علت ریزش شدید قیمت بیت کوین چیست؟
ریزش قیمت بیت کوین در ساعات اخیر بازار ارزهای دیجیتال را شوکه کرد. بیت کوین که هفته گذشته به محدوده 70 هزار دلاری رسیده و احتمال شکستن رکورد بالاترین سطح قیمتش (73 هزار دلار) هم مطرح شده بود، در روزهای گذشته روند نزولی را طی میکرد. اما ناگهان از ساعات اولیه بامداد دوشنبه (15 مرداد/ 5 آگوست) با بازگشایی بازارهای آسیا، اقیانوسه و اروپا در اول هفته میلادی سقوط کرد و حتی به محدوده 49 هزار دلاری هم رسید.
سقوط قیمت بیت کوین باعث شد تا بسیاری از سرمایهگذاران وحشتزده دست به فروش موقعیتهای معاملاتی خود بزنند. موضوعی که خیلی زود به یک اپیدمی تبدیل شد و باعث راه افتادن موج سنگینی از فروش شد تا در عرض چند ساعت شاهد ریزش بیت کوین تا حدود 20 درصد باشیم، موضوعی که نگرانیهای عمدهای را در بازار به وجود آورد. هرچند بیت کوین هماکنون کمی از محدوده زیر 50 هزار دلار فاصله گرفته و در محدودهای نزدیک به 55 هزار دلار معامله میشود، اما ظاهرا همچنان باید منتظر پسلرزههای این روز تاریخی در بازارهای مالی جهان بمانیم و البته که خطر از سر نگذشته است.
تحلیلگران و کارشناسان از همان بامداد امروز تا به حال به موارد مختلفی اشاره کردهاند که هرکدام به نوبه خود میتوانند علت ریزش شدید قیمت بیت کوین باشند. برخی از علل سقوط قیمت بیت کوین را در ادامه این مقاله از پارسیان کریپتو شرح دادهایم. پس حتما تا آخرِ این مقاله با ما همراه باشید.
نقدینگی پایین
ریزش بیت کوین در روز دوشنبه تلاشی ناموفق برای حفظ نقدینگی بود که باعث ریزش شدید قیمت شد. اولین ارز دیجیتال بازار با افت شدید قیمت حدود 13 درصدی ظرف چند ساعت از قیمت 64000 دلار به 52000 دلار رسید. این تغییر ناگهانی قیمت باعث شد تا بیش از 700 میلیون دلار از موقعیتهای معاملاتی به علت نبود نقدینگی بسته شوند.
این تقلا برای نقدینگی از عوامل مختلفی نشأت میگیرد. ابتدا مقدار چشمگیری بیت کوین از صرافیها خارج شدهاند. دلیل دوم را میتوان به افزایش نرخ بیکاری در آمریکا نسبت داد، هر دوی این عوامل به مشکلات تأمین نقدینگی کمک کردهاند.
علاوه بر این، اخیرا شاهد ادامه بازپرداخت بدهیهای صرافی مونت گاکس (Mt. Gox) و فروش بیت کوینهای دولت آلمان بودهایم. در کنار آن سرازیر شدن سرمایهها به سمت صندوقهای معامله بورسی بیت کوین یا ETFهای بیتکوین به تشدید این بحران کمک کردهاند. نهایتا این عوامل موجب ادامه مسیر نقدینگی به سمت فروش برای بیت کوین شدهاند.
تداوم تنشها در خاورمیانه
تنشهای سیاسی در خاورمیانه که پس از ترور رهبر حماس به وجود آمد، در روزهای اخیر اثرات منفی زیادی بر روی بازارهای جهانی از جمله ارزهای دیجیتال گذاشتهاند. در دورانهای مختلف وقتی که سایه جنگ سنگینی میکند، بیثباتی و عدم اطمینان افزایش مییابد و سرمایهگذاران هم در این شرایط معمولا از داراییهای کمثباتی مانند ارزهای دیجیتال پرهیز میکنند.
سقوط تاریخی بازار بورس ژاپن
بامداد امروز شاخص بورس نیکی ژاپن با افت روزانه شدید حدود 12 درصدی مواجه شد که تا پیش از این تنها در زمان سقوط مشهورِ «دوشنبه سیاه» در سال 1987 اتفاق افتاده بود. سقوط بورس ژاپن از ترس شدید از وقوع رکود اقتصادی و گزارشهای مختلف از شاخص تولید و افزایش ارزش ین ژاپن در برابر دلار نشأت میگرفت.
با توجه به اینکه درآمد شرکتهای ژاپنی به دلار است، افزایش ین باعث کاهش سود و در نتیجه تأثیر مخربی بر صادرات ژاپنیها گذاشت. تلاطم بازار پس از بازگشایی سایر بازارهای جهان در اول هفته به شاخصهای مهمی مانند نزدک آمریکا هم سرایت کرد. بالاخره از آنجایی که بازارهای جهانی با یکدیگر همبستگی دارند، پسلرزههای این بحران به بازار ارزهای دیجیتال هم رسید. به این ترتیب، شاهد ریزش بیت کوین بودیم.
ابهامات نظارتی
ریزش شدید قیمت بیت کوین از وضعیت آشفتهی نظارتی در بزرگترین اقتصاد جهان، ایالات متحده آمریکا هم نشأت گرفته بود. کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) با ریاست، گَری گِنسلر، از زمان تصدی این پست به دستور دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا رویکرد متخاصمانهای را در قبال ارزهای دیجیتال پی گرفته است. در فضایی که همچنان وضعیت نظارتی آمریکا در حوزه ارزهای دیجیتال مشخص نیست، بسیاری از فعالان بازار از چشمانداز بازار کریپتو نامطئن هستند.
اخیرا پس از سخنرانی پرشور دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا و نامزد حزب جمهوریخواه موجی از امید و خوشبینی به بازار ارزهای دیجیتال تزریق شد. اما در روزهای اخیر شاهد کاهش اختلاف او با کامالا هریس، نامزد حزب دموکرات در نظرسنجیها بودهایم. هریس چندان کارنامه روشنی در قبال ارزهای دیجیتال ندارد و در نطقهای انتخاباتی خود هم کمتر در این خصوص صحبت کرده است. همین موضوع باعث نگرانی بسیاری از فعالان بازار نسبت به پیروزی احتمالی او و تداوم سرکوب ارزهای دیجیتال در آمریکا شده است.
فروش گسترده
بسیاری از تحلیلگران مصرانه عقیده دارند که سقوط قیمت بیت کوین عمدتا از بازپرداخت بدهیهای صرافی مونت گاکس و فروشهای اخیر دولت آلمان نشأت میگیرد. صرافی مونت گاکس که در سال 2014 ورشکست شده بود، در ماههای اخیر اقدام به توزیع میزان بیت کوینی معادل 9 میلیارد دلار بین بدهکاران خود کرده است. با ورود این حجم بالا از بیت کوین به بازار شاهد افزایش چشمگیر فشارِ فروش بودهایم.
همزمان دولت آلمان هم فروش گستردهای را شروع کرد و بیش از 16 هزار بیت کوین را به صرافیها انتقال داد. این اقدام دولت آلمان باعث افزایش عرضه بیت کوین شد که به نوبهی خود به ریزش شدید قیمت بیت کوین انجامید. در این شرایط، فعالان بازار که پیشبینی سقوط قیمت بیت کوین را میکردند، دست به فروش بیت کوینهای زدند و در نتیجه، قیمت بیت کوین کاهش پیدا کرد.
آینده بازار ارزهای دیجیتال چه میشود؟ آیا باید منتظر ادامه سقوط قیمت بیت کوین باشیم؟
حمام خون روز دوشنبه احتمالا یکی از اتفاقات تاریخی در سالهای اخیر بازار ارزهای دیجیتال شاید با تأثیر و ابعاد به مراتب کمتر و کوچکتری نسبت به سقوط صرافی اف تی ایکس در سال 2022 بوده باشد. با این حال، هرچند در ساعات اخیر بسیاری از رسانهها وضعیت را به شدت تیره و تار توصیف کردهاند، همچنان رگههای امید زیادی برای بهبود اوضاع به چشم میخورد.
فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) امروز پس از سقوط بورس توکیو اعلام کرد که همین امروز یک جلسه اضطراری (بامداد سهشنبه به وقت تهران) برگزار میکند. جلسهای که به باور تحلیلگران احتمالا در آن شاهد اعلام کاهش نرخ بهره آمریکا پس از ماهها خواهیم بود. کاهش نرخ بهره از لحاظ تاریخی همواره باعث افزایش رونق بازار ارزهای دیجیتال و بیت کوین شده است.
نکته دیگری که میتوان در مورد بحرانها در بازارهای جهانی اشاره کرد اینکه اغلب اوقات این پیشبینی بحرانها و نه خود بحرانها هستند که واکنش شدیدتری را در پی دارند. دلیل آن هم واضح است، بازارها پس از این پیشبینیها با وحشت و ابهامات زیادی دست و پنجه نرم میکنند، و بالاخره تا وقتی که بحران واقعی از راه برسد، وخیمترین اتفاقات قبلا به پایان رسیدهاند و وضعیت به سمت ثبات پیش رفته است. پیش از این در سناریوی کووید-19 شاهد اتفاقاتی بودیم که نهایتا حتی به رشد بازار ارزهای دیجیتال کمک کرد.
در اوضاع کنونی هم ترس شدید از رکود ممکن است باعث حکمفرما شدن روند نزولی در بازار ارزهای دیجیتال و ریزش شدید قیمت بیت کوین شود، اما به نظرتان در تمام دوران رکود (البته در صورت وقوع) بازار در وضعیت رکود به سر خواهد برد؟ احتمالا خیر، چون وقتی که بازار شوک اولیه و عدم اطمینان بعد از آن را به خوبی هضم کرد، شاهد بازگشت روندهای قیمت به سمت بالا خواهیم بود.
بنابراین در حالی که ممکن است دو ماه (آگوست و سپتامبر) سخت و پرتلاطم برای بازار ارزهای دیجیتال در پیش باشد، اما همچنان چشمانداز برای ماههای پایانی سال 2024 مثبت است. در واقع، وحشت امروز بازار احتمالا میتواند زمینه را برای بهبود روند قیمت در ماههای بعدی و شروع روند صعودی آینده فراهم کند.
به هر حال، همچنان توصیه میکنیم تا جای ممکن محتاط باشید، آرامش خود را هم در شرایط فعلی حفظ کنید. اخبار را پیگیری کنید، اما سعی کنید کاملا واقعبین باشید و اجازه ندهید ترس و وحشت بر شما غلبه کند.
درباره نویسنده
فرید کریمی
ثبت نظر جدید