عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز چیست؟ نحوه شرکت در IDO + انتخاب پلتفرم
فهرست مطالب
- عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز یا IDO چیست؟
- شرکت در IDO چگونه است؟
- مزایا و معایب تأمین مالی به شیوه عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز
- مزایای عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز
- معایب عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز
- چگونگی مشارکت در IDO توسط سرمایه گذاران
- تفاوت بین عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز IDO با IEO و ICO
- ویدئو همه چیز درباره عرضه اولیه ICO و IDO
عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز (IDO) را میتوان برای هر ماهیت کریپتویی ارائه کرد که به یک ابزار مالی برای فعالیت نیاز دارد. بخصوص، عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز را میتوان برای اولین عرضه از رمز ارز یا توکن های یک پروژه کریپتو اجرایی کرد. در واقع ، عرضه های اولیه معرف جنبه اقتصادی و فرآیند های پولی مورد نیاز در پروژه هستند.
شبیه بورس های معاملاتی معمول (مانند بورس اوراق بهادر تهران ) که از قدرت مالی بازار سهام برای جمع آوری سرمایه استفاده میکنند، IDO ها نیز یک راه حل از جنس کریپتو از کانال صرافی های غیر متمرکز و برای تأمین سرمایه مورد نیاز پروژه های ارز دیجیتال هستند.
تفاوت اصلی این شیوه از عرضه توکن ها و کوین های دنیای رمز ارز، امنیت بالای آن ها و اطمینان سرمایه گذار از مبانی تعریف شده پروژه و هدف آن است. علاوه بر IDO روش های دیگری چون ICO و IEO نیز وجود دارند که برای تأمین سرمایه استفاده میشوند و در این مقاله مختصرا به آنها نیز خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد رمز ارزها ، مقاله جامع ارز دیجیتال چیست ، را در پارسیان کریپتو مطالعه کنید.
عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز یا IDO چیست؟
با استفاده از قدرت سرمایه گذاری (تعداد سرمایه گذاران فعال در پلتفرم) موجود در صرافی های غیرمتمرکز (DEX) و تجربه آنها در جلب توجه کاربران و بهترین شیوه عرضه، پروژه هایی که در مراحل اولیه شکل گیری هستند از DEX ها برای تأمین مالی خود و توزیع توکنهای پروژه استفاده میکنند.
از طرفی، سرمایه گذاران از طریق قرارداد های هوشمند بر روی پروژه سرمایه گذاری میکنند و در قبال آن، توکن های بومی پروژه به آنها تعلق میگیرد. بنابراین، صرافی مسئولیت اعتبارسنجی پروژه، بررسی ویژگی های آن و امکان کلاه برداری را برعهده میگیرد و عاملیت فروش توکن ها (مشابه سهام در بازار های مالی) میشود.
از این طریق، صاحبان پروژه های سهام یک کانال سریع برای جمع آوری قدرت مالی در اختیار دارند و سرمایه گذاران یک فیلتر معتبر برای راستی آزمایی توکن ها و کلیت پروژه خواهند داشت. صرافی غیر متمرکز نیز سهمی از این معامله را به عنوان ابزار پیاده سازی آن برداشت میکند.
در این ویدئو توضیح کلی درباره عرضه های اولیه به شما عزیزان ارائه کرده ایم. برای تماشای نسخه کامل ویدئو به انتهای مقاله و یا لینک زیر ویدئو مراجعه کنید.
شرکت در IDO چگونه است؟
عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز با فروش بخشی یا تمام توکن های یک پروژه از طریق یک صرافی غیرمتمرکز مانند باینانس انجام میگیرد. بنابراین، برای پیاده سازی آن، پروژه باید در یک DEX ثبت نام و درخواست خود را ارائه دهد.
با تشخیص DEX پس از اعتبارسنجی پروژه، اطلاعرسانی درباره عرضه توکن های پروژه آغاز میشود. وقتی زمان بندی مشخص شد، قیمت اولیه تعیین میگردد. همچنین، صرافی و پروژه تصمیم میگیرند که قیمت چگونه تغییر کند، چند نفر در مزایده شرکت کنند و حداکثر توکن قابل ارائه به هر سرمایه گذار چقدر باشد.
درادامه، صرافی لیستی از معامله گران مجاب را (اشخاصی که احراز هویت شدهاند و توکن های صرافی را برای اعتبار سنجی خریده اند) معرفی میکند. در نهایت، زمان عرضه فرا میرسد و در یک بازه زمانی مشخص، و با تغییر قیمت ها متناسب با میزان پیشنهاد خریداران، فرایند عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز یا IDO انجام میشود.
بیشتر بخوانید: برای آشنایی با سرمایه گذاری در ارز ها و پروژه های دیفای ، مقاله دیفای (DeFi) چیست ، را در پارسیان کریپتو مطالعه کنید .
مزایا و معایب تأمین مالی به شیوه عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز
تأمین مالی اصلی ترین مرحله در تعریف هر پروژه کریپتو است و اختلال یا شکست در آن، به معنی شکست کلیت پروژه خواهد بود. علاوه بر این، یک وجه دیگر از تأمین مالی غیر متمرکز، ذهنیت سرمایه گذاران، مزایا و ریسک های این شیوه از سرمایه گذاری در بازار های مالی غیر متمرکز است.
بنابراین ، هر دو طرف این معامله، خالق پروژه و سرمایه گذار بالقوه، باید قبل از هر فعالیتی، به نحوه معرفی توکن ها و شیوه عرضه آن توجه کنند. درادامه، مهم ترین مزایا و ریسک های عرضه اولیه دیفای و صرافی غیر متمرکز را بررسی میکنیم تا شما درک عمیق تری از این شیوه از تأمین مالی در دیفای داشته باشید.
مزایای عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز
- نقدینگی فوری: از آنجاکه فروش توکن ها بلا فاصله بعد از عرضه آنها آغاز میشود، فرایند عرضه IDO یک نقدینگی فوری برای معامله توکن ها ایجاد میکند. بهویژه، صرافی های غیر متمرکز کانون معاملات مختلف از انواع رمز ارزها هستند و پتانسیل بالایی برای فروش توکن و کوین ها در صرافی وجود دارد.
- کاربرد فوری: بلافاصله پس از خرید توکن در صرافی غیر متمرکز، شما میتوانید از تمام قابلیت هایی که آن عرضه میکند، مانند استکینگ، حکمرانی یا رأیگیری های مختلف، برخوردار شوید.
- هزینه پایین تر: صرافی های غیر متمرکز دهها و صدها پروژه دیگر را تأمین مالی کردهاند؛ بنابراین، با افزایش تعداد، هزینه معاملات برای سرمایه گذاران و صاحبان پروژه، بسیار کمتر از روش های دیگر در تعریف توکن ها به بازار های مبادله خواهد شد.
- عدالت در میزان عرضه: اکثر پلتفرم هایی که به سبک IDO توکن ها و کوین های یک پروژه را عرضه میکنند، محدودیت هایی در میزان فروش توکن به هر معاملهگر درنظر میگیرند. درنتیجه، سرمایه گذاران قدرتمند امکان کمتری در کنترل پروژه و بازار آن خواهند داشت.
- عدم نیاز به بررسی اولیه: در عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز، پروژه نیازی به عبور از فیلتر های زیادی ندارد و با حداقل ترین ها میتواند توکن های خود را عرضه کند.
معایب عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز
- ریسک کلاه برداری: اگرچه صرافی ها سابقه بالایی در شناسایی پروژه های خوب دارند، اما عدم بررسی اولیه پروژه ها همیشه مشکل ساز بوده و در مواردی، توکن های عرضه شده، از پشتیبانی اجرایی لازم برخوردار نیستند. همچنین، برخی از پروژه ها فقط یک طرح برنامه نویسی قابل قبول دارند و اجرائیات و اهداف آنها هرگز عمیقا بررسی نشده اند.
- مشارکت دشوار: آنچه Whitelist خوانده میشود، لیست اولیه از کسانی است که امکان شرکت در مزایده و خرید توکنها را دارند. اکثرا، تعداد افراد در لیست سفید بسیار محدود است و هرچقدر پروژه کیفیت بهتری داشته باشد، قرار گرفتن در آن لیست برای معاملهگران خواهان سختتر خواهد بود.
- افزایش ناگهانی قیمت: تنها چند ثانیه پس از فروش اولین توکن، قیمت به شکلی غیرمنطقی افزایش مییابد و ریسک سرمایهگذاری در عرضه اولیه غیرمتمرکز بالا میرود. درواقع، ارزش و قیمت ناگهان فاصله زیادی از هم میگیرند.
- استفاده از الگوریتمهای معامله: بسیاری از سرمایهگذاران بزرگ از رباتهای معاملهگری استفاده میکنند تا در قیمتهایی پایین بخرند و با افزایش قیمت و تشکیل تقاضاهای پشت سر هم، قیمت را بالا ببرند و ناگهان خالی کنند.
لانچپد (Launchpad Platform); انتخاب پلتفرم IDO
منظور از لانچپد، آن دسته از پلتفرم هایی است که امکان عرضه توکن ها و ارز های دیجیتال اولیه در آنها فراهم شده است. لانچپد اما چیزی نیست جز همان صرافی غیر متمرکز که امکان تأمین مالی اولیه پروژه های کریپتو را ممکن میسازد. با وجود این، برخی از DEX ها بخش عرضه اولیه را به صورت مجزا مدیریت میکنند.
موارد زیر نمونه هایی از لانچپدهای اختصاصی برای انجام پروژه های IDO هستند:
- Binance
- Bounce
- BSCPad
- CoinxPad
- DAO Maker
- Ignition
- ScaleSwap
- Seedify
- Starpink
- TrustPad
چگونگی مشارکت در IDO توسط سرمایه گذاران
اگر علاقهمند شرکت در عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز هستید، باید یک جایگاه در لیست سفید صرافی (لانچپد) برای خود مهیا کنید. در اکثر مواقع، این لیست بسیار کوتاه است و معامله گران تازهکار شانس چندانی برای راه یابی به آن ندارند؛ بخصوص اگر پروژه قابل توجهی باشد، شانس شما پایین تر از حد معمول نیز خواهد بود.
برای قرارگرفتن در لیست سفید، باید پس از انتخاب پلتفرم IDO، حداقل مقدار ممکن از توکن های آن را خریداری کنید. بهطور کلی، هرچقدر تعداد بیشتری از توکن بومی صرافی را دارا باشید، شانس بیشتری برای ورود به لیست سفید خواهید داشت.
همچنین، شما به برآورده کردن الزامات KYCها نیاز دارید و داشتن کیف پول ارز دیجیتال نیز الزامی است. بهویژه، در برخی از کشورها مشارکت در IDO ها ممنوع است؛ ایران، آمریکا و ونزوئلا ازجمله کشورهایی هستند که IDO را به رسمت نمیشناسند.
تفاوت بین عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز IDO با IEO و ICO
IEO مخفف Initial Exchange Offerings که یک شیوه عرضه اولیه توکن از کانال صرافی های متمرکز است. ICO یا Initial Coin Offerings عرضه اولیه توکن یا کوین های یک پروژه به صورت مستقیم و بدون استفاده از صرافی یا هر واسطه دیگر است.رویکرد IEO برای معامله گران آسانتر است زیرا صرافی تقریبا تمام مراحل و فرایند های مورد نیاز را انجام میدهد.
برای مثال، صرافی تمام احراز هویتها و AML ها را خود انجام میدهد و سرمایه گذاران فقط حقالزحمه این امور و تبادلات را به صرافی پرداخت میکنند.با این حال، در IEO هزینه انجام مبادلات بسیار بالاتر است و برای توکن ها با ریسک بالا و ناشناختگی پروژه، مقرون به صرفه نیستند.
علاوه بر این، پروژه تقریبا هیچ کنترلی بر پارامترهای عرضه، قیمت و نحوه عرضه توکن ها ندارد. ICO آزادی عمل کامل برای خالقان پروژه و ارتباط بدون واسطه با سرمایه گذاران از طریق پلتفرم اختصاصی پروژه، را ممکن میسازد. بنابراین، ریسک این نوع معاملات بسیار بالاست و اصلی ترین مشکل در آنها، عامل کلاهبرداری و جعلی بودن پروژه است.
بیشتر بخوانید: مطالعه مطالب مربوط به متاورس چیست (Metaverse)؛ دریچهای برای تحقق رویای بشریت !
برخی از پروژههای موفق با شیوه انتشار IDO
IDO امن ترین ابزار موجود در ایجاد استخرهای سرمایه گذاری برای پروژه های دنیای DeFi هستند. درادامه به چند مورد از موفق ترین پروژه هایی میپردازیم که از این طریق تأمین مالی شدهاند.
پروتکل دسترسی به بازار جهانی یا UMA
پروتکل Universal Market Access به توسعه دهندگان حوزه DeFi امکانات بالایی در ساخت دارایی های مصنوعی یا Synthetic میدهد. توکن های این پروژه، از انواع با پشتوانه وثیقه و با ارزش های متغیرند. در سال 2021، این پروژه به شیوه IDO و از طریق صرافی غیر متمرکز Uniswap توکن های خود را با قیمت اولیه 0.26 دلار برای هر توکن عرضه کرد.
برای دریافت چنین قیمتی، UMA باید وثیقه ای به ارزش 535 هزار دلار را در یک استخر نقدینگی ایجاد میکرد. با این وجود، و به دلیل شیوه رقابتی در خرید توکن ها در صرافی Uniswap، در کمتر از چند دقیقه قیمت این توکن به بیشتر از 2 دلار رسید. درنهایت، این عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز Uniswap با قیمت 1 دلار معامله شد. قیمت کنونی آن نیز در حدود 2.13 دلار با ارزش بازار 146 میلیون دلار است.
بیشتر بخوانید: اگر علاقه به مطالع در مورد منتقدین بلاکچین دارید میتوانید مقاله الگوریتم اثبات سهام را مطالعه کنید .
پروتکل Raven
اگر به پروژه های یادگیری عمیق و شبکه های عصبی علاقه داشته باشید، حتما نام Raven به گوشتان خورده است. Raven از بلاکچین و جامعه توسعه دهندگان و سرمایه گذاران آن برای پیشبرد امور AI و ایجاد تحول در صنایع مختلف استفاده میکند. این پروژه در سال 2019 و از طریق پلتفرم Binance DEX و با روش IDO عرضه شد. در زمان عرضه، قیمت آن 0.0017 دلار بود؛ قیمت کنونی آن 0.0271 دلار است. در زمان عرضه، در حدود 6.1 میلیون دلار برای این پروژه تأمین سرمایه شد.
عرضه های اولیه را کجا میتوان پیدا کرد؟
برای دسترسی و آگاهی از تاریخ های مهم در عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز، سرمایه گذاران میتوانند به وبسایت CoinMarketCap مراجعه کنند. وبسایت دیگر CoinGecko است که زمان های عرضه و ویژگی های پروژه آماده برای عمومی شدن را انتشار میدهد.
ویدئو همه چیز درباره عرضه اولیه ICO و IDO
در این ویدئو از کانال یوتیوب پارسیان کریپتو مفهوم عرضه اولیه را بررسی کرده ایم و توضیح مفاهیمی مثل ICO و IDO را برای شما عزیزان ارائه داده ایم. (برای تماشای ویدئو فیلتر شکن خود را روشن کنید)
جمع بندی
عرضه اولیه در دیفای و دنیای کریپتو چیزی فراتر از عرضه اولیه در بازار های سهام است. در واقع ماهیت پروژه ها و امکان بقای آنها به عرضه های موفق و مشارکت حداکثری سرمایه گذاران بستگی دارد. بنابر این، انتخاب شیوه درست در عرضه و پلتفرم مناسب برای آن، یک مرحله حیاتی در تعریف یک پروژه کریپتو است.
IDO یک شیوه نسبتا ایمن برای مشارکت سرمایه گذاران بازار رمز ارز در پروژه هایی است که هنوز به مرحله بهره برداری، کسب بازخورد از فعالیت یا توسعه قابل توجه نرسیدهاند. در سال های آینده، IDO به یک شیوه در عر ضه ایده، و نه پروژه، برای سرمایه گذاری تبدیل خواهد شد؛ جایی که تفکر قابل معامله میشود و هر فرد خلاقی میتواند سریعتر از هر زمان دیگری، از ایده به اجرا برسد.
برای سرمایه گذاری در عرضه های اولیه، شما به تجربه کافی در دنیای کریپتو نیاز دارید تا پروژه ها را از بدو تولد آنها تفکیک و انواع آینده دار را جدا کنید. بنابر این، اگر تازه کار هستید، سراغ پروژه هایی بروید که شرکت های بزرگی پشتوانه آنها هستند، یا توسط یک صرافی سابقه دار تضمین عملکرد شدهاند.
سوالات متداول
1- شرکت در IDO چگونه است؟
عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز با فروش بخشی یا تمام توکن های یک پروژه از طریق یک صرافی غیر متمرکز مانند باینانس انجام میگیرد. بنابراین، برای پیاده سازی آن، پروژه باید در یک DEX ثبت نام و درخواست خود را ارائه دهد.
2 – آیا شرکت در عرضه اولیه صرافی غیر متمرکز نیاز به احراز هویت دارد؟
در پاسخ به این سوال نمیتوان پاسخ مطلقی داد. چرا که در برخی از پلتفرم ها، احراز هویت ضروری و در برخی دیگر غیرضروری است.
درباره نویسنده
وریا وکیلی
ثبت نظر جدید