الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال چیست؟ آموزش استفاده و کسب سود از Butterfly Pattern
فهرست مطالب
- الگوی هارمونیک پروانه چیست؟
- انواع الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال کداماند؟
- الگوی پروانه صعودی
- الگوی پروانه نزولی
- آموزش استفاده و کسب سود از الگوی پروانه
- معامله با الگوی پروانه صعودی
- معامله با الگوی پروانه نزولی
- مزایا و معایب الگوی پروانه
- مزایا Butterfly Pattern
- معایب Butterfly Pattern
- سوالات متداول
- الگوی پروانه چیست؟
- آیا استفاده از Butterfly Pattern برای همه امکانپذیر است؟
- مزیت استفاده از الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال چیست؟
الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال، یکی از الگوهای هارمونیک به شمار میآید که هم در حالت صعودی و هم در حالت نزولی ظاهر شده و تلفیقی از اشکال هندسی و نسبتهای فیبوناچی است. این الگو جزء محبوبترین و پرطرفدارترین الگوهای هارمونیک است که به کمک آن میتوان تغییرات قیمت در بازار مالی را پیشبینی کرده و نقاط ورود به بازار و خروج از آن را تشخیص داد.
ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید تا با انواع الگوی پروانه و نحوۀ استفاده و کسب سود از این الگو آشنا شوید.
الگوی هارمونیک پروانه چیست؟
الگوی پروانه که به آن Butterfly Pattern نیز گفته میشود، یک ابزار قدرتمند برای تحلیل تغییرات قیمتی در بازارهای مالی به شمار میآید. این الگو در پایان روند ظاهر میشود و از این بابت به سایر الگوهای هارمونیک شباهت دارد. ظاهر شدن این الگو در پایان روند به معاملهگران هشدار میدهد که بازگشت روند اتفاق خواهد افتاد.
الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال، دو موج صعودی و نزولی دارد که الگوی صعودی یا گاوی پروانه در انتهای یک روند نزولی تشکیل شده و سیگنال خرید برای سرمایهگذاران صادر میکند و ساختار این الگو به حرف M شباهت دارد. اما الگوی پروانه نزولی یا خرسی در انتهای یک روند صعودی ظاهر شده و سیگنال فروش برای معاملهگران صادر میکند و ظاهر آن شبیه به حرف W است. در واقع این الگو در بیشتر مواقع، یک الگوی بازگشتی پنج نقطهای بوده و نشاندهندۀ تغییر جهت حرکت قیمت است و افراد میتوانند با کمک آن اهداف قیمتی خود را تعیین کنند.
Butterfly Pattern از نظر ظاهری به دو الگوی هارمونیک گراتلی و خفاش شباهت دارد ولی نسبتهای فیبوناچی این الگوها با هم متفاوت هستند. الگوی هارمونیک پروانه، شکلی شبیه به یک پروانه چوبی دارد و از چهار موج AB و CD و XA و BC تشکیل شده و شروع یک حرکت اصلاحی جدید و یا پایان یک روند حرکتی را نشان میدهد.
انواع الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال کداماند؟
این الگوها به دو الگوی پروانه صعودی و پروانه نزولی تقسیم میشوند.
الگوی پروانه صعودی
این الگو در انتهای یک روند نزولی و ریزشی تشکیل شده و با ظهور آن معمولا روند قیمت از حالت نزولی به حالت صعودی تبدیل خواهد شد.
همانطور که در شکل زیر دیده میشود، الگوی پروانه صعودی با شروع رشد قیمت تشکیل شده و قیمت از X به سمت A حرکت صعودی خود را آغاز کرده است. سپس این الگو از نقطۀ A به سمت نقطۀ B یک اصلاح قیمتی داشته و پس از آن، به اندازۀ خط BC با رشد قیمت مواجه هستیم. سپس حرکت نهایی این الگو، افت قیمت بوده که در امتداد خط CD شکل گرفته و و نقطۀ D آغاز رشد سریع قیمت است.
معاملهگران میتوانند در نقطۀ D نسبت به ارسال سفارش خرید اقدام کنند. حد ضرر در این الگو میتواند اندکی پایینتر از نقطه D باشد. همانطور که در شکل نیز مشاهده میکنید، ظاهر این الگو شبیه به حرف M است.
الگوی پروانه نزولی
این الگو برعکس الگوی پروانه صعودی است و با ظاهر شدن در انتهای یک روند صعودی به سرمایهگذاران هشدار خواهد داد که تغییر روند قیمت از حالت صعودی به نزولی و ریزش قیمت نزدیک است. با ظهور این الگو، معاملهگر باید جبهه معاملاتی خود را از خرید به فروش تغییر دهد.
همانطور که در شکل زیر نیز مشاهده میکنید، ابتدا یک ریزش قیمت از نقطۀ X به سمت نقطۀ A رخ داده است. سپس از نقطۀ A تا B شاهد یک رشد قیمت موقتی هستیم. پس از آن با نزول قیمت به اندازۀ خط BC مواجه خواهیم شد و دوباره رشد قیمتی در امتداد خط CD شکل خواهد گرفت که آخرین موج در الگوی پروانه نزولی ماست.
نقطۀ D آغاز ریزش قیمت است و پس از تشخیص الگوی پروانه نزولی باید در این نقطه سفارش فروش ارسال شود. اگر بازار دو طرفه باشد، از پروانه نزولی نیز میتوان کسب سود کرد. حد ضرر در این الگو باید اندکی بالاتر از نقطۀ D تعیین شود.
حتما توجه کنید که در نقطۀ D باید از تغییر روند اطمینان حاصل کرده و سپس سفارش خرید و فروش ارسال کنید. بهتر است به شمعهای پس از نقطۀ D توجه کرده و اندیکارتورها را نیز زیر نظر داشته باشید تا بتوانید از تغییر روند نمودار اطمینان حاصل کنید.
آموزش استفاده و کسب سود از الگوی پروانه
همانطور که اشاره شد، الگوی پروانه از 5 نقطه کلیدی تشکیل شده که این نقاط بر اساس قوانین هندسی و نسبتهای فیبوناچی تعیین شدهاند. میزان حرکت بین نقاط نیز با استفاده از نسبتهای فیبوناچی تعیین میشود. پایۀ AB در این نمودار که ساق پروانه نامیده میشود با کمک نسبتهای فیبوناچی تعیین شده و نقطۀ B معادل با 76.8 درصد اصلاح پایۀ XA است. نقطۀ C معادل با 38.2 تا 88.6 درصد از اصلاح پایۀ AB در نظر گرفته میشود. نقطۀ D معادل با 127.2 تا 161.8 درصد از اصلاح پایۀ XA در نظر گرفته میشود. خط BC نمیتواند از خط XA تجاوز کند و نقطۀ D نیز نقطۀ تغییر روند است.
نسبتهای فیبوناچی در دو الگوی پروانه صعودی یا گاوی (Bullish) و پروانه نزولی یا خرسی (Bearish) در شکل زیر نشان داده شده است.
معامله با الگوی پروانه صعودی
برای استفاده از الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال باید نمودار قیمت را تحلیل کنید. استفاده از الگوی بازگشتی پروانه صعودی، نیاز به پیدا کردن یک الگوی صعودی دارد. موج اول الگو در پایۀ XA تشکیل شده و و سپس اصلاح قیمت تا نقطۀ B داریم که موج AB شکل گرفته است. قدرت موج BC نباید از قدرت موج AB بیشتر باشد. در نقطۀ D روند صعودی آغاز خواهد شد و معاملهگر میتواند سفارش خرید ارسال کند.
در صورت واکنش قیمت در نقطۀ D، در یکی از این نقاط وارد معامله خرید شوید:
- موج BC که در سطح 0.382 موج AB وارد واکنش شده و موج CD، یک کف قیمتی ایجاد میکند که در سطح 1.618 موج BC است.
- موج BC که در سطح 0.886 موج AB واکنش نشان داده و موج CD نیز در سطح 2.618 موج BC، یک کف قیمتی ایجاد میکند.
حد سود در این معاملات باید بر اساس نسبتهای فیبوناچی خط AD تعیین گردد.
معامله با الگوی پروانه نزولی
برای تشخیص الگوی بازگشتی پروانه نزولی نیز باید نمودار قیمت بررسی شود تا یک الگوی نزولی پیدا شود. پس از تکمیل پروانه نزولی بر روی نمودار، سفارش فروش در نقطۀ D ارسال میشود. اگر قیمت در نقطۀ D واکنش نشان داد و از روند نزولی اطمینان پیدا کردید، در یکی از این نقاط میتوانید وارد معامله فروش شوید.
- موج BC که در سطح 0.382 موج AB واکنش نشان داده و یک قله قیمتی توسط موج CD و در سطح 1.618 موج BC ایجاد کند.
- موج BC که در سطح 0.886 موج AB واکنش نشان داده و یک قله قیمتی توسط موج CD و در سطح 2.618 موج BC ایجاد کند.
حد سود در این معاملات باید بر اساس نسبتهای فیبوناچی موج AD تعیین گردد.
مزایا و معایب الگوی پروانه
با وجود آنکه از الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال میتوان استفاده کرد اما به محدودیتهای این الگو نیز باید توجه داشت. مزایا و معایب این الگو به شرح زیر هستند.
مزایا Butterfly Pattern
- مهمترین مزیت این الگو این است که سیگنالهای بسیار دقیقی ارسال میکند. تلفیق نسبتهای فیبوناچی و قوانین هندسی باعث میشود تا الگوها به صورت منظم و دقیق شناسایی شوند.
- دقت بالای این الگو در پیشبینی دقیق روند حرکت قیمت به معاملهگران کمک زیادی میکند.
- از Butterfly Pattern میتوان در تمام بازارهای مالی استفاده کرد و این الگوها قابلیت استفاده در چارچوبهای زمانی مختلف را نیز دارند.
- این الگوها در کنار سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال نیز قابل استفاده هستند.
- نقاط ورود و جهت حرکت آیندۀ قیمت و سطوح بالقوه به راحتی با این الگو قابل تشخیص است. این الگوها در صورت تسلط بر نسبتهای فیبوناچی، نقاط دقیقی را برای حد سود مشخص میکنند.
معایب Butterfly Pattern
- شناسایی این الگو کار آسانی نیست و ممکن است معاملهگران مبتدی نتوانند به راحتی آن را تشخیص دهند. شناسایی دقیق این الگو نیاز به تخصص در تحلیل تکنیکال و همچنین تجربه در این امر دارد. معاملهگر باید برای استفاده از الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال، به اصول هندسی و نسبتهای فیبوناچی تسلط کافی داشته باشد.
- عیب دوم این الگو این است که امکان دارد سیگنال معاملاتی کاذب صادر کند و به همین دلیل نیاز به استفاده از سایر ابزارهای تکنیکال است تا بتوان از سیگنالهای خرید و فروش ارسالی اطمینان حاصل کرد.
- این الگوها. در غیر این صورت، معاملهگران نمیتوانند این الگوها را بر روی نمودار تشخیص دهند.
سخن پایانی
الگوی پروانه یکی از الگوهای هارمونیک است که در ارائۀ سیگنالهای معاملاتی نقش بسیار مهمی دارد. الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال، یکی از الگوهای بازگشتی به شمار میآید که در پایان روند صعودی یا نزولی تشکیل شده و معمولا نشانۀ تغییر روند است. سرمایهگذارانی که مسلط بر سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال هستند و با قوانین هندسی و نسبتهای فیبوناچی آشنایی دارند، به آسانی میتوانند از Butterfy Pattern استفاده کرده و اهداف قیمتی خود را تعیین کنند.
سوالات متداول
الگوی پروانه چیست؟
الگوی پروانه یا Butterfly Pattern، یک الگوی هارمونیک است که در دو حالت صعودی و نزولی تشکیل شده و معمولا نشانۀ تغییر روند بازار است.
آیا استفاده از Butterfly Pattern برای همه امکانپذیر است؟
استفاده از این الگو برای معاملهگران مبتدی کار دشواری است ولی معاملهگران حرفهای که مسلط بر قوانین هندسی و نسبتهای فیبوناچی هستند میتوانند به راحتی از این الگو استفاده کرده و نقاط ورود و خروج دقیقی را مشخص کنند.
مزیت استفاده از الگوی پروانه در تحلیل تکنیکال چیست؟
این الگو سیگنالهای بسیار دقیقی ارسال میکند و در تمام بازارهای مالی قابل استفاده است. همچنین از این الگوی هارمونیک میتوان در کنار سایر ابزارهای تحلیلی نیز استفاده کرد و نقاط دقیقی را برای ورود و خروج از معامله معین نمود.
درباره نویسنده
امید محمدپور
ثبت نظر جدید