توکن سوزی چیست و چرا انجام میشود؟ انواع روش های Token burning + مزایا
فهرست مطالب
شاید در ابتدا و در نگاه اول سوزاندن یک چیز با ارزش عملی غیرمنطقی به نظر برسد اما این عمل در موضوع رمزارزها اقدامی عادی و مثبت میباشد. با توجه به اینکه توکن سوزی موضوعی بسیار مهم و پرکاربرد در دنیای کریپتوکارنسی است، قصد داریم این مطلب از مجله اینترنتی پارسیان کریپتو را به معرفی، دلایل، مزایا و دیگر جزئیات آن اختصاص دهیم.
توکن سوزی چیست؟
توکن سوزی یا کوین برن یکی از جمله فرآیندهایی است که تمامی فعالین حوزه ارزهای دیجیتال و بلاکچین از جمله سرمایهگذاران، تریدرها، برنامهنویسان و… باید بر آن مسلط باشند، چرا که در بسیاری از موارد تاثیر مستقیمی روی قیمت رمزارزها دارد. حتما شما هم عبارت توکن سوزی را حتی درباره رمز ارزهای مشهوری همچون اتریوم یا بسیاری دیگر از موارد شنیدهاید.
اگر از فعالان صنعت بلاکچین هستید، باید کاملا آگاه باشید که توکن سوزی چیست و چرا اجرا میگردد. در این مقاله از مجله اینترنتی پارسیان کریپتو ابتدا در خصوص پرسش کوین برن ارز دیجیتال چیست صحبت کرده، انواع روش های توکن سوزی را شرح داده و سپس به مزایا و معایب توکن سوزی میپردازیم.
کوین برن ارز دیجیتال چیست؟
برخی از افراد که به صورت تخصصی در حوزه رمزارزها فعالیت دارند معتقد هستند که عبارت سوزاندن توکن یا توکن سوزی ترجمه آنچنان جالبی نیست به همین دلیل از عبارت اصلی ترجمه نشده آن استفاده میکنند. پس میتوانیم در پاسخ به پرسش کوین برن ارز دیجیتال چیست؟ اینطور پاسخ دهیم که کوین برن عبارت اصلی و ریشه ترجمه توکن سوزی بوده و هیچ تفاوتی با آن ندارد.
چرا توکن سوزی انجام می شود؟
پیش از اینکه به جزئیات این مفهوم بسیار مهم بپردازیم، بهتر است ابتدا بدانیم که چرا توکن سازی انجام میشود؟ در ادامه با این دلایل اشاره خواهیم کرد.
جلوگیری از ریزش
به جرأت میتوان گفت مهمترین دلیل کوین برن ارز دیجیتال، جلوگیری از کاهش ارزش آن رمزارز میباشد. همانطور که در مقالات پیشین نیز بارها به آن اشاره کردیم، از عوامل مهم در تعیین ارزش ارزهای دیجیتال، نسبت عرضه و تقاضا بوده و این بدین معناست که میزان تقاضا نسبت مستقیم و میزان عرضه نسبت معکوس با ارزش یک کریپتو دارد.
به زبان ساده هر چه میزان عرضه افزایش یابد ارزش کاهش یافته و هر چه میزان تقاضا افزایش یابد ارزش نیز افزایش خواهد یافت.
با توجه به تعریف فوق و فاکتور گرفتن از موضوع تقاضا که نیازمند اجرای کمپینهای بازاریابیست، در راستای رشد ارزش رمزارزها بایستی عرضه ارزهای دیجیتال کنترل شده و بر اساس میزان تقاضای بازار باشد. با این وجود باز هم امکان دارد که عرضه یک توکن فراتر از نیاز بازار باشد؛ همین چالش موجب پدید آمدن مفهوم توکن سوزی و اجرای آن در بازار رزمرازها گردیده.
مسائل امنیتی
یکی دیگر از دلایلی که توسعهدهندگان را مجبور به سوزاندن توکن میکند، مسائل امنیتی میباشد. شبکههای بلاکچین همواره مورد تهاجم هکرهایی هستند که با اهداف مختلف قصد نفوذ به شبکه را دارند. عمل کوین برن، با جلوگیری و کاهش تراکنشهای نفوذی موجب برقراری امنیت در شبکه میشوند.
پیشنهاد پارسیان کریپتو: امنیت بلاک چین چیست و چطور تأمین میشود؟
برطرف نمودن مشکلات احتمالی
با توجه به اینکه ورود توکن به بازار توسط یک قرارداد هوشمند از پیشتعریف شده انجام میشود، احتمال دارد گاهی مشکلاتی رخ داده و توکنهایی به اشتباه در بازار سرریز شوند. یکی دیگر از دلایل توکن سوزی برطرف نمودن این مشکلات میباشد.
مزایای توکن سوزی
همانطور که مشاهده کردید، توکن سوزی یا کوین برن، بر خلاف نام آن از مزایای بیشماری همچون افزایش ارزش ارزهای دیجیتال، جلوگیری از حملات سایبری، برطرف نمودن مشکلات شبکه و… دارد. این عمل که معمولا توسط توسعهدهندگان شبکه انجام شده و گاهی نیز به دعوت توسعهدهندگان توسط کاربران شبکه اجرا میگردد، عملی است که منافع بسیاری را برای اعضا به همراه دارد.
از مزایای توکن سوزی میتوان به افزایش ارزش دارایی سرمایهگذاران اشاره کرد. زمانی که توکن سوزی اتفاق میافتد، در اکثر مواقع منجر به افزایش ارزش یک رمزارز و در پی آن افزایش ارزش دارایی افراد میگردد. فرض کنید شما 1 اتریوم در حساب خود دارید و با احتساب نرخ هر اتریوم 83 میلیون تومان، ارزش داراییتان 83 میلیون تومان خواهد بود.
حال فرض کنید با عمل توکن سوزی و کاهش عرضه نسبت به تقاضا، ارزش هر اتریوم به 93 میلیون تومان برسد. با این عمل، بدون اینکه اقدام خاصی انجام بدهید ارزش دارایی شما از 83 به 93 میلیون تومان خواهد رسید. پس میتوان از مهمترین مزایای توکن سوزی، به رضایتمندی سرمایهگذاران یک شبکه اشاره کرد.
معایب توکن سوزی
تا به اینجا فقط در خصوص مزایای توکن سوزی صحبت کردیم اما باید شما را با واقعیتی مهم آشنا کنیم و آن هم این است که عمل کوین برن، معایبی نیز دارد.
سوزاندن بخشی از چیزی به منظور افزایش ارزش مقادیر باقیمانده عملی منطقی است اما اگر این عمل بارها و بارها تکرار شود نتیجه آن چیزی جز نابودی نخواهد بود. پس با توجه به این توضیح، میتوان چنین گفت که از مهمترین معایب توکن سوزی (اگر در انجام آن افراط شود)، نابودی یک رمزارز خواهد بود چرا که اگر حفظ ارزش یک توکن فقط از طریق سوزاندن آن پدید آید، در نهایت تمامی سکههای موجود سوزانده شده و دیگر چیزی از آن باقی نمیماند.
از دیگر معایب توکن سوزی افراطی میتوان به نارضایتی سرمایهگذاران اشاره کرد. یکی از عوامل بسیار مهم در تعیین ارزش رمزارزها احساسات دارندگان آن است. اگر سرمایهگذاران احساس بدی نسبت به یک توکن پیدا کرده و تصور کنند که آن توکن در سوزاندن توکنها زیادهروی میکند، به مرور اعتماد خود را از دست داده و شروع به عرضه داراییهای خود جهت فروش مینمایند؛ همین عامل خود به تنهایی میتواند نابودی یک رمزارز را به همراه داشته باشد.
انواع روش های توکن سوزی
تا اینجا به پرسشهای بسیار مهمی نظیر توکن سوزی یا کوین برن ارز دیجیتال چیست؟، چرا توکن سوزی انجام میشود، مزایا و معایب توکن سوزی پاسخهای ساده و کاملا کاربردی دادیم. حال وقت آن رسیده که به برسی انواع روش های توکن سوزی بپردازیم. در ادامه به معرفی 2 مورد از آنها اشاره میکنیم.
الگوریتم اثبات سوزاندن (PoB)
در عمل، شبکه برخی از ارزهای دیجیتال از الگوریتم اثبات سوزاندن (PoB) به منظور رسیدن به اجماع و توافق استفاده میکنند. در اینجا ماینرها یا همان استخراجکنندگان به شکلی متفاوت عمل کرده و میبایست از بین بردن بخشی از کوینها یا توکنهای در اختیارشان را به اثبات برسانند.
اگرچه این روش کمی گیجکننده است، اما همچنان توسعهدهندگان را از چالشهای مربوط به الگوریتم اثبات کار (PoW –> Proof Of Work) رها میکند. به عنوان نمونه، دیگر نیازی به منابع پردازشی زیاد و سیستمهای کامپیوتری قدرتمند به منظور هشینگ مستمر نیست و الگوریتم اجماع، فقط به سوزاندن کوین نیازمند است. به این ترتیب، به لطف حذف اجبار خرید دستگاههای استخراجکننده گران قیمت، افراد بیشتری قادر هستند به یک ماینر تبدیل شوند. همچنین از آلودگیهای زیست محیطی مربوط به ماینرهای شبکههای مبتنی بر PoW نظیر مصرف برق بسیار بالا جلوگیری خواهد شد.
شرایط عمومی اقتصادی
این دستهبندی از مکانیزم سوزاندن کوین و توکن رمز ارزی، به طور کلاسیک یک فریم ورک یا برنامه اقتصادی از پروژه است. این به طور مستقیم در کد یکپارچه نشده و فقط میتواند یک مرتبه رخ بدهد، یا به طور مستمر اجرا شود. به طور نمونه این کار شامل از بین بردن توکنهای فروخته نشده در جریان یک عرضه اولیه سکه (ICO) است.
در چنین شرایطی، از آنجایی که مجریان برخی پروژهها به آمار برنامهریزی شده دست پیدا نمیکنند، سوزاندن توکنهای مازاد به آنها کمک میکند ارزش دارایی اختصاصی سیستم یا پلتفرم خود را حفظ کنند. به این ترتیب تیم توسعه، سکهها را برای آینده ذخیره نکرده و با هدف فراهم کردن ارزش افزوده برای سرمایه گذاران، آنها را از بین میبرند. در پروژههایی با چنین رویکرد، سرمایه گذاران دید مثبتی پیدا کرده و به وارد کردن سرمایه بیشتر داخل طرح تشویق میشوند.
بازگشت سود به سرمایه گذاران یکی دیگر از دلایل سوزاندن کوین یا توکن کریپتوکارنسی از یک شبکه بلاک چینی است. در اینجا، شرکت توسعهدهنده از سود به دست آمده از تراکنشها به منظور خرید سکهها استفاده میکند. دارایی خریداری شده سپس از بین برده خواهد شد. به این ترتیب، ارزش رمز ارز اختصاصی نتورک افزایش پیدا میکند.
کوین یا توکن برن همچنین راهی برای دور زدن مقررات امنیتی است. در نظر داشته باشید به وسیله برگرداندن سود سرمایه به سرمایه گذاران، رمز ارزها تبدیل به ابزار سرمایه گذاری میشوند. در نتیجه احتیاج به نظارت رگولاتوریها بروز میکند.
جمعبندی و سخن پایانی
در این مطلب از مقاله پارسیان کریپتو سعی کردیم اطلاعات کامل و جامعی در خصوص توکن سازی یا کوین برن ارز دیجیتال در اختیارتان قرار دهیم. در پایان مجددا تاکید میکنیم که این عمل اگر به صورت متعادل انجام شود میتواند منجر به افزایش ارزش یک رمزارز و به دنبال افزایش سرمایه افراد شود. همچنین اگر این اقدام به صورت افراطی صورت گرفته و به طور دائم اجرا شود میتواند خطراتی همچون نابودی کامل، سلب اعتماد و… شود.
سوالات متدوال
توکن سوزی چیست؟
توکن سوزی عملی است که به واسطهی آن بخشی از یک رمزارز مشخص با هدف کاهش عرضه و افزایش ارزش توسط توسعهدهندگان برای همیشه نابود میشود.
توکن سوزی خوب است یا بد؟
اگر به اندازه و به صورت کنترل شده انجام شود اقدامی مثبت بوده اما اگر به صورت افراطی انجام شود عملی منفی و آسیبزننده خواهد بود.
درباره نویسنده
میلاد مساوات
ثبت نظر جدید