داشته باشید که این الگو یک الگوی قطعی نیست و ضروری است از ابزارهای مدیریت ریسک استفاده کرده و حد ضرر و حد سود خود را مشخص کنید.
سوالات متداول
الگوی پرچم چیست؟
الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال به الگویی گفته میشود که در یک بازۀ زمانی کوتاه ظاهر میشود و روند آن برخلاف روند فعلی است ولی در بازۀ زمانی بلندمدت روند قیمت حرکت میکند.
آیا الگوی پرچم، یک الگوی صعودی است؟
این الگو در میانۀ یک روند صعودی و یا یک روند نزولی ظاهر میشود و حاکی از ادامهدار بودن روند است.
چگونه میتوان ریسک الگوی پرچم را به حداقل رساند؟
چنانچه معاملهگر بتواند مدیریت ریسک کرده و حد ضرر مناسبی تعیین کند، ریسکهای این الگو کاهش خواهند یافت. همچنین استفاده از حجم معامله مناسب، داشتن برنامه خروج مشخص و توجه به رویدادهای خبری و نوسانات بازار نیز برای مدیریت ریسک این الگو ضروری است.
آیا الگوی پرچم در تحلیل تکنیکال قابل اعتماد است؟
این الگو قابل اعتماد است اما بینقص نیست. لازم است معاملهگران از این الگو در کنار سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال استفاده کنند و شرط احتیاط را نیز رعایت کنند.
درباره نویسنده
امید محمدپور
ثبت نظر جدید