خانه
الگوی چکش چیست؟ آموزش استفاده از کندل وارونه و تشخیص آن عکس

الگوی چکش چیست؟ آموزش استفاده از کندل وارونه و تشخیص آن

الگوی چکش یا کندل چکش یکی از قابل اعتمادترین مقیاس‌ها در تحلیل تکنیکال است که می‌تواند مرز بین موفقیت در یک ترید را، با ورود یا خروج به موقع به یک رمزارز، یا ضرر، با واکنش کند به وضعیت بازار،  مشخص کند. از میان الگوهای مختلف در کندل شناسی، الگوی چکش جزء ساده‌ترین‌ها برای تشخیص و پر ارجاع‌ترین در استراتژی‌های معاملاتی است.

مطمئنا ترید در بازارهای ارز دیجیتال مختص هر کسی نیست و آگاهی از پرایس اکشن یا تحولات قیمتی نه تنها مفید بلکه حیاتی است. تریدرها از انواع مختلف اندیکاتورها، الگوها و دیگر ابزارهای تشخیص پرایس اکشن بهره می‌گیرند؛ در این میان، الگوهای شمعی جایگاه ویژه‌ای دارند و الگوی چکش از جمله الگوها با قدرت پیش‌بینی بسیار بالاست.

از طرفی، نوسان در بازار رمزارزها اصلی‌ترین چالش برای تریدرها است و تشخیص یک الگو و پیش‌بینی آینده آن بیشتر از هر چیز دیگری، از نوسان بالا در بازار تأثیر می‌گیرد. با این حال، هر چقدر ابزارهای تشخیص بیشتری را بشناسید، به کار بگیرید و به موقع نسبت به آن‌ها واکنش نشان دهید، شانس بیشتری در پیروزی بر نوسان بازار، همراهی با ترندهای صعودی و خروج به موقع از انواع نزولی خواهید داشت.

پیشنهاد پارسیان کریپتو برای مطالعه مقالات مرتبط و تکمیلی با مقاله الگوی چکش:

کندل چیست، انواع کندل‌ها چه کاربردی دارند؟

استراتژی معاملاتی چیست؟

کندل چکش چیست؟

کندل چکش چیست؟

الگوی چکش یا کندل چکش برای تشخیص نقطه بازگشت یک روند از روی نمودار تغییرات قیمت استفاده می‌شود. به ویژه، در روندهای نزولی، الگوی چکش زمانی محرز می‌شود که یک کندل چکش با ویژگی‌های مشخصی نسبت به قیمت و حجم معاملات مشاهده گردد.

کندل چکش معمولا بدنه‌ای کوتاه و سایه‌ای بلند دارد، درواقع شبیه کلمه انگلیسی T است. به ویژه، الگوی چکش زمانی تکمیل می‌شود که فروشندگانی که بازار خرسی و به شدت نزولی را تشکیل داده‌اند، دست از فروش در کف قیمت بر می‌دارند و کلیت بازار ناگهان امیدوارانه قیمت را رو به بالا تصور می‌کند. همچنین، قیمت آغازین و پایانی بازار در این الگو بسیار نزدیک به هم‌اند و همین امر باعث تشکیل یک کندل چکش مانند می‌شود.

بخصوص، الگوی چکش به شدت از اخبار پیرامون ارز دیجیتال (یا هر نوع دارایی معاملاتی دیگر) تأثیر می‌گیرد و در بسیاری از موارد ماحصل یک خبر امیدوارکننده و ورود خریداران به یک کریپتوی مشخص است. برای مثال، وقتی دولت آمریکا نرخ بهره را در اوایل 2023 کاهش داد، وضعیت رمز ارز بیت‌کوین بسیار نزولی بود. در ادامه، خبرهای مثبت پیرامون تأیید اولیه صندوق قابل معامله بلک راک باعث تشکیل الگوی چکش شد و روند در طی چند روز بعدی به حالت صعودی بازگشت.

اما فراموش نکنید که فقط روئیت یک کندل چکش به منزله پایان روند نزولی و شروع روند صعودی نیست. به طور دقیق‌تر، الگوی چکش یک سیگنال کاملا مثبت است که به شما خاطر نشان می‌کند که وضعیت مناسبی، حتی اگر مقطعی، در بازار به وجود آمده و اگر اندیکاتورهای دیگر نیز صعود را سیگنال کنند، آن وقت زمان ورود به ارز و همراهی با یک روند صعودی سود ده است.

ویژگی‌های الگوی چکش

الگوی چکش را می‌توان پس از تشکیل کندل چکش سبز یا قرمز در پرایس اکشن تشخیص داد. کندل چکش سبز به مفهوم امکان شروع یک روند گاوی و کندل چکش قرمز نماینده تحرکات منجر به بازار خرسی یا نزولی است. در هر دوی این کندل‌ها، فروشندگان قدرت بیشتری دارند، اما روزنه‌های امید در روند باعث ورود خریداران خواهد شد.

برای اینکه بتوان آغاز یک روند صعودی را در بازار تشخیص داد، الگوی شمعی قیمت باید دارای کندلی با قیمت پایانی بیشتر از قیمت آغازین آن باشد. چنین کندلی به منزله ورود خریداران به بازار و کنترل و قدرت بیشتر آن‌ها نسبت به خریداران است. در اینجاست که کندل چکش ظاهر می‌شود و نوید بخش یک روند صعودی پس از فروش‌های زیاد و کاهش قیمت می‎‌گردد.

به ویژه، کندل چکش صعودی زمانی ظاهر می‌شود که بازار روندی طولانی و نزولی را به خود دیده و قدرت فروشندگان پس از مدت‌ها فروکش کرده است. در مقابل، کندل چکش نزولی زمانی ظاهر می‌شود که قیمت پایانی کریپتو کمتر از قیمت آغازین آن (با اختلاف نه چندان زیاد) باشد. توجه کنید که روئیت یک کندل چکش قرمز به منزله آغاز بلافاصله یک روند نزولی پس از صعود نیست، بلکه این کندل سعی دارد به شما گوش‌زد کند که اشباع در خرید صورت گرفته و نزدیک بودن بازه زمانی قدرت گرفتن فروشندگان و کاهش خریداران پیش‌بینی می‌شود.

الگوی چکش قرمز و سبز

الگوی چکش وارونه چیست؟

االگوی چکش وارونه همان کندل چکش قبلی اما در حالت وارونه است، یعنی سر چکش رو به پایین و دسته آن رو به بالاست. به عبارتی، در الگوی چکش وارونه، معاملات یک ارز دیجیتال ابتدا با قیمت پایین شروع شده و در ادامه به سمت بالا نوسان کرده است و اعداد بسیار بالاتری از نقطه شروع را هم به خود دیده است.

در تصویر زیر دو الگوی چکش وارونه مشاهده می‌کنید، یکی سبز و دیگری قرمز. در الگوی چکش وارونه، معاملات با قیمت پایین شروع، در ادامه نوسان رو به بالایی داشته و تا High رفته است، سپس به قیمت‌های پایین‌تر اما همچنان بیشتر از قیمت شروع، قیمت بسته شده است. چکش کندل وارونه سبز نشان از بازاری گاوی دارد.

الگوی چکش وارونه

در الگوی چکش وارونه قرمز شرایط کم و بیش به همین شکل است با این تفاوت که قیمت پایانی پایین‌تر از قیمت شروع است. در نتیجه، در حالت قرمز، معاملات با قدرت نسبی فروشندگان همراه بوده، اما همچنان امکان نوسان رو به بالا وجود دارد. همچنین، رنگ قرمز در این نوع کندل، یک بازار گاوی را پیش‌بینی می‌کند.

آموزش الگوی چکش

در این بخش به شما آموزش می‌دهیم که چگونه الگوی چکش یا کندل چکش را در پرایس اکشن تشخیص دهید و چگونه به چنین وضعیتی واکنش مناسب نشان دهید. قبل از هر چیزی باید عنوان کنیم که کندل خوانی و معامله بر اساس نمودار شمعی یکی از شیوه‌های بسیار قدیمی، قابل اعتماد و حرفه‌ای در بازارهای مختلف مالی و البته بازار کریپتو کارنسی است؛ این شیوه از ترید می‌تواند در ترکیب با شیوه‌های دیگر مانند استفاده از میانگین‌های متحرک یا به صورت مستقل برای تشخیص موقعیت‌های ورود و خروج به یک ارز دیجیتال استفاده شود.

تشخیص الگوی چکش

اولین گام در استفاده از کندل چکش در روند معاملات، تشخیص الگوی چکش از پرایس اکشن است. به ساده‌ترین زبان، برای تشخیص کندل چکش در نمودار، باید همیشه به دنبال کندل‌هایی شبیه به حرف انگلیسی T باشید (یا T برعکس).

حال یک قدم به عقب بر می‌گردیم، جایی که شما باید نمودار شمعی را از ابزارهای مختلف که در نوار ابزار دارید انتخاب کنید. برای مثال، در Tradingview این ابزار در بالای نمودار قرار دارد. توجه کنید که بازه زمانی در اینجا D یا روزانه است.

نوار ابزار

پس از انتخاب حالت نمودار شمعی، با تصویر زیر مواجه می‌شوید

نمودار شمعی بیت کوین

هر کدام از این کندل‌ها، نماینده قیمت‌های معامله شده در یک روز و برای ارز دیجیتال بیت‌کوین است. برای تشخیص کندل چکش، به دنبال کندل‌هایی بگیرید که شبیه به T یا همان چکش هستند، چه برعکس یا چه در حالت عادی. در تصویر زیر یک الگوی چکش را، از میان چندین الگوی موجود در تصویر، مشخص کرده‌ایم.

کندل چکشی

توجه کنید که پس از این کندل، روزهای صعودی بعدی ظاهر شده‌اند که اتفاقا رشدهای بسیار خوبی را نیز حاصل کرده‌اند. با این حال، هر کندل چکش گویای یک روند صعودی نیست و گاهی یا به رکود در قیمت ختم می‌شود، یا اینکه حتی ممکن است با سقوط در قیمت نیز همراه باشد. با این حال، الگوی چکش سبز غالبا سیگنال مثبتی است.

نکته مهمی که باید به آن اشاره کنیم، انتخاب بازه زمانی برای نمودار شمعی است. در تصویر بالا ما از بازه روزانه استفاده کردیم، این معیار برای معاملات موجی، روزانه و کوتاه مدت خوب است. برای کسانی که به دنبال نوسان گیری از بازار ارزهای دیجیتال هستند، بازه‌های کوتاه‌تر و حتی دقیقه‌ای باید انتخاب گردند. برای کسانی که می‌خواهند بلندمدت سرمایه‌گذاری کنند، کندل‌ها می‌توانند هفتگی یا حتی ماهانه باشند.

روانشناسی الگوی چکش

یکی از مهم‌ترین ابزارها برای تحلیل بازار و استفاده از آن در تعیین نقاط ورود و خروج بهتر، روانشناسی بازار است. به ویژه، این روانشناسی از خود تریدر شروع و به تمام اجزای بازار گسترش می‌یابد. به این معنی که، اگر شما نتوانید رفتار معاملاتی خود را به درستی تشخیص دهید و یک استراتژی متناسب با آن را انتخاب کنید، هیچ فرمول یا تحلیل تکنیکال و فاندامنتالی نمی‌تواند به پیروزی مستمر شما کمک کند.

شما می‌توانید  از دید روانشناسی نیز به الگوی چکش بنگرید. برای مثال، از آنجاکه تشخیص این الگو بسیار ساده‌ است، در بیشتر موارد مردم با دیدن الگوی چکش سبز در روند نزولی به معاملات امیدوار می‌شوند و خریدهای ناگهانی و البته هیجانی شروع می‌شود.

در چنین حالتی، اگر ترند صعودی با پارامترهای دیگر از بازار پشتیبانی و با ابزارهای دیگر تحلیل تکنیکال تأیید نشود، روند پیشین بعد از مدت کوتاهی به یک روند نزولی قدرتمندتر بدل می‌شود. با تجربه‌های بازار که این وضعیت هیجانی را تشخیص می‌دهند، در این حالت از الگوی چکش برای نوسان‌گیری بهره می‌گیرند.

با این حال، موارد زیادی بوده که بروز اتفاقی یک کندل چکش باعث بازگشت روند و ماندگاری بلند مدت آن شده است. بنابراین، اینکه بخواهید چگونه وضعیت را تفسیر کنید به میزان ریسک‌پذیری و دانش شما از بازارهای ارز دیجیتال، یا هر بازار دیگر مالی، بستگی خواهد داشت.

استفاده از الگوی چکش

استفاده از الگوی چکش

برای استفاده از الگوی چکش باید گام‌های زیر را طی کنید:

  • تشخیص کندل چکش: اولین گام برای استفاده از الگوی چکش، تشخیص درست آن در نمودار است. حتما در این انتخاب به استراتژی معاملاتی خود رجوع کنید و بازه زمانی را متناسب با آن تعیین کنید. در ادامه، کندل چکش سبز یا قرمز موجود در نمودار را مشخص کنید و به یاد داشته باشید که سبز به مفهوم بازار گاوی و قرمز به معنی امکان بروز بازار خرسی (نزولی) است.
  • تأیید: برای تأیید موقعیت و نوع کندل، باید رخداد آن را با نوع ترند و شرایط معاملات ارز بسنجید. اگر الگوی چکش در انتهای یک روند نزولی ظاهر شود، قوی‌تر و قابل اطمینا‌ن‌تر است. همچنین، باید از کندل قبلی نیز برای تأیید بهره بگیرید؛ حجم بالا در معاملات نیز شاخص خوبی برای تأیید الگوی چکش است. همچنین، باید از خطوط حمایت و حتی خطوط فیبوناتچی برای تأیید کندل چکش بهره بگیرید (بخصوص برای معاملات روزانه یا بلندمدت).
  • تعیین نقطه ورود: پس از اینکه الگوی چکش تأیید شد، گام دوم در استفاده از الگوی چکش مشخص کردن نقطه و میزان ورود به ارز است. بهترین نقطه برای ورود، اعداد بالاتر از چکش است؛ همچنین، حد ضرری متناسب با کمترین قیمت در چکش، دم کندل چکش، انتخاب کنید.
  • نقطه خروج: حتما و با استفاده از ابزارهای دیگر مانند کندل خوانی، اندیکاتورها و خطوط مقاومت، نقطه‌ای برای برداشت سود و خروج از ارز مشخص کنید.

مزایا و معایب الگوی چکش

در این بخش به مزایا و معایب الگوی چکش می‌پردازیم؛ هرچند منظور ما از” معایب” محدودیت‌هایی است که استفاده از این الگو به همراه دارد.

مزایای استفاده از الگوی چکش

مزایای استفاده از الگوی چکش

  • در میان الگوهای شمعی مختلف، الگوی چکش یکی از قابل اطمینان‌ترین الگوهاست که در درصد بالایی از موارد روند درست را می‌توان از آن برداشت کرد.
  • این الگو به راحتی تشخیص داده می‌شود و نیاز به استفاده از ابزارهای پیچیده و دانش و تجربه بالا در معاملات رمزارز نیست.
  • در نمودارهای روزانه یا هفتگی و طولانی‌تر، الگوی چکش، در صورت تأیید، یک روند بلندمدت را پیش‌بینی می‌کند و تشخیص و ورود به موقع سود قابل‌توجهی را برای تریدر به ارمغان می‌آورد.
  • نرخ موفقیت در انتخاب استراتژی متناسب با الگوی چکش بیشتر از 50 درصد است که برای بازار پر نوسان ارزهای دیجیتال عدد فوق‌العاده خوبی است.
  • الگوی چکش مختص بازار خاصی نیست و تقریبا در تمام بازارهای مالی وضعیت مشابهی را سیگنال می‌کند.
  • هیچ تداخل خاصی با ابزارهای دیگر ندارد و می‌توان از آن به عنوان یک ابزار جانبی در تمام تحلیل‌‌ها استفاده کرد.

معایب یا محدودیت‌های الگوی چکش

  • الگوی چکش هیچ نقطه‌ یا بازه قیمتی را به عنوان نقطه خروج از ارز مشخص نمی‌کند، بلکه تنها معیاری برای تشخیص ورود است.
  • نمی‌توان از آن به عنوان یک معیار مستقل استفاده کرد و همیشه به تأییدهای بیشتر و ابزارهای دیگر نیاز دارد.
  • به دلیل آشنایی اکثر معامله‌گران با این کندل، واکنش به آن می‌تواند بسیار هیجانی و با سقوط‌های بعدی در بازار همراه باشد.
  • در حالت‌هایی که بازه زمانی به صورت ساعتی یا دقیقه‌ای انتخاب شود، این کندل به سرعت ظاهر می‌شود و امکان واکنش به موقع به آن بسیار پایین است. به عبارتی، نقطه ورود در لحظه ظاهر می‌شود و شما نمی‌توانید به صورت آنی تأیید بگیرید و بلافاصله سفارش خود را تعریف کنید.

 

جمع‌بندی

در دنیای معاملات کریپتو کارنسی، تحلیل تکنیکال حیاتی‌ترین نقش را بازی می‌کند و عصای دست تریدرها برای ورود و خروج به موقع به یک رمزارز است. هم‌زمان، یکی از محبوب‌ترین و پرکاربردترین ابزارهای تکنیکال نمودار شمعی و الگوهای آن است. این نمودار، شماتیک بسیار ساده، گویا و داینامیکی از تغییرات قیمت در بازه‌های زمانی مختلف را ارائه می‌کند.

قبل از برداشت از الگوی چکش یک نکته بسیار مهم‌تر را باید به خود یادآوری کنید، اینکه هیچ الگویی قطعی نیست و هیچ اندیکاتوری به طور دقیق رفتار بازار را پیش‌بینی نمی‌کند. در واقع، بازار کریپتو آنقدر پر نوسان است که ممکن است الگوها در لحظه ظاهر و در لحظه ناپدید شوند. اما این معیارها تنها ابزارهای شما برای معامله در بازارهای مالی هستند و در غالب اوقات ترکیبی درست از آن‌ها به موفقیت ختم می‌شود.

مهم‌ترین نکته درباره کندل چکش، تشخیص روانشناسی بازار و رفتاری جمعیِ در پس تشکیل این کندل است. در نقطه‌ای از بازار دیگر فروشندگان حاضر به فروش در قیمت‌های پایین نیستند و خریداران لحظه ورود را تشخیص داده‌اند؛ در تقابل برای فروش در قیمت بالاتر و ورود در قیمت‌های مناسب و ماندن در ارز، کندل چکش تشکیل می‌شود. در بازارهای خرسی بخصوص، این کندل می‌تواند معیار فوق‌العاده‌ای برای ورود موقت و نوسان‌گیری از ارز خاصی باشد.

سوالات متداول

الگوی چکش چگونه کار می‌کند؟

الگوی چکش یک نقطه توقف به شما می‌دهد که برای لحظه‌ای صبر کنید و بر وضعیت نزولی بازار تأملی داشته باشید. اگر اندیکاتور خاص دیگری نباشد که به استمرار بازار خرسی تأکید کند، کندل چکش به شما می‌گوید که با احتمال زیاد روندی صعودی در راه است و اگر هنوز به آن ارز دیجیتال خاص وارد نشده‌اید، اکنون زمان ورود است.

منظور از الگوهای شمعی چیست؟

وقتی به نمودار یک ارز خاص نگاه می‌کنید، قیمت نسبت به زمان، گاها همراه با حجم، به تصویر کشیده شده است. اگر مثلا هر روز چهار قیمت شروع، پایین‌ترین، بالاترین و پایانی را معیار تشخیص قیمت در آن روز بگیرید، یک مستطیل دنباله‌دار در نمودار شکل می‌گیرد که شبیه شمعی با پایه یا سایه آن است. چیدمان این شمع با پایه در روزهای مختلف الگوهایی ایجاد می‌کند که آن‌ها را الگوهای شمعی می‌خوانند.

چگونه الگوی چکش را تشخیص بدهیم؟

الگوی چکش، چنانکه از نام آن پیداست، شبیه یک چکش مستطیلی با دسته‌ای بلند است. این چکش معمولا در بازارهای خرسی رخ می‌دهد، زمانی که فروش‌های مکرر قیمت‌ها را به حداقل رسانده و اکنون زمان آغاز روندی صعودی در بازار آن رمزارز است.

منظور از بازار گاوی و خرسی چیست؟

در بازار گاوی خریداران قدرت بیشتری دارند، یعنی تمایل بیشتری برای خرید یک ارز وجود دارد؛ در نتیجه افزایش تقاضا، قیمت نیز به صورت مرتب بالا می‌رود و روندی صعودی تشکیل می‌شود. در بازار گاوی یأس بیشتری در معاملات دیده می‌شود و فروشندگان برای فروش دارایی‌های کریپتو خود هجوم می‌آورند. همین امر، و کمبود خریدار، باعث کاهش قیمت ارز و تشکیل روندهای نزولی یا خرسی می‌شود.

درباره نویسنده

وریا وکیلی

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

بروکر چیست؟ مفهوم Broker در بازار فارکس و ارزهای دیجیتال

بروکر Broker یا در اصطلاح فارسی، کارگزار، به شرکت‌های مالی گفته میشود که فرایند و پروسه معاملات را کنترل میکنند. در بازارارهای مالی مختلف مانند بورس، فارکس و ارزهای دیجیتال نام این اصطلاح را به فراوانی شنیده‌اید. اما آیا دقیقا میدانید که بروکر...

۱۹ اسفند ۱۴۰۲
[object Object] عکس

لوریج چیست ؟ اصطلاح Leverage در ارز دیجیتال به زبان ساده

لوریج چیست ؟

افراد، زمانی که ترید و معامله انجام میدهند در این صدد هستند که سود بیشتری به دست آورند و از این طریق لذت یک مبادله شیرین و پر سود رو بچشند. حتما میدونید که برای رسیدن به سود بیشتر نیازمند سرمایه بیشتری هم هستیم.

به...

۲۹ بهمن ۱۴۰۲
[object Object] عکس

حمله خون آشام چیست؟ همه چیز درباره حمله خون آشام در ارز دیجیتال

حمله خون آشام چیست؟ در اصل اصطلاح «حمله خون‌آشام» به شبکه‌های حسگر بی‌سیم مربوط می‌شد، در این نوع حمله، مهاجم، انرژی یک نود از شبکه را تخلیه کرده و آن را بلااستفاده و یا ناکارآمد می‌کند. با گذشت زمان،...

۲ بهمن ۱۴۰۲