پارسیان کریپتو
خانهمقالاتان اف تیفری مینت NFT چیست؟ مینت رایگان ان اف تی با Lazy minting
فری مینت NFT چیست؟ مینت رایگان ان اف تی با Lazy minting عکس

فری مینت NFT چیست؟ مینت رایگان ان اف تی با Lazy minting

March 28, 2024
0
0

توکن‌های غیرمثلی (NFTها) به موج جدیدی از ترندهای بازار ارز دیجیتال تبدیل شده‌اند. این دارایی‌های دیجیتال منحصربه‌فرد، مورد توجه توسعه‌دهندگان، کلکسیونرها، هنرمندان و سرمایه‌گذاران قرار گرفته‌اند. اگر شما هم دوست دارید بر این موج سوار شوید، نگران هزینه‌های تولید ان اف تی هستید و نمی‌دانید که بهتر است NFT را کجا مینت کنیم؟ پارسیان کریپتو در این مقاله قصد دارد نحوه مینت رایگان ان اف تی در یکی از پلتفرم‌های معروف NFT را به شما آموزش دهد. به این شیوه ضرب کردن ان‌اف‌تی Lazy Minting گفته می‌شود. در این فرایند، کاربران برای ساخت ان‌اف‌تی نیازی به پرداخت کارمزد ندارند. با ما همراه باشید.

در این مقاله ابتدا به مفهوم Lazy Minting می‌پردازیم، درباره هزینه‌های مینت NFT سخن می‌گوییم و نشان می‌دهیم که مینت رایگان ان اف تی توسط مشخصه لیزی مینتینگ چگونه مشکل پرداخت هزینه‌ها را حل می‌کند. در پایان، نحوه مینت رایگان NFT در پلتفرم ریریبل (Rarible) را آموزش خواهیم داد.

Lazy Minting چیست؟

Lazy Minting چیست؟

 مینت کردن توکن‌های غیرمثلی یا NFTها مسائل قابل‌توجهی را با خود به همراه دارد که یکی از مهم‌ترین آن‌ها بحث هزینه است. البته تکنیک‌هایی هم برای مینت ان‌اف‌تی وجود دارد که می‌توانند مشکل هزینه را تا حدی از بین ببرد. اگر در حوزه ارز دیجیتال فعال باشید حتما تاکنون با هزینه‌های بالای گس در شبکه اتریوم، مخصوصا در ساعات شلوغی شبکه برخورد کرده‌اید. این هزینه‌ها خود در گران تمام شدن ساخت ان‌اف‌تی نقش پررنگی دارند و به یک دغدغه مهم برای توسعه‌دهندگان و هنرمندانی تبدیل شده که قصد دارند در زمینه ساخت و فروش NFT فعالیت کنند.

کارمزد تراکنش، از جمله‌ هزینه‌های ضروری برای مینت ان‌اف‌تی است. جالب اینجا است که افزایش یافتن کارمزد گس اتریوم هیچ تاثیری روی حجم معاملات NFT در سراسر جهان ندارد. در عوض، افزایش هزینه گس باعث شده روش‌هایی مثل Lazy Minting یا استفاده از بلاکچین‌های اقتصادی‌تر محبوبیت بیشتری پیدا کنند. برای مثال، بلاکچین فلو (Flow) با تاکید روی مبحث صرفه‌جویی در انرژی، یک پلتفرم اقتصادی برای مینت توکن غیرمثلی ارائه می‌دهد. با این حال، هنوز هم تکنیک لیزی مینتینگ به عنوان ابزاری مقرون‌به‌صرفه برای مینت رایگان ان‌اف‌تی در بین کاربران این بازار جایگاه ویژه‌ای دارد.

چرا مینت ان‌اف‌تی هزینه دارد؟

قبل از پرداختن درباره لیزی مینتینگ، بد نیست با فرایند ضرب ان‌اف‌تی و هزینه‌های آن آشنا شوید. اگر می‌خواهید بدانید که چطور می‌شود NFT را با قیمتی ارزان مینت کرد، اول باید با هزینه‌هایی که در این فرایند مورد بحث هستند آشنا شوید.

مینت کردن NFT به چه معنا است؟ به فرایند تبدیل یک فایل دیجیتالی به یک دارایی بر روی شبکه بلاکچین، مینت کردن ان‌اف‌تی می‌گویند. فایل‌های دیجیتالی نامبرده می‌توانند صدا، اقلام درون بازی یا آثار هنری باشند. در این فرایند میانگین هزینه لازم برای مینت ان‌اف‌تی چیزی است که به دغدغه هنرمندان و توسعه‌دهندگان این صنعت تبدیل شده است.

کاربران از طریق مینت کردن، فایل دیجیتالی مورد نظرشان را با یک شناسه منحصربه‌فرد بر روی بلاکچین ذخیره می‌کنند و همین شناسه باعث می‌شود NFT آن‌ها منحصربه‌فرد و غیرمثلی باشد. فرایند ضرب ان‌اف‌تی کار دشواری نیست اما انجام آن در هر پلتفرم پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. برخی از بازارها مثل اوپن‌سی (OpenSea) ابزارهای متنوعی را به کاربر ارائه می‌دهند که باعث ساده‌سازی فرایند مینت می‌شود و البته در ازای خدمات خود کارمزد دریافت می‌کنند.

در واقع، فرار کردن از پرداخت هزینه ضرب به راحتی امکان‌پذیر نیست. در کل هزینه مینت شامل کارمزد شبکه یا کارمزد گس و کارمزدهای اضافی است که پلتفرم یا بازار میزبان در ازای خدمات خود دریافت می‌کنند. این هزینه در شبکه‌های مختلف متفاوت است، مثلا کارمزد مینت در شبکه اتریوم با همین کارمزد روی بلاکچین‌های آوالانچ (Avalanch) و سولانا (Solana) مبلغ متفاوتی است.

اطلاع از هزینه‌های لازم برای مینت ان‌اف‌تی به توسعه‌دهندگان این دارایی دیجیتال کمک می‌کند تا از نظر مالی و اقتصادی برنامه‌ریزی مناسب را داشته باشند. عواملی چون نوع شبکه بلاکچین، خدمات و مشخصه‌های اضافی ارائه‌شده در فرایند مینت و توجه به شلوغی شبکه در میزان کارمزد تاثیر می‌گذارند.

بیشتر بخوانید: مینت NFT چیست

هزینه مینت ان‌اف‌تی چقدر است؟

هزینه مینت ان‌اف‌تی چقدر است

همه افرادی که به فکر ساخت NFT می‌افتند در درجه اول درباره هزینه‌های این کار کنجکاو هستند. پیش از هر چیز، باید به خاطر داشت که هزینه مینت توکن غیرمثلی مبلغ ثابتی نیست و ممکن است با توجه به تقاضای شبکه متغیر باشد. برخی از شبکه‌ها کارمزد کمتری برای مینت دریافت می‌کنند و البته محبوبیت کمتری هم دارند. اگر بخواهید از شبکه محبوبی چون اتریوم برای مینت توکن غیرمثلی خود استفاده کنید بهتر است این کار را به ساعاتی موکول کنید که شبکه خلوت بوده و هزینه گس آن پایین است. کارمزد ضرب ان‌اف‌تی موارد زیر را در بر می‌گیرد:

  • کارمزد گس: فرایند تکمیل تراکنش در هر شبکه بلاکچینی توسط ماینرها یا ولیدیتورها (اعتبارسنج‌ها) انجام می‌شود. ماینرها و ولیدیتورها در ازای پردازش تراکنش‌ها پاداش دریافت می‌کنند. شما برای پردازش تراکنش مربوط به مینت NFT باید به شبکه کارمزد بپردازید تا بتواند پاداش این عوامل را پرداخت کند.
  • کارمزد قراردادهای هوشمند: قراردادهای هوشمند یکی از لوازم ضروری برای توسعه NFTها هستند. اگر یک توکن غیرمثلی با قراردادهای هوشمند پیچیده سروکار داشته باشد، احتمالا کارمزد بالاتری برای ساخت نیاز خواهد داشت.
  • هزینه‌های اضافی: هزینه‌های اضافی شامل هزینه لازم برای دریافت خدمات اضافی پلتفرم یا بازار ان‌اف‌تی میزبان می‌شود. برای مثال اگر بخواهید توکن غیرمثلی خود را برای فروش در آن بازار لیست کنید باید هزینه لیست شدن و تبلیغات آن در بازار را بپردازید.
  • کارمزد پلتفرم میزبان: اگر می‌خواهید راه‌های ارزان‌تری برای مینت NFT پیدا کنید، باید به دنبال پلتفرم‌هایی باشید که هزینه کمتری می‌گیرند. برخی از پلتفرم‌ها و بازارهای توکن غیرمثلی، برای استفاده صرف از رابط کاربری پلتفرم به منظور مینت ان‌اف‌تی نیز کارمزد در نظر می‌گیرند.

Lazy Minting چگونه مشکل کارمزد مینت ان‌اف‌تی را حل می‌کند؟

یکی از عوامل بازدارنده هنرمندان و توسعه‌دهندگانی که قصد ورود به بازار توکن‌های غیرمثلی را دارند، هزینه بالای ضرب کردن NFT است. در چنین شرایطی این افراد می‌توانند از مشخصه Lazy Minting که در برخی از پلتفرم‌های مطرح ارائه می‌شود استفاده کنند. در این روش، هزینه‌های معمولی که در حین مینت ان‌اف‌تی گرفته می‌شد از فرایند اصلی کسر می‌شود. به عبارت دیگر، لیزی مینتینگ روشی برای مینت رایگان ان‌اف‌تی است و مشکل شلوغی شبکه را رفع می‌کند.

منظور از شلوغی شبکه، زمانی است که تعداد «تراکنش‌های در انتظار برای پردازش» در شبکه زیاد می‌شود. این شلوغی باعث افزایش هزینه گس شده و در نتیجه اگر در ساعات شلوغی قصد مینت NFT را داشته باشید مجبور به پرداخت هزینه بیشتر خواهید شد. در مقابل، فرایند لیزی مینتینگ (Lazy Minting) مشکل افزایش هزینه در زمان شلوغی شبکه را از بین می‌برد. مفهوم لیزی مینتینگ، به مینت دارایی‌های دیجیتال در زمان مناسب تمرکز دارد.

در Lazy Minting، ان‌اف‌تی شما درست در زمان خریده شدن توسط مشتری مینت می‌شود. پلتفرم‌های مطرحی چون ریریبل (Rarible) به منظور تشویق هنرمندان و توسعه‌دهندگان برای ورود به بازار NFT از این روش استفاده می‌کنند. پلتفرم اوپن‌سی هم در گذشته این مشخصه را ارائه می‌کرد اما در به‌روزرسانی‌های بعدی خود امکان Lazy Minting را حذف کرده است.

 Lazy Minting در سال ۲۰۲۰ معرفی شد. در آن زمان، بازارهای توکن غیرمثلی اوپن‌سی و ریریبل لیزی مینتینگ را به عنوان راهی برای مینت رایگان ان‌اف‌تی به کاربران ارائه کردند. زمان زیادی نگذشت که Lazy Minting در بین هنرمندان و توسعه‌دهندگان فعال در حوزه NFT محبوبیت زیادی کسب کرد چون آن‌ها به کمک این روش می‌توانستند بدون نیاز به سرمایه اولیه، به مینت رایگان ان‌اف‌تی بپردازند.

نحوه کار فرایند Lazy Minting

نحوه کار فرایند Lazy Minting

اما لیزی مینتینگ چطور باعث کاهش هزینه‌ها و مینت رایگان ان اف تی می‌شود؟ تا اینجا متوجه شدید که استفاده از روش Lazy Minting باعث کاهش ریسک و از بین رفتن هزینه اولیه مینت می‌شود. در لیزی مینتینگ، کاربران تا زمان فروش ان‌اف‌تی نیازی به پرداخت پول ندارند. در حقیقت، کارمزد مینت در تراکنش فروش لحاظ شده و خریدار آن را می‌پردازد. به این ترتیب، سازنده NFT، قبل از به فروش رفتن پروژه خود هیچ هزینه‌ای نپرداخته و ریسک به فروش نرفتن توکنی که کارمزد آن پرداخت شده نیز از بین می‌رود.

در پاسخ به اینکه «لیزی مینتینگ چیست؟» می‌توان گفت روشی مقرون‌به‌صرفه برای ساخت یا مینت ان‌اف‌تی در بلاکچین است. تفاوت لیزی مینتینگ با روش معمول مینت ان‌اف‌تی چیست؟ توسعه‌دهنده، در روش مینت معمولی باید هزینه قرارداد هوشمند و کارمزد گس را بپردازد تا بتواند NFT خود را به فروش بگذارد، اما در لیزی مینتینگ این هزینه‌ها در زمان فروش ان‌اف‌تی توسط خریدار پرداخت می‌شود و در حقیقت ان‌اف‌تی در زمان خرید مینت می‌شود.

در روش Lazy Minting، توسعه‌دهنده یک تیکت یا ووچر (Voucher) می‌سازد که در حین فروش برای بازیابی توکن بازخرید می‌شود. این تیکت تمامی اطلاعات مهم در مورد ان‌اف‌تی واقعی و قرارداد هوشمند آن را در خود دارد. پس از ایجاد تیکت یا ووچر، سازنده یا توسعه‌دهنده NFT باید با امضای خود صحت و اعتبار تیکت را تایید کند.

امضای نامبرده در دامنه عمومی باقی می‌ماند و نشان‌دهنده خالق آن دارایی دیجیتال خواهد بود. این امضا نوعی اثبات اصالت NFT برای خریدار است. جالب اینجا است که برای مدیریت ساده و ایمن ووچرهای امضا شده از استاندارد EIP-712 استفاده می‌شود. پروتکل EIP-712 یک معیار مهم برای امضای تیکت‌های قابل‌بازخرید است. این استاندارد مدرکی است که نشان می‌دهد اعتبار قرارداد هوشمند مربوط به NFT  در شبکه میزبان مورد تایید است.

آیا مینت رایگان ان اف تی، واقعا باعث تقویت توسعه‌دهندگان NFT می‌شود؟

تکنیک‌های ارزان‌قیمتی مثل لیزی مینتینگ نوعی تشویق برای ورد به به حوزه ان اف تی است. کاربران از این طریق دیگر نیازی به پرداخت هزینه و کارمزدهای مختلف مربوط به مینت NFT ندارند، با یک امضا می‌توانند هزینه‌های ضرب را به خریدار عودت داده و مجوز فروش ان‌اف‌تی خود را بگیرند.

از آنجا که توکن غیرمثلی روی بلاکچین ثبت می‌شود و خریدار می‌تواند آن را در کیف پول خود ذخیره کند، روش لیزی مینتینگ اعتبار و امنیت دارایی دیجیتال را به خطر نمی‌اندازد. این روش به کاربران مبتدی و مشتاق ورود به حوزه NFT کمک می‌کند تا شروع ساده‌تری داشته باشند.

NFT را کجا مینت کنیم؟

NFT را کجا مینت کنیم؟

اگر قصد دارید از مینت رایگان NFT برای ساخت و فروش توکن‌های غیرمثلی خود استفاده کنید حتما تاکنون این سوال برایتان پیش آمده که به این منظور باید NFT را کجا مینت کنیم؟ برای مینت رایگان ان‌اف‌تی، به سراغ پلتفرم‌هایی بروید که از مشخصه Lazy Minting پشتیبانی می‌کنند. در گذشته پلتفرم معروف اوپن‌سی این مشخصه را دارا بود اما در به‌روزرسانی خدمات خود، لیزی مینتینگ را حذف کرده است. ریریبل هم یک بازار مطرح در حوزه ان‌اف‌تی است که از مشخصه لیزی مینتینگ پشتیبانی می‌کند. در ادامه، نحوه مینت رایگان ان‌اف‌تی در ریریبل را به صورت گام به گام و تصویری آموزش می‌دهیم.

نحوه مینت رایگان ان اف تی در پلتفرم رریبل

فرایند لیزی مینتینگ در ریریبل اجازه ایجاد رایگان توکن‌های غیرمثلی با استانداردهای ERC-721 و ERC-1155 را به کاربران می‌دهد. ان‌اف‌تی شما فقط زمانی که خریداری می‌شود به وجود می‌آید چون خریدار هزینه گس را پرداخت می‌کند نه سازنده. در این روش، با اینکه ان‌اف‌تی هنوز تولید نشده، در فهرست اقلام فروشی بازار قرار می‌گیرد. وقتی توکن غیرمثلی نامبرده به فروش می‌رسد، ابتدا در کیف پول شما به NFT تبدیل شده و سپس به صورت خودکار به مالک جدید منتقل می‌شود.

نکات زیر جزء قواعد لیزی مینتینگ در ریریبل است، آن‌ها را به خاطر داشته باشید:

  • شما فقط می‌توانید در کلکسیون ریریبل به مینت رایگان ان اف تی بپردازید. اگر تصمیم دارید کلکسیون خودتان را بسازید باید کارمزد پرداخت کنید.
  • در حال حاضر، روش لیزی مینتینگ فقط برای بلاکچین اتریوم امکان‌پذیر است.
  • آیتم‌های لیزی مینت شده برای همیشه روی com ذخیره می‌شوند.
  • آیتم‌های لیزی مینت شده روی سایر بازارهای NFT پدیدار نمی‌شود چون مینت ان‌اف‌تی روی بلاکچین زمانی کامل می‌شود که تراکنش مربوط به خرید و پرداخت گس تکمیل شده باشد. البته پس از خریداری یا انتقال NFT، این آیتم روی تمامی بازارهایی که از بلاکچین اتریوم پشتیبانی می‌کنند قابل نمایش خواهد بود.
  • اگر قصد سوزاندن NFT لیزی‌مینت‌شده خود را دارید، باید به این منظور کارمزد پرداخت کنید.

برای استفاده از روش Lazy Minting به منظور مینت رایگان ان اف تی در ریریبل، مراحل زیر را دنبال کنید:

به وب‌سایت اصلی پلتفرم ریریبل مراجعه کرده و کیف پولتان را به آن متصل کنید. در مرحله بعد، از منوی بالای صفحه گزینه Create و سپس NFT را انتخاب کنید.

1

بلاکچین مورد نظرتان را انتخاب کنید.

2

گزینه یک عدد (Single) یا چندتا (Multiple) را برای نوع NFT مورد نظرتان انتخاب کنید.

4

در زمان ایجاد ان‌اف‌تی، حتما دکمه گزینه مینت رایگان (Free Minting) را روشن کنید.

4

روی دکمه Create Item کلیک کنید.

5

با تراکنشی که در کیف پولتان نمایش داده شده موافقت کنید. اکنون ان‌اف‌تی شما بدون نیاز به پرداخت هزینه مینت شده است.

سخن پایانی

در این مقاله، عناصر مختلفی که باعث هزینه‌تراشی در حین مینت ان‌اف‌تی می‌شد را مورد بررسی قرار دادیم و برای حل مشکل پرداخت هزینه، روش Lazy Minting را پیشنهاد کردیم. همانطور که گفته شد، لیزی مینتینگ توسعه‌دهندگان را از گزند هزینه بالای گس و سایر کارمزدهای پلتفرم میزبان در امان نگاه می‌دارد. علاوه بر این، ریسک خریده نشدن ان‌اف‌تی پس از پرداخت کارمزد نیز به صفر می‌رسد. با این روش، پرداخت هزینه‌های مربوط به مینت ان‌اف‌تی در تراکنش فروش لحاظ شده و در حقیقت، خریدار آن را می‌پردازد.

این روش به افراد تازه‌کاری که قصد ورود به بازار NFT را داشته و از طرفی نمی‌توانند برای ساخت NFT هزینه کنند مناسب است.

سوالات متداول درباره مینت رایگان ان اف تی

آیا می‌توان بدون پرداخت هزینه، ان اف تی ساخت؟

بله، در روش لیزی مینتینگ (Lazy Minting) شما می‌توانید بدون نیاز به پرداخت هزینه، فایل‌های دیجیتال خود را به ان اف تی تبدیل کنید.

لیزی مینتینگ (Lazy Minting) چیست؟

لیزی مینتینگ روشی مقرون‌به‌صرفه برای مینت رایگان ان اف تی و به فروش رساندن آن است. در این روش، کارمزد شبکه و پلتفرم میزبان توسط خریدار پرداخت می‌شود.

NFT را کجا مینت کنیم؟

برای مینت ان‌اف‌تی باید به سراغ پلتفرم‌های NFT یا Marketplaceهایی بروید که این خدمات را به کاربران ارائه می‌کنند. در صورتی که قصد دارید NFT خود را به صورت رایگان مینت کنید، باید به سراغ پلتفرم‌هایی بروید که از مشخصه Lazy Minting پشتیبانی می‌کنند.