سرمایهگذاریهای چشمگیر عمان در حوزه ارزهای دیجیتال
سلطاننشین عمان که در جنوب شرقی شبهجزیره عربستان قرار دارد، در حدود یک ماه اخیر سرمایهگذاریهای چند صد میلیون دلاری را برای تقویت اقتصاد دیجیتال خود انجام داده است. این کشور به شدت تلاش دارد تا به عنوان قطب ارز دیجیتال منطقه با رقبایی همچون امارات متحده عربی رقابت کند.
دولت این کشور هفته گذشته نزدیک به ۸۰۰ میلیون دلار در ساخت یک مزرعه استخراج جدید سرمایهگذاری کرد. سرمایهگذاری بعدی سلطاننشین عمان ۱ شهریور بود. در این تاریخ دولت عمان قراردادی به ارزش ۳۰۰ میلیون دلار را با گروه مالی فونیکس در ابوظبی منعقد کرد. طبق این قرارداد گروه مالی فونیکس با همکاری مؤسسه گرین دیتا سیتی (Green Data City)، اولین نهادی در عمان که مجوز استخراج رمزارز دریافت کرده، یک مزرعه استخراج ۱۵۰ مگاواتی را برای راهاندازی در سال ۲۰۲۴ میسازد.
چند هفته قبلتر نیز قرارداد ۳۷۰ میلیون دلاری برای تأسیس یک مرکز جدید میزبانی داده و استخراج ارز دیجیتال در مسقط به امضا رسید. پیمانکار این پروژه شرکت اگزاهرتز اینترنشنال است. این پروژه هماکنون دارای بیش از ۲ هزار دستگاه است، اما قرار است ظرفیت آن تا ماه اکتبر (مهر) به بیش از ۱۵ هزار دستگاه برسد. سعید حمود المعاولی، وزیر حمل و نقل، ارتباطات و فناوری اطلاعات عمان در این رابطه در بیانیهای سرمایهگذاریهای اخیر را «نقطه عطف مهمی برای شتاب بخشیدن به رشد اقتصاد دیجیتال عمان» دانست.
مسئله حلال یا حرام بودن ارزهای دیجیتال در جهان اسلام
تلاشهای اخیر عمان برای استخراج ارزهای دیجیتال همزمان با سرمایهگذاریهای بیشتر در منطقه اتفاق میافتد. در همین حال، همچنان در سراسر جهان اسلام بحث حلال یا حرام بودن ارز دیجیتال یک بحث جدی باقیمانده است. برخی از علمای اسلام به دلیل ماهیت سوداگرانهی ارزهای دیجیتال، آن را حرام دانستهاند. حتی برخی از علمای مذهبی در کشورهای ترکیه، مصر و اندونزی در این خصوص فتوا صادر کردهاند.
با این حال، سایر علمای مذهبی نیز وجود دارند که ارزهای دیجیتال را کاملا حلال دانستهاند و عنوان کردهاند که در ارزهای دیجیتالی مانند بیتکوین هیچ ربا یا سود ظالمانهای بر اساس شریعت اسلام وجود ندارد. این علما همچنین اینطور استدلال کردهاند که با پذیرفتهشدن ارزهای دیجیتال به عنوان ارزهای رسمی، بحث حلال بودن این رمزارزها نیز کاملا برطرف میشود. با تمام این اوصاف و با وجودی که بحث حلال یا حرام بودن ارزهای دیجیتال در سالهای اخیر در دنیای اسلام همواره وجود داشته، اما در همین حال، کشورهای مسلمان از بزرگترین پذیرندگان ارز دیجیتال در جهان نیز بودهاند.
گزارش اکتبر ۲۰۲۲ پلتفرم چینالیسیس (Chainalysis) نشان میدهد، کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا که اکثریت آنها مسلمان هستند، بیشترین رشد را در حوزه ارزهای دیجیتال در سال قبل داشتهاند. بنا به گزارش این پلتفرم گردآوری اطلاعات بلاکچین، ۴ کشور از ۲۰ کشور دنیا با بیشترین پذیرش ارز دیجیتال کشورهایی با اکثریت مسلمان بودهاند. در همین حال، نام کشورهایی که دارای جمعیت بالای مسلمان هستند از جمله هند و نیجریه نیز در این گزارش به چشم میخورد.
در همین رابطه بیشتر بخوانید:
امارات متحده عربی به قطب استخراج بیت کوین در جهان تبدیل میشود
با این حال، وضعیت قوانین ارزهای دیجیتال در کشورهای جهان اسلام با هم تفاوت زیادی دارد. از طرفی کشورهایی مانند امارات متحده عربی از مدتها قبل راه خود را از سایر کشورهای همجوار جدا کردهاند تا با تصویب قوانین و مقررات کریپتودوست تبدیل به قطب کارآفرینی فناوری ارز دیجیتال جهان شوند. در همین حال، برخی از کشورهای جهان اسلام قوانین متناقضی در حوزه ارزهای دیجیتال تدوین کردهاند. برای مثال، ترکیه قوانینی دارد که تجارت ارزهای دیجیتال در این کشور را کاملا مجاز میداند، اما از سوی دیگر شهروندان این کشور حق استفاده از ارز دیجیتال برای پرداخت یا استفاده به عنوان واسطه مالی را ندارند.
با پارسیان کریپتو همیشه در جریان آخرین اخبار و رویدادهای صنعت کریپتو و بازار ارزهای دیجیتال قرار بگیرید.
درباره نویسنده
فرید کریمی
ثبت نظر جدید