هشدارهای جدی ویتالیک بوترین، همبنیانگذار اتریوم درباره پروژه ورلدکوین (Worldcoin)
ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، یکی از بنیانگذاران اتریوم در مورد چهار خطر بالقوه مرتبط به سیستم احراز هؤیت با اسکن عنبیه پروژه ورلدکوین (Worldcoin) هشدار داد. این پروژه را سم آلتمن، مدیرعامل شرکت هوش مصنوعی اوپن ایآی راهاندازی کرد و توکن آن نیز که با نام اختصاریWLD شناخته میشود روز گذشته به بازار آمد. ویتالیک بوترین «حریم خصوصی، دسترسپذیری، تمرکز و امنیت» را از خطرات اصلی مربوط به فناوری اثبات شخصیت ورلد کوین دانست.
فناوری اثبات شخصیت (PoP)، سیستمی است که برای انجام احراز هؤیت منحصر به فرد کاربران به روشی غیرتمرکز و بدون وابستگی به یک نهاد مرکزی و البته افشای اطلاعات شخصی کاربران طراحی شده است. این فناوری به صورت بالقوه میتواند کاربردهای مختلفی از جمله جلوگیری از انواع حملات سیبل (Sybil)، بررس ایردراپها، بلیط رویدادها و رأی در پلتفرمهای دائو (DAO) و موارد دیگر را داشته باشد.
کاربران پروژه ورلد کوین برای احراز هؤیت ابتدا باید یک اپلیکیشن نصب میکنند، و سپس به یک دستگاه تصویربرداری بیومتریک به نام اورب (Orb) از عنبیه چشم آنها اسکنگرفته شود تا احراز هؤیت شوند. دستگاه اورب انسان و منحصر به فرد بودن عنبیه کاربر را تأیید میکند و یک هش عنبیه میسازد. طی این روند یک شناسه ورلد (World ID) که برای هر کاربر منحصر به فرد است ساخته میشود. کاربران نیز میتوانند از طریق این شناسه ضمن تأیید بیهمتایی، بدون افشای اطلاعات، هویت اصلی خود را به تأیید برسانند و از حفظ حریم خصوصی و امنیت خود مطمئن شوند.
بوترین عقیده دارد که پروژه ورلدکوین میتواند نگرانیهای زیادی برای حریم خصوصی کاربران به وجود بیاورد. هرچند این سیستم هماکنون به جای عکسهای واقعی از عنبیه چشم کاربران، تنها نسخههای هششدهی اسکن عنبیه را ثبت میکند و از هؤیت کاربر با تکنیکهای اثبات دانش صفری از جمله الگوریتم زدکی-اسنارک (ZK-SNARK) محافظت میکند. با این حال، به باور همبنیانگذار اتریوم این سیستم میتواند ریسکهایی داشته باشد و باعث سوءاستفاده یا افشای اطلاعات کاربران شود.
یکی دیگر از نگرانیهای بوترین مسئله دسترسیپذیری است، چرا که شاید دستگاههای اورب زیادی به اندازه کافی تولید نشوند. با این حال، ورلد کوین قبلا اعلام کرده است که میخواهد تأیید شماره تلفن را با دستگاه بیومتریک اورب جایگزین کند. خطر دیگری که ویتالیک بوترین به آن اشاره کرد، موضوع تمرکز است. به باور همبنیانگذار اتریوم، وقتی سازنده دستگاههای اورب موازین اخلاقی را رعایت نکند امکان نفوذ به آن از طریق بکدور وجود دارد. بوترین اضافه کرد حتی اگر یک لایه نرمافزار غیرمتمرکز وجود داشته باشد، ورلد کوین این پتانسیل را دارد که با وارد کردن یک بکدور، هؤیتهای جعلی برای انسانها بسازند. به باور او، حاکمیت و الگوریتمهای اختصاصی ورلدکوین میتوانند از اصلیترین نگرانیهای او در رابطه با مسئله تمرکز باشند. با این حال، ورلد کوین اعلام کرده که حتما به مرور تمرکززدایی خواهد کرد.
نهایتا ریسک امنیت در سیستم ورلد کوین وجود دارد که خواب را از چشم حامیان حریم خصوصی از جمله ویتالیک بوترین گرفته است. به باور بوترین، هک تلفن همراه، مجبور کردن فرد به اسکن عنبیه، فروش یا اجاره کارتهای شناسایی و همینطور استفاده از چاپگرهای سهبعدی چهره انسانهای جعلی که قابلیت فریب دستگاهها را داشته باشند برخی از نمونههای این خطرات امنیتی هستند. به هر حال، این مسائل تنها مختص به پروژههایی مانند ورلدکوین نیستند.
بوترین در نهایت با ارزشمند خواندن ورلدکوین، گفت که به هر حال، هیچ راهکار ایدهآلی نیز برای رفع خطرات اثبات شخصیت وجود ندارد. اما به باور او، تکنیکهای بیومتریک مبتنی بر گراف اجتماعی، بیومتریک با سختافزار عمومی و تکنیکهای بیومتریک با سختافزار اختصاصی میتوانند برخی از راهحلهای قابلاعتنا در این خصوص باشند.
پروژه ورلد کوین دیروز توکن خود WLD را روانه بازار کرد. قیمت این توکن پس از اینکه برخی بزرگترین صرافیهای جهان از جمله بایننس آن را به فهرستهای معاملاتی خود اضافه کردند با یک افزایش ۸۸ درصدی مواجه شد. قیمت این توکن هماکنون ۲.۱۱ دلار معامله میشود. ارزش بازار ورلدکوین نیز ۲۲۴.۷۹ میلیون دلار است. هماکنون حجم معاملات ۲۴ ساعته ورلد توکن برابر با ۵۱۵.۵۷ دلار است.
ورلد کوین همین هفته قبل کوچ خود به شبکه اوپی میننت (OP Mainnet) را تکمیل کرد. شبکه اوپی میننت، یک راهحل مقیاسپذیری لایه ۲ اتریوم است. با وجود ایرادهای منطقی ویتالیک، بنیاد ورلد کوین همچنان نسبت به گفتههای بنیانگذار اتریوم واکنشی نشان نداده است.
با پارسیان کریپتو همیشه در جریان آخرین اخبار و رویدادهای صنعت کریپتو و بازار ارزهای دیجیتال قرار بگیرید.
درباره نویسنده
فرید کریمی
ثبت نظر جدید