خانه
معرفی الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده، نحوه شناسایی و معامله عکس

معرفی الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال + آموزش استفاده، نحوه شناسایی و معامله

الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال یکی از پرکاربردترین الگوهاست که در بازارهای مالی زیادی مانند فارکس، ارز دیجیتال و سهام میتوان از آن استفاده کرد. افرادی که در بازارهای مالی فعالیت می‌کنند، به احتمال زیاد با این الگو زیاد برخورد داشته‌اند. این الگو می‌تواند موقعیت‌های معاملاتی بی‌نظیری را نصیب سرمایه‌گذاران و معامله‌گران نموده و سود قابل توجهی در پی داشته باشد.

برای سود بردن از این الگو باید با انواع مختلف آن و استراتژی معاملاتی مربوط به آنها آشنایی پیدا کنید. این مقاله را تا انتها دنبال کنید تا استراتژی‌های سودده الگوی مثلث را به صورت عملی یاد بگیرید.

الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال چیست؟

معرفی الگوی مثلث در تحلیل تکنیکالالگوی مثلث در تحلیل تکنیکال که در انگلیسی به آن Triangle Pattern گفته می‌شود، یک الگوی ادامه‌دهنده است که ظاهری شبیه به مثلث دارد. الگوهای ادامه‌دهنده برعکس الگوهای بازگشتی خبر از ادامۀ روند قبلی می‌دهند و در اواسط روند شکل می‌گیرند. این الگو از رسم دو خط روند همگرا تشکیل می‌شود که این دو خط به یکدیگر می‌پیوندند. با ظهور این الگو، معامله‌گران باید منتظر شکست مثلث بمانند و سپس در جهت همان روند قبلی، اقدام به باز کردن موقعیت معاملاتی کنند.

این الگو به چهار دسته تقسیم می‌شود و اساس این تقسیم‌بندی بر شکل و نحوۀ حرکت خط روندها استوار است. البته حالت چهارم که در ادامه توضیح داده می‌شود، گونه‌ای کمیاب است که به ندرت رخ می‌دهد.

بیشتر بخوانید: تحلیل تکنیکال چیست

انواع الگوی مثلث

الگوی مثلث را میتوان بر اساس شکل ظاهری آن به سه دستۀ مثلث متقارن، مثلث صعودی و مثلث نزولی تقسیم‌بندی کرد. ظاهر این مثلث‌ها و نحوۀ شکل‌گیری آنها با یکدیگر تفاوت دارند و اطلاعات مختلفی را در اختیار معامله‌گر قرار می‌دهند.

الگوی مثلث متقارن

الگوی مثلث متقارن یا Symmetrical Triangle Pattern، یکی از انواع الگوی مثلث است و زمانی شکل می‌گیرد که حرکت‌های قیمتی یک دارایی به مرور زمان محدودتر شود و به سمت یک ناحیۀ خاص حرکت کند و در همان ناحیۀ کوچک و محدود نوسانات خود را انجام دهد. پس شکل‌گیری مثلث متقارن وابسته به محدود شدن حرکت صعودی و یا نزولی قیمت یک دارایی در طی زمان است. به دلیل آنکه در این الگو، حرکت صعودی و نزولی محدودتر شده و قدرت حرکت قبلی را ندارند، به طور پیوسته با تشکیل سقف‌های پایین‌تر و همینطور کف‌های بالاتر مواجه خواهیم شد.

پس از شکستن مثلث متقارن، قیمت به احتمال خیلی زیاد در ادامۀ روند قبل از شکل‌گیری مثلث حرکت خواهد کرد. مثلث متقارن را شکل کلی‌تر الگوی مثلث در نظر می‌گیرند که قبل از تکمیل شدن آن نمیتوان ریزش قیمت و یا افزایش آن را تشخیص داد.

در شکل زیر دو الگوی مثلث متقارن را در حالت صعودی یا گاوی (سمت راست) و حالت نزولی یا خرسی (سمت چپ) مشاهده می‌کنید. همانطور که می‌بینید، این الگو از امتداد دو خط روند تشکیل شده است.

الگوی مثلث متقارن

الگوی مثلث صعودی

الگوی مثلث صعودی که به آن Ascending Triangle Pattern  و یا مثلث افزایشی نیز گفته می‌شود، یکی از انواع الگوی مثلث است. مثلث صعودی به مثلث متقارن شبیه است اما در این الگو، خط روند بالا حالت صاف و افقی دارد و خط روند پایین حالت صعودی و افزایشی دارد.

تشکیل الگوی مثلث صعودی نشان‌دهندۀ برتری قدرت خریداران نسبت به فروشندگان و سلطۀ آنها بر بازار است، زیرا هر دفعه که قیمت کاهش پیدا کرده، موفق نشده کف قیمتی پایین‌تری نسبت به کف قبلی ایجاد کند و خط روند پایینی، روند افزایشی کف‌ها را نشان می‌دهد. در این الگو، سقف‌ها نیز نتوانسته‌اند در روندی بالاتر نسبت به سقف قبلی تشکیل شوند و تشکیل یک خط روند افقی را داده‌اند، ولی در هر مرتبه احتمال شکست خط روند بالایی بیشتر از دفعۀ قبل است تا اینکه سرانجام قیمت موفق به شکستن خط روند شده و به روند صعودی قبل از شکل‌گیری مثلث ادامه دهد.

همانطور که در شکل زیر نیز مشاهده می‌کنید، خط روند بالا حالت افقی دارد و نقش سطح مقاومت را بازی می‌کند و خط روند پایین به سمت بالا حالت صعودی و افزایشی دارد. کف‌ها نسبت به کف قبلی حالت افزایشی داشته و سقف‌ها در یک سطح تشکیل شده‌اند و سرانجام قیمت توانسته سطح مقاومت را بشکند و به روند صعودی ادامه دهد.

الگوی مثلث صعودی

الگوی مثلث نزولی

در الگوی مثلث نزولی که به آن Descending Triangle Pattern و یا مثلث کاهشی نیز گفته می‌شود، خط روند پایین حالت افقی دارد و خط روند بالا حالت نزولی دارد. این الگو نشان‌دهندۀ برتری و سلطۀ فروشندگان بر بازار است و قدرت بالاتر آنها را نسبت به خریداران نشان می‌دهد.

الگوی مثلث نزولی

الگوی مثلث انبساطی

به این الگو که بسیار به ندرت رخ می‌دهد، الگوی مثلث پهن‌شونده نیز گفته می‌شود. ظاهر این الگو معمولا شبیه به یک مثلث واژگون است و خطوط روند آن برعکس سایر انواع این الگو، حالت واگرایی داشته و از هم دور می‌شوند. در واقع ظاهر این الگو شبیه به مثلثی است که در حال انبساط و پهن شدن است.

معمولا این الگو در شرایطی ایجاد می‌شود که با یک بازار احساسی مواجه باشیم و خریداران تمایل زیادی به خرید سهم از خود نشان دهند. این شرایط را میتوان در این الگو با ایجاد قله‌های قوی‌ در بازار مشاهده کرد. شکل اول، الگوی مثلث انبساطی صعودی و شکل دوم، الگوی مثلث انبساطی نزولی را نشان می‌دهند.

الگوی مثلث انبساطی الگوی مثلث انبساطی

آموزش استفاده از الگوی مثلث

معامله با الگوی مثلث را باید با استراتژی شکست خط روند انجام دهید. نقطۀ خروج از معامله نیز باید بر مبنای فاصله خطوط روند بالا و پایین انتخاب شود. خط مقاومت در این الگو، خط بالایی مثلث در نظر گرفته می‌شود و خط پایینی مثلث را نیز میتوان به عنوان خط حمایت در نظر گرفت. در ناحیۀ خط حمایت، خریداران نسبت به فروشندگان از قدرت بالاتری برخوردار هستند و به دلیل افزایش تقاضای خریداران، قیمت سهم افزایش پیدا می‌کند. اما با نزدیک شدن به خط مقاومت، قدرت فروشندگان بر قدرت خریداران برتری خواهد یافت.

در تمام انواع این الگو، حجم معاملات با نزدیک شدن به راس مثلث کاهش یافته و در نقطۀ شکست، حجم معاملات به صورت چشمگیری افزایش پیدا می‌کند. افزایش حجم معاملات، تاییدکنندۀ شکست الگو است. این الگوها را در طبقۀ الگوهای میان مدت قرار می‌دهند که معمولا بین 1 تا 3 ماه برای شکل‌گیری زمان لازم دارند. در ادامه روش معامله با هر سه الگو را توضیح خواهیم داد.

معامله با الگوی مثلث متقارن

در الگوی مثلث متقارن، برای تعیین هدف قیمتی باید فاصله بین خط روند بالا و پایین را اندازه بگیرید، سپس به همان اندازه بعد از وقوع شکست (Break out) اعمال کنید. یعنی پس از خارج شدن قیمت از مثلث، انتظار می‌رود که به اندازۀ میزان فاصلۀ بین خط روند بالا و پایین به حرکت خود ادامه دهد. به همین علت بهتر است هدف اول به این صورت تعیین شود. در شکل زیر، خط نقطه‌چین بین دو روند بالا و پایین رسم شده و به همان میزان از بعد از شکست خط روند به سمت بالا امتداد پیدا کرده است.

البته یادتان باشد که امکان دارد شکل ظاهری مثلث متقارن، دقیقا شبیه آنچه در این تصاویر می‌بینید نباشد. پس بهتر است علاوه بر شکل ظاهری، به خصوصیات این الگو نیز توجه کنید و در صورتی که الگوی ظاهر شده کاملا شبیه تصاویر این مقاله نبود ولی خصوصیات مربوطه را داشت، می‌توانید از این استراتژی‌ها استفاده کرده و آنها را جزء الگوی مثلث به شمار بیاورید. نقطۀ ورود به معامله، پس از شکست خط روند است و حد ضرر باید پایین‌ترین قیمت ثبت‌شده در خط روند پایینی باشد.

معامله با الگوی مثلث متقارن

معامله با الگوی مثلث صعودی

هدف قیمت در این الگو نیز مانند مثلث متقارن است و به اندازۀ فاصلۀ بین دو خط روند باید به سمت بالا اعمال شود. نقطۀ ورود نیز پس از شکست خط روند و اطمینان از پایان یافتن الگوی مثلث است. حد ضرر بهتر است در پایین‌تر از آخرین کفی که تشکیل شده در نظر گرفته شود.

معامله با الگوی مثلث صعودی

معامله با الگوی مثلث نزولی

در این الگو به محض مشاهدۀ شکست خط روند به سمت پایین باید وارد موقعیت معاملاتی فروش شد که در اصطلاح به آن شورت (Short) نیز گفته می‌شود. تعیین هدف قیمت مانند مثلث متقارن و مثلث صعودی به اندازۀ فاصلۀ بین دو خط روند است که باید به سمت پایین اعمال شود.

معامله با الگوی مثلث نزولی

 

سخن پایانی

الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال جزء الگوهایی است که تمام افراد به ویژه معامله‌گرانی که بر مبنای الگوهای شمعی و پرایس اکشن معامله می‌کنند با آن آشنا هستند. همانطور که در این مقاله نیز مطرح شد، الگوی مثلث یک الگوی ادامه‌دهنده است که در اواسط روند ظاهر شده و پس از شکست آن، قیمت به روند قبلی خود ادامه خواهد داد. این الگو به سه دسته مثلث متقارن، مثلث صعودی و مثلث نزولی تقسیم می‌شود که هرکدام استراتژی معاملاتی مختص خود را دارند که در این مقاله با رسم شکل، نحوۀ معامله با هر سه الگو آموزش داده شد.

برای اینکه بتوانید از استراتژی‌های سودده الگوی مثلث بهره ببرید باید حتما به روند بازار در قبل از شکل‌گیری این الگو دقت کنید. با رسم دقیق خط روند بالا و پایین و استفاده از روش‌های مدیریت سرمایه و همچنین داشتن نرخ ریسک به پاداش مناسب خواهید توانست معاملات خوب و پرسودی را با این الگو تجربه کنید.

البته بهتر است که در استفاده از این الگو مانند سایر الگوهای تحلیل تکنیکال از اندیکاتورها نیز استفاده کنید تا چنانچه الگوی مثلث مطابق فرضیات ما عمل نکرد با مشکل مواجه نشوید. با وجود آنکه این الگو یک الگوی ادامه‌دهنده در نظر گرفته می‌شود، اما ممکن است که قیمت پس از شکل‌گیری آن در روند معکوس حرکت کند و این موضوع بستگی به این دارد که قیمت کدام خط روند مثلث را بشکند. به همین دلیل استفاده از سایر ابزارهای تحلیل تکنیکال می‌تواند به شما در تشخیص درست کمک کند.

سوالات متداول

الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال چیست؟

الگوی مثلث در تحلیل تکنیکال یکی از الگوهای ادامه‌دهنده است که در اواسط روند ظاهر می‌شود و شکلی شبیه به مثلث دارد.

الگوی مثلث چند نوع است؟

الگوی مثلث بر اساس شکل ظاهری به سه دستۀ مثلث متقارن، مثلث صعودی و مثلث نزولی تقسیم می‌شود.

دلیل تشکیل الگوی مثلث چیست؟

این الگو زمانی شکل می‌گیرد که حرکت‌های قیمتی یک دارایی به مرور زمان محدودتر شود و به سمت یک ناحیۀ خاص حرکت کند و در همان ناحیۀ کوچک و محدود نوسانات خود را انجام دهد.

خطوط حمایت و مقاومت در این الگو چگونه تشخیص داده می‌شوند؟

در یک الگوی مثلثی، خط پایینی مثلث به عنوان سطح حمایت و خط بالای مثلث به عنوان سطح مقاومت در نظر گرفته می‌شود.

درباره نویسنده

امید محمدپور

ثبت نظر جدید

[object Object] عکس

شگفتی‌های پیش‌روی تون کوین در بازار ارزهای دیجیتال!

به گزارش کوین تلگراف، در روزهای اخیر تون کوین تحرکات قابل توجهی را در بازار ارزهای دیجیتال به نمایش گذاشته است. به نظر می‌رسد که این رمز ارز مسیر رشد خود را با نفوذ به میانگین‌های متحرک مختلف آغاز کرده است. اما سوال اینجاست که آیا این صعود...

۲۲ آبان ۱۴۰۳
[object Object] عکس

تحلیل روزانه کاردانو: آیا روند صعودی ادامه دارد؟!

به گزارش کوین تلگراف، کاردانو به تازگی نشانه‌هایی از حرکت صعودی از خود نشان داده است. این ارز دیجیتال توانسته است از مقاومت ۰.۴۵ دلار عبور کند و این اتفاق نشانی از قدرت جدید در بازار کاردانو محسوب می‌شود. در روزهای اخیر، این ارز با فشار خرید...

۲۲ آبان ۱۴۰۳
[object Object] عکس

وضعیت هیجان‌انگیز ریپل در بازار ارزهای دیجیتال!

به گزارش کوین تلگراف، ریپل در بازار ارزهای دیجیتال با چالش‌های جدیدی مواجه شده است. این ارز دیجیتال در تلاش است تا از مقاومت ۰.۶۴ دلاری عبور کند. اما آیا این هدف قابل دستیابی است؟

تلاش ریپل برای عبور از مقاومت

نمودارهای اخیر نشان...

۲۲ آبان ۱۴۰۳
[object Object] عکس

اتریوم در حال صعود! چشم‌انداز جدید برای بازار ارزهای دیجیتال

به گزارش کوین تلگراف، اتریوم در روزهای اخیر توانسته است نوسانات مثبتی را تجربه کند و نظر توجه بسیاری از سرمایه‌گذاران و تحلیل‌گران را به خود جلب نماید. در حالی که این ارز دیجیتال با چالش‌های متعددی روبرو بوده است، توانسته است خطوط مقاومتی مهمی را...

۲۲ آبان ۱۴۰۳